Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Spinner

Garniturowiec - prawda i mit:-)

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, wątek śledzę trochę pobocznie, Wy poważnie z tym kolorem butów? Takie są zasady? Nie wierzę. No black before six - myślę, odnosi się tylko do black i white tie (no może uogólniając do czarnych garniturów) ale to tyle.

Edit: przeszukałem internet i znalazłem odpowiedź generalnie potwierdzającą: brązowe buty do granatowego garniuturu.

Co do wrażenia dotyczącego brązowych butów, to "mam tak samo".

Ale też wczoraj przeszukałem net i znalazłem miejsca, gdzie napisano, że:

1) wg stylu angielskiego, nigdy, poza polowaniem i weekendem na wsi, dżentelmen w mieście nie powinien nosić butów brązowych (są one raczej atrybutem służby),

2) buty brązowe do granatowego garnituru są cechą stylu włoskiego i ewentualnie francuskiego (choć nie są "konieczne", równie dobrze mogą być buty czarne).

Nie mogłem nigdzie znaleźć tak kategorycznego sformułowania, jakiego użył Iko, o brązach do granatu....

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie mogłem nigdzie znaleźć tak kategorycznego sformułowania, jakiego użył Iko, o brązach do granatu....

post-1039-0-27043200-1331219653.jpg

post-1039-0-99120000-1331219656.jpg

post-1039-0-79847500-1331219669.jpg

Nie ma takiego. Jednak wg klasycznych podręczników ubioru do granatu lepiej użyć brązowych butów, bo czarny po prostu nie komponuje się dobrze z granatem.

A co do stylu angielskiego: Książe Karol, uważany z jednego z najlepiej ubierających się mężczyzn w ciągu dnia nosi do szarych garniturów najczęściej buty brązowe ( w zasadzie bordowe ) ale i czarne też.

post-1039-0-33087800-1331219671.jpg

post-1039-0-25025800-1331219673.jpg

post-1039-0-34293200-1331219676.jpg

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prawdzie mówiąc to te przybrudzone, dosyć mocno zresztą, buty i wymięta marynarka nie wyglądają zbyt wytwornie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholibka, źle znoszę myśl o brązie do granatu...

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
Cholibka, źle znoszę myśl o brązie do granatu...

No ja do granatowego garniaka nie wyobrażam sobie założyć np. czarnych butów, bleeee. Ciemno - granatowe, albo najlepiej właśnie brązowe, ale w tej samej tonacji co granat w garniturze, nie za ciemne i nie za jasne :P

PS

Wiśniowe też były by idealne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto dzis chodzi w garniturze i kiedy?

W Ameryce jesli jest strój formal chodzi się w smokingu - muszka , pasy, itd. Tak jak to już ktos napisał po 18-tej.

Być tak bardzo zasadniczym w pewnych sprawach nie jest wskazane.

Bufonada nie zna granic. W reklamowkach Apartu dokładnie widac jak ubierają sie i co noszą na rękach np:

Sting,czy Travolta.

pozdr.D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kristo

W Ameryce jesli jest strój formal chodzi się w smokingu - muszka , pasy, itd. Tak jak to już ktos napisał po 18-tej.

Bufonada nie zna granic. W reklamowkach Apartu dokładnie widac jak ubierają sie i co noszą na rękach np:

Sting,czy Travolta.

pozdr.D

Sorry, idę na wesele. Mam się ubrać jak Sting (którego cenię i uwielbiam za płytę Mercury Falling) czy Travolta (tego mniej lubię) i na krzywe spojrzenia państwa młodych pokazać reklamówkę Apartu? Żartowałeś, prawda? :P

Byłem przed chwilą w salonie Bytomia. Dwie miłe panie, jedna około 35, druga może 10 lat starsza. Eleganckie. Proszę o poradę, garnitur na wesele. Mierzą mnie wzrokiem i podają... brązowy. Proszę o inny, sugeruję granat. Z dezaprobata odnajdują, nawet w niezłej cenie, wełna 130, przeceniony na 900 zł. Zakładam marynarę, pasuje. Pytam, jakie buty widzą do tego. Obie, jednocześnie, że oczywiście czarne. Próbuję polemizować, powołuję się na nieokreślone autorytety, stawiam na brąz wpadający w bordo. Wielkie oburzenie, braz i granat śmieszy obie panie. Brąz tak, ale do brazu, zresztą brązowe garnitury są najmodniejsze... Inne propozycje - grafit w paski czy jodełkę. To wszystko, o ile nie chcę jasnej szarości, która na lato jest w ogóle najlepsza na wszystkie okazje. Zastrzeliła mnie jedna z pań na koniec, proponując mi do tego wszystkiego koszulę z krótkim rękawkiem...

A Wy się oburzacie, że ja, biedny potomek chłopów i robotników, gubię się w niuansach... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem w jakich kręgach się obracasz calmdabtuz, ale uwierz mi, są milinuy ludzi, którzy chodzą w garniturach, bynajmniej nie bufonów.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mck159
W reklamowkach Apartu dokładnie widac jak ubierają sie i co noszą na rękach np:

Sting,czy Travolta.

pozdr.D

Niech chodzą jak chcą, przecież to oni swoim wyglądem częściowo nakreślają kierunki w modzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sting,czy Travolta.

pozdr.D

No bufonada nie zna granic. Ja jestem przykładem. Nosze garnitur niemal codziennie - w weekend staram sie mniej formalnie. Większośc moich znajomych też. Bufony.

Oj - kolego calmdabtuz - musisz sporo wiedzieć wypowiadając takie sądy - bzdurne jak nie wiem co oczywiście. W końcu reklamówki Apartu to niemal wykładnia elegancji. Jak każde materiały reklamowe :P:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No bufonada nie zna granic. Ja jestem przykładem. Nosze garnitur niemal codziennie - w weekend staram sie mniej formalnie. Większośc moich znajomych też. Bufony.

No wlasnie, widuje wielu mlodych ludzi, popylajacych przewaznie po dwoch po miescie w garniturach z plecakami, w plecakach maja tzw. perfumy w okazyjnych cenach. Garnitury sa ciemne, koszule biale. Jakiego koloru powinny byc ich plecaki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plecaki przed godziną 18 powinny być brązowe. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plecaków nie powinno być w ogóle.

Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, no ciekawe, ciekawe - a czy szanowne grono może mi powiedziec czy taki zegarek jest garniturowcem czy nie? ;)

epos%203390_3.jpg

Wymiary cosik jak 41mmx8mm...

Pzdr

Spinner

SPINNERSTRAPy - szukaj na Instagranie lub FB po haśle "spinnerstraps"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym sie nie czepił - ale tak jak Breguet Marine - on raczej sportowy ;);)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Heh, no ciekawe, ciekawe - a czy szanowne grono może mi powiedziec czy taki zegarek jest garniturowcem czy nie? ;)

(...)

Jeśli ma wskazówki wypełnione masą świecącą to nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adi - rzymskie indeksy jakoś nigdy mi się ze sportowym charakterem nie kojarzyły

Hakan - no właśnie, rzucałem tym zagadnieniem (luminova) wcześniej, ale ... jeżeli wyklucza to garniturowy charakter, to do czego jest mój Oris Classic Date (ma świecące wypełnienie wskazówek i kropki przy indeksach). Tylko nie piszcie, że do niczego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kristo

Czyli taki na przykład Atlantic Worldmaster też nie jest garniturowcem (zdaje się, że ma coś świecącego na wskazówkach i na "kropkach" godzinowych, do tego datownik)? Większosć zegarków jest w takim razie właśnie do niczego, bo jakoś ten Epos do dresów nie do końca mi pasuje ;) No, może do stylu Policjantów z Miami by się nadał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że jeśli przyjmiemy, że rozmawiamy o zegarku do stroju wieczorowego (a tylko w takim przypadku jest sens używania określenia "zegarek garniturowy"), to świecące wypełnienie jak i komplikacje są zbędne.

W pozostałych przypadkach, tj. garnitur za dnia, strój nieformalny - nie można określić jednoznacznie jak ma wyglądać "zegarek garniturowy" i pozostałbym przy określeniu "casual".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otóż mi się wydaje, że uzgodniliśmy (o ile tak można się wyrazić), że na nasze potrzeby "garniturowiec" to zegarek do garnituru dziennego (do biura, na spotkania biznesowe etc.), gdyż strój wieczorowy klasycznie pojmowany to często nie garnitur, lecz smoking czy frak. A "casual" to zupełnie co innego - coś do sweterka, jeansów, luźnej koszuli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, to w takim wypadku - mój błąd i luminowa by mi nie przeszkadzała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kristo - zegarek sportowy to nie znaczy do dresu. Żeglarstwo jest sportem, tenis jest, golf jest, i brydż jest - a tam nie w dresach się biega.

Breguet Marine jest zegarkiem sportowym. Ma rzymskie indeksy, ale i w standardzie gumowy pasek. Garniturowiec to nie jest. Pan Putin nosi taki go do gangu - choć mniej formalneg., Ja napisałem, że też by mnie nie gryzł w przegub, ani Breguet, ani ten naśladujacy go Epos. Jednak to zegarki sportowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
otóż mi się wydaje, że uzgodniliśmy (o ile tak można się wyrazić), że na nasze potrzeby "garniturowiec" to zegarek do garnituru dziennego (do biura, na spotkania biznesowe etc.), gdyż strój wieczorowy klasycznie pojmowany to często nie garnitur, lecz smoking czy frak. A "casual" to zupełnie co innego - coś do sweterka, jeansów, luźnej koszuli

Tak więc co - to też jest "garniturowiec"?:

fortis-pilotpro500.jpg

milimetr szerszy, prosty...?? ;)

Pzdr

Spinner

SPINNERSTRAPy - szukaj na Instagranie lub FB po haśle "spinnerstraps"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak więc co - to też jest "garniturowiec"?:

[

przyznam, że nie widzę żadnego związku między treścią wypowiedzi, którą zacytowałeś, a przedstawionym Fortisem... Ale zdecydowanie nie-garniturowiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.