Janucha 685 #26101 Napisano 16 Maja 2023 3 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a): Mm200 GMT Przy obecnym szaleństwie cenowym z 10k zawołajo, a szkoda, bo piękny jest 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18627 #26102 Napisano 16 Maja 2023 To prawda. Cena zapewne będzie stroma. 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #26103 Napisano 16 Maja 2023 Ile ? Za co ? 🤣 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 8887 #26104 Napisano 16 Maja 2023 Panowie czy Seiko Marine Master 300m można jeszcze zakupić jako nowy zegarek, czy w rachubę wchodzą tylko egzemplarze używane? Chodzi mi o klasyczną czarną wersję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janucha 685 #26105 Napisano 16 Maja 2023 (edytowane) @nav Tu się dowiesz https://zegarkiclub.pl/forum/topic/3472-klub-miłośników-zegarków-seiko/?do=findComment&comment=3295197 Edytowane 16 Maja 2023 przez Janucha 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jogi 10230 #26106 Napisano 17 Maja 2023 15 godzin temu, Janucha napisał(-a): Przy obecnym szaleństwie cenowym z 10k zawołajo, a szkoda, bo piękny jest 14 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a): To prawda. Cena zapewne będzie stroma. 1700 euro 3 Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 127817 #26107 Napisano 17 Maja 2023 1 godzinę temu, Jogi napisał(-a): 1700 euro Nie ma jak się spodziewać 10k, gdy okazuje się że tylko 7,7k. W końcu siódemka to szczęśliwa cyfra. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18627 #26108 Napisano 17 Maja 2023 +23% vat 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #26109 Napisano 17 Maja 2023 będzie łatwiej polować, podaję Ref. : SPB381, SPB383, SPB385 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 8887 #26110 Napisano 17 Maja 2023 Mam pytanie do "siedzących w Seiko", czy dwa modele: SBDC127 i spb207j1 różnią się miedzy sobą czymś innym poza kolorem tarczy (tzn. niebieski vs zielony? Literki w kodzie inne a zegarki poza różnicą kolorów, jak dla mnie identyczne. Szkoda, że nie ma wersji czarnej, bo taką w Seiko zawsze najbardziej lubiłem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12783 #26111 Napisano 17 Maja 2023 Mam pytanie do "siedzących w Seiko", czy dwa modele: SBDC127 i spb207j1 różnią się miedzy sobą czymś innym poza kolorem tarczy (tzn. niebieski vs zielony? Literki w kodzie inne a zegarki poza różnicą kolorów, jak dla mnie identyczne. Szkoda, że nie ma wersji czarnej, bo taką w Seiko zawsze najbardziej lubiłem.Zasadniczo w dystrybucji na Europę Seiko oznacza referencje literami SPB a na Japonię SBDC. Odpowiadając na Twoje pytanie: poza kolorem brak innych różnic. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MieszkoMieszko 2781 #26112 Napisano 19 Maja 2023 Wrócił z serwisu. 1997 rok 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41512 #26113 Napisano 21 Maja 2023 8 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barop 649 #26114 Napisano 21 Maja 2023 Witam. Od pewnego czasu przymierzam się do zakupu zegarka Seiko. Uważam że powinienem mieć przynajmniej jeden model tej firmy w mojej skromnej kolekcji. Mam pytanie czy model do którego wkleje link w poście jest wart swojej ceny? Jak prezentuje się wykonanie tego modelu? Dodam że funkcja gmt jest mi zbędna, istnieją modele bez tej funkcji, lecz rozmiar koperty jest dla mnie idealny jeśli chodzi o ten model. Z góry dziękuję za odpowiedzi. https://www.zegarek.net/zegarki-seiko/zegarek-spb219j1?gclid=CjwKCAjwgqejBhBAEiwAuWHioHvonN5-bNUMVT71a9_RuUDKbGNPeALA8mPlgeiMcO_U2vQNueBuZhoC94sQAvD_BwE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #26115 Napisano 21 Maja 2023 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18627 #26116 Napisano 21 Maja 2023 Godzinę temu, Barop napisał(-a): Witam. Od pewnego czasu przymierzam się do zakupu zegarka Seiko. Uważam że powinienem mieć przynajmniej jeden model tej firmy w mojej skromnej kolekcji. Mam pytanie czy model do którego wkleje link w poście jest wart swojej ceny? Jak prezentuje się wykonanie tego modelu? Dodam że funkcja gmt jest mi zbędna, istnieją modele bez tej funkcji, lecz rozmiar koperty jest dla mnie idealny jeśli chodzi o ten model. Z góry dziękuję za odpowiedzi. https://www.zegarek.net/zegarki-seiko/zegarek-spb219j1?gclid=CjwKCAjwgqejBhBAEiwAuWHioHvonN5-bNUMVT71a9_RuUDKbGNPeALA8mPlgeiMcO_U2vQNueBuZhoC94sQAvD_BwE Będzie ok. Mechanizm trafisz dokładny lub średnio ale w widełkach producenta. Ten model to średnia półka cenowa w Seiko. 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barop 649 #26117 Napisano 21 Maja 2023 Dzięki. A jeśli chodzi o modele które przewyższają ten model jakością wykonania? Chodzi mi o Seiko pomijając Grand Seiko oczywiście. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18627 #26118 Napisano 21 Maja 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Barop napisał(-a): Dzięki. A jeśli chodzi o modele które przewyższają ten model jakością wykonania? Chodzi mi o Seiko pomijając Grand Seiko oczywiście. Seria LX. Ale tutaj robi się naprawdę... dziwnie. W tej kasie to spokojnie Grand Seiko idzie kupić, Omegę.... No i dostępność słaba. https://www.google.com/amp/s/www.zegarki.zgora.pl/blog_amp/Seiko_Prospex_SNR_LX_Spring_Drive/ Niecp tańsza bywa seria SLA ale to głównie divery: https://www.chrono24.pl/seiko/ref-sla043j1.htm#gref Edytowane 21 Maja 2023 przez Funky_Koval 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barop 649 #26119 Napisano 21 Maja 2023 (edytowane) Dziękuję bardzo za pomoc. Teraz tak patrzę i ceny faktycznie kosmos. Myślalem że znajdę jakieś modele pozycjonowane wyżej niż Seiko presage, coś w kwocie 8-10k. A tu niespodzianka. Edytowane 21 Maja 2023 przez Barop 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 65737 #26120 Napisano 22 Maja 2023 Witam. Od pewnego czasu przymierzam się do zakupu zegarka Seiko. Uważam że powinienem mieć przynajmniej jeden model tej firmy w mojej skromnej kolekcji. Mam pytanie czy model do którego wkleje link w poście jest wart swojej ceny? Jak prezentuje się wykonanie tego modelu? Dodam że funkcja gmt jest mi zbędna, istnieją modele bez tej funkcji, lecz rozmiar koperty jest dla mnie idealny jeśli chodzi o ten model. Z góry dziękuję za odpowiedzi. https://www.zegarek.net/zegarki-seiko/zegarek-spb219j1?gclid=CjwKCAjwgqejBhBAEiwAuWHioHvonN5-bNUMVT71a9_RuUDKbGNPeALA8mPlgeiMcO_U2vQNueBuZhoC94sQAvD_BwETeż kiedyś uważałem, że jakieś Seiko po prostu trzeba mieć. I kupiłem. Ale jak zobaczyłem jak wygląda w Seiko progresja cenowa w relacji do progresji jakościowej, to kupiłem model z ich najtańszej serii za niecałe 400 PLN.Kup sobie raczej coś z bazowej serii Presage Coctkail na mechaniźmie 4R35. Wydasz 2 kPLN zamiast 6 kPLN a różnica nie będzie warta 4 kPLN. Gigantyczny skok cenowy za mechanizm 6R i szafir oraz lepszą bransoletę nie ma dla mnie sensu.Moim zdaniem Seiko w okolicach 6-7 kPLN nie jest konkurencyjne wobec szwajcarów za 3-5 kPLN.Seiko 5 albo Presage na 4R jak najbardziej na TAK dla mnie. Wynalazki za 6-7 kPLN i więcej to już chyba trochę za drogo.Rozumiem, że Seiko chce podnosić ceny i być też obecne na trochę wyższej półce cenowej, ale do tego przydałby się cienki, dokładny mechanizm 4 Hz zamiast 6R. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barop 649 #26121 Napisano 22 Maja 2023 52 minuty temu, Perpetuum Mobile napisał(-a): Też kiedyś uważałem, że jakieś Seiko po prostu trzeba mieć. I kupiłem. Ale jak zobaczyłem jak wygląda w Seiko progresja cenowa w relacji do progresji jakościowej, to kupiłem model z ich najtańszej serii za niecałe 400 PLN. Kup sobie raczej coś z bazowej serii Presage Coctkail na mechaniźmie 4R35. Wydasz 2 kPLN zamiast 6 kPLN a różnica nie będzie warta 4 kPLN. Gigantyczny skok cenowy za mechanizm 6R i szafir oraz lepszą bransoletę nie ma dla mnie sensu. Moim zdaniem Seiko w okolicach 6-7 kPLN nie jest konkurencyjne wobec szwajcarów za 3-5 kPLN. Seiko 5 albo Presage na 4R jak najbardziej na TAK dla mnie. Wynalazki za 6-7 kPLN i więcej to już chyba trochę za drogo. Rozumiem, że Seiko chce podnosić ceny i być też obecne na trochę wyższej półce cenowej, ale do tego przydałby się cienki, dokładny mechanizm 4 Hz zamiast 6R. Jeśli chodzi o konkurencję dla szwajcarów w budżecie ok. 4-5k to mam orient star open heart. Co tu dużo mówić, mam sentyment do tej firmy, jest to mój pierwszy automat, moźe dlatego nie jestem obiektywny. Co do Seiko presage to jest tam sporo pięknych zegarków niestety w za małych dla mnie rozmiarach. Wracając do OS to kiedyś jeszcze kupię Divera z tej firmy. Zobaczyłem model z zieloną tarczą i czarnym bezelem i zrobił na mnie świetne wraźenie. Wydaje mi się, że jednak Seiko odpuszczę na jakiß czas. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perpetuum Mobile 65737 #26122 Napisano 22 Maja 2023 29 minut temu, Barop napisał(-a): Jeśli chodzi o konkurencję dla szwajcarów w budżecie ok. 4-5k to mam orient star open heart. To prawda. Orient Star za 2,5 - 3,5 kPLN nie ma się czego wstydzić przy Seiko za 6,5 kPLN. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barop 649 #26123 Napisano 22 Maja 2023 11 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a): To prawda. Orient Star za 2,5 - 3,5 kPLN nie ma się czego wstydzić przy Seiko za 6,5 kPLN. Czyli utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że to dobry wybór i nie ma co szukać na siłę czegoś innego w tej klasie. Dzięki. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nav 8887 #26124 Napisano 22 Maja 2023 W dniu 16.05.2023 o 12:53, Funky_Koval napisał(-a): Mm200 GMT Panowie czy Seiko produkuje model jak na zdjęciu wyżej, ale bez GMT? Jeśli tak, to poproszę o nr referencyjny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18627 #26125 Napisano 22 Maja 2023 (edytowane) 30 minut temu, nav napisał(-a): Panowie czy Seiko produkuje model jak na zdjęciu wyżej, ale bez GMT? Jeśli tak, to poproszę o nr referencyjny. Tak, tylko całych czarnych nie ma. SPB187J1: https://www.timetrend.pl/si-spb187j1.html Jest jeszcze zielony i wersja cała stalowa. Jeden na bazarku leży: Edytowane 22 Maja 2023 przez Funky_Koval 1 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach