Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Lestaf

Recenzja G-Shocka GW-9200 Riseman

Rekomendowane odpowiedzi

Lestaf możesz mi powiedzieć jak skalibrować wysokosciomierz w tym zegarku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lestaf możesz mi powiedzieć jak skalibrować wysokosciomierz w tym zegarku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zerujesz na dole włączasz i zatrzymujesz na górze. Proste jak konstrukcja gwoździa ;)

Edytowane przez Lestaf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A recenzje czytałeś? Tam wszystko opisałem, drugi raz to samo bym Ci napisał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Riseman jedzie do mnie  :) . Dzięki recenzji Lestafa i całego wątku powiedziałem sobie: "muszę go mieć"

Niestety muszę poświęcić na jego miejsca dwa inne "G"  -_- . Mam nadzieję że między nami zaiskrzy na dłużej  ;)

Lestaf podejrzewam że jeśli casio płaciłoby Tobie złotówkę od każdego sprzedanego "G" dzięki tej recenzji, to byłbyś bardzo bogatym człowiekiem  :D

Pozdrawiam Wszystkich zwolenników "G"

P.S. Warto kliknąć negocjuj na stronie TimeTrend  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nabyłem dziś ów model i jak na razie instrukcja w łapce i lektura.

Odpowiedzcie mi proszę na kila pytań.

1. W kalibracji barometr/termometr domyślnie ustawione są wartości OFF. Żeby hulało odpowiednio zamiast OFF ustawioamy wartości z barometru i termometru (najelepiej jakieś wiarygodne wartości) i wtedy zegarek mierząc temp i ciśnienie odpowiednio je reguluje czy tak?

2. To samo pytanie odnośnie wysokościomierza. OFF wartość domyślna, a wpisać należy taką jaka jest w rzeczywiostości.

3. I najbardziej skomplikowana rzecz :)

Jak działa drzemka? Ustawić ją można od 0 do 23:59, ale nie wiem co te wartości oznaczają. Ustawiłem dla testu 0:25 i włączyłem SNZ.

Ustawiłem alarm, który o wyznaczonej godzinie się odezwał, ale drzemka w ogóle nie działała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drzemka to po prostu alarm, który po pięciu minutach odezwie się ponownie (i tak w kółko przez pół godziny bodajże), o ile nie wyłączysz go całkowicie, wchodząc w tryb alarmów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

860lacov - Dzień Dobry  :)

1. Co znaczy hulało odpowiednio? U mnie wszystko działa dobrze na ustawieniach off. Czytałeś recenzję? Barometr w zegarku pokazuje ciśnienie bezwzględneto takie ciśnienie, które występuje danego dnia w danej miejscowości w której znajduje się stacja pogody (barometr)A stacje pogodowe pokazują ciśnienie względne  - to ciśnienie zredukowane do poziomu morza, czyli jest ciśnieniem, jakie wystąpiłoby danego dnia w danej miejscowości, gdyby znajdowała się ona na poziomie morza. Tu masz przelicznik: http://stacjepogody.waw.pl/kalkulator_cisnien.php a tu zadanie z podstawówki  :lol:http://app.scholaris.pl/uruchom/cisnienie,w,prognozach,pogody  i koniecznie wykonaj zadanie w zakładce b.

Termometr też dobrze pokazuję mi na off, tylko trzeba go zdjąć na min. 15 minut z ręki aby odczyt nie przekłamywał przez ciepłotę ręki, oczywiście możesz dokonać korekty na ręce z innymi termometrami w otoczeniu i zredukować nadmiar stopni ale jednak będzie troszkę mniej wiarygodny  ;) .

2. Wysokościomierza nawet nie masz po co korygować chyba że jesteś w górach i właśnie przygotowujesz się do wycieczki  :). To jest wysokościomierz  baryczny a to oznacza że reaguję na zmianę ciśnienia i temperatury. Nawet jak teraz ustawisz prawidłową wysokość to i tak przy zmianie ciśnienia mimo iż nie będziesz się ruszać z miejsca pokażę Ci że wszedłeś na Gubałówkę  :lol:.

3. To już seven wyjaśnij  :), a dokładniej co 5 minut przez 10 sekund do siedmiu razy ( o ile wcześniej nie wyłączysz ).

Pozdrawiam

P.S A instrukcję obsługi czytałeś?

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no właśnie. Jestem tu nowy i od razu tak z grubej rury :)

oczywiście DZIEŃ DOBRY wszystkim!

Czytałem recenzję i instrukcję.

Co do ciśnienia i temperatury to właśnie o to mi chodziło. Czyli jeżeli z jakiegoś powodu potrzebna jest korekta to off zmieniuamy na jakąś wartość i zegarek robi resztę.

Bo ja widzę to tak, że albo sprawdzam ciśnienie z jakimś barometrem, który jest blisko mnie, albo przyjmuję jakąś średnią wysokość dla Warszawy n.p.m (tu jestem) i obliczam różnicę między ciśnieniem podawanym w TV dla poziomu morza, a ciśnieniem dla sysokości W-wy.

Wysokościomierz pokazuje mi aktualnie 125m więc chyba całkiem przyzwoicie.

Co do drzemki to w instrukcji jest napisane do czego ona jest, ale nie napisali za wiele o jej ustawieniu.

Nie byłem pewnyczy wartości ustawiane w zegarku to wartości w minutach sekundach cyz godzinach.

Ustawiłem alarm na 15:45, a w drzemce ustawiłem 0:25 bo mylślałem, że po 5 minutach alarm z drzemki włączy się na 25s

Czy w takim razie przy ustawienu wartości SNZ na 0:01 alarm powtórnie włączy się po jednej minucie i później jeszcze 6x co 60s, a jeśli ustawię SNZ na 1:00 to drzemka włączy się po godzinie i później co 1h sześć razy?

p.s.

Pewnie najlepieij byłoby samemu sprawidzć, ale że zegarek jest nowy to cały czas mnie ciągnie żeby coś macać i wtedy srzemka się wyłącza (wg instrukcji)

I jeszcze jedno pytanie do tych co mają zegarek nieco dłużej.

Jak sprawuje się akumulator? Jakby nie było to panel słoneczny w zasadzie non stop jest atakowany, a to przez sztuczne światło, a to przez naturalne.

Nigdy wczesniej takiego tego typu zegarka nie miałem i obawiam się, że przez ciągłe doładowywanie szlag trafi baterię.

Edytowane przez 860lacov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drzemka działa jak alarm, ustawiasz tam godzinę budzika, tak jak w alarmie. Nie da się ustawić jak długo ma wydawać sygnał i co jaki czas.

Drzemka to po prostu piąty alarm, tylko powtarza sygnał co 5 minut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli po prostu nie załapałem.

To jeszcze tylko niech się ktoś wypowie jak jest z baterią i już wszystko będę wiedział :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie zegarki z solarem posiadają zabezpieczenie przed "przeładowaniem" baterii, nie masz o co się martwić. ;) Wielu użytkowników bardziej martwi się o niedostateczne jej naładowanie i przy pełnym wskaźniku nadal wystawiają zegarki na słońce, co wielkiego sensu nie ma. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pytanie, czy ktoś się orientuje, gdzie dostane nowa uszczelkę, która jest przy sensorze ?? oraz instrukcję jak ja prawidłowo założyć bo nie chce aby znowu mi się delikatnie podwinęła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie i panie - do tych pływających pytanie.

O wodoszczelności naczytałem się sporo. Założenie jest takie żeby przycisków pod wodą nie wciskać. Czy traktujecie to w ten sposób, że podczas pływania wystawiacie zegarek z wody wciskacie co trzeba i dalej wodowanie czy guziki dopiero po wyjściu z basenu/jeziora i osuszeniu zegarka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesttey mój ryżowy już sporo przeszedł dlatego go już nie oszczędzam :/ I dość często jest ze mną na basenia. Przycisków pod wodą nie wciskam bo jakoś mi nie wygodnie w trakcie pływania :) Natomiast jak dopłynę do jednego z końców i chcę wyzerować stoper to ręka z wody zeruje i dalej płynę, nigdy nie suszyłem zegarka i przycisków przed ich używaniem po kąpieli.

Edytowane przez szablix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niejednokrotnie pod wodą wciskałem i nic się nie stało jak do tej pory... A zegarka również nie oszczędzam i nie żałuję sobie. W końcu ma przetrwać wszytko, a jak nie wszystko to bardzo dużo!

Wysłane z mojego SGSII przy użyciu tapatalk 4 z dodatkiem swype.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niecałe 2gr dziennie więc jakoś to przeboleję :)

Trafiłem jeszcze na pewne zdanie, które wzbudziło we mnie zainteresowanie:

Nie zaleca się używania zegarków podczas kąpieli w basenach, gdyż substancje używane do dezynfekcji wody moga doprowadzić do uszkodzenia elementów uszczelniających wyrób.

Zauważył ktoś z was taki problem w risemanie lub innym modelu?

Ciekaw jestem czy w serwisie mogliby się przyczepić gdyby zauważyli jakiś nalot na częściach zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele osób używa G w basenie i jakoś nie słychać o żadnych problemach z tego faktu wynikających. Nalot na plastiku powstaje pod wpływem przeróżnych czynników w trakcie normalnego użytkowania, więc czepianie się o zabrudzenia byłoby bezpodstawne. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w trące swoje 3 grosze i może się powtórzę ale widzę, że nie każdy czyta wszystkie posty w tym wątku...

Otóż jestem nieliczną osobą, która posiada jeden zegarek, nie jestem żadnym kolekcjonerem, nie zamieniam zegarków w zależności od pory roku czy tygodnia kupiłem Riseman-a (btw. m. in. dzięki tej recenzji i pochwałom dla tego zegarka, mało tego nawet moje konto zostało założone tylko i wyłącznie na potrzeby tego zegarka i pytań z nim związanych) w celu użytkowania go na co dzień. Zarówno design, funkcje jak i styl życia jaki prowadzę - wszystko złożyło się na kupno właśnie tego konkretnego modelu. A teraz do sedna...

Zegarka praktycznie nie zdejmuję z ręki, uprawiam systematycznie sporty takiej jak: jazda na rowerze, biegi, basen, jazda na łyżwach, snowboard i jeszcze masę innych rzeczy, którym się poświęcam w mniejszym stopniu. Za każdym razem towarzyszy mi GW-9200. W połowie listopada minie dokładnie dwa lata od zakupu tego zegarka i wiecie co!? - Dziwię się takim osobom, które piszą, o tym, że nie zaleca się wejścia do basenu z zegarkiem, że im szyba paruje, że altimetr nie wskazuje poprawnej wysokości... kurczę - co jest? Przecież po to jest tak obudowany i skonstruowany, żeby nie dostała się woda, środki dezynfekujące wodę???? Z tym to jakaś istna masakra, może jeszcze poziom zasolenia wód powinniśmy przed wejściem zbadać? Do Bałtyku jeszcze u brzegu można się popluskać ale już do Morza Czerwonego należy zdjąć by się negatywnie nie odbiło to na plastikach? Kurde, rozumiem jakby ktoś pytał o wylanie kwasu z akumulatora, ale nie o takie rzeczy.

Przyznaję się, sam osobiście z początku przy zakupie zachwycony nową zabawką dbałem, chuchałem, nie moczyłem... ALE PO CO!?? Skoro kupiłem taki zegarek, który ma wytrzymać "wszystko".

Pomimo tego, że teraz go nie oszczędzam i daję mu ostro popalić prezentuje się, wygląda i działa równie dobrze co przy zakupie.

Więc warto się zastanowić (piszę to do osób, które boją się wejść z nim do basenu czy sauny) czy aby na pewno kupili oryginalny zegarek lub przypadkiem nie z drugiego sortu?

Teraz nie mam czasu ale na dniach dla potwierdzenia moich słów dodam zdjęcia mojego Ryśka.

Edytowane przez DearD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż mogę powiedzieć.

Riseman jest moim drugim zegarkiem. Mam jeszcze Casio WS-300. Dostałem go kilka lat temu w prezencie i korzystałem z niego intensywnie. W basenie pod wodą wciskałem przyciski bo nie doczytałem, że nie powinienem :-)

Zegarek miał 2x wymieniany pasek i baterię. Działa nadal.

Riseman'a kupiłem sobie w prezencie.

Już po zakupie przeczytałem, że nowa partia sprzedawana jest w czarnych pudełkach. Moje ma kolor zielony. Zegarek kupiłem w sklepie Bigben. Skoro pudełko mam sprzed liftingu to pewnie jest to leżak magazynowy. Mam jednak nadzieję, że zegarek przez to nie będzie sprawiał problemów albo że nie straci szczelności za pół roku.

Z zegarkiem jak że wszystkim y mnie. Na początku będę o niego dbać i będę się przejmował każda ryską. Później dbanie pozostanie, ale stres związany z uszkodzeniami przejdzie:-)

Sam zakup uderzył nieco w moja kieszeń wiec pewnie nie za szybko zmienię zegarek. Jeśli riseman będzie działać tak jak powinien to mój ewentualny następny zakup skierowany będzie raczej na zegarek o bardziej klasycznym wyglądzie, ale to się jeszcze okaże. GW-9200 podoba mi się bardzo.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi