Master Yoda 2171 #17451 Napisano 20 Września 2019 To złudzenie optyczne wywołane wadą obiektywu. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #17452 Napisano 20 Września 2019 Tak, tak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #17453 Napisano 20 Września 2019 Dokładnie. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #17454 Napisano 20 Września 2019 No wadę to Ty masz...Zobacz gdzie startuje napis 30 a gdzie się kończy. Jak mówiłem nieprecyzyjnie nabity indeks 6 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #17455 Napisano 20 Września 2019 Indeks jest prosto, Ty widzisz przez szkło zegarka, obiektywu i ekranu komputera... Każdy z tych soczewek znieksztalca 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #17456 Napisano 20 Września 2019 Dobrze Mareczku, cieszę się niezmiernie, że jak zwykle masz wszystko co twoje idealne. Jednocześnie prawdziwe czy nie mam w 4 literach taki rozjazd. Zarówno w twoim jak i każdym innym zegarku Seiko... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #17457 Napisano 20 Września 2019 No właśnie nie mam ochoty osobiście aż tak rozkminiać. Wolę zaakceptować drobne rozjechanie i cieszyć się z zegarka niż travić czas i nerwy na szukanie z lupą idealnej sztuki W moim nowym seiko bezel nie centruje idealnie i odpuszczam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #17458 Napisano 20 Września 2019 (edytowane) Marcin, cóż, staram się selekcjonowac zegarki, nie nabywac bo nowy wypust jest... No i też z racji że wzrok coraz słabszy pozostawiam młodszym dylematy centrujace Edytowane 20 Września 2019 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #17459 Napisano 20 Września 2019 Marcin, cóż, staram się selekcjonowac zegarki, nie nabywac bo nowy wypust jest... No i też z racji że wzrok coraz słabszy pozostawiam młodszym dylematy centrujace Sla021 to wypust 2018,idźmy dalej, twoje teorie o selekcji to nic innego jak naginanie rzeczywistości pod siebie. Mija się to jednak z prawdą bo wystarczy otworzyć tematy o SKX/Monster/Sumo, żeby pooglądać i poczytać sobie żale o krzywiźnie sprzed dekad. Jedyna różnica taka na naszą niekorzyść, że Seiko w 2015 oficjalnie na konferencji ogłosiło ekspansję na cały Świat. Wzrosła ilość klepanych masowo zegarków na czas to zapewne spadła kontrola jakości. Jakoś nigdzie nie rzucił mi się wpis o budowie kolejnej fabryki czy chociaż rozbudowie - z racji odległości do tamtej części Azji takie informacje mogą do nas nie docierać .... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #17460 Napisano 20 Września 2019 (edytowane) Tak, selekcjonuje, poniżej odpowiedź, nie kupię jak pisałem bo są, tylko te które chcę W przedziale od 1969 do 2018. Edytowane 20 Września 2019 przez Master Yoda 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #17461 Napisano 20 Września 2019 Świetny ten Grand Seiko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrX 1082 #17462 Napisano 20 Września 2019 Świetny ten Grand Seiko I kłopot z bezelem rozwiązany Nie przejmuj się, zaakceptuj i ciesz się nowym nabytkiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #17463 Napisano 20 Września 2019 Gdyby się komuś nudziło, to zapraszam http://zegarkiclub.pl/forum/topic/179203-seiko-srpd21k1-czyli-%C5%BC%C3%B3%C5%82w-na-sterydach/?p=2623053 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
surovy77 5253 #17464 Napisano 20 Września 2019 Czy ktoś posiada już nową piąteczkę?I czy może pokusiłby się do porównania czy ma start do skxa? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admof 2240 #17465 Napisano 20 Września 2019 Dzisiaj taki towarzyszył Wysłane z mojego G-Shocka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 81355 #17466 Napisano 21 Września 2019 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CerDarek 3 #17467 Napisano 21 Września 2019 Czy ktoś posiada już nową piąteczkę?I czy może pokusiłby się do porównania czy ma start do skxa?Mnie by głównie ciekawiła ich wielkość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hugo012 1693 #17468 Napisano 21 Września 2019 (edytowane) Według SoloJapan limitka dla TicTac jest wolumenowo "prawdziwa" - tylko po 250 szt. każdego z dwóch modeli. Edytowane 21 Września 2019 przez hugo012 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pyotrech 3 #17469 Napisano 21 Września 2019 Kupiłem w piątek nową "piątkę" Póki co wrażenia bardzo pozytywne. P.S. To nie jest następca SKXa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
surovy77 5253 #17470 Napisano 21 Września 2019 Czyli co wypada lepiej wg. Ciebie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pyotrech 3 #17471 Napisano 21 Września 2019 Czyli co wypada lepiej wg. Ciebie? Nie wiem skąd się wzięła informacja o tym, że ten zegarek to następca SKXa. Najwyraźniej entuzjaści SKXów tak bardzo pragną ulepszonego następcy, że jak tylko pojawił się ten zegarek to wmówili sobie, że to jest nowy SKX.Zakończenie produkcji dotychczasowych SKXów przez SEIKO wygląda na sztuczkę marketingową. Nowy SEIKO 5 Sport nawiązuje stylistycznie do SKXa więc żeby SKX nie odbierał klientów/zysków wycofano go ze sprzedaży. Ta seria oprócz stylizacji nie ma praktycznie nic wspólnego z SKXem. Jest rozwinięciem dotychczasowych zegarków SEIKO 5 Sport. Porównując z SKXem ma atrakcyjną tarcze, czego nie mogłem zaakceptować w SKX, którego tarcza wygląda jakby była wydrukowana na domowej drukarce. Fajną, wygodną branzoletę no i lepszy mechanizm. Jeżeli miałbym się przyczepić to brakuje mi luminescencyjnego punktu na bezelu no i cena mogłaby być niższa.Jakby zależało mi na wodoszczelności do 200m z certyfikatem ISO i z tym związanymi funkcjami to bym celował w jakiegoś divera konkurencji np. CITIZEN Promaster albo SEIKO Prospex jeżeli miałbym większe fundusze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #17472 Napisano 21 Września 2019 (edytowane) Nie wiem o czym Ty do mnie piszesz. Jeden akapit, którego nie ma zaprzecza następnemu. Nie jest następcą SKXa, ale mimo to Seiko go uśmierca bo się go boi marketingowo. Jest lepszy a jednak gorszy, albo odwrotnie gorszy a jednak lepszy. Kto co woli punkt widzenia zależy od siedzenia. Zegarek nie do nurkowania to po co posiada nurkowy bezel z trójkątną pizdą go udającą.Czemu nie możecie zrozumieć, że Seiko musi robić ilość, żeby zaspokoić cały Świat. Jednostki nurkują, połowa z tych jednostek używa takich zegarków. Kto chce może sobie kupić droższe SPB. Jednym słowem, wyzbycie się normy nurkowej ISO, obniża im pewnie koszty produkcji o 1/3 i zwiększa moce produkcyjne dwukrotnie piXdrzwi... Edytowane 21 Września 2019 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #17473 Napisano 21 Września 2019 Nie wiem skąd się wzięła informacja o tym, że ten zegarek to następca SKXa. Ode mnie No następca, bo jednego taniego przestali produkować, a zaczeli drugi.Następca nie jest synonimem "taki sam".Drugi jest gorszy. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ordoss 126 #17474 Napisano 21 Września 2019 Seiko, przynajmniej obecnie, ma świętą regułę - nie dają świecących elementów na bezelu przy WR100. Trzymają się tej zasady mocniej niż niebyłych 5 Cech 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #17475 Napisano 21 Września 2019 Gdyby SKX miał przejść upgrade do lepszego, zachowując wszystkie parametry poprzednika musiałby kosztować tyle co "Monster v4" czyli ~2k i kto by go wtedy kupił? Nieliczna grupa fanów. A tak kupi go każdy komu pasuje do butów i skarpet. Księgowy Seiko policzył i wszystko się zgadza... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach