Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Spinner

Garniturowiec - prawda i mit:-)

Rekomendowane odpowiedzi

Piękne dzięki za piękną odpowiedź, Panie Chronofil...

Mnożą się jednak kolejne pytania - czy jeżeli już uznamy, że garniturowiec jest niezbędny, możemy pójść tropem założyciela tego wątku i kupić (co prawda założyciel chyba wciąż nie kupił :) ) jakiegoś taniutkiego i, o zgrozo, kwarcowego? Kwarców garniturowców jest mnóstwo.

Czy jednak automat, też niedrogi, który zapewne będzie dość nudny i raczej mało piękny?

Czy jednak rzecz piękną i wyjątkową, niekoniecznie za równowartość jachtu, powiedzmy w granicach średniej krajowej, nawet jeśli kosztować nas to będzie pół roku wyrzeczeń i wyrzutów sumienia ("a może lepiej było wpłacić przynajmniej połowę na Caritas..." :) )

Bo jeśli mam nosić odpowiedni do kanonów zegarek, a nie stać mnie na taki, który by mnie cieszył, to z pewnością obrzydzę sobie czynność sprawdzania czasu. Niedawno wybrałem się do TT celem przymierzenia bodajże Tissota PR50. Z czarną tarczą i na skórzanym, czarnym pasku. Kosztował niewiele, chyba w okolicach 600 zł, klasyczny wygląd, akurat do garnituru. I co? Odrzuciło mnie! Natomiast gdy widzę zdjęcie Spinnerowego Sinna na Spinnerowej ręce, cieszę się i podziwiam, jakby to była moja ręka. I nie widzę w tym wielkiego fopa, domyślam się, że Spinner nie jest ani ministrem kultury (chociaż kto wie :) ), ani ambasadorem (tu też może być różnie) czy duńskim księciem (tu raczej mam pewność). Chyba jednak wolę delikatne, świadome nagięcie zasad niż nudny standard. Niemniej, piękny i wyjątkowy egzemplarz rasowego garniturowca wielce by mnie uradował... :)

P.S. Trochę oftopując... Ta zakazana przed 6 czerń nie daje mi spokoju. Jeśli nie czarne buty, to jakie? Brązowe jak czytałem nie nadają się... Jakie buty do dajmy na to granatowego, szarego czy grafitowego garnituru??? Na pogrzeb, egzamin, rozmowę o pracę, lunch... To wszystko przed 6... :)

W brązowych butach do granatowego garnituru wystąpił kiedyś Nikita Chruszczow w ONZ :-)

Czarne buty do kolorów, które wymieniłeś są jak najbardziej ok. "After six" i "before six".

A co do zakupu garniturowca. Cóż - te "ładne" są na ogół drogie. Tak mają i już. Ale możesz kupić pięknego garniturowca z dawnych lat za niewielkie pieniądze. Co ciekawe - taki zegarek na ręce młodego człowieka (a wydaje mi sie, ze do młodych nalezysz) wyglada naprawdę ok. Może stanowić prawdziwą i oryginalną ozdobę i swoisty lans. W niezłym stylu.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kristo
nieuważnie czytasz...

Możliwe, ale staram się i obiecuję poprawę :) Niemniej ktoś powyżej napisał, iż zasada zero czerni przed 6 dotyczy także butów. Zresztą, o ile dobrze pamiętam, w innym, starym już wątku, padła podobna opinia.

No i dlaczego mamy się ograniczać do garnituru biznesowego? Nie każdy jest biznesmenem, nie każdy ma pracę wymagajacą elegancji. Jest jeszcze w narodzie klasa robotniczo-chłopska :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niemniej ktoś powyżej napisał, iż zasada zero czerni przed 6 dotyczy także butów. Zresztą, o ile dobrze pamiętam, w innym, starym już wątku, padła podobna opinia.

moim zdaniem bzdura

No i dlaczego mamy się ograniczać do garnituru biznesowego? Nie każdy jest biznesmenem, nie każdy ma pracę wymagajacą elegancji. Jest jeszcze w narodzie klasa robotniczo-chłopska :)

na tej zasadzie to są jeszcze zamszowe garnitury w sympatycznych kolorach (różowy, pomarańczowy czy limonka, podobno zresztą modne), albo białe do paradowania po marinach. Przy takim spektrum jednoznacznych odpowiedzi zegarkowych nie będzie. Garnitur to jednak przede wszystkim oficjalny strój do pracy powiedzmy biurowej i sądzę, że o takim konteście przede wszystkim dyskutujemy. Jeżeli ktoś zakłada kilka razy w roku, nie powinien się aż tak bardzo zegarkiem przejmować (co nie znaczy, że nie może)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W brązowych butach do granatowego garnituru wystąpił kiedyś Nikita Chruszczow w ONZ :-)

widzisz, iż przemówienie do historii przeszło :) . Serio to naprawdę brązowe buty do garnituru w granacie mogą świetnie pasować, tylko tony trzeba dobrać właściwe. Spróbuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brąz do granatu jest zupełnie ok. Czarne buty i granatowy gang = konduktor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

granat granatowi nierówny. Mam akurat dwa - jeden wyraźnie granatowy, drugi bardzo ciemny, więc tutaj dobór obuwia jest różny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeśli chodzi o rozmiar, to moje przeoczenie. Kiedy napisałeś o tym sinnie sprawdziłem, jak on wygląda, bo przecież nie znam na pamięć wszystkich modeli i coś chyba źle odczytałem, bo wyszło mi, że ma średnicę 43mm. Biję się w pierś - moje niedopatrzenie. Teraz sprawdziłem jeszcze raz - oczywiście masz rację - 38,5mm. Czyli wielkościowo do garnituru jak najbardziej. Natomiast stylistycznie nie. Chociaż przy takim rozmiarze będzie z pewnością mniej raził, niż gdyby miał 43mm i takie same proporcje

No dobra, cenię sobie ludzi, którzy potrafią się przyznać do przeoczenia... więc i ja przyznam :) , że dość buńczuczne to pitolenie zabrzmiało... Sinn jest (mimo WR200) dość subtelnym, niedużym zegarkiem ale mimo prostoty także i dość zadziornym - stąd moje pytanie o typowego garniturowca bo przy mojej pracy "obleci" Sinn ale i czasami bardziej elegancka oskazja się może trafić a i każdy powód do szukania/zakupy ładnego zegarka jest dobry... :)

Najbardziej zależało mi na ustaleniu czy jasny może być... Jest bowiem sporo fajnych z jasnymi tarczami... Chyba faktycznie przyglądnę się staruszkom: Omega Geneve... czy może nawet Atlantic Worldmaster gdzieś tak w swoim roczniku - czy to zły pomysł? Niestety nie wiem jak dam sobie radę z rozmiarem 35 czy 36 na ręce...

Na koniec tego postu coś co mnie kompletnie powaliło na podłogę - dla mnie rzecz równie genialna co nieosiągalna:

eterna_vaughn.jpg

Pzdr

Spinner

SPINNERSTRAPy - szukaj na Instagranie lub FB po haśle "spinnerstraps"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No dobra, cenię sobie ludzi, którzy potrafią się przyznać do przeoczenia... więc i ja przyznam :) , że dość buńczuczne to pitolenie zabrzmiało... Sinn jest (mimo WR200) dość subtelnym, niedużym zegarkiem ale mimo prostoty także i dość zadziornym - stąd moje pytanie o typowego garniturowca bo przy mojej pracy "obleci" Sinn ale i czasami bardziej elegancka oskazja się może trafić a i każdy powód do szukania/zakupy ładnego zegarka jest dobry... :)

Najbardziej zależało mi na ustaleniu czy jasny może być... Jest bowiem sporo fajnych z jasnymi tarczami... Chyba faktycznie przyglądnę się staruszkom: Omega Geneve... czy może nawet Atlantic Worldmaster gdzieś tak w swoim roczniku - czy to zły pomysł? Niestety nie wiem jak dam sobie radę z rozmiarem 35 czy 36 na ręce...

Na koniec tego postu coś co mnie kompletnie powaliło na podłogę - dla mnie rzecz równie genialna co nieosiągalna:

eterna_vaughn.jpg

Pzdr

Spinner

Atlantic worldmaster występował też w linii 39mm - mam takiego super de lux. Bardzo zacnie wyglada również dzisiaj.

A co do eterny, to zobacz sobie model 1948 - niestety wklejanie zdjęć na tym forum przekracza moje kompetencje.

Jest wersja z jasną i czarna tarczą. Myślę o nim intensywnie i jesli się już namyslę, to będę zakładał również do garnituru :)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-23302-0-92183100-1331218689.jpg

Niby się dodało, ale nie w tym rozmiarze, w jakim chciałem

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eterna1948.jpg

Pzdr :)

Spinner

P.S. Widzę, ze Ci się tez udało...:-) Niestety to o wiele za drogi zegarek... ale "przezacny":-) Worldmaster to stare marzenie ze szkoły średniej jeszcze - może jest dobry moment aby je zrealizować?;-) Tylko się boje "wtopić" - kupa podróbek, składaków itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eterna mniodzio.. ile takie cacko kosztuje? wie ktoś?

a tak na marginesie powiem - przez ten topic zakup kolejnego nurka (Ocean1) został przesunięty w czasie na rzecz ..garniturowca!

ehh...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Goraco popieram pomysl zakupu garniturowca "vintage". Worldmaster nie jest moim zdaniem typowym garniturowcem, ale da rade. Tu masz typowego garniturowca od Atlantica (pozlacany rozowym zlotem - dosc nietypowa kombinacja):

30c9fc83c9ff54e7.jpg

Wiecej zdjec zamiescilem w Galerii, ale je "zezarlo" - zniechecilem sie do do serweru: Fotosik.

Co do Eterny to nie zniechecaj sie moze za predko. Z moich obserwacji wynika, ze Eterna nie trzyma cen na rynku wtornym. Wczesniej czy pozniej na pewno trafisz uzywana Eterne w bardzo dobrej cenie.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego WM nie jest typowym garniturowcem? Vintage i owszem, dlaczego nie... ale musiałby być w bdb stanie bo podniszczonego chyba nie wypada nosic na oficjalne okazje... A jakie modele Eterny jeszcze polecasz? A moze Jakas stara Omega czy Longines? Z tych pierwszych widzialem Geneve sa dość popularne...

Pzdr

Spinner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W Aparcie 7,500zł po rabacie 20%

Wersja "nie czarna": http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?showtopic=27926 :)

No właśnie - w Aparcie nie mieli z białą tarczą, a ja chciałem na żywo porównać obydwie wersje. Z czarną jest piękna, ale do mnie raczej bardziej przemawiają jasne.

Jeszcze wracając do zasadniczego tematu. Zaraz na początku padło stwierdzenie, że garniturowiec powinien mieć czarną (ciemną) tarczę. Hmmm.. Można dyskutować. Takie klasyki jak IWC 83, 88, 89, calatrava, mnóstwo garniturowców longinesa, JLC, VC miały jasne tarcze.

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech... gdyby nie kasa to by sie cosik zacnego wymyśliło, np:

GQuarrel308_12.jpg

20702.jpg

czy chocby (nie wszystkim się podoba i zwykły mechanizm):

61.jpg

M0A08485.jpg

Pzdr

Spinner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno - jak oceniacie Stowa Antea jako garniturowca?

1202912843-10716.jpg

Ze stosunkowo niedrogich kusi tez cos na Unitasie, z małą sekundą, recznie nakrecanego, z pięknym widokiem na tył, np:

b15.jpg

Pzdr

Spinner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzadko nosze garnitur, wiec w roli garniturowca widzę manuala bez daty lub kwarca bez sekundnika (są płaskie, delikatne, bezobsługowe i tańsze).

Na razie używam GP Vintage (foto by Wiktor/FikThor/Satyr):

post-157-0-98734000-1331218764.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A dlaczego WM nie jest typowym garniturowcem? Vintage i owszem, dlaczego nie... ale musiałby być w bdb stanie bo podniszczonego chyba nie wypada nosic na oficjalne okazje... A jakie modele Eterny jeszcze polecasz? A moze Jakas stara Omega czy Longines? Z tych pierwszych widzialem Geneve sa dość popularne...

Pzdr

Spinner

Po pierwsze, Worldmaster na pewno da rade.

Jednak typowy Worlmaster ma centralna sekunde - garniturowiec dla mnie to albo subsekunda, albo bez sekundnika. Wiele Worldmasterow ma giloszowana tarcze - giloszowanie jest OK, ale garniturowiec dla mnie to gladka tarcza. Wiekszosc Worldmasterow ma ilosc napisow na tarczy niewiele ustepujaca rekordziscie w tym temacie, czyli Rolexowi - typowy garniturowiec ma napisow na tarczy bardzo malo, albo w ogole. To sa wszystko drobne rzeczy, ale razem wziete...

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Brąz do granatu jest zupełnie ok. Czarne buty i granatowy gang = konduktor.

Brąz do granatu oraz do szarości jest jedynym dopuszczalnym połączeniem.

Taki kod.

No black before six dotyczy przede wszystkim butów, ale też paska od spodni, paska od zegarków itp.

Kolegom pytającym, czy nie można inaczej, po swojemu - odpowiadam - można. Tak jak można w sandałach nałożonych na skarpety, tak samo jak kiedyś w białych skarpetkach do garnituru, pewnie że można.

:)

No ale jak mówi staropolskie przysłowie, garnitur leży najlepiej dopiero w trzecim pokoleniu. :)

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kristo

Taki kod.

No black before six dotyczy przede wszystkim butów, ale też paska od spodni, paska od zegarków itp.

.

.

.

No ale jak mówi staropolskie przysłowie, garnitur leży najlepiej dopiero w trzecim pokoleniu. :)

No to się narobiło :)Brązowe buty do garnituru...

Nadal mam kłopot, jaki garnitur i jakie buty kupić, żeby bez wstydu można było pójść w tym zestawie i na wesele, i na dajmy na to egzamin (nota bene jutro mam egzamin i będę musiał iść w niebieskawo-grafitowym, dość jasnym garniaku w paski, do tego w czarnych butach, bo tylko tym dysponuję na dzień dzisiejszy... żadnego zegarka nie założę, mam do wyboru jedynie Pulsara chrono i Seiko Aviatora, Delbana po dziadku potrzebuje renowacji :) ). A zegarek? Czy tarcza zegarka przed osiemnastą też nie może być czarna (czy w ogóle dopuszczalne jest połączenie czarnej tarczy z brązowym paskiem?)? A może jednak do luźnego stroju przejdzie? A jeśli nie, to pozostaje zakup tego samego modelu w dwóch wydaniach... Szczerze mówiąc, pogubiłem się. I choć przytoczone staropolskie przysłowie mówiło zdaje się o żupanie, prawdopodobnie dopiero moje wnuki, obym się ich dożył w zdrowiu, pojmą wszelkie niuanse związane z "kodem" :)

Pozdro,

kristo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh... Eterna, JLC, VC, B&M... Ech... A prosze, raz na sto lat moze i takie cos obleci?;-)

BEM-118BL-1AVEF.jpg

Jakieś jedyne 300zl i wiele lat gwarancji:-)

Pzdr

Spinner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki kod.

Kolegom pytającym, czy nie można inaczej, po swojemu - odpowiadam - można. Tak jak można w sandałach nałożonych na skarpety, tak samo jak kiedyś w białych skarpetkach do garnituru, pewnie że można.

Pozdrawiam

Iko

No to się skompromitowałem :) W niedzielę byłem na komunii u rodziny na wsi...miałem czarne buty :) szary garnitur :) i starą Sławę na łapie..na czarnym pasku :) jedyny plus ze Sława ma kremową tarczę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki kod.

nie popieram, zobaczymy co na to moje wnuki (jako trzecie pokolenie :( )

jeżeli chodzi o lakierki to zgoda, ale matowe czarne buty w zwykłym klasycznym fasonie? moim zdaniem OK w ciągu dnia

takie porównanie, nawet jako figura retoryczna, to nadużycie. Nawet gdyby się zgodzić z Twoim poglądem, to czarne klasyczne buty w ciągu dnia to jednak mniejszy grzech niż sandały na skarpety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.