Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Spinner

Garniturowiec - prawda i mit:-)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dejko

No a mi już to np. nie pasuje. Nogawki są zbyt krótkie (zasada - nogawka sięga do polowy obcasa buta), podobnie zresztą jak rękawy. Rękaw od koszuli, powinien wystawać jakieś 1 - 1,5 cm spod rękawa marynarki, ale przy zgiętej ręce. Tu przy wyprostowanych widzę, że jest co najmniej 2 cm. Kołnierz koszuli widzę, ze chyba typu kent, czyli najbardziej uniwersalny. Trudno mi ocenić na zdjęciu czy szerokość nogawki i długość marynarki jest odpowiednia.

W dopasowanym garniturze nie chodzi o to, żeby przylegał do ciała na całej długości. Dopasowane powinny być przede wszystkim długości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dejko

A czym on się zasadniczo różni od tego wyżej, poza tym, że raczej dla osoby szerszej niż wyższej? Ma szersze klapy i zapięcie na 3 guziki. Ja bym np. nie chciał nosić garnituru dopasowanego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście cały czas mowię o osobach o normalnej sylwetce. Jeśli ktoś ma kilkanaście kilogramów więcej niż waga idealna to dopasowany garnitur wygląda jak naciągnięta kiszka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kristo

Ten pan w szarym garniturze ma czarne buty, a jak dowodzono i nawet dowiedziono wyżej, do szarego tylko buty brązowe, tak jak i do granatowego :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie pochodzi od ze strony exkluzyvnej angelskiej firmy. Ja się nigdy nie spotkałem z tego typu stwierdzeniem. Myślę że panowie którzy robili te zdjęcie znają sie na rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie dziw się... Wyszły z mody jak był w liceum (prawdopodobnie). Pytaj o frak będzie zabawniej. :wub:

Do ślubu polecam smoking. Nikt nie może być lepiej ubrany od Pana Młodego...

Branie slubu w smokingu, to jedna z wiekszych kiszek jakie mozna zrobic. Slub ZAWSZE bierze sie w bialej muszce, a tą do smokingu moze zalozyc tylko kelner. Nie ma od tego zadnych odstepstw.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nogawki są zbyt krótkie (zasada - nogawka sięga do polowy obcasa buta), podobnie zresztą jak rękawy. Rękaw od koszuli, powinien wystawać jakieś 1 - 1,5 cm spod rękawa marynarki, ale przy zgiętej ręce. Tu przy wyprostowanych widzę, że jest co najmniej 2 cm.

Tu bym się nie zgodził podwójnie. Nogawki są idealne - powinny się tylko załamywać na butach. Rękaw jest OK - jak to mawiał znany polski krawiec "nie mierz jego długości przy zgiętej ręce, chyba że spodziewasz się posady stangreta", koszula ma wystawać przy ręce wyprostowanej. Włoski styl dopuszcza nawet jeszcze krótsze nogawki / rękawy.

Co do smokingu do garnituru - smoking to strój elegancki, ale - o dziwo - właściwie nieformalny (w przeciwieństwie do fraka), więc do ślubu dla pana młodego nijak nie pasuje. Zamiast kombinować, nich założy po prostu elegancki wieczorowy garnitur (istnieje coś takiego).

pozdrawiam - Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dejko
Wyjątkowo istotna jest długość spodni. Najmodniejsze spodnie to te sięgające poziomu obcasa w tyle. Z przodu lekko opierające się na bucie tak, aby linia kantki ulegała delikatnemu załamaniu.

Pierwszy lepszy cytat z jakiegoś tam poradnika doboru garnituru... na tym zdjęciu to do obcasa mają jeszcze daleko. W trakcie chodu będzie migał skarpetami. Przecież na lewym bucie w ogóle nic się nie załamuje.

Przy zgiętym ramieniu, rękaw marynarki będzie mu sięgał do połowy przedramienia. No być może etykieta nakazuje nie zginać ręki, ale w praktyce czasem się to zdarza.

To jest styl na dzisiejszą modę, gdzie wszystko musi być wąskie i krótkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, to dopiero mój początek na forum więc mam nadzieję że nie posypie się krytyka.

Mam takiego właśnie głupiego hopla-zegarki, niestety drogie hobby.

Przeglądam właśnie ten wątek, czy zaproponowane przeze mnie zegarki można zaliczyć a co za tym ubrać do garnituru?

Maurice Lacroix MP6398-SS001-331 http://watchluxus.com/brands/maurice-lacro...p6398-ss001-331

albo ten, dla mnie rewelacja

Tag Heuer Grand Carrera CAV511B.FC6225 http://www.watchesonnet.com/CAV511B.FC6225.html

Jeszcze mnie na taki nie stać, żeby ktoś nie pomyślał ale kiedyś jeden elegancki zegarek trzeba sobie chyba kupić.

Może w tym coś jest że zegarek powinienbyć cienki, ale trzeba chyba zachowac ogólne proporcje. Mam 198cm wzrostu i obwód nadgarstka 20,5cm więc cienki zegarek wyglądałby troche śmiesznie. Poza tym chyba nie do końca powinno się nosić coś co tylko wypada ,a wcale nam się nie podoba.To już chyba lepiej wcale, takie moje zdanie.

I chyba kolor tarczy jest w tym momencie sprawą drugorzędną, ma to byc dodatkiem, najlepiej mieć i czarny i jasny.

Może kiedyś... :wub:

Teraz zbieram na coś -)) nowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dejko

Myślę, ze by uszły chociaż to nie garniturowce. Pomimo tego, ze to chronografy, to bardzo eleganckie. Tak jak sie patrzę na celebrytów to mało który ma klasyczny garniturowy zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maurice występuje także w wersji bez chrono.

A ten Tag, dzisiaj go mierzyłem, poprostu bajka, tylko cena - uzywane auto klasy średniej 19 000, ale prezentuje się rewelacja.

Na szcżęście nie wzoruję się na celebrytach, wybieram to co mnie się widzi, musi być dosyć masywny.

Na dziś zostaje mi stary Emporio Armani, kwadraciak z jasną tarczą jak już muszę ubrać garnitur.

Chociaż ostatnio chodziłem w sztruksowym z Certiną DS, albo z Seiko na bransolecie, i chyba tez nie było najgorzej. Wszystko zależy od czasu i garnituru więc ciężko ustalić tutaj jakiś szablon , takie moje zdanie.

Pzdr

Teraz zbieram na coś -)) nowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do smokingu do garnituru - smoking to strój elegancki, ale - o dziwo - właściwie nieformalny (w przeciwieństwie do fraka), więc do ślubu dla pana młodego nijak nie pasuje. Zamiast kombinować, nich założy po prostu elegancki wieczorowy garnitur (istnieje coś takiego).

:wub:

Smoking - uroczysty strój męski bardziej elegancki od garnituru, ale nie tak oficjalny jak frak.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Smoking

czyli hierarchia jest taka:

1. Frak... jak nie to:

2. Smoking... jak nie to...

3. ...dopiero... garnitur...

article-1065871-02C12F7D00000578-627_634x955.jpg

1130268090BOND.jpg

Smoking... to smoking... żaden garnitur choćby najbardziej wieczorowy "nie podskoczy"... :)

A rozpuszczona nad ranem "przypadkiem" mucha smokingowa stanowi dodatkowy "wabik" na kobiety...

jamesbondtuxedo.jpg

(sprawdzałem) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jakoś dla pana 007 ta sportowa omega pasuje nawet do smokinga. Panowie jeśli chcecie dobrze wtglądać kupcie sobie sportowy model typu seamaster lub submariner co idealnie będzie pasowało do dobrego garnituru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dompa, jest jeszcze jeden temat,

garniak dopasowany - czyli SZYTY na MIARE wcale nie jest wąski czy przylegający do ciala.

Krawiec ma bardzo wiele punktów poprzez uwzględnienie których może ukryć, uwydatnić pewne cechy sylwetki.

I nie ma tu nic wspólnego z tym nowy styl tych typów co pokazalem powyżej.

Garnitur szyty na miare kosztuje minimum parenascie tysiecy zlotych, zrobiony jest z materialu o duzej "gramaturze" i jeździ sie do miary minimum 3 razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dejko

Pan 007 to nosił różne zegarki które mu ponoć pasowały... w kilku odcinkach nosił elektroniczne Seiko - i też do fraka. Jeśli Rolex dopłaci do produkcji, to pan Bond nosi Roleksa z najnowszej serii. Jeśli Omega, to najnowszy model Omegi, co nie znaczy że jest to zgodne ze "standardami".

Tu jeszcze trzeba dodać, ze zegarki wieczorowe są bardziej "wyskokowe". Z założenia mają się bardziej świecić, rzucać w oczy. Przeciwieństwem jest tu np. tarcza, która wcale nie musi być czytelna i prosta. Na wieczór można ubrać coś takiego:

http://watchluxus.com/ajax/thumb.php?id=46...;fullwidth=true

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak to w końcu jest czy klasyczny garnitur jest dopasowany czy też ma wyglądać jak ze starszego brata? Co do szycia na miarę to zgadzam sie że w ten sposób można ukryć wady sylwetki ale powinien także być dopasowany. Polska klasyka mody nie jest to samo co naprzykład wloska klasyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kostym-5.jpg

Kostym-1.jpg

to klasyczne garnitury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dejko
To jak to w końcu jest czy klasyczny garnitur jest dopasowany

Ma być dopasowany na długość, ale nie wyglądać jak strój płetwonurka.

Co do propozycji powyżej - nawet spoko wygląda. Nie wiem czy nie za ciemny kolor na brązowe buty. U góry marynarka dwurzędowa, która od jakiegoś czasu zaczęła być modna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do propozycji powyżej - nawet spoko wygląda. Nie wiem czy nie za ciemny kolor na brązowe buty. U góry marynarka dwurzędowa, która od jakiegoś czasu zaczęła być modna.

Mnie też się podoba wszystko prócz butów. Wolę klasyczne zestawienia kolorystyczne. Brązowy pasek i buty do tego garnituru są moim zdaniem "z innej bajki". Czarne wyglądały bo o wiele lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ma być dopasowany na długość, ale nie wyglądać jak strój płetwonurka.

:rolleyes: no wlasnie to nie tak,

nie wytlumacze Wam tego, bo to niemozliwe tak w tekscie, ale garnitur to nie tylko dlugość.

Krawiec bierze pod uwagę różną wysokość barków (standard) różną dlugość rąk, wade postawy, czy różniące się miedzy sobą nogi.

To wszytsko sprawia potem, że garnitur nie "wyje" nie ciągnie sie, nie odstaje, nie marszczy się, a spodnie mają male patki w pasku z guzikami które sobie przepinamy jak sobie pojemy :P

Niedawno w logo bylo to jakoś tak w miare względnie opisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brazowe buty do ostatnich garniturow jak najbardziej.Te garnitury wcale nie sa ciemne,dziwnie to wyglada jasnoniebieski garnitur zakladany do pracy,jasniejszy niz tamte to juz bardziej weekendowe/po poludniowe, na luzie i raczej z sama koszula.IMO wszystko jest ok a to czy ktos lubi brazowe buty czy nie, to kwestia gustu.

Ja nie przepadam za takowymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Krawiec bierze pod uwagę różną wysokość barków (standard) różną dlugość rąk, wade postawy, czy różniące się miedzy sobą nogi.

Tak sie dorabia legende, pisarze z Logo tez musza zyc, a zyja z wierszowki. Wiadomo, jak ktos ma garba, to co innego, ale tak ogolnie, to nie wierzmy we wszystko, o czym czytamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mocno powiedziane. Chyba nawet troche za mocno...

http://www.msmoda.pl/index.php?option=com_...=14&lang=pl

No jaja na calego, garnitur do slubu w prazki :rolleyes: To pisal kompletny ignorant. Mozn jeszcze spytac o rade Jacykowa, i wystapic przed oltarzem np. w gorze od pidzamy. Nawet jasny garnitur do slubu to nietakt, ale rada by zalozyc musznik do smokingu zakrawa na celowe wystawienie kogos do wiatru. Oczywiscie ze wszystko sie zmienia, ale nie przesadzajmy. Kazdy ma prawo ubrac sie jak chce, ale warto czasami trzymac sie zasad.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.