Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam pojęcia co pokazują, gdzie w tych krzakach cenę odnalazłeś? :D Wrzuciłem do magicznego tłumacza, co to na podstawie zdjęcia ogarnia sprawę. W przypadku środkowego jest napisane coś w stylu "In collaboration with Zero Halliburton Limited Edition, ale bardzo możliwe że translator jest do d*py. Tłumacz nam potrzebny, może ktoś na forum włada japońskim i się zgłosi na ochotnika. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i w/g mnie to może tłumaczyć cenę - będzie jak np. z brightz SDGM005 Azabu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja nie widzę 140 tys. jenów w tych krzaczkach, albo źle patrzę. ;)

Ciekawa rzecz w katalogu - może to przypadek, w każdym razie nic nie zmienia, ale SARBy i SARGi są przypisane do linii Seiko 5 Sports.

image.jpg

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupiłem swojegp sarg009 to już pisałem że sporo przepłaciłem za seiko 5 bez 5. A poważnie to zupełnie przypadkiem znalazłem taką przywieszkę na jednym z oferowanych zegarków w JP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znalazłem nigdzie informacji, ile Seiko produkuje droższych modeli zegarków rocznie no chyba, że spojrzymy na limitację.

Przyglądając się natomiast deklom Grand Seiko czy nawet MM zauważyłem, że nr seryjne wyglądają tak, że w środku zazwyczaj są dwa zera (00):

nr seryjny wygląda tak:

450099

Czyli w maju 2014 powstało tylko 99szt. danej referencji zegarka ?

Czyli co, wychodzi na to, że np takiego  Grand Seiko SBGH001 rocznie zostanie wyprodukowanych 1200szt ? (pod warunkiem, że w żadnym miesiącu nie było przestoju)

Oczywiście moja teoria jest wyssana z palca (chociaż wydaje mi się realna), ale może ktoś ma jakieś głębsze informacje na ten temat ?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jest tak jak piszesz. Na WUSie na przełomie 2011/2012 r. skontaktowali się z fabryką GSów mailowo. Otrzymali informację, że produkują między 5-6 tys. mechanicznych zegarków rocznie, ale do takiej forumowej informacji na pewno trzeba podchodzić z rezerwą.

Z kolei prezes Seiko w wywiadzie zapytany o ogólną liczbę produkowanych zegarków zasłonił się tajemnicą handlową, ale jednocześnie przyznał, że "Since the international launch [of Grand Seiko line - dop. mój], just four years ago, sales are enjoying double digit growth every year." 

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarne ze złotym to seiko umie robić , czego najlepszym dowodem jest SAGA001. 

POjawił sie nowy kaliber 8B92 który obsługuje radio controlled również w EU i USA. Poprzednie 8B82  i 8B53 łapały tylko JP. To akurat bardzo dobry news  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są super, tylko ta XII jakoś tak ni w piczke ni w oko :unsure: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarny jest rewelacyjny... A koleś z recenzji sobie chyba ręce goli :D

Edytowane przez Krygo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. A koleś z recenzji sobie chyba ręce goli :D

Nie chyba lecz napewno. :D

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie o 4r36 - ma ktoś porównanie (empiryczne) tego mechanizmu do werku Orienta montowanego w Ray'u? Od dość dawna mam wrażenie, że Seiko "nie chce się nakręcać" tak jak Ray, nie słychać nic złego w pracy mechanizmu, odchyłek jakichś dużych nie ma ale po całym dniu noszenia Ray pracuje 2x dłużej niż seiko. Wiem że to mało miarodajny test ale czy jest sens oddawać seiko na gwarancję - zegarek kupiony w TT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cofnij sie do strony 105 tego tematu wpis 2090 - generalnie i kolokwialnie Orient nakręca się szybciej i łatwiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo wrażenie w 7s26. Ciężko go było nabić do pełna :)

W 4r36 nie zauważyłem różnicy. Jeśli nawet jest to w tym wypadku wskazałbym seiko, a nie Raya.

Może dlatego że zegarek jest nowy.

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko ma 1.5 roku, od kilku m-cy obserwuję takie zachowanie a dzisiaj chyba przelała się czara goryczy. Oddam go na gwarancję, wczoraj pełny dzień na ręce - od godziny 10 do 1 w nocy, głównie chodzenie więc niemożliwe żeby się nie nakręcił, po zdjęciu z ręki zatrzymał się po niespełna 7h. Teraz jak się przysłuchuję to moje podejrzenia wzbudza dźwięk wahnika, rano pierwsze kilka ruchów wykonuje z dziwnym skrzypieniem, biorąc pod uwagę to co ktoś niedawno pisał o smarowaniu (a właściwie ich braku) tańszych werków seiko i orienta mam pewne obawy. Zobaczymy, nie chciałbym bez powodu otwierać zegarka ale nie pasuje mi taki stan rzeczy

co do 7s i 4r to wg mnie 4r szybciej się nakręca a w moim przypadku było tak na początku, kiedy do SNK dołączył SSA. Teraz jak porównuję SSA do Raya to wyciągając Orienta z pudełka wskazówka rusza a SSA trzeba nieźle pomachać żeby zaczął żyć, coś jest nie tak

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jest jak piszesz, to musi coś być na rzeczy. Najlepiej będzie oddać do serwisu. Może starczy oczyścić i nasmarować.

Ja kiedyś sprawdzałem, zainspirowany testem na WUSie, ile pochodzi zegarek po 30 minutach machania. Normalne, miarowe, wcale nie szybkie.

W 3 przypadkach dało to ok 5 godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłem do magicznego tłumacza, co to na podstawie zdjęcia ogarnia sprawę. W przypadku środkowego jest napisane coś w stylu "In collaboration with Zero Halliburton Limited Edition, ale bardzo możliwe że translator jest do d*py. Tłumacz nam potrzebny, może ktoś na forum włada japońskim i się zgłosi na ochotnika. :D

Okazuje się, że beznadziejny translator jednak ogarnął sprawę, "Zero Halliburton Edition". Słaba jakość zdjęcia, widać tylko że 6r15, 45 mm i że cena, tak jak Burns pisał, jest wysoka - 130-140 tys. jenów + podatek, czyli w Europie z 1500-1600 USD. SBDC043 limitowany do 500 sztuk.

FB_IMG_1444373147357.jpg

Edytowane przez hugo012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, macie jakieś doświadczenie ile wytrzymuje luma w seiko?

Po ilu latach przestaje być użyteczna?

Czy zegarek przechowywany w ciemności nie będzie tracił lumy / będzie tracił dużo wolniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stare czterdziestoletnie Seiko nadal świecą, ale dosyć krótko (15min) i nawet można znaleźć bez wżerów.

Co z Lumi Brite to chyba jeszcze za szybko na wyrok.

Co do sposobu przechowywania pytałem kiedyś o to samo - bez odzewu (moim zdaniem jeżeli zegarek nieużywany lepiej przechowywać go w zaciemnionym miejscu i nie wystawiać na światło słoneczne w celu uniknięcia blaknięcia tarczy)

http://www.seikowatches.com/support/faq/lumibrite.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi