Gość Noodles #23001 Napisano 4 Sierpnia 2021 no robi się dziwnie. Bo jak nawet w SLA są babole... Niemniej żeby nie było festiwalu narzekania. Dalej lubię Seiko, np. tuńczyk to mój ulubiony zegarek ever. Wszystko mi w nim siadło. Seiko jest mistrzem w robieniu dużych kopert noszących się o wiele mniej. Tuńczyk w porównaniu do Orienta Kamasu. Na papierze tuńczyk to landara, w rzeczywistości natomiast... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kapitanik 2266 #23002 Napisano 4 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, Noodles napisał(-a): SLA049 Naomi Uemura, zegarek za kilkanaście tysięcy. No i nawet w tym przedziale cenowym spasowanie endlinków leży 😕 większość pewnie i tak olewa takie rzeczy ale jak się raz zwróci uwagę na latające endlinki to nie można tego odzobaczyć Widzę tu jeszcze ostatnio też nagminnie występujący problem z ustawieniem wskazówek, jest pięć minut przed pełną godziną, a wskazówka godzinowa jest już równo na indeksie. Ostatnio ktoś wrzucał zdjęcia SPB213J1 wskazówka minutowa była około sześć minut po pełnej godzinie, godzinowa była równo na indeksie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #23003 Napisano 4 Sierpnia 2021 SRU 6 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drkadrys 1475 #23004 Napisano 4 Sierpnia 2021 (edytowane) @Sol i jak to sru! prezentuje się na żywo! wart tej ceny? Edytowane 4 Sierpnia 2021 przez drkadrys 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #23005 Napisano 4 Sierpnia 2021 Sru bo na tarczy są kupy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #23006 Napisano 5 Sierpnia 2021 Dzień dobry, mam taki pasek do zegarka, niestety jestem kompletnie zielony w temacie zegarków i sam nie jestem w stanie stwierdzić autentyczności tego przedmiotu oraz modelu do którego mógłby pasować. Pomożecie? 😀 Z góry dziękuję i pozdrawiam 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #23007 Napisano 5 Sierpnia 2021 19 minut temu, bajmar napisał(-a): Dzień dobry, mam taki pasek do zegarka, niestety jestem kompletnie zielony w temacie zegarków i sam nie jestem w stanie stwierdzić autentyczności tego przedmiotu oraz modelu do którego mógłby pasować. Pomożecie? 😀 Z góry dziękuję i pozdrawiam Wygląda jak tania podróba z Wisha 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalmosty 155745 #23008 Napisano 5 Sierpnia 2021 🍊🍊🍊 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drkadrys 1475 #23009 Napisano 5 Sierpnia 2021 20 godzin temu, Burns napisał(-a): Sru bo na tarczy są kupy Wg mnie lepiej manty niż pingwinów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #23010 Napisano 5 Sierpnia 2021 W dniu 4.08.2021 o 19:22, drkadrys napisał(-a): @Sol i jak to sru! prezentuje się na żywo! wart tej ceny? Według mnie tak. Jak będę miał chwilkę to może machnę jakąś recenzję. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drkadrys 1475 #23011 Napisano 6 Sierpnia 2021 9 godzin temu, Sol napisał(-a): Według mnie tak. Jak będę miał chwilkę to może machnę jakąś recenzję. 👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Finke 444 #23012 Napisano 6 Sierpnia 2021 Miał być z pomarańczową tarczą na wakacje - i jest 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 28281 #23013 Napisano 6 Sierpnia 2021 super, tylko , że pasek trochę rozpraszający 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #23014 Napisano 6 Sierpnia 2021 (edytowane) W dniu 4.08.2021 o 10:01, Noodles napisał(-a): SLA049 Naomi Uemura, zegarek za kilkanaście tysięcy. No i nawet w tym przedziale cenowym spasowanie endlinków leży większość pewnie i tak olewa takie rzeczy ale jak się raz zwróci uwagę na latające endlinki to nie można tego odzobaczyć Tutaj jest lepiej Wygląda więc, że po raz kolejny loteria, jak to w Seiko. Tak czy siak cieszę się, że wyleczyłem się z tych zegarków. Jeśli jeszcze kiedyś kupię jakieś Seiko to jakąś fajną Piąteczkę, bo one jako tako trzymają niezły poziom, jak za to ile kosztują. Wszystkie inne, których ceny są w tysiącach PLN to dla mnie jakościowy śmietnik. Edytowane 6 Sierpnia 2021 przez Jash 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
furraan 386 #23015 Napisano 6 Sierpnia 2021 Jash, masz dużo racji w tym co piszesz, jednak moim zdaniem warto szukać dobrze wykonanych Seiko - tych za kilka tysięcy oczywiście 😉 Niedawno oglądałem SPB 239, bo chciałem go porównać do mojego SPB 147 (mój wykonany idealnie). Zegarek (SPB239) świetny, szkoda tylko, że bezel znowu nie ,,centrował" - to już standard niestety... Ale gdybym chciał go koniecznie kupić, to jednak bym szukał wykonanego idealnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #23016 Napisano 6 Sierpnia 2021 Żaden spb147 nie jest wykonany idealnie, nawet jeśli ci się wydaje ze jest Ma jedna wadę której nikt nie widzi ale ja wiem ze jest a miałem tego sporo w rękach. Mój tez miał ale poza nia był idealny Tak czy siak jak nie widzisz to nie szukaj 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lincoln Six Echo 72240 #23017 Napisano 6 Sierpnia 2021 Ładne fotinki z Hodinkee. https://www.hodinkee.com/articles/this-singular-seiko-vintage-reference-points-to-japans-incredible-olympic-history#&gid=1&pid=1 1 WARTO POMAGAĆ: https://www.siepomaga.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #23018 Napisano 6 Sierpnia 2021 Wiecie o to mi właśnie chodzi. Że obecnie w Seiko znaleźć poprawnie wykonany zegarek to jest jak wygrać na loterii. I nie chodzi mi o perfekcyjne wykonanie bo żaden zegarek nie jest idealny. U nich obecnie każdy zegarek zawiera defekty i to w natężeniu, które psuje radochę z zakupu. Wyobraźcie sobie, że kupujecie wspomnianego SLA049, endlinki luźne i robi 10sek na dobę no niefajnie.... A szkoda bo wolałbym zapłacić parę stów więcej za lepsze QC 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23172 #23019 Napisano 6 Sierpnia 2021 (edytowane) Nowe Seiko to qpa! Edytowane 6 Sierpnia 2021 przez tomaliusz 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #23020 Napisano 7 Sierpnia 2021 (edytowane) Najlepsze, czyli w zasadzie najgorsze jest to, że Seiko ma to w d*pie i nic z tym nie robi, bo większości nie przeszkadza zrąbany gwint, krzywy bezel czy chapter ring przesunięty o pół kilometra. Sprzedaje się wzorowo, więc po co się starać. Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Jash 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SLAWEK 01 70906 #23021 Napisano 7 Sierpnia 2021 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #23022 Napisano 7 Sierpnia 2021 (edytowane) 17 godzin temu, Noodles napisał(-a): Wiecie o to mi właśnie chodzi. Że obecnie w Seiko znaleźć poprawnie wykonany zegarek to jest jak wygrać na loterii. I nie chodzi mi o perfekcyjne wykonanie bo żaden zegarek nie jest idealny. U nich obecnie każdy zegarek zawiera defekty i to w natężeniu, które psuje radochę z zakupu. Wyobraźcie sobie, że kupujecie wspomnianego SLA049, endlinki luźne i robi 10sek na dobę no niefajnie.... A szkoda bo wolałbym zapłacić parę stów więcej za lepsze QC Chciałbym napisać, że jest masakra z QC i zakupem bo jest! Tylko jak sobie przypomnę, ile w ten sam deseń zjebanych Monsterów i Sumo przerobiłem 10 lat temu to zaczynam się zastanawiać czy Seiko nie utrzymuje się na stałym poziomie braku poziomu, tylko klepią tych zegarków 10x więcej i to co miesiąc, przez to bardziej to widać. Uświadomiłem też sobie, że obecne Sumo i Alpinisty to ostatni bastion zegarków za rozsądne pieniądze na mechanizmie 6r. Z tymi nurkami za 6500 moim zdaniem ostro odlecieli a kosmos. Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Burns 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #23023 Napisano 7 Sierpnia 2021 Jak dla mnie ani Alpinist ani Sumo poziomu nie trzymają. Alpinist ma na wewnętrznym ringu luz około pół mm, zawsze. Czy kiedyś miał nie wiem, faktem jest, że jest ogrom zegarków tańszych i droższych, które tego nie mają. Sumo....to samo co każde SEIKO z chapter ringiem. Prawie każda sztuka skoszona. Ostatnio w TT oglądałem tę wersję z pepsi bezelem to 60 minuta na chapter ringu była wglądem indeksu godziny 12 przesunięta w prawo o ponad połowę jego grubości. Dla mnie to już zakrawa na kpinę z klienta. No, ale ja nim na szczęście nie jestem i być już nie zamierzam. Pewne niedoskonałości jestem w stanie zaakceptować, ale nie to co robi SEIKO. QC to chyba tylko na planie pomieszczeń w fabrykach mają. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Noodles #23024 Napisano 7 Sierpnia 2021 Ja bym powiedział, że jeszcze tuńczyki w miarę trzymają poziom Minimalnie nie centrują ale do przeżycia. Natomiast tak jak pisze @Burns z tymi willardami, nowymi biedamasami to odlecieli w kosmos. Jakość spasowania woła o pomstę do nieba. Lubię moje Seiko ale zakup każdego z nich wiązał się z odsyłaniem i szukaniem dobrej sztuki. I to mnie przed kupnem kolejnych powstrzymuje, nie mam ochoty za jelenia robić. Szoda tylko, że ja odsyłam ale inni kupują na potęgę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #23025 Napisano 7 Sierpnia 2021 Co do Willarda absolutnie się nie zgadzam. Pisałem już kilkukrotnie i powtórzę ze jak dla mnie ten model wyjątkowo zrobiony jest tip top. Miałem sporo sztuk w łapach tej drogiej wersji tych tańszych i na prawdę koronka zakręcała się zawsze jak masełko bezel zawsze centrował i ogólnie zgranie indeksów idealne. Oczywiście jest problem z endlinkami w bransolecie i luzem ale mnie to nie dotyczy, bo ja z każdego Seiko zdejmuje kajdan i wyrzucam do kosza Co do biedamasa, raczej loteria ale w poprzediej wersji było gorzej. Miałem dwa niebieskie i oba miały spieprzone wszystko co tylko można było spieprzyć. Z kolei nowy Biedamas w wersji 147 był prawie Ok. Poza jedna wada która maja wszystkie a o której celowo nie pisze żeby koledze sprzed kilku postów nie zepsuć radości, ale która tez była wada która akceptowałem to w sumie tylko gwint miałem krótki bo koronka zakręcała się na półtora obrotu. Tak czy siak mnie to kompletnie nie przeszkadzało. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach