Yahagi 2305 #326 Napisano 29 Sierpnia 2020 Wg tego co piszą na zatoce - gość jest aktywny od 10 lat... może to jakaś 'kosmiczna' pomyłka tylko ... ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #327 Napisano 29 Sierpnia 2020 No ... już były takie ... 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #328 Napisano 29 Sierpnia 2020 2 godziny temu, WueM napisał: Też mi tak wyszło. Zatem 4840 wahnięć na godzinę i okres drgań 180/121 sekundy. Pracuję nad tabelką, wkrótce opublikuję. Policzysz jeszcze jakieś eppnery? Policzyłem przekładnie w zegarach z książki Tomka, też jest ciekawie. Nr 1690 - koła 22,80,88,100 i zębniki po osiem . Dokładam werk tarczę i skrzynię. 2561 - to samo czyli koła 22,80,88,100 i zębniki po osiem 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #329 Napisano 29 Sierpnia 2020 nr 1990 - to samo - koła 22/80/88/100. zebniki 8 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #330 Napisano 29 Sierpnia 2020 Hmmm... w sumie to chyba jest sezon na 'tego' Eppnera... Klonują go ? czy jak ? https://m.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/a-eppner-co-breslau-soehne-regulator-wanduht-pendeluhr/1496942328-240-9506 tym razem Ham-burg Ale można wyrwać go za pół ceny... Ewidentny przekręt... chyba że ktoś napisał virusa 'wstawiającego Eppnera na zatoce'... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #331 Napisano 29 Sierpnia 2020 Zniknął ... nie jest dostępny - czyli ktoś coś kombinuje ... 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #332 Napisano 29 Sierpnia 2020 Juz chyba ten znajomy który mi dał namiar na pierwszego (za 1275) zgłosił to do zatoki.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #333 Napisano 29 Sierpnia 2020 (edytowane) Uwaga Ciekawostka ! Nr 4176 to swoisty dwart - wahadło ma długość całkowitą 53 cm. Liczba zębów 24/80/88/100 i zębniki 8 (poprawiona liczba zębów w kole wychwytowym - pierwotnie podane było 22). Dwa razy liczyłem po czym zmierzyłem koła - mimo to się pomyliłem. Przy tej samej licznie zębów są od 4 do 5 mm mniejsze ! (np koło bębna w standard 28,5 mm - tu 24,5 mm) po przyjrzeniu się zęby są też minimalnie mniejsze ... Przy kolejnym myciu pomierzę dokładnie. Poniżej porównanie do wielkości standardowej (wahadło 68 cm) Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #334 Napisano 29 Sierpnia 2020 "Dwarf" - skrzat, krasnolud, nie "dwart"... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #335 Napisano 29 Sierpnia 2020 Oczywiście , tak to jest jak się pisze z tabletu ... masz rację oczywiście chodzi o karła w wydaniu angielskim 👍😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #336 Napisano 29 Sierpnia 2020 Leszek, z tym dwrfem to niemożliwe. Może któryś z zębników ma 7 zębów. O długości (zredukowanej) wahadła decyduje przekładnia chodu 1 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #337 Napisano 29 Sierpnia 2020 Czyli od wieńca minutowego w górę... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #338 Napisano 29 Sierpnia 2020 (edytowane) Postaram się jutro rozebrać mechanizm , liczyłem przy złożonym mechanizmie , więc nie wykluczam błędu. Umyję go jutro i przy okazji dokładnie zmierzę i policzę ... ps trochę policzyłem teoretycznie .... powinno mieć około 5540 wahnięć na godzinę, przy tej długości wahadła (aproksymowalem doługości zredukowanej wahadła równej 42 cm a przy standardzie epnerowskiego mechanizmu jest 55 cm ) Zatem zębniki musiały by mieć mniej niż osiem zębów (raczej nie możliwe bo zbyt duży moment na ząb i pracowałby tylko jeden) albo koła pośrednie i minutowe powinny mieć po około 90 zębów i to możliwe (zęby są mniejsze ,) a koła zbliżone wielkością. Jutro rozbiorę mechanizm i wszystko będzie jasne 😉 Edytowane 29 Sierpnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #339 Napisano 29 Sierpnia 2020 8 godzin temu, LESKOS napisał: No to jakieś oszustwo , albo ktoś nie odwołał aukcji , bo to dokładnie ten sam zegar , który teraz jest już Wojtka ... porównajcie z zamkniętą aukcją na zatoce ... https://www.ebay.de/itm/A-Eppner-amp-Co-Breslau-amp-Soehne-Regulator-Wanduht-Pendeluhr-/402297650321?hash=item5daacefc91%3Ag%3AudIAAOSwN1Je6QKJ&nma=true&si=psdy4ccC4oylv4PA%2F%2Fg9GsDNp%2Bo%3D&orig_cvip=true&nordt=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557 Zear byl wystawiony na 2 roznych niemieckich ebay. Jesli zegar zostal sprzedany na duzum ebay de a gosc nie skasowal aukcji na malym to w opcji kup teraz czesto automatycznie przedmiot jest wystawiony ponownie po zakonczeniu aukcji. Mialen taki przypadek,,gosc dopiero po kilku dniach skasowal aukcje na drugim-wlasnie tym malym. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2305 #340 Napisano 29 Sierpnia 2020 Raczej coś pokręcone było... Leskos podał finalną cenę 1415 EUR ... ta z 27.08 1275 EUR ibyła nadana ze 'skąd'tam'... a ta ostatnia była w Hamburgu / Altonie i była za bodaj 650EUR. Nic się nie zgadza... No ale 2 ostanie, te z małej zatoczki są usunięte i chyba można ten temat uznać za zamknięty... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #341 Napisano 29 Sierpnia 2020 Coś z tym ponownym wystawianiem aukcji na lokalnycg portalach typu zatoka i alledrogo jest faktycznie . Miałem podobną sytuację z kieszonką nomen omen Eppnera na allegro lokalnie i nie tylko ja ... No cóż to tylko przestroga że koniecznie trzeba uważać bo świat nie jest doskonały 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #342 Napisano 29 Sierpnia 2020 (edytowane) No to jeszcze jeden mechanizm NR 381 - tym razem również nietypowy . Dłuższe wahadło jak na Eppnera - 69 cm i liczba zębów od koła wychwytowego ... 30/70/70/120 (121) zębniki 8/8/8 . ilość wahnięć na godzinę 4593,75 i długość zredukowana wahadła pasuje - 610,5 mm . Edytowane 29 Sierpnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #343 Napisano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) 22 godziny temu, LESKOS napisał: Postaram się jutro rozebrać mechanizm , liczyłem przy złożonym mechanizmie , więc nie wykluczam błędu. Umyję go jutro i przy okazji dokładnie zmierzę i policzę ... ps trochę policzyłem teoretycznie .... powinno mieć około 5540 wahnięć na godzinę, przy tej długości wahadła (aproksymowalem doługości zredukowanej wahadła równej 42 cm a przy standardzie epnerowskiego mechanizmu jest 55 cm ) Zatem zębniki musiały by mieć mniej niż osiem zębów (raczej nie możliwe bo zbyt duży moment na ząb i pracowałby tylko jeden) albo koła pośrednie i minutowe powinny mieć po około 90 zębów i to możliwe (zęby są mniejsze ,) a koła zbliżone wielkością. Jutro rozbiorę mechanizm i wszystko będzie jasne 😉 KOREKTA DO NUMERU 4176 - DWARF pomyłka jednak w liczeniu 😉 Koła 24/80/88/100 zębniki 8/8/8 Liczba wahnięć na godzinę 5280 , długość zredukowana wahadła 462 mm . I kto by pomyślał, że to tylko różnica dwóch zębów w kole wychwytowym ... 🤔 całe życie się człowiek uczy Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez LESKOS 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #344 Napisano 16 Września 2020 (edytowane) Jeszcze drobna kosmetyka, ale na razie widać że pracuje poprawnie , bez żadnego problemu. Skrzynia jak pisałem taka bardzo przeciętnej klasy ale oryginalna wydaje się. Brak śladów po innych mechanizmach, a plecy na 100% nie ruszane, z tej skrzyni. Na razie na stanowisku testowym... 😉 Edytowane 16 Września 2020 przez LESKOS 6 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #345 Napisano 17 Września 2020 No i pracowicie "przetykanej" nocy, na chodzie i w miejscu docelowym✌️ IMG_6361.m4v 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #346 Napisano 17 Września 2020 Bardzo ładnie zrobiony i bardzo ładnie wyglądają te skośne oczki na plecach. Dla mnie osobiście, im skrzynka jest prostsza tym ładniejsza. "Kur zapiał", przez te zegary to sobie mocno podziurawisz tą swoją piękniutką "chatę" z bala. Twój spadkobierca będzie miał tylko dwa wyjścia, albo zostawić całą kolekcję dla kolejnych potomnych, albo próbować bezśladowo flekować bale. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #347 Napisano 17 Września 2020 10 minut temu, dziadek napisał: Bardzo ładnie zrobiony i bardzo ładnie wyglądają te skośne oczki na plecach. Dla mnie osobiście, im skrzynka jest prostsza tym ładniejsza. "Kur zapiał", przez te zegary to sobie mocno podziurawisz tą swoją piękniutką "chatę" z bala. Twój spadkobierca będzie miał tylko dwa wyjścia, albo zostawić całą kolekcję dla kolejnych potomnych, albo próbować bezśladowo flekować bale. Albo pomyśli że to robale i zamówi deratyzację 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #348 Napisano 17 Września 2020 2 godziny temu, shreq napisał: Albo pomyśli że to robale i zamówi deratyzację Eee... deratyzację? Chyba dezynsekcję... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #349 Napisano 17 Września 2020 Muszę powiedzieć że mieszkam na rolniczej wsi ... no i wokół pełno pól a na nich myszy, nornic , czasami jesienią wprowadzają się do środka przez uchylony balkon albo okno (łatwo się wspinać po belkach) . Tak, że deratyzacja mi nie obca. ale jeśli chodzi o zegary i dziury w ścianach to Krzychu ma rację !!! Ps. Otwory pięknie zamyka się kitem świerkowym. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #350 Napisano 18 Września 2020 Zgadza się! Tak bywa, jak piszę szybciej niż myślę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach