Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

artme

Zenith - brak popularnosci?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Przegladalem forum pod katem tych wspanialych zegarkow i zdziwilo mnie to, ze sa one bardzo malo popularne. Maja wysmienite mechanizmy, w swojej ofercie takze Tourbilony, niepowtarzalne designy a pomimo tego, ludzie na nie nie poluja/choruja jak np. na Rolexy czy Omegi. Malo tego - w watkach o tym co nosza gwiazdy, znani ludzie badz aktorzy w filmach nie bylo tam ANI JEDNEGO Zenitha :)

Co Wy o tym sadzicie? Dlaczego tak sie dzieje?

Pozdrawiam

Artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie WSPÓLCZESNE Zenithy dzielą się na kiczowate i nieciekawe. Parę prostych modeli z Class Elite to za mało. Firma nie potrafi wykorzystać swojej historii. Do tego też nie widać jakiejś innowacyjności w mechanizmach. No i brak marketingu w postaci wziętych ambasadorów.

IWC ze swoimi vintage, Big Pilot; Rolex z Millgausem czy Prince i całą reszta; Panerai ze swoją unikalnym i chwytliwym designem; Omega z Hour Vision czy popularną PO; Tag z dopracowaną graficznie Carrerą potrafią wzbudzić emocje a Zenith - NIC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może obecny design ludziom nie odpowiada?

Jako przykład podam Twoje marzenie zegarkowe.

Przypomina chińskiego dziurbilona, co w moich oczach go dyskwalifikuje.

Marka natomiast na forum cieszy się zaslużoną renomą, i nie wydaje mi się

żeby była w jakiś szczególny sposób pomijana.

Edit: Widzę że kolega Ci prościej i szybciej wytłumaczył. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... a Zenith - NIC.
Nie no - nie mow. Design ma bardzo oryginalny i nawet jesli kontrowersyjnie, to nie mozna pomylic ich z zadna inna marka a to w erze kopii i podobizn duza zaleta.

Chcesz powiedziec, ze maja kiepski marketing?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jako przykład podam Twoje marzenie zegarkowe.

Przypomina chińskiego dziurbilona, co w moich oczach go dyskwalifikuje.

A wiesz ile chinczykow przypomina Omege PO czy Seamastera? A do tego ilu ludzi je nosi? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co komu po lepszym marketingu, jak design ostatnio mają z lekka "odpychający".

Z całej kolekcji tylko seria defy extreme jest jak dla mnie trochę ciekawa.

A to chyba trochę za mało.

Edit: Tylko że wiem z jakiego zegarka chińczycy ściągnęli wzór. Natomiast w

przypadku Zenitha mam wrażenie jakby było odwrotnie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
niepowtarzalne designy

Nie uzyl bym slowa niepowtarzalny. Do nowych modeli Zenitha, szczegolnie z kolekcji DEFY sa porpostu o-k-r-o-p-n-e.....

Przestylizowane, przekombinowane, maksymalnie niecyztelne, poprostu brzydkie.

A i sposob prezentowania swoich zegarkow (reklamy jak kolekcje mody, beznadziejny katalog) dopisuja sie do zlego wrazenia.

Choc Zenith ma i modele cudne, jak np. Chronomastery czy kolejcja Class.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... do Zenitha trzeba po prostu "DOJRZEC" :) mi to zajelo troche czasu, a teraz nawet Defy Xtreme mi sie podoba (co 2 lata temu byloby nie do pomyslenia :) ) i chcialbym takowego pod choinke :)

... a obecnie Defy Open XT jest moim ulubionym kawalkiem metalu :) choc do garnituru nadal Hour Vision :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zenith ma swoją renomę, ale i też wysokie ceny jak na możliwości naszych forumowiczów.

Jak widać popularnością cieszą się zegarki z przedziału 8-15tys. Omegi, Pamy, ML

Zenith jest dosyć widoczny na reklamach. Niestety są to głównie zegarki z serii Defy .

Defy -wyglądają kontrowersyjnie. Dla mnie to "plastic fantastic"- nie mówię o materiałach ale wyglądzie takim "z rynku"

Ale też są wersje przejściowe które nawet interesująco się prezentują:

ml_image.614431.jpg

Bardzo ciekawe są za to modele z serii:

-Academy

-Chronomaster

-Class

a tym nie poświęca się już tyle miejsca w reklamach.

Widać Zenith chce zaistnieć na rynku z modelami Defy jak Rolex czy omaga ze swymi najpopularniejszymi modelami.

Uparcie do tego dąży a jak wiadomo żeby zaistnieć z czymś nowym na takim rynku, to trzeba uparcie pchać pod górę wózek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... no i trudno, zeby popularne staly sie zegarki z "przecietna" cena 30.000-50.000 zlotych (nie mowie o Zero-G... bo to juz kosmos)

tutaj Omega/TAG (ostatnio wiele osob sie o te zegarki pyta) wygrywa - przedzial cenowy 5-13 tys jest bardziej popularny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszecie o cenie - ale gwiazdy czy slawni ludzie pieniadze maja a wsrod nich nie goszcza one na reku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Piszecie o cenie - ale gwiazdy czy slawni ludzie pieniadze maja a wsrod nich nie goszcza one na reku...

... a Andrju Lepper? :) on mial/ma Zenitha...

ja sie nie kieruje tym, co kto nosi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
E tam - pewnie wypadek przy pracy :)

Ciesze sie ale to nie watek o tym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Kiedyś w salonie Kruka miałem przyjemność oglądnięcia repetiera IWC, zresztą przy wystawie IWC zatrzymałem się na dłużej, podobnie było z Roleksem natomiast obok czasomierzy Zenith przeszedłem z obojętnością. I to by było na tyle w tym temacie. Po prostu, nie mój klimat, nie moja bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda tematu dla tej osoby- zakładam że wiedza o zegarkach jest znikoma. Czemu akurat ta marka- może dlatego że kosztuje 20tys.zł...

Widziałem w jakieś gazecie przyporządkowanie tej marki grupie artystów.

Ale jak wiadomo to mogą być jakieś gazetowe pomysły.

Poza tym z czym w Polsce kojarzy się marka Zenith?

Przede wszystkim z produktami które pochodzą z ZSRR - aparaty lub długopisy.

Więc ktoś kto ma kupić zegarek tej marki (oczywiście poza nami forumowiczami) zastanowi się, czy aby na pewno jego zegarek nie będzie odbierany jako radziecki. Wydać 20tys. zł i ktoś ma potem go zapytać- Zenith??? A to rusek?

Nosić radziecki zegarek? Nie będę pisał jak to może zostać odebrane.

Dla nas forumowiczów fascynacja zegarkami z różnych krajów jest normalna, a niektórzy mogą to dziwnie odebrać.

Stąd moim zdaniem mała popularność tych zegarków.

Dystrybutor, czy też osoba która odpowiada za sprzedaż i reklamę na terenie Polski, powinna zadbać przede wszystkim o zmianę wizerunku samej nazwy Zenith- z radzieckiego aparatu na szwajcarski zegarek o długiej historii, wysokiej cenie i wysokim prestiżu.

Dopiero potem można myśleć o dobrej sprzedaży...

Najpierw badanie rynku, analiza wyników a potem można myśleć o sprzedaży...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POwitoł

Nie wiem, czy gwiazdy powinny być wyznacznikiem jakiegoś trendu, a niestety są :) Pytanie, na ile świadomie wybierają np. takie dodatki jak zegarek. Pewnie noszą to co się wśród nich nosi, a Zenitha się nie nosi to nie noszą :)

Z pewnością należy do nich podchodzić ostrożnie (bo wszyscy skończymy z pluszowymi jednorożcami :) ).

Ja nie mam problemu, bo nie mam takiej kasy, a nawet jakbym miał to większość Zenithów po prostu mi się nie podoba.

porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Szkoda tematu dla tej osoby- zakładam że wiedza o zegarkach jest znikoma. Czemu akurat ta marka- może dlatego że kosztuje 20tys.zł...

Widziałem w jakieś gazecie przyporządkowanie tej marki grupie artystów.

Ale jak wiadomo to mogą być jakieś gazetowe pomysły.

Poza tym z czym w Polsce kojarzy się marka Zenith?

Przede wszystkim z produktami które pochodzą z ZSRR - aparaty lub długopisy.

Więc ktoś kto ma kupić zegarek tej marki (oczywiście poza nami forumowiczami) zastanowi się, czy aby na pewno jego zegarek nie będzie odbierany jako radziecki. Wydać 20tys. zł i ktoś ma potem go zapytać- Zenith??? A to rusek?

Nosić radziecki zegarek? Nie będę pisał jak to może zostać odebrane.

Dla nas forumowiczów fascynacja zegarkami z różnych krajów jest normalna, a niektórzy mogą to dziwnie odebrać.

Stąd moim zdaniem mała popularność tych zegarków.

Dystrybutor, czy też osoba która odpowiada za sprzedaż i reklamę na terenie Polski, powinna zadbać przede wszystkim o zmianę wizerunku samej nazwy Zenith- z radzieckiego aparatu na szwajcarski zegarek o długiej historii, wysokiej cenie i wysokim prestiżu.

Dopiero potem można myśleć o dobrej sprzedaży...

Najpierw badanie rynku, analiza wyników a potem można myśleć o sprzedaży...

Wypraszam sobie :) - dlugopisy Zenith to porzadna polska produkcja z Czestochowy.

Co do marketingu Zenitha - byl tu kiedys watek na forum, kiedy jeden z forumowiczow zadzwonil do nich z prosba o informacje o jakims starym zegarku i otrzymal odpowiedz, ze firma nie zajmuje sie takimi rzeczami, bo mysla o przyszlosci (!) - no normalnie rece opadaja :) .

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wypraszam sobie :) - dlugopisy Zenith to porzadna polska produkcja z Czestochowy.

Co do marketingu Zenitha - byl tu kiedys watek na forum, kiedy jeden z forumowiczow zadzwonil do nich z prosba o informacje o jakims starym zegarku i otrzymal odpowiedz, ze firma nie zajmuje sie takimi rzeczami, bo mysla o przyszlosci (!) - no normalnie rece opadaja :) .

No tak, z długopisem zbłądziłem... :)

Forumowicz dzwonił do centrali, czy do polskiego oddziału?

Bo u nas to różnie bywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż sam się spotkałem ze stwierdzeniem - " ZENITH ? no to teraz ruscy robią ładne zegarki" :)

mi to akurat nie przeszkadza a raczej bawi :)

design nowych modeli faktycznie bardzo kontrowersyjny, na szczęście są tez serie bardziej klasyczne jak Chronomaster czy Class, jakość wykonania to najwyższa półka oraz jedyny w swoim rodzaju mechanizm El Primero (kto słyszał jak pracuje ten mechanizm będzie wiedział o co mi chodzi).

Jeśli ktoś chce mieć wysokiej klasy zegarek którego nazwę dobrze kojarzą (w Polsce ) tylko znawcy to firma godna polecenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie uwazasz, ze marka ta jest malo doceniana i kupowana (oczywiscie wsrod tych, ktorych na to stac)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

basel_image.562296.jpg

MASAKRATOR ;)

poprosze

i wiecej prezentow pod choinke nie chce ;)

TAG Indy 500, Samurai white&black, Delbana, Heuer Carrera, Certina DS Podium RK i troche kwarcu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale nie uwazasz, ze marka ta jest malo doceniana i kupowana (oczywiscie wsrod tych, ktorych na to stac)?

W dodatku do Playboya pt. Kreator widziałem na ręku prezesa bodaj Vistuli albo jakiejś polskiej firmy Zenitha Chronomaster XT lub XXT Open. Akurat ten model chciałem kiedyś kupić. Tyle że niedawno kilka firm wprowadziło modele z np. widocznym wrzecionem i tłuką to do znudzenia. Cały urok tego modelu T Open zmalał.

Widziałem zresztą ktoś u nas na forum chce sprzedać ten model:

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?showtopic=28804

U nas zegarek o rosyjsko kojarzącej się nazwie, nie będzie się dobrze sprzedawał, poza znawcami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia designu jest na pewno dyskusyjna ale to co znajduje sie w środku Zero-G robi niesamowite wrażenie...

http://pl.youtube.com/watch?v=8WA6NtYrza0

http://pl.youtube.com/watch?v=fgoTJqG9aNg

I jeśli spojrzeć przez pryzmat całej kolekcji Zenitha, to ten zegarek stanowi prawdziwe ukoronowanie twórczości firmy.

Patrząc na balans ma się ochotę powiedzieć, że wszystkie pozostałe to tylko "zwykłe" tourbillony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie - Zenith Chronomaster XXT Open jest moim faworytem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.