Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Spinner

Garniturowiec - prawda i mit:-)

Rekomendowane odpowiedzi

Brąz do granatu oraz do szarości jest jedynym dopuszczalnym połączeniem.

Taki kod.

Serio?

No ale jak mówi staropolskie przysłowie, garnitur leży najlepiej dopiero w trzecim pokoleniu. :)

Wydawało mi się, ze w tym powiedzeniu był frak.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie wiem o co chodzi ze skarpetkami i sandałami, poważnie :)

Bardzo sztywnie podchodzicie do kwestii zegarka garniturowego,

dla mnie bardziej interesującym jest zobaczyć na czyimś nadgarstku coś "sportive" niż ulagodzonego plaskiego zegarka.

A tak w sumie moim Panowie, to temat jest bardziej papieski od papieża, bo już dawno do ubrań garniturowych wkradly sie elementy nieklasyczne, sportive wlasnie powiedzmy, z czego chyba większość z Was nie zdaje sobie sprawy.

Ta drążona przez Was klasyka nie istenieje, żaloże się, w żadnym Waszym zestawie garniturowym który nosicie.

Dlatego kwestie zegarka pod kątem tej niby klasyki bym odpuścil nieco, w kierunku luzu i czegoś co nieco Wam skróci nogawki u spodni :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ta drążona przez Was klasyka nie istenieje, żaloże się, w żadnym Waszym zestawie garniturowym który nosicie.

mogę dziś spokojnie przyjąć zakład (nawet buty mam brązowe :( i pasek u spodni i u zegarka), chyba że za element "sportowy" uznasz dwudniowy zarost, wtedy przegrałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja nie wiem o co chodzi ze skarpetkami i sandałami, poważnie :)

Bardzo sztywnie podchodzicie do kwestii zegarka garniturowego,

dla mnie bardziej interesującym jest zobaczyć na czyimś nadgarstku coś "sportive" niż ulagodzonego plaskiego zegarka.

A tak w sumie moim Panowie, to temat jest bardziej papieski od papieża, bo już dawno do ubrań garniturowych wkradly sie elementy nieklasyczne, sportive wlasnie powiedzmy, z czego chyba większość z Was nie zdaje sobie sprawy.

Dlatego kwestie zegarka pod kątem tej niby klasyki bym odpuścil nieco, w kierunku luzu i czegoś co nieco Wam skróci nogawki u spodni :(

Skarpetki + sandały = wieś tańczy i śpiewa.

Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to się skompromitowałem :) W niedzielę byłem na komunii u rodziny na wsi...miałem czarne buty :) szary garnitur :( i starą Sławę na łapie..na czarnym pasku :) jedyny plus ze Sława ma kremową tarczę :)

Wątpię, żeby na wsi ktoś zwracał uwagę na takie szczegóły :)

Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wątpię, żeby na wsi ktoś zwracał uwagę na takie szczegóły :)

Jakiś kompleks?

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łoj chłopaki :)

Skad nagle takie buntownicze dusze?

Przeciez nikt za łamanie zasad nie zabija (przynajmniej tych dotyczacych ubioru)

Nie mniej - te zasady są. Można sie nimi kierować. Mozna je olać. Mało tego - można je olewać w różnym stopniu i różnym sikiem.

Założysz czarne buty do granatu - najwyżej pomylą Cię z konduktorem lub listonoszem. Założysz skarpety i sandały - spojrzą z politowaniem, a białe skarpety do gangu obśmieją i tyle. (choć wielu tego dysonansu nie zauważy - bo facet w sandaczach i skarpetach to widok nadal niestety doś powszechny) Można nie myć zębów, można sie nie czesać. Można tez będąc kobietą, mieć nóżki jak sarenka. To nic, że owłosione - ale jakie zgrabne. Skoro zycie składa się z zasad - to po co sie buntować na te dotyczące zwykłej elegancji. Ni estosowanie ich nie oznacza przestępstwa - ale brak elegancji - i owszem.

Kristo - to co jest w Twoim linku odnośnie butów - to zasady jakiegoś odizolowanego ludu z wyspy gdzie nie ma telewizji o internecie nie wspominając.

Na koniec - kazdy robi co uważa i na własna odpowiedzalność.

Wyskok na "sztacheta disco" w niemal dowolnym stroju nie wzbudzi sensacji. Spotkanie z ludźmi starajacymi sie stosować obowiązujące zasady skończy sie domysłami - czy kotos zakładający skarpety sportowe do garnituru jest bezpieczny aby wejść z nim w interes - w końcu nie każdy jest rozpoznawany jak Steve Jobs - i może mieć bosa stope w bucie i sweterek na każda okazję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kristo
Kristo - to co jest w Twoim linku odnośnie butów - to zasady jakiegoś odizolowanego ludu z wyspy gdzie nie ma telewizji o internecie nie wspominając.

No to żeś mnie pięknie podsumował, nie ma co :) Egzamin zaliczony na 5, choć do łatwych nie należał, więc wybaczam :) Uważasz, że powinienem był iść w dżinach? Mam jeden garnitur i jedne eleganckie buty, czarne niestety. Zamiast z błotem mnie mieszać, doradź. Chciałbym kupić coś, co udowodni całemu miastu, że posiadam internet. Jeśli miałbys kupić jeden garnitur i jedne buty, coś, w czym mógłbys pójść na egzamin na studiach za dnia, a wieczorem na wesele, co byś kupił? Pytanie dotyczy także zegarka. Z jasną tarczą i dwoma paskami (czarnym i brazowym)? Czy jednak z czarną? Ale czy czarna tarcza może być noszona za dnia, czy do czarnej tarczy pasuje brązowy pasek?

W moim poprzednim poście podałem link do ciekawej dyskusji. Na innym, tematycznym forum, pojawiają się opinie wyśmiewające buty brązowe jako takie. Oni też są odizolowani? No ofence, po prostu pomóż, bądź człowiekiem :(

edyta - P.S. Dopiero teraz doczytałem, że pisałeś o linku, sorry. Musze odespać nieprzespaną nockę :) Niemniej większa część powyższego pozostaje aktualna, dlatego pozwalam sobie nic nie kasować (ktoś już mi zreszta wcześniej zwrócił uwagę, że czytam niedokładnie, widocznie miał rację...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jakiś kompleks?

Nie, doświadczenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kristo - podsumowałem raczej usera nm.buba011. Ogólny ton na forum do którego link zapodałeś. Ale to juz zauważyłeś :( Z błotem nie mieszam nikogo :)

Jeśłi nie biegasz po Operach, wieczornych koktailach i oficjalnych przyjęciach w ambasadzie Burkina Faso to pewnie czrny garnitur nie jest Ci potrzebny. Kup stonowany szary, albo granatowy i będzi OK. Buty do tego jednak broązowe - skoro sie nie wybierzesz - patrz wyżej.

Zegarek kup z tarczą jaka się Tobie podoba. Pasek dobierz do butów i paska od spodni. Do stroju niegarniturowego zakup pasek dowolny i będziesz zadowolony.

To tylko moje zdanie. Dla mie zawsze ktoś ubrany w granatowy garitur i czarne butki będzie kojarzyl sie z - "dobrrrrywieczórrr, bileciki poproszę"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To tylko moje zdanie.

Nie tylko :)

Ale "takich trzech, jak nas dwóch, to nie ma ani jednego"...

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To tylko moje zdanie. Dla mie zawsze ktoś ubrany w granatowy garitur i czarne butki będzie kojarzyl sie z - "dobrrrrywieczórrr, bileciki poproszę"

w Kolejach Mazowieckich na zielono chodzą teraz :) albo zewnętrzni w cywilu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, wątek śledzę trochę pobocznie, Wy poważnie z tym kolorem butów? Takie są zasady? Nie wierzę. No black before six - myślę, odnosi się tylko do black i white tie (no może uogólniając do czarnych garniturów) ale to tyle.

Edit: przeszukałem internet i znalazłem odpowiedź generalnie potwierdzającą: brązowe buty do granatowego garniuturu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie, doświadczenie :)

Oj, to duża trauma.... Ale jakie dowartosciowanie! A i pośmiać się jest z czego...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oj, to duża trauma.... Ale jakie dowartosciowanie! A i pośmiać się jest z czego...

Zgadza się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mogę dziś spokojnie przyjąć zakład (nawet buty mam brązowe :( i pasek u spodni i u zegarka), chyba że za element "sportowy" uznasz dwudniowy zarost, wtedy przegrałem :)

Wydaje mi sie ze nie zdajesz sobie sprawy, jak bardzo zabużone obecnie mamy w stosunku do klasyki obowiązujące wzory.

Jak odkopie jakieś publikacje o tym, to wrzuce :)

No chyba, że na prawdę nierzesz przyklad z Herculesa Poirot

Skarpetki + sandały = wieś tańczy i śpiewa.

Ale dlaczego ?? :))

Na prawde nie widze wsi w sandale na sportowej podeszwie i jasnej skarpetce.

Przecież nie wszedzie jest plaża piasek i bikini.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wydaje mi sie ze nie zdajesz sobie sprawy, jak bardzo zabużone obecnie mamy w stosunku do klasyki obowiązujące wzory.

Jak odkopie jakieś publikacje o tym, to wrzuce :(

No chyba, że na prawdę nierzesz przyklad z Herculesa Poirot

Ale dlaczego ?? :) )

Na prawde nie widze wsi w sandale na sportowej podeszwie i jasnej skarpetce.

Przecież nie wszedzie jest plaża piasek i bikini.

Wielu innych również nie widzi...cóż, albo się ma dobry smak, albo się go nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wielu innych również nie widzi...cóż, albo się ma dobry smak, albo się go nie ma.

ale wlasnie w tym sęk, że moge powiedzieć o sobie że mam dobry smak, nie lubie tego co sie podoba 90% procentom ludności i objawia się to różnymi efektami.

Ale na prawde, przy krótkich spodniach 3/4 te sandaly w krótkich skarpetkach nie wywoluja u mnie żadnego zabużenia smaku :)

Kiedyś pytalem sie, czemu tak niektórzy mówią o tej sprawie, to wszyscy mówili - nie, bo nie.

A przecież sandal to żadna klasyka czy elegancja hehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

Sandały to nie klasyka ? To w czym chodzili np Jezus czy Rzymscy Legioniści. :)

Wracając do meritum, zaczynam powątpiewać czy zegarek garniturowy musi być koniecznie z czarnym cyferblatem, co rozmiaru ani zastosowanych komplikacji nie mam wątpliwości. Ale jakby popatrzec to klasyka zegarków garniturowych takich jak Constantin Vacheron Patrimony, Patek Philippe Calatrava, Breguet z serii Classique czy Blancpain Villeret zdecydowanie dominują w jasnych cyferblatach ( biel, srebro)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iko - a jakże!!

Boogie - sorry - ale jesli maiłby ktoś zapytać mnie o największ wtopę w tej dziedzinie to na pierwszym miejscu jednocześnie wymienibym- biała skarpeta poza sportem, jakakolwiek skarpeta do sandałów na codzień, owłosiona naga łydka wyłażąca pomiędzy zbyt krótką skarpetą i spodniami garniturowymi. To paskudne. Każdą zasadę można nagiąć, czasem złamać - ale na pewno nie te powyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kristo
Jeśłi nie biegasz po Operach, wieczornych koktailach i oficjalnych przyjęciach w ambasadzie Burkina Faso to pewnie czrny garnitur nie jest Ci potrzebny. Kup stonowany szary, albo granatowy i będzi OK. Buty do tego jednak broązowe - skoro sie nie wybierzesz - patrz wyżej.

Dzięki za poradę. Wciąż jednak nie daje mi spokoju jedna rzecz - żadnych brązów po 6 :( Szary garnitur bardzo mi odpowiada, ten kolor jakoś do mnie pasuje, granatowy zresztą też mógłby być. I o ile za dnia ok, to czy można pokazać się w brązowych butach na ślubie i weselu? Do tego brązowy pasek, nie tylko u spodni, jasna tarcza zegarka...

Wszystkich rozzłoszczonych oftopami serdecznie przepraszam, zdaję sobie sprawę, że post potoczył się w kierunku predestynujacym go do przeniesienia. Proszę o wyrozumiałosć, może nie tylko ja się czegoś dowiem... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Perrelet

Z tych wszystkich wypowiedzi wyłania sie obraz zaprzeczający dotychczas obowiązującym, prostym, klarownym i szanowanym w cywilizowanych częściach naszego globu zasadom.

Forumowicze opracowali nowe zasady które od teraz obowiązują i składają się na następujący wizerunek:

Szara marynarka, elegancka koszula na spinki, do tego krawat w myszki miki i psa pluto, ale koniecznie przyozdobiony spinką do krawata, oczywiście nienagannie dobraną do spinek do mankietów. Do tego spodnie 3/4 długości ewentualnie krótsze ale napewno nie dłuższe, koniecznie z wyeksponowanym kantem. Idąc dalej w dół ciemna skarpeta (biała nie jest mile widziana w towarzystwie biznesowym) i sandały (no bo już Rzymianie je nosili a oni znali się na modzie). Do tego wyśmienicie pasuje Patek Calatrava, ewentualnie dla mniej zamożnych Polpora Kontrabas. Dla bardziej odważnych świetnym wyborem będzie nurek, chociaż ja zaryzykowałbym twierdzenie że w tym zestawieniu to będzie szambonurek. I koniec kropka, takie są nowe zasady, a każdy kto nie będzie sie do nich stosował będzie okreslony mianem troglodyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
owłosiona naga łydka wyłażąca pomiędzy zbyt krótką skarpetą i spodniami garniturowymi. To paskudne.

A coś Ty taka delikatna mężczyzna jest? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kristo
Z tych wszystkich wypowiedzi wyłania sie obraz zaprzeczający dotychczas obowiązującym, prostym, klarownym i szanowanym w cywilizowanych częściach naszego globu zasadom...

Sarkazm być może jest na miejscu, nie mnie oceniać, wolałbym jednak usłyszeć coś na temat tych prostych i klarownych zasad, bo jak widzisz spór jest i nie ma jednoznacznej opinii... Tarcza zegarka do garnituru - jasna czy ciemna? Buty - czarne czy brązowe do granatu, szarości, grafitu? A jeśli czarne - czy można przed 18? A jeśli brązowe - czy można po 18? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A coś Ty taka delikatna mężczyzna jest? :(

Gentelmęcizna :)

Perrelet - inne wnioski można wysunąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.