Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
LukasS

Klub Miłośników Zegarków STOWA

Rekomendowane odpowiedzi

Ładne strzały 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

W końcu i u mnie coś podobnego od Stowy. emoji3.png
Cieszy niezmiernie.

Piękny jest. Jeszcze raz gratulujemy! 

Jak widać na zdjęciu wybór padł na wersję z praktycznym stalowym deklem (i co za tym idzie manualem). Ręka będzie mniej zielona 😉

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Cieszy niezmiernie.

19148185a015a3e5d2e44fcd723ce7c6.jpg

b0e0cecbab0ecb67d647d1a893bb1444.jpg

a037b9273b6ba6645bbc94d1761d68b9.jpg

No ładne cacko! 🙂 Ten manual też mi się bardzo podoba. Gratulacje. Piękny zegar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, AK&AK napisał(-a):

Piękny jest. Jeszcze raz gratulujemy! 

Jak widać na zdjęciu wybór padł na wersję z praktycznym stalowym deklem (i co za tym idzie manualem). Ręka będzie mniej zielona 😉

Dziękuję. 🙏

Podobno ten brąz to jakiś specjalny stop Stowy i śniedzieje tylko minimalnie, dlatego w automatach używają go również na deklu i nie ma z tym problemu. Potwierdzał to kiedyś  @Jebudu, który ma taką właśnie Stowę w  automacie. Ja akurat bardzo chciałem manuala, ale automatu z deklem w brązie też bym się w tym wypadku nie bał.

Przy okazji pozdrowienia dla @Jebudu, którego pilot w brązie i jego piękne fotografie na Forum zaraziły mnie w zeszłym roku potrzebą posiadania właśnie pilota Stowy w brązie.

8 minut temu, Gio napisał(-a):

No ładne cacko! 🙂 Ten manual też mi się bardzo podoba. Gratulacje. Piękny zegar.

Biorąc pod uwagę Twoją piękną Stowę w brązie na Unitasie, to nie wątpię ani przez chwilę, że i ten egzemplarz przypadnie Ci do gustu. 😉

Twoja sztuka, to był dla mnie kolejny dowód na to, że Stowa w brązie to dobry kierunek. Tak więc z mojej strony podwójne podziękowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Cieszy niezmiernie.

Gratuluję fajnego pilota, fajnie że wziąłeś manuala 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, sanik napisał(-a):

Gratuluję fajnego pilota, fajnie że wziąłeś manuala 👍

Dzięki. Manuale są naj... 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W końcu i u mnie coś podobnego od Stowy.
Cieszy niezmiernie.

Super cieszę się, że miałem swój udział w podjęciu decyzji w zakupie tego świetnego zegarka. Robiłem co mogłem na pewno będzie się świetnie nosił. Z tym brudzeniem to różnie bywa. W gorące dni jak mi się ręka spoci to jest mocno zielono. Koperta z czasem traci tę różowawą poświatę powłoki (tak ten kolor odbieram w zależności od światła) i nabiera fajnego charakteru. Niektóre ostre krawędzie nawet trochę się u mnie wypolerowały i świecą się jak złoto na uszach na przykład

Dzisiaj założyłem sobie nowy pasek. Znalazłem go gdzieś w czeluściach pracowni Tak na szybko coś strzeliłem dla poglądu.

6-D571447-C933-4-DBA-A821-5664-D0-CD5-FF3.jpg
najlepszy hosting zdjęć

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Jebudu napisał(-a):

emoji28.png
Dzisiaj założyłem sobie nowy pasek. Znalazłem go gdzieś w czeluściach pracowni emoji16.png Tak na szybko coś strzeliłem dla poglądu.

Zegarek fajny i pasek super, ale razem średnio 🤷😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, sanik napisał(-a):

Zegarek fajny i pasek super, ale razem średnio 🤷😀

+1, kompletnie nie pasuje. Ważne, żeby pan był zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wodolej

Zamknięty w ośrodku wypoczynkowym, na północy Polski, z nudów, kompletnie nieodpowiedzialnie, kliknąłem wczoraj na stronie Stowy i za 2 do 3 tygodni ma się pojawić u mnie, zupełnie mi niepotrzebny Flieger Classic 40 mm, handwind, w niecenionej na forum wersji z logo i datownikiem. Pomyślałem jednak, że skoro latać nie lubię, to pilotem nie będę, oryginał i tak miał 15 mm więcej, a data mi się przydaje, skoro zaś data jest, to jakoś tak symetrycznie z nią komponowało mi się logo. Tak więc trochę a priori wstępuję do klubu.🤝

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Wodolej napisał(-a):

Zamknięty w ośrodku wypoczynkowym, na północy Polski, z nudów, kompletnie nieodpowiedzialnie, kliknąłem wczoraj na stronie Stowy i za 2 do 3 tygodni ma się pojawić u mnie, zupełnie mi niepotrzebny Flieger Classic 40 mm, handwind, w niecenionej na forum wersji z logo i datownikiem. Pomyślałem jednak, że skoro latać nie lubię, to pilotem nie będę, oryginał i tak miał 15 mm więcej, a data mi się przydaje, skoro zaś data jest, to jakoś tak symetrycznie z nią komponowało mi się logo. Tak więc trochę a priori wstępuję do klubu.🤝

Gratulacje 🙂 Pokazuj jak dojedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Data i logo - przynajmniej nie będzie się mylił z innymi forumowymi fliegerami od Stowy. Gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie mógłbym się zdecydować: z datą, czy bez, logo, czy też nie... na szczęście ten, który mi się podoba ma w miejscu daty sekundnik ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wodolej
5 godzin temu, Gio napisał(-a):

Gratulacje 🙂 Pokazuj jak dojedzie.

Dzięki. A szybcy Ci Niemcy, tracking pokazuje, że już jutro będzie w domu, ale z racji tego że to Fedex, to trochę niewiary jest we mnie. Twój brąz piękny, a zdjęcia które robisz, No chapeau bas 👍 Śliniłem się na niego i gdyby, jak w wersji stalowej, była możliwość rezygnacji z sekundnika, to doszedłby kolejny gość z zielonkawym nalotem na nadgarstku 😉

4 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Data i logo - przynajmniej nie będzie się mylił z innymi forumowymi fliegerami od Stowy. emoji6.png Gratulacje. emoji106.png

4 godziny temu, clusca napisał(-a):

Chyba nie mógłbym się zdecydować: z datą, czy bez, logo, czy też nie... na szczęście ten, który mi się podoba ma w miejscu daty sekundnik ;)

Post pod postem ale kultura osobista ponad netykietę. Dzięki chłopaki. Tu nad morzem internety 😉 słabo mi działają i nie zauważyłem wcześniej Waszych wpisów 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wodolej

Przyjechała

51f8b24a794ad2d58b804a76dafc7c42.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Wodolej napisał(-a):

Przyjechała emoji846.png

51f8b24a794ad2d58b804a76dafc7c42.jpg

No i rewelka!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wodolej
18 minut temu, Gio napisał(-a):

No i rewelka!

Jest chemia, uwielbiam lotnicze zegarki a miałem ponad rok przerwy w ich posiadaniu. Wierzę głęboko 😉, że nie pozbędę się Stowy, równie bezmyślnie jak poprzednich, których straszliwie żałuję, gdy oglądam ich fotki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny zegarek i pasuje do rozowego dress watcha w twojej niemieckiej pod-kolekcji :P

(Przepraszam jesli myle osoby ale wydaje mi sie, ze dobrze cie kojarze.)

Gratuluje zakupu i niech sie nosi 👍

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przyjechała

51f8b24a794ad2d58b804a76dafc7c42.jpg&key=71cd1e035a312a2d3ffc0e925b16d44692d9805be00b3a2e9e33480246503ff9

Bardzo fajna sztuka. Gratulacje .
Coś nowego w forumowym zestawieniu fliegerów od Stowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wodolej
5 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Fajny zegarek i pasuje do rozowego dress watcha w twojej niemieckiej pod-kolekcji :P

(Przepraszam jesli myle osoby ale wydaje mi sie, ze dobrze cie kojarze.)

Gratuluje zakupu i niech sie nosi 👍

Bardzo dobrze kojarzysz 👌 dedukcja na 5. A ten różowy Orion, on wciąż jest z tyłu głowy i pewnie kiedyś, szybciej niż później go trafię, mówiąc szczerze dziś o nim myślałem, w ramach permanentnej rotacji 🙂. Moje skromne doświadczenia z niemieckimi zegarkami ze stajni Nomosa i obecnie Stowy, są bardzo pozytywne. Jestem pod wrażeniem jakości wykonania tych zegarków i bardzo w mój gust trafia sposób zdobienia mechanizmów. Choć to zupełnie inna półka cenowa, to o wiele bardziej podoba mi się stylistyka tyłka Stowy i Nomosa niż mojej Omegi 1948, aczkolwiek aby być sprawiedliwym, w tym modelu Omega dała ciała z deklem z nieszczęsnym samolocikiem i łódeczką, co utrudnia podziwianie mechanizmu i z pewnością wpływa na moją ocenę.

3 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Bardzo fajna sztuka. Gratulacje emoji106.png.
Coś nowego w forumowym zestawieniu fliegerów od Stowy.

Dziękuję bardzo. Bałem się trochę tego logo i datownika ale jest ok. Szary wyblakły napis nie rzuca się w oczy, a na spotkania z fliegerowymi purystami datę zawsze można ustawić na 6 i może nie będą mnie wytykać palcami 😉. Mocno ciekaw jestem jak sprawdzi się manualna Sellita 215-1 w wykonaniu Pana Schauera 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Wodolej napisał(-a):

Mocno ciekaw jestem jak sprawdzi się manualna Sellita 215-1 w wykonaniu Pana Schauera 🤔

Mam manualną Sellitę w CW C65. Sprawdza się bardzo fajnie. Nakręcanie to czysta przyjemność. Ktoś kiedyś rzucił w jakiejś recenzji, że nakręca się "aksamitnie" i moim zdaniem trafił w sedno. W stosunku do ETA, nakręca się miękko i przyjemnie.

W mojej Stowie jest manualna ETA i wrażenie jest też bardzo przyjemne, ale zupełnie inaczej. ETA klika bardzo mocno i wyraźnie przy nakręcaniu. Czuć wyraźnie każdy przeskok zapadki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Wodolej napisał(-a):

Moje skromne doświadczenia z niemieckimi zegarkami ze stajni Nomosa i obecnie Stowy, są bardzo pozytywne. Jestem pod wrażeniem jakości wykonania tych zegarków i bardzo w mój gust trafia sposób zdobienia mechanizmów. Choć to zupełnie inna półka cenowa, to o wiele bardziej podoba mi się stylistyka tyłka Stowy i Nomosa niż mojej Omegi 1948, aczkolwiek aby być sprawiedliwym, w tym modelu Omega dała ciała z deklem z nieszczęsnym samolocikiem i łódeczką, co utrudnia podziwianie mechanizmu i z pewnością wpływa na moją ocenę.

Zgadzam się co do jakości „Niemców”, to są świetne i relatywnie rozsądnie wycenione zegarki.

PS. Witam z powrotem na forum 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wodolej
7 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Mam manualną Sellitę w CW C65. Sprawdza się bardzo fajnie. Nakręcanie to czysta przyjemność. Ktoś kiedyś rzucił w jakiejś recenzji, że nakręca się "aksamitnie" i moim zdaniem trafił w sedno. W stosunku do ETA, nakręca się miękko i przyjemnie.

W mojej Stowie jest manualna ETA i wrażenie jest też bardzo przyjemne, ale zupełnie inaczej. ETA klika bardzo mocno i wyraźnie przy nakręcaniu. Czuć wyraźnie każdy przeskok zapadki.

Na ten moment pracuje idealnie no ale dajmy jej tydzień albo i dwa na bardziej miarodajna ocenę, gdyż po 9 godzinach pracy nie sposób zachwycać się punktualnością i pracą mechanizmu, a ja po części to robię. Zegarek wyjątkowo usiadł mi na nadgarstku, a pod rękawicą motocyklową to czysty hedonizm, zwłaszcza po Panerai Luminor 44mm 🙂

3 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Zgadzam się co do jakości „Niemców”, to są świetne i relatywnie rozsądnie wycenione zegarki.

PS. Witam z powrotem na forum 👍

Miło mi być tu z powrotem 🙂 Ufam, że wreszcie zrozumiałem, iż wylogowanie się z forum, nie jest jednoznaczne z rzuceniem zegarkowego nałogu. Od 2005 roku pojawiam się i znikam, całkowicie bez sensu, żebym chociaż porządnie narozrabiał pod poprzednimi nickami. Czas uświadomić sobie, że choroba jest nieuleczalna, szczęśliwie nie jest śmiertelna 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi