Paulus57 130261 #24776 Napisano 25 Maja 2022 6 minut temu, tomaliusz napisał(-a): Ja też mam ogólnie wywalone na to ale czasami fun daje skorygowanie tego własnymi siłami Tylko jak to nowy zegarek i nurek to nie lubię rozszczelnić i w klimatach fabrycznych zostawiam mimo odchyłki Chociaż ostatnio otworzyłem chińczyka a tam uszczelka przycięta deklem i już rdza wchodziła do środka 😲 Mechanizm jeszcze żył ale czasami lepiej samemu złożyć to się wie co się ma Ja nadal jestem na etapie wstępnym, tzn. mam komplet narzędzi i jednego "denata" do nauki, tylko zebrać się nie mogę... Póki co wierzę w Chińczyków, że nie skopali moich w kolekcji. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23174 #24777 Napisano 25 Maja 2022 Teraz, Paulus57 napisał(-a): Ja nadal jestem na etapie wstępnym, tzn. mam komplet narzędzi i jednego "denata" do nauki, tylko zebrać się nie mogę... Póki co wierzę w Chińczyków, że nie skopali moich w kolekcji. To się zdarza wszystkim, nie tylko skośnookim. Kiedyś wymieniałem baterię w fabrycznie zamkniętym Casio SGW-100 i uszczelka też była zawinięta pod deklem i nic nie uszczelniała 🙆 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 130261 #24778 Napisano 25 Maja 2022 2 minuty temu, tomaliusz napisał(-a): To się zdarza wszystkim, nie tylko skośnookim. Kiedyś wymieniałem baterię w fabrycznie zamkniętym Casio SGW-100 i uszczelka też była zawinięta pod deklem i nic nie uszczelniała 🙆 Japończycy też skośnoocy. Ze skosa świat widać inaczej. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23174 #24779 Napisano 25 Maja 2022 Teraz, Paulus57 napisał(-a): Japończycy też skośnoocy. Ze skosa świat widać inaczej. Śfajcarów nie otwieram i się nie moczą bo za drogie a kto wie co w trawie piszczy 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 19348 #24780 Napisano 26 Maja 2022 Jacyś chętni na seiko za 20 koła? https://www.timetrend.pl/si-sla055j1.html 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 130261 #24781 Napisano 26 Maja 2022 28 minut temu, Funky_Koval napisał(-a): Jacyś chętni na seiko za 20 koła? https://www.timetrend.pl/si-sla055j1.html Wolałbym za taką kasę GS i Omegę. Da się. (dwa naraz) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siomon 10022 #24782 Napisano 26 Maja 2022 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 130261 #24783 Napisano 28 Maja 2022 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 155835 #24784 Napisano 28 Maja 2022 😉 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
revolta4 14537 #24785 Napisano 28 Maja 2022 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marak 8173 #24786 Napisano 28 Maja 2022 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41864 #24787 Napisano 29 Maja 2022 7 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 19348 #24788 Napisano 29 Maja 2022 "Tanio już było" 4 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marak 8173 #24789 Napisano 29 Maja 2022 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siomon 10022 #24790 Napisano 29 Maja 2022 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mistrz17 6709 #24791 Napisano 30 Maja 2022 Taki Astronik w idealnym rozmiarze 8 "Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Butik 11369 #24792 Napisano 31 Maja 2022 Dziś taką zabawkę weekendowo-wakacyjną sobie sprawiłem. Seiko Prospex Arnie SNJ029P1m zwany potocznie SafArnie Nie wiem czy można taki zegarek podłączyć do wątku Tuna - Marinemaster, czy Baby - Tuna, projekt podobny do obu, ale może to osobna kategoria?! Ciekaw jestem popularności lub jej braku Seikaczów Arnolda. 6 Kto rano wstaje ten leje jak z cebra... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 130261 #24793 Napisano 31 Maja 2022 24 minuty temu, Butik napisał(-a): Dziś taką zabawkę weekendowo-wakacyjną sobie sprawiłem. Seiko Prospex Arnie SNJ029P1m zwany potocznie SafArnie Nie wiem czy można taki zegarek podłączyć do wątku Tuna - Marinemaster, czy Baby - Tuna, projekt podobny do obu, ale może to osobna kategoria?! Ciekaw jestem popularności lub jej braku Seikaczów Arnolda. Fajny jest, byłem blisko, ale... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chorwat 9554 #24794 Napisano 31 Maja 2022 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rob3rt 1351 #24795 Napisano 31 Maja 2022 1 godzinę temu, Butik napisał(-a): Dziś taką zabawkę weekendowo-wakacyjną sobie sprawiłem. Seiko Prospex Arnie SNJ029P1m zwany potocznie SafArnie Nie wiem czy można taki zegarek podłączyć do wątku Tuna - Marinemaster, czy Baby - Tuna, projekt podobny do obu, ale może to osobna kategoria?! Ciekaw jestem popularności lub jej braku Seikaczów Arnolda. Ja mam trzy 😎 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 19348 #24796 Napisano 31 Maja 2022 2 godziny temu, Butik napisał(-a): Dziś taką zabawkę weekendowo-wakacyjną sobie sprawiłem. Seiko Prospex Arnie SNJ029P1m zwany potocznie SafArnie Nie wiem czy można taki zegarek podłączyć do wątku Tuna - Marinemaster, czy Baby - Tuna, projekt podobny do obu, ale może to osobna kategoria?! Ciekaw jestem popularności lub jej braku Seikaczów Arnolda. Generalnie Seiko Tuna to nazwa wielu zegarkow Seiko z tym tzw "shroudem" (tu plastikowa osłona bezela). Tańszych i droższych. Te droższe to Tuny Marinemaster - w wersji 1000m i automacie cena jest na poziomie kilkunastu tysi pln ale można też szukać puchy na spring drive wtedy jest już wgl srogo. Dla mmie z tyńczyków najlepsza tuna to ta w kwarcu 300m: 2 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41864 #24797 Napisano 31 Maja 2022 6 godzin temu, Butik napisał(-a): Dziś taką zabawkę weekendowo-wakacyjną sobie sprawiłem. Seiko Prospex Arnie SNJ029P1m zwany potocznie SafArnie Nie wiem czy można taki zegarek podłączyć do wątku Tuna - Marinemaster, czy Baby - Tuna, projekt podobny do obu, ale może to osobna kategoria?! Ciekaw jestem popularności lub jej braku Seikaczów Arnolda. Gratuluję. Zamieniłeś X33 na Seiko ❓️ 0 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Butik 11369 #24798 Napisano 1 Czerwca 2022 14 godzin temu, Paulus57 napisał(-a): Fajny jest, byłem blisko, ale... Rzeczywiście pierwszego dnia fajny, zobaczymy jak będzie dalej. 12 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a): Generalnie Seiko Tuna to nazwa wielu zegarkow Seiko z tym tzw "shroudem" (tu plastikowa osłona bezela). Tańszych i droższych. Te droższe to Tuny Marinemaster - w wersji 1000m i automacie cena jest na poziomie kilkunastu tysi pln ale można też szukać puchy na spring drive wtedy jest już wgl srogo. Dla mmie z tyńczyków najlepsza tuna to ta w kwarcu 300m: W SafArniem ta osłona jest wykonana z jakiegoś twardego i ciężkiego żeliwa, jakby było większe można by z tego dobrą patelnię do steków zrobić Tak na poważnie - tutaj to jest jakiś twardy i dość masywny kawałek metalu, na prawdę porządnie wykonana zabawka. 7 godzin temu, Dorian06 napisał(-a): Gratuluję. Zamieniłeś X33 na Seiko ❓️ Nie do końca zamieniłem, choć koniec końców tak wyszło. Na X33 padło przy redukcji i... tak na prawdę on nie do końca spełniał zadanie które miał spełniać - zegarka weekendowego, każualowego i na wszlekie okazje -> brak mu niestety wodoszczelności i przy wartości 20k+ zbyt mocno się o niego... martwiłem. Poszedł w dobre ręce a na tę sztukę natknąłem się dość przypadkowo, cena OK (lekko poniżej 2k), zegar ładniusi i spełnia wszystkie funkcje sprzętu do obijania, zabierania na wakacje w dziwne i szemrane miejsca, pływania, nawet nurkowania. 2 Kto rano wstaje ten leje jak z cebra... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #24799 Napisano 1 Czerwca 2022 13 godzin temu, rob3rt napisał(-a): Ja mam trzy 😎 Czy w takim razie potwierdzasz, że w tym na pierwszym planie shroud zrobili z "żeliwa" czyli jakiegoś tam metalu ? Bo ten na ostatnim trzecim planie złotawy, który był jednym z pierwszych w reedycji ma zrobiony z kompozytu potocznie nazywanym plastikiem ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 19348 #24800 Napisano 1 Czerwca 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Butik napisał(-a): W SafArniem ta osłona jest wykonana z jakiegoś twardego i ciężkiego żeliwa, jakby było większe można by z tego dobrą patelnię do steków zrobić Niestety, osłona jest z plastiku. Pod nią jest metalowa koperta. Daję screena z oficjalnej strony seiko na potwierdzenie Edytowane 1 Czerwca 2022 przez Funky_Koval 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach