Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość GORKY 8

temat o rowerach

Rekomendowane odpowiedzi

Czas przeprosić się z Kellysem ;)

W kolejnym sezonie do stajni dochodzi nowy sztywniak. Dziś zamówiłem, dostawa w styczniu/lutym.

Jedyne co na pewno od razu poleci do kosza to koła ;)

thorx_90.jpg

Piękna sztuka, miałem blade - bardzo dobrze wspominam :) ... a od kilku sezonów full GT

34d38de73d780a8egen.jpg

Dowcip jest bronią, ale nie należy karać za nielegalne posiadanie dowcipu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze byłem wierny klasycznej szosie.

Ale na jesień kupiłem to:

fuelex51.jpg

I od tego czasu nawet nie wsiadłem na moją Meridę.

A ten sezon już rozpoczęty, jakieś 150 km mam już za sobą.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam to i ja się pochwalę moim weteranem rocznik oczywiście Kona Colair z 2007 w terenie jak w bajce do dziś mi służy :D

DSC09727.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam to i ja się pochwalę moim weteranem rocznik oczywiście Kona Colair z 2007 w terenie jak w bajce do dziś mi służy :D

DSC09727.jpg

Rozumiem że to zdjęcie z 2007 roku, bo w życiu nie uwierzę że ktoś tym rowerem jeździł w terenie przez 5 lat... no chyba że "teren" to do sklepu na rogu po bułki... :D

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście nie wszystkie części są oryginalne od nowości na zdj nie widać bo nie jest duże ale ryski są i ślady użytkowania są, gór u mnie nie ma sam las i nie był katowany a jak się dba to się ma ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście nie wszystkie części są oryginalne od nowości na zdj nie widać bo nie jest duże ale ryski są i ślady użytkowania są, gór u mnie nie ma sam las i nie był katowany a jak się dba to się ma ;)

No tak... rower do "mania" a nie do katowania... czyli jak w przypadku 95% posiadaczy "górali" :D

Mnie rower starcza na 2 lata - po tym okresie w zasadzie wszystkie części składowe są wymienione ze względu na ich zużycie i to nie w lesie... jakbym miał jeździć po lesie to bym sobie kupił jakiś rower turystyczny... A w tym rowerze na zdjęciach to chyba nawet opony są od nowości te same... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daito, a ja czym aktualnie jeździsz?

Swoją drogą czy wszystkie części składowe? Jak jeździsz dużo to napęd do wymiany. Ale przy uprawianiu szeroko pojętego xc rama, amortyzator nie pękają więc dlaczego cały rower do wymiany? Amortyzator do serwisu, piasty na łożyskach maszynowych (jak kulkowe to serwis) chyba, że coś nadzwyczajnego zrobiłeś to obręcz do wymiany. Ale cały rower?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak... rower do "mania" a nie do katowania... czyli jak w przypadku 95% posiadaczy "górali" :D

Mnie rower starcza na 2 lata - po tym okresie w zasadzie wszystkie części składowe są wymienione ze względu na ich zużycie i to nie w lesie... jakbym miał jeździć po lesie to bym sobie kupił jakiś rower turystyczny... A w tym rowerze na zdjęciach to chyba nawet opony są od nowości te same... :D

Nie masz racji ;) Niech no tylko będzie mi się chciało zejść do magazynu i wygrzebać mojego staruszka. Wkleję fotki i zobaczysz. Dokładnie tak jest: "jak dbasz tak masz".

Już od dawna nim nie jeżdżę.

Staruszek ma 12 lat, 37 tys km przebiegu. Oczywiście kilka napędów w tym czasie ale jeden amortyzator od nowości i lakier na ramie oryginalny. Do tego oryginalne koła i piasty.

Może dlatego że zawsze trzymany w ciepełku i często czyszczony i dopieszczony we własnym serwisie. Co nie zmienia faktu że można.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie rower starcza na 2 lata

nie wiem czym się szczycisz

jako zawodowiec lub wyczynowiec zmieniałbyś rowery częściej

a tak ni w 5 ni w 9

ni to zawodowstwo, ni to dbanie o rower - o tyle ile taki rower jest przewidziany przez fabrykę smarując go WD40 (gwoli ścisłości gdyby ktoś nie zrozumiał aluzji, nie uważam tego za smar)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daito, a ja czym aktualnie jeździsz?

Aaaaa... Pelikana mam :P

nie wiem czym się szczycisz

Wcale się nie szczycę - po prostu lubię jeździć na rowerze w sposób zgodny z jego przeznaczeniem - z tymi "wszystkimi" częściami to taka przenośnia była w odniesieniu do tego 5-cio letniego roweru który "w terenie jak w bajce", a opony ma od nowości średnio zużyte przez te 5 lat.... Co prawda zdarzyło mi się wymieniać pękniętą ramę i połamane amortyzatory - ale pisząc o tych dwóch latach miałem głownie na myśli napęd.

jako zawodowiec lub wyczynowiec zmieniałbyś rowery częściej

a tak ni w 5 ni w 9 ni to zawodowstwo, ni to dbanie o rower -

Nie jestem zawodowcem

o tyle ile taki rower jest przewidziany przez fabrykę smarując go WD40 (gwoli ścisłości gdyby ktoś nie zrozumiał aluzji, nie uważam tego za smar)

i nie używam WD 40 gdyż podzielam Twoje zdanie co do przydatności tego "smaru" w kwestii smarowania ;)

Przeglądając ten temat oczyma wyobraźni widziałem niektórych kolegów z rowerami "na wypasie" prowadzących je pod niezbyt stromą górkę... co często się zdarza widzieć na "lekkich" trasach bądź w górach... Ale dobrze że tacy są bo można od nich kupić tanio "używany" niezły rower kilkuletni... tak że jakieś plusy takiego stanu są :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie bardziej bawi jak na maraton przyjeżdża ekipa kilka godzin przed

3 osoby a na samochodzie z 10 rowerów w cenach o jakich mówisz każdy i bawią się w zmiany opon, amortyzatorów, 100 pompek i 1000 innych gadżetów

zmiana części, przekładki i inne kombinacje alpejskie oraz rozmowy gdzie byli i co widzieli

później taki pozer amator zajmuje (żeby tylko)100 miejsc dalej niż fan na rowerze za 1000zł

co ceremonie odstawili to odstawili

tak to jest jak ma się drogi samochód i tyle rowerów, w garażu nie ma już miejsca na śrubokręt i imbusy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co byście polecali dla człowieka co raczej będzie jeździl po mieście? Patrzyłem trochę na allegro to raczej Crossowe ewentualnie MTB jakiś taki normalny bez całkowitej amortyzacji... Może ktoś ma zamiar sprzedać? Chciałbym się zmieścić w budżecie do 1,5k maksymalnie ( może być używka) - rama chyba 17-18 bo mam 173cm... Polecicie cos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chciałbyś coś ciekawego to zapraszam na PW. Koledzy z forum są bardzo zadowoleni dotychczas ;)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Jeśli chciałbyś coś ciekawego to zapraszam na PW. Koledzy z forum są bardzo zadowoleni dotychczas ;)

Polecam kolegę! B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opony były zmieniane 3 razy od razu mam pisać co do śrubki co wymieniłem ? niektóre części nowe zostały kupione takie same modele jakie były po wypuszczeniu z fabryki, nie mam tyle kasy żeby jezdzić nim po terenie górskim i wymienaić co 2 część rocznie lub co 2 lata, wystarczy ze co trzecia jazdę nasz sprzęt serwisujemy i dbamy o niego poprzez serwisonanie i urzytkowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej niż zadowoleni :)

"Pies jest jedyną istotą na świecie , która bardziej kocha Ciebie niż samego siebie"./J. Billings /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ciekawą propozycję dla kolegów aktywnych biorących udział w maratonach ale tylko na szczeblu amatorskim.

Rowerki do maratonu karbonowe na pelnym osprzęcie XTR z hamulcami Magura MT-6 lub MT-8 na Rock Shoxach Sid, Reba, Fox CTD. Ceny w graniach 5-6 tys więc MEGA atrakcyjne. Na XT około 3,5-4 k.

Od razu uprzedzam tych którzy widzą w tym niezły interes do odsprzedaży że tak nie będzie ;) No i to nie jest oferta biznesowa stąd zamieściłem ją w tym dziale.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o jakich rowerkach mówimy, jakiejs konkretnej firmy czy "składaki"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konkretnej firmy ;) ale informacje na priv

Wysłałem priv. Sprawdź proszę w wolnej chwili.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Już nie długo będę stawał przed kupnem roweru dla mojej partnerki. Pewnie skończy się na używanych. Teraz pytanie do doświadczonych użytkowników przy kupnie roweru używanego na co zwrócić uwagę? Wiadomo opony czy nie poprzecierane, czy rama prosta xD, przerzutki czy chodzą lekko czy ciężej. Czy coś jeszcze?

Będę bardzo wdzięczny jakby można było odpisać na priv.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opony to chyba nie problem, raczej popatrz na ramę, później amor ( jesli będzie takowy posiadał) czy nie ma luzów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lcoolmarko85 - sprawdź licznik km czy nie był kręcony ;)

Dowcip jest bronią, ale nie należy karać za nielegalne posiadanie dowcipu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przede wszystkim układ napędowy, tryby, piasty, łańcuch itd. bo jak wytrzepane to przy wymianie części łatwo dobić do ceny nowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.