Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość GORKY 8

temat o rowerach

Rekomendowane odpowiedzi

No to sezon czas rozpocząć :P sprzęt gotowy (wymyty) i jutro jazda ;)

post-292-0-89245300-1331595095.jpg

mojego czarnucha już prezentowałem na początku sezonu B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę temat...

Mój 4 letni crossowy AUTHOR już nie może się doczekać wyjazdu na drogi... Najbliższa ciekawa impreza to Kaszebe Runda 28.05.2011 w Kościerzynie. Wszystkich chętnych zapraszam bo impreza naprawdę przednia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja z kolei szukam roweru? Od dobrych kilku lat nie pedałowałem (Nie licząc rowerka treningowego), i chciałbym wrócić do formy :) Dawno temu jeździłem FR i DH (A-gang -> kona stinky), do czasu gdy gwizdneli mi rower - odechciało się wszystkiego, teraz całkowicie wypadłem z obiegu i nie mam pojęcia co aktualnie jest warte zainteresowania, skłaniałbym się w stronę hamulców tarczowych, oczywiście hydraulicznych - ale co do reszty to nie mam pojęcia :) Zainteresował mnie Unibike Flite 2010, ale widzę że wszystkie poznikały z allegro, nie mam pojęcia czemu - czyżby czyszczenie magazynów przed wprowadzeniem modeli 2011? Rower generalnie do jazdy pozamiejskiej, niezbyt trudny teren, bezdroża itd. Ale i w mieście nie rzadko będzie musiał się sprawdzić. Nie chciałbym roweru ?na początek?, tylko od razu jakiś konkret

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czyscicie rower przed sezonem ?

Jakas kapiel lancucha, jakies inne bajery ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrym sposobem jest wrzucenie łańcucha do słoika z ropą/benzyną na jakiś dzień tudzież dwa. Czysty i wytarty łańcuch najlepiej jeszcze lekko posmarować, ale tu bym użył już specjalnie dedykowanego smaru dla łańcuchów rowerowych. Taki smar to zazwyczaj koszt kilku złotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja walczyłem wczoraj :) Łańcuch pod kran, szczotka, Ludwik i do dzieła. Potem dokładne płukanie, suszenie i smarowanie olejem z ceramiką i nanocząsteczkami (fajnie to brzmi :) ) Dodatkowo zawsze rozkrecam rolki przeżutki tylnej, czyszcze i oliwie. Reszta to standardzik czyli czyszczenie ramy i całej reszty. Zastanawiam się tylko nad amorkiem, tzn. czy to już czas (po 2 sezonach) oddać go do serwisu (amor jak wyżej na zdjęciu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5cevbt.jpg

to mój były rowerek, teraz śmiga na nim żona,

A tu wersja czysta+ mój nowy wynalazek.

24oytqd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czyscicie rower przed sezonem ?

Jakas kapiel lancucha, jakies inne bajery ?

Nowy sezon = nowy łańcuch, więc nie muszę go kąpać po zimie :)

Większy brud z ramy sam odpadnie w czasie jazdy :) a co 3 lata kapitalny przegląd ze smarowaniem w serwisie i rowerek śmiga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy sezon = nowy łańcuch, więc nie muszę go kąpać po zimie :)

Większy brud z ramy sam odpadnie w czasie jazdy :) a co 3 lata kapitalny przegląd ze smarowaniem w serwisie i rowerek śmiga :)

Ja 3 lata to w ogole nie jezdzilem - odkad mi sie corka urodzila. Dzis odprowadzilem rowerek do majstra coby tu i owdzie ponaciagal co sie da. Niemnniej moja jazda to jest co najwyzej rekreacyjna - zadnych wyczynow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nowy sezon = nowy łańcuch, więc nie muszę go kąpać po zimie

W zasadzie też tak robię, od razu inna kultura jazdy :)

a co 3 lata kapitalny przegląd ze smarowaniem w serwisie i rowerek śmiga

U mnie w serwisie za taką usługę chcą 50pln, więc szkoda pieniędzy... Poza tym skoro to ja jeżdżę na rowerku, to wiem co i gdzie z nim jest nie tak. A jak samemu to zrobię to wiem, że na pewno jest zrobione. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukiwanie opon ;)

Stwierdziłem, że jednak więcej jeżdżę na asfalcie niż na jakimkolwiek innym terenie, więc chciałbym zmienić ogumienie mojego bolidu :)

Polecacie jakieś opony typu semi? Poza asfaltem jeżdżę jeszcze głównie po lesie, a rzadko typowo terenowo.

Moje typy to coś z maxxisa: oriflame larsen lub wormdrive; albo continental: traffic lub double fighter.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukiwanie opon ;)

Stwierdziłem, że jednak więcej jeżdżę na asfalcie niż na jakimkolwiek innym terenie ... Poza asfaltem jeżdżę jeszcze głównie po lesie, a rzadko typowo terenowo.

Moje typy to continental: double fighter.

świetny wybór, mam od dwóch sezonów i sprawują się fenomelnalnie na suchym oraz mokrym asfalcie jak i utwardzonych wszelkich bezdrożach.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Schwalbe Silento II, opony semi ale jeszcze bardziej na asfalt niż teren jak continentale. Na asfalcie sprawują się znakomicie, ciche (jak nie trudno domyślić się z nazwy), małe opory toczenia. Na teren - utwardzony - ok, boczne klocki pomogą na zakrętach ale trochę piachu czy lekkiego błota i "koniec jazdy".

Oczywiście opony cięższe niż wymienione wyżej ale także tańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
świetny wybór, mam od dwóch sezonów i sprawują się fenomelnalnie na suchym oraz mokrym asfalcie jak i utwardzonych wszelkich bezdrożach.

A jak ze ścieralnością double fighterów? I czy zdarzały Ci się przebitki opony?

Chciałem jeszcze zapytać czy ciężar opon wpływa tylko na przyspieszenie, czy na coś jeszcze?

Hakan, chyba czytałem, sądząc po avatarze, Twoje wypowiedzi na jednym z forów rowerowych właśnie o schwalbe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przebiłem żadnej, choć jeździłem na różnych nawierzchniach.

Wiekszość przebiegu zrobiłem po asfalcie, nie ma widocznych przetarć/zużyć opon. Mam bardzo dobre klocki i V, które nie blokują kół przy odpowiednim użytkowaniu więc i efekty eksploatacji są bardzo zadowalające.

Opony są ciche, efektywne i dynamiczne.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, na forum rowerowym to też mój post ;) Mogę do niego dodać jeszcze to, że po kolejnym 1000 km też nie było większego zużycia.

Jeśli wybierzesz już konkretny model, zastanów się jeszcze nad szerokością - im więcej asfaltu tym węższe i jeszcze lżejsza jazda. Co do wagi opon, jeśli nie masz zamiaru jeździć po górach (bo po co ciągnąć pod górę dodatkowe pół kilo), to poza wpływem na przyspieszenie waga powinna mieć raczej znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie może pomożecie... Siedzę już trochę czasu i próbuje znaleźć rower dla siebie. Szukałem, szukałem i wybór mam pomiędzy Arkusem VIP 6.0 a Giant'em Boulder'em. Nie znam się za bardzo na rowerach, który z tych dwóch jest wart swojej ceny? Warto dorzucić do Giant'a 200zł?

ile by nie było to i tak jest za mało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Warto dorzucić do Giant'a 200zł?

Nie, w Giantach płacisz za naklejkę na ramie - nie za osprzęt. W tym przedziale cenowym sprawdź ofertę Krossa i Unibike'a. Możesz dorwać całkiem przyzwoity rower z poprzednich roczników za niezłą kasę.

Tutaj przykład:

http://www.mudserwis.com/unibike-fusion-niebieskoczarny-2010-p-1123.html

http://www.mudserwis.com/rower-kross-level-a2-disc-2010-p-415.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie może pomożecie... Siedzę już trochę czasu i próbuje znaleźć rower dla siebie. Szukałem, szukałem i wybór mam pomiędzy Arkusem VIP 6.0 a Giant'em Boulder'em. Nie znam się za bardzo na rowerach, który z tych dwóch jest wart swojej ceny? Warto dorzucić do Giant'a 200zł?

Wg mnie dużo zależy od tego jak intensywnie eksploatujesz rower i jak dużo śmigasz. Im więcej czasu spędzasz na rowerze tym bardziej warto zainwestować w porządną i sprawdzoną ramę roweru, która jest podstawą. Cały osprzęt często się wymienia (po jakimś okresie użytkowania roweru), większe oczekiwania, intensywna eksploatacja czy z powodu innych czynników.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po oponach(nabyłem fightery continentala) zamierzam wymienić amortyzator, który siedzi już w moim rowerze piąty rok i nie ma z niego większego pożytku... Zastanawiam się nad Suntourem XCR l.o. Jakieś alternatywy przy budżecie do 300pln? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tych pieniądzach raczej tylko Suntorek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.