Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
astrogator

Nowe polskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

niedoskonałości technologiczne wykonania koperty ( patrz na zdjęcie -  koło lewego dolnego ucha )

mogą sugerować wykonanie w małym zakładzie z ograniczonymi możliwościami produkcyjnymi 

post-44974-0-16087300-1417256617_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy SW to Służba Więzienna - logo podkowy mi tu nie pasuje. Oczywiście nie jestem pewien, ale może to nie jest SW tylko WS. Np. Warsztaty Szkolne. Idąc tą drogą w internecie znalazłem http://bip.poznan.pl/bip/archiwum-wydzialow-jednostek-um/warsztaty-szkolne-przy-zespole-szkol-zawodowych-nr-2,J,1724/ Szkolą m.in. w zawodzie ślusarza, mają, jak sami piszą o sobie 60 lat historii szkoły. Może koperta została wykonana jako praca zaliczeniowa? A może sam dekiel?

Wnętrze dekla z nierównościami też wskazuje na "warsztatowe" pochodzenie.

Edytowane przez Wintergreen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę się mylić ale takiego zakręcanego dekla to w Błoniakach jeszcze nie widziałem.

Dokładnie, także pierwszy raz widzę taki dekiel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

No chyba nie tylko dekla - koperta też specyficzna, a według napisu na deklu - cała stalowa, nie tylko sam dekielek. Czyli wersja de lux ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błonie produkowało w Błoniu a nie w Poznaniu i nigdy nie robiło stalowych kopert. Więc to oczywiste, że ktoś włożył tarczę i mechanizm Błonia do zrobionej przy innej okazji koperty. Nie ma co dopatrywać się tu jakiejś "krótkiej serii" czy innych cudów.

Mechanizm lata luźno w kopercie, nie ma nawet wałka i koronki. Równie dobrze koperta mogła być zrobiona pod jakiś inny mechanizm (czy radziecki, bo te były najbardziej dostępne czy jakiś jeszcze inny), albo po prostu, jako praca zaliczeniowa, bez przeznaczenia do jakiegokolwiek mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Też bym stawiał na coś w stylu Wydział Stali czy coś w tym stylu bardziej i studencką pracę zaliczeniową (fajną zresztą).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się na tym, ale czy to jest grawer czy "tłoczenie"? Bo jeśli tłoczenie- to czy przygotowanie matrycy dla jednej sztuki, nie jest zbyt czasochłonne, nawet jak na pracę zaliczeniową?

Edytowane przez antiquarius.maximus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błonie produkowało w Błoniu a nie w Poznaniu i nigdy nie robiło stalowych kopert. Więc to oczywiste, że ktoś włożył tarczę i mechanizm Błonia do zrobionej przy innej okazji koperty. Nie ma co dopatrywać się tu jakiejś "krótkiej serii" czy innych cudów.

Mechanizm lata luźno w kopercie, nie ma nawet wałka i koronki. Równie dobrze koperta mogła być zrobiona pod jakiś inny mechanizm (czy radziecki, bo te były najbardziej dostępne czy jakiś jeszcze inny), albo po prostu, jako praca zaliczeniowa, bez przeznaczenia do jakiegokolwiek mechanizmu.

mechanizm lata luźno bo nie ma koronki ani pierścienia dystansowego

znane mi są jeszcze dwa takie egzemplarze "z Poznania" więc to też nie jest "przekładka" 

napis nie jest grawerowany tylko tłoczony 

to nie jest praca dyplomowa tylko seryjna produkcja 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Nie zdziwiłbym się, gdyby równolegle z rozpoczęciem produkcji polskich werków rozpoczęto prace nad polską, lepszej jakości kopertą - wówczas to mogłaby być mała seria 'sampli' właśnie całkowicie stalowych i nieco większych.

Tak czy inaczej - bardzo ciekawy nabytek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rudas,

jakie tarcze mają te dwa inne egzemplarze, o których pisałeś?

Mateusz Dąbrowski - raczej nie może być tak, że te koperty były przygotowane razem z polskim mechanizmem, bo pokazana tarcza i mechanizm są późniejsze, "17 kamieniowe", a polski miał 16 kamieni.

Natomiast jeżeli rzeczywiście w Poznaniu produkowano serię kopert, to oprócz pojęcia "tarcze warszawskie" może rzeczywiście trzeba będzie wprowadzić pojęcie "koperty poznańskie". Tyle tylko, że jak te pierwsze były robione w zależności od potrzeb, do różnych modeli: polskich, radzieckich, szwajcarskich, tak koperty też pewnie szły jako zamienniki do różnych zegarków. Na kopertach (o ile jest ich więcej - można zobaczyć zdjęcia?) nie ma nic, co pozwalałoby wiązać je akurat z Błoniem bardziej niż z Delbaną czy z Wostokiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zdziwiłbym się, gdyby równolegle z rozpoczęciem produkcji polskich werków rozpoczęto prace nad polską, lepszej jakości kopertą - wówczas to mogłaby być mała seria 'sampli' właśnie całkowicie stalowych i nieco większych.

Tak czy inaczej - bardzo ciekawy nabytek :)

koperta nie jest stalowa, jest mosiężna i chromowana (są delikatne przetarcia na uszach)

stalowy jest tylko dekiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy inaczej warto zasięgnąć opinii p. Mellera. Może coś się pojawiło w jego badaniach co to wyjaśni?

Edytowane przez antiquarius.maximus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy SW to Służba Więzienna - logo podkowy mi tu nie pasuje. Oczywiście nie jestem pewien, ale może to nie jest SW tylko WS. Np. Warsztaty Szkolne. Idąc tą drogą w internecie znalazłem http://bip.poznan.pl/bip/archiwum-wydzialow-jednostek-um/warsztaty-szkolne-przy-zespole-szkol-zawodowych-nr-2,J,1724/ Szkolą m.in. w zawodzie ślusarza, mają, jak sami piszą o sobie 60 lat historii szkoły. Może koperta została wykonana jako praca zaliczeniowa? A może sam dekiel?

Wnętrze dekla z nierównościami też wskazuje na "warsztatowe" pochodzenie.

logiczna ścieżka myślowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście ścieżka myślowa logiczna, jedna rzecz mi jednak nie pasuje o której napisał rudas

koperta nie jest stalowa, jest mosiężna i chromowana (są delikatne przetarcia na uszach)

stalowy jest tylko dekiel

nie wydaje mi się żeby szkoła miała galwanizernię żeby pochromować kopertę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się. Zwłaszcza, że oznacza to, że napis "koperta wodoszczelna stal nierdzewna" kłamie. Wytłumaczeniem tej sprzeczności może być, że dekiel i kopertę połączono później, w innych okolicznościach. Czy dekiel jest zakręcany? Bo jeśli wciskany, to ta wodoszczelność też jest mocno wątpliwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się. Zwłaszcza, że oznacza to, że napis "koperta wodoszczelna stal nierdzewna" kłamie. Wytłumaczeniem tej sprzeczności może być, że dekiel i kopertę połączono później, w innych okolicznościach. Czy dekiel jest zakręcany? Bo jeśli wciskany, to ta wodoszczelność też jest mocno wątpliwa.

informacja na deklu "stal nierdzewna" odnosi się do samego dekla a nie całej koperty - powszechna praktyka opisy dekla stalowego

dekiel jest zakręcany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powszechna praktyka akurat wymagała, aby jeżeli tylko dekiel jest stalowy, było to zaznaczone: Stainless Steel Back, Fond Acier Inoxydable, Boden Edehlstahl.

Chociaż skoro mamy do czynienia z zamiennikiem, to oczywiście "warsztatowy" wytwórca mógł pisać rzeczy niezgodne z powszechną praktyką, a nawet z prawdą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest zakręcany dekiel sygnowany Błonie

dekiel z Poznania nie odbiega konstrukcyjnie od "firmowego"

post-44974-0-00733700-1417351701.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konstrukcja jest klasyczna. Taka była też chociażby w Delbanach z lat 50. czy standardowych niemieckich Dienstuhrach. Nota dene stalowe koperty do Dienstuhrów były i u nas podrabiane, ponoć w Szczecinie, choć akurat tamte nie miały wcięć na klucz. Nie ma tu mowy o jakiejś swoistości dla Błonia, szczególnej rozpoznawalnej cesze.

Na deklach z Błonia jest napisane Błonie (i nic o stali). Na deklach z Poznania - Poznań. Koperta ma inny kształt uszu, jak te znane z Błonia. Skąd więc hipoteza, że pokazane koperta jak i dekiel są produktami ZMP Błonie a nie przekładką? Nawet jeśli znajdzie się drugi taki (chętnie zobaczę zdjęcie w celach edukacyjnych), to będzie to bez wpływu dla powyższego rozumowania.

Jest ono też o tyle logiczne, że takie tarcze w Błoniu były zakładane do złoconych kopert, a te w przeszłości często trafiały "do kotła". Sporo takich "luźnych" mechanizmów zostało pewnie po szufladach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra Panowie, nie mogłam się zdecydować gdzie wbić się Wam w rozmowę, ale chyba tutaj najlepiej

oto zagadka mojego zodiaka:

niebijące serducho:

post-76284-0-62474300-1417790709_thumb.jpg

i taka tarcza:

post-76284-0-07580200-1417790824_thumb.jpg

no i proszę tłumaczcie, z tego co wyczytałam to jest to tarcza robocza?? skoro nie ma wgłębień, to nie ma czarów, tak??

a powiedzcie coś o wskazówkach, ta czerwona sekunda to raczej też nie od niego??

bo wiecie jest szansa, że jest to mieszanka mieszanek i tarcza z innej bajki a werk i wskazówki współgrają, esh mało wiem, a dziadek pozostawił mi sporo zagadek....

a koperta??

dekiel w tragicznym stanie....

post-76284-0-26931300-1417791184.jpg

i taka koronka:

post-76284-0-17976600-1417791227_thumb.jpg

chciałabym go odreanimować, aaaale też chciałabym wiedzieć jaki powinien być punk wyjścia....

już wiem, że z uruchomieniem będzie kłopot, może podpowiecie mi tak pukając młotkiem w głowę gdzie jeszcze były takie werki abym mogła troszkę w sensowny sposób organy wykorzystać 

czego wyszukiwać

może głupie pytanie, ale sorki:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegarek Zodiak na mechaniźmie kirowskim, popularny mechanizm, zegarmistrz nie powinien mieć kłopotów z przywróceniem go do życia

tarcza zamiennik tzw. warszawska, sekundnik też nieoryginalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Werk to 2408, montowany swego czasu również w sporej ilości ruskich zegarków (Kirowskich, Poljotów itp).

Tarcza to zegarmistrzowski zamiennik, nieoryginalna. Sekudnik podobnie - po transplantacji. Minutowa i godzinowa - ciężko powiedzieć ze względu na tragiczny stan.

Generalnie reanomowanie to właściwie robienie zegarka od nowa, więc jeżeli jest sentyment to wskrześ w takim wydaniu w jakim jest (będzie pamiątką taki, jakim był noszony), a jeżeli nie ma sentymentu to zapoluj na inny model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi