Meches 439 #14851 Napisano 16 Marca 2019 Dużo żelastwa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #14852 Napisano 16 Marca 2019 Ooo, inna niż angus i wygląda dobrze. Który to model. Pokaż więcej tej bransolety w różnych profilach... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bugs 4586 #14853 Napisano 16 Marca 2019 Ech... Artykuł traktuje o zegarkach vintage Seiko, więc odpowiedź od czapy - jeśli to odpowiedź na to, co napisałem. A pisałem, ze autor mógł potraktować GS jako markę oddzielną, wartą np. osobnego opisania. Dla mnie mocno przypadkowy wybór w tym artykule i zupełnie brak powodu dla którego pominięto GS a uwzględniono KS - albo traktujemy obie linie jako szczególne pozostawiając "Seiko właściwe" albo bierzemy wszystko co z tą nazwą wychodziło, a przecież GS i KS były produkowane równolegle przez konkurujące w pewnym sensie ze sobą fabryki.Nawet cena nie uzasadnia takiego podziału bo co prawda Grand Seiko vintage to drogie albo nawet bardzo drogie rzeczy ale są modele King za które też trzeba dać niemałe pieniądze, chociażby te wspomniane certyfikowane chronometry.Jedyne co bym zrozumiał to to że zaproponowano zegarki popularne, łatwo dostępne, naprawialne - to jest argument dla początkującego. To rozdzielenie Grand Seiko od Seiko jest cały czas sztuczne i podyktowane wyłącznie względami marketingowymi, nic poza tym się nie zmienia, zegarki są nadal produkowane tak samo, w tym samym miejscu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Meches 439 #14854 Napisano 16 Marca 2019 Ooo, inna niż angus i wygląda dobrze. Który to model. Pokaż więcej tej bransolety w różnych profilach...Strapcode, zapomniałem nazwy. Wrzuciłem kilka poglądowych do tematu Marinemasterów.Pod względem jakości nic nie urywa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #14855 Napisano 16 Marca 2019 Pod względem jakości nic nie urywa.Czyli z jakością średnio ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #14856 Napisano 16 Marca 2019 (edytowane) Dla mnie mocno przypadkowy wybór w tym artykule i zupełnie brak powodu dla którego pominięto GS a uwzględniono KS - albo traktujemy obie linie jako szczególne pozostawiając "Seiko właściwe" albo bierzemy wszystko co z tą nazwą wychodziło, a przecież GS i KS były produkowane równolegle przez konkurujące w pewnym sensie ze sobą fabryki. KS jest obecnie linią vintage jako takie. Zakładam, że autor musiał tak właśnie do tego podejść. Jego rzecz, dlaczego mam się kłócić z autorem? Gdyby ogłosił, ze GS jest do d*py, to co innego, ale tak...? Zastanawiam się w jakim celu komentujesz nie bedąc przygotowanym merytorycznie? Zachowaj swoje krasomówstwo na inne wątki, proszę bardzo, za co z góry dziękuję. Po namyśle doszedłem do wniosku, że nie zastosuję się do prośby o niepisanie w tym wątku. Ale dziękuję za uprzejmą formę, cenię grzeczność. Mimo to nadal będę pisał wtedy, kiedy będę chciał. Jeśli wymaga to przeprosin, przepraszam drogiego kolegę awansem. Za przyszłe niedogodności. W ramach rekompensaty zachęcam do dalszego nieskrępowanego pisania w wątkach zakładanych przeze mnie, zauważyłem że kolega świetnie się tam bawił. Uszy do góry, jeszcze wiosna przyjdzie i koledze zrobi się milej w środku. Edytowane 16 Marca 2019 przez Sierżant Julian 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #14857 Napisano 16 Marca 2019 Jak już mowa o vintage i GS to pozwolę sobie zaprezentować swój nabytek Tak wygląda 50 latek 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gio 2583 #14858 Napisano 17 Marca 2019 ( zauważ ze swoimi wpisami nie przekazujesz ani promila wiedzy, tylko 'filozofie", męczysz tylko i rozmywasz temat ) To się nazywa grafomania :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #14859 Napisano 17 Marca 2019 (edytowane) Wiem, że jeśli ktoś na grubiańskie popisy odpowiada grzecznie i prawidłową polszczyzną, to niektóre modele strasznie się męczą (bo czują się w niejasny sposób poniżone). I tak ma być. Ale to tylko uwaga na marginesie, proponuję bardziej skupić się na temacie wątku, a nie na kwestii tego, kto jak pisze i do kogo. Edytowane 17 Marca 2019 przez Sierżant Julian 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wkamil 511 #14860 Napisano 17 Marca 2019 Nooo, to teraz dolaleś oliwy (◔‿◔) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #14861 Napisano 17 Marca 2019 (edytowane) Manners maketh man. Edytowane 17 Marca 2019 przez Sierżant Julian 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wkamil 511 #14862 Napisano 17 Marca 2019 Kings(man) (◔‿◔) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #14863 Napisano 17 Marca 2019 Dobrą manierą jest pisać na temat, ale jak widać, i czego żałuję, pomimo bogatego słownictwa wciąż wszystko.....byle tylko nie w temacie.Szkoda. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dokanek 0 #14864 Napisano 17 Marca 2019 Przepraszam że przerywam, ale mam takie pytanie : jak ma się szkło hardlex w codziennym użytkowaniu? Wiadomo że to nie szafir, ale jak ono wygląda np po 5 latach? Czy widać już na nim drobne ryski itp? Oczywiście pomijam jakieś grubsze uszkodzenia po jakiś trudniejszych przygodach itp. Wysłane z mojego SM-A710F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #14865 Napisano 17 Marca 2019 Ciekawe swoja drogą, czy na forum są osoby, które potrafią tak długo użytkować jakiś zegarek? ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #14866 Napisano 17 Marca 2019 Przepraszam że przerywam, ale mam takie pytanie : jak ma się szkło hardlex w codziennym użytkowaniu? Wiadomo że to nie szafir, ale jak ono wygląda np po 5 latach? Czy widać już na nim drobne ryski itp? Oczywiście pomijam jakieś grubsze uszkodzenia po jakiś trudniejszych przygodach itp. Jest bardzo dobre, w Monsterze który posiadam z 2007 roku szkło jest "czyste", a użytkuję zegarki dość intensywnie.Proszę się nie obawiać.Ciekawe swoja drogą, czy na forum są osoby, które potrafią tak długo użytkować jakiś zegarek? ;-)Są Rafał, nie każdy poddał się chorobie cywilizacyjnej, konsumpcjonizmowi, i lubi zegarki, nie tylko je kupuje...... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #14867 Napisano 17 Marca 2019 Przepraszam że przerywam, ale mam takie pytanie : jak ma się szkło hardlex w codziennym użytkowaniu? Wiadomo że to nie szafir, ale jak ono wygląda np po 5 latach? Czy widać już na nim drobne ryski itp? Oczywiście pomijam jakieś grubsze uszkodzenia po jakiś trudniejszych przygodach itp. Wysłane z mojego SM-A710F przy użyciu TapatalkaJa nigdy nie miałem tak długo zegarka ale przez rok maks półtora jeszcze nigdy na żadnym hardlexie nie złapałem rysy. Raz tylko zdarzyło mi się uszkodzić to szkło w Sumiaku, ale to było bardzo silne uderzenie szkłem zegarka w rant lady jubilerskiej ze szkła. Zrobiło się małe zadrapanie ale ledwo widoczne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dokanek 0 #14868 Napisano 17 Marca 2019 Wasze opinie mnie uspokoiły, bo nie ukrywam że trochę się obawiałem. Wysłane z mojego SM-A710F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #14869 Napisano 17 Marca 2019 Mam po kilka lat i więcej , nic się nie dzieje. 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Meches 439 #14870 Napisano 17 Marca 2019 (edytowane) Przepraszam że przerywam, ale mam takie pytanie : jak ma się szkło hardlex w codziennym użytkowaniu? Wiadomo że to nie szafir, ale jak ono wygląda np po 5 latach? Czy widać już na nim drobne ryski itp? Oczywiście pomijam jakieś grubsze uszkodzenia po jakiś trudniejszych przygodach itp. Wysłane z mojego SM-A710F przy użyciu TapatalkaTe szkiełka sprawują się bardzo dobrze. Czyli z jakością średnio ?Według mnie średnio. Edytowane 17 Marca 2019 przez Meches 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #14871 Napisano 17 Marca 2019 Jest bardzo dobre, w Monsterze który posiadam z 2007 roku szkło jest "czyste", a użytkuję zegarki dość intensywnie.Proszę się nie obawiać. Są Rafał, nie każdy poddał się chorobie cywilizacyjnej, konsumpcjonizmowi, i lubi zegarki, nie tylko je kupuje......Spoko Marek, nawet jestem w stanie w to uwierzyć :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Istvan 2965 #14872 Napisano 17 Marca 2019 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Nomos #14873 Napisano 17 Marca 2019 (edytowane) Dziś policzyłem że na 39 modeli zegarków które miałem i które pamiętam aż 17 z nich to Seiko. Kilka sztuk było x 2 (skx007/009 & Sarb033). Lubię te markę Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Marca 2019 przez Nomos 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #14874 Napisano 17 Marca 2019 Dziś policzyłem że na 39 modeli zegarków które miałem i które pamiętam aż 17 z nich to Seiko. Kilka sztuk było x 2 (skx007/009 & Sarb033). Lubię te markę Trochę mnie zaskoczyłeś tym obliczeniem i usiłuję szybko policzyć, ile ja miałem zegarków. Jakoś mi to nie przyszło wcześniej do głowy. Wostok, Cornavin, Poljot, Komandirskoje, Timex, Atlantic, Doxa, owszem, jedno Seiko, Orient, potem Rolex, Traser, drugi Orient, Tisell i Tudor. Mało. Seiko to była taka klasyczna automatyczna "piątka" na bransolecie, teraz używa jej mój syn i bardzo sobie chwali. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pgmaster 1469 #14875 Napisano 17 Marca 2019 Trochę mnie zaskoczyłeś tym obliczeniem i usiłuję szybko policzyć, ile ja miałem zegarków. Jakoś mi to nie przyszło wcześniej do głowy. Wostok, Cornavin, Poljot, Komandirskoje, Timex, Atlantic, Doxa, owszem, jedno Seiko, Orient, potem Rolex, Traser, drugi Orient, Tisell i Tudor. Mało. Seiko to była taka klasyczna automatyczna "piątka" na bransolecie, teraz używa jej mój syn i bardzo sobie chwali. Ja sobie ostatnio zrobilem wykaz co ile i za ile i stwierdziłem że to nie był dobry pomysl... Także nie polecam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach