Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
astrogator

Nowe polskie nabytki

Recommended Posts

Gratuluję. U mnie zastanawiam się czy wskazówki są prawidłowe 🤔🤠

17 minut temu, Qba. napisał(-a):

Gratuluję. U mnie zastanawiam się czy wskazówki są prawidłowe 🤔🤠

Też myślałem w pierwszej chwili że zamienniki bo trochę zbyt ładne jak na swój wiek i oryginały zawsze wydawały mi się delikatniejsze ale prawie jestem pewien że jadnak są ok

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

I tu pogratuluję.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

W dniu 9.05.2024 o 06:49, mariusz9a napisał(-a):

Mam i ja🤗

20240509_064720.jpg

Podobny do mojego Surfa... 🤨 Oczywiście nie biorąc pod uwagę kolorystyki.

IMG_20240520_112037576_HDR.jpg

Dzień dobry

Był czarny piątek jest i czarny Arach

Jestem pozytywnie zaskoczony, zegarek idealnie siadł na mój nadgarstek.

Cykadia tez się postarała, jak mawiał klasyk nie ma krówek, ale też jest zaje*iscie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

IMG_3533.jpgIMG_3534.jpg

Posted (edited)

Błonie Polan 1
Doprawdy uważam, że estetycznie jest to jedyny w swoim rodzaju zegar.

Podobnej tarczy, to nie wiem gdzie indziej szukać. A w podobnej cenie, to chyba nigdzie.
Dwie warstwy, szlif słoneczny, specyficznie wycinane indeksy, satysfakcjonująco nałożone logo i atramentowe ażurowe wskazówki.
Normalnie, czuję się jak osiołek Buridana, gdy na to patrzę ;D
A, i jeszcze wypukły szafir.
Do tego, jest to najbardziej efektownie zapakowany zegar, jaki dostałem - drewniane pudełko, a w nim staroszkolna skórzana saszetka.

Na minus - dekiel, przeładowany napisami z pomniejszonym optycznie szkiełkiem i kontrowersyjnym czerwonym wahnikiem. Ja wiem, że Mjotka8, czyli niby nie ma czego oglądać, ale no jednak. Oraz kształt koperty z cofniętymi, ciut schowanymi pod bezel uchami, specyficznie układa się na nadgarstku, muszę się przyzwyczaić. Tak czy tak, polski kocur, dziwię się że nie jest o nim głośniej.

626664925_ZdjcieWhatsApp2025-01-01o21_10.39_ceec066e.thumb.jpg.2dcae4bff29733f3a150b9960dd55ccc.jpg

256097333_ZdjcieWhatsApp2025-01-01o21_31.10_dfed0cd6.thumb.jpg.230067d224b4da6ea282220f8baa40b1.jpg

6270666_ZdjcieWhatsApp2025-01-01o21_37.18_f6cfb5de.thumb.jpg.0fddecd2984e45d267689d7211a0267a.jpg

386406350_ZdjcieWhatsApp2025-01-01o21_36.33_522697ea.thumb.jpg.40ab73d00a9e1088f450745f92c93794.jpg

Edited by bubulin

W dniu 29.02.2024 o 14:17, Qba. napisał(-a):

Taki wpadł. Wskazówki do ogarnięcia i myślę że nie będzie taki zły. 

FB_IMG_1702393881248.jpg

Dlaczego używasz moje zdjęcia mojego zegarka, które umieściłem na grupie facebookowej ZMP Błonie?

Posted (edited)
19 godzin temu, marcinmarcin1 napisał(-a):

Dlaczego używasz moje zdjęcia mojego zegarka, które umieściłem na grupie facebookowej ZMP Błonie?

Hmmm muszę zweryfikować może mi się zdjęcia źle wkleiły. Na tą chwilę usunę. Trochę czasu upłynęło. 

Edit. Zdjęcie podmieniłem. Ale z tego co pamiętam, to porównywałem wskazówki z Twoim zegarkiem, no i omyłkowo na telefonie złe mi się wkleiło. Wybacz i dziękuję za zwrócenie uwagi. 🙂

Edited by Qba.

W dniu 28.02.2025 o 23:56, Piotr Orzechowski napisał(-a):

Powrót do przeszłości. Lata 70-te. 

IMG_3877.jpeg

Wiem, że należy mi się złota łopata, ale nie wchodziłem w ten temat dawno. W końcu "coś, co jest spójne wizualnie".... Te nowe polskie chińczyki - albo cepelia, albo nuda pudrowana patriotyzmem - odwołaniem do barw narodowych, ect...

3 minuty temu, Tom88 napisał(-a):

Wiem, że należy mi się złota łopata, ale nie wchodziłem w ten temat dawno. W końcu "coś, co jest spójne wizualnie".... Te nowe polskie chińczyki - albo cepelia, albo nuda pudrowana patriotyzmem - odwołaniem do barw narodowych, ect...

To projekt z lat 70-tych. Właściwie krótka seria, która nie doczekała się produkcji masowej. Mechanizm Junghansa. Cala reszta produkcja własna Mera Poltik. Producenta, który głownie produkował budziki, prędkościomierze do naszych samochodów: osobowych, dostawczych i ciężarowych oraz obrotościomierze na licencji Hallera. 

Posted (edited)
W dniu 6.04.2025 o 23:17, Tom88 napisał(-a):

O jakich polskich chińczykach piszesz ? Jeśli uważasz, że krajowe marki nie projektują oryginalnych , spójnych zegarków to jesteś w błędzie, może po prostu złą markę przeglądałeś 🙂

Te zegarki Mera-Poltik są wartościowe historycznie patrząc i całkiem estetyczne ale niestety są niemal kopiami 1:1 ówczesnych projektów radzieckich, szwajcarskich czy z DDR, taka była moda. Także pod względem kreatywności dzisiejszy rynek krajowych zegarków zdecydowanie się wyróżnia. Takie "kiedyś to było a teraz to nima" bywa o tyleż irytujące co zwyczajnie niezgodne z faktami. Mamy tendencje do gloryfikowania starego tylko dlatego, że byliśmy wtedy młodzi lub kojarzą nam się dane produkty z dobrymi czasami naszej beztroski 🙂 to globalny fenomen psychologiczny.

Edited by QuadrifoglioVerde