Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest sszwedo

Pokażmy nasze chińskie zegarki

Recommended Posts

Guest
6 godzin temu, tofiks_th napisał(-a):

IMG_20260207_143120390_MFNR_HDR.jpg

Mam podobnego "Czajnakina", tylko pod innym (równie szacownym) brandem. Widać subtelne różnice - u mnie cieńsze czarne kółeczka wokół oczek, inne zęby i brak rumieńców. W sumie nie wiem, czy to różna inwencja majfrendów, czy Czajkin wypuszczał różne wersje :P

A dziś też chińczyk wskoczył, ale udający coś sporo tańszego.

78h.jpg

0000.jpg

28 minut temu, oszolom napisał(-a):

Mam podobnego "Czajnakina", tylko pod innym (równie szacownym) brandem. Widać subtelne różnice - u mnie cieńsze czarne kółeczka wokół oczek, inne zęby i brak rumieńców. W sumie nie wiem, czy to różna inwencja majfrendów, czy Czajkin wypuszczał różne wersje :P

A dziś też chińczyk wskoczył, ale udający coś sporo tańszego.

78h.jpg

0000.jpg

A ten czarnuszek, też ciekawy. Ta koperta to wykonana w całości z tworzywa jest?

Guest
5 minut temu, tofiks_th napisał(-a):

A ten czarnuszek, też ciekawy. Ta koperta to wykonana w całości z tworzywa jest?

tak, plastik. wariacja na temat d1 milano sketch. ten chociaż nie jest kopią 1:1.

Coś przez ostatnie miesiące chinczyki mocno poszły do góry. Już nie tylko NH35, ale kwarce i Miyota również. Większość modeli straciła całkowicie na atrakcyjności, jak Citizena mozna kupić w PL za 500zl, albo jakies Seiko z Amazona Japan za 700-800zl. To co jeszcze pół roku temu kupowałem na Ali za 30$, dzisiaj kosztuje z 60-70$. Te za 60-70$, chodzą po 120$.

Edited by Rumcajs997

20 godzin temu, Rumcajs997 napisał(-a):

Coś przez ostatnie miesiące chinczyki mocno poszły do góry. Już nie tylko NH35, ale kwarce i Miyota również. Większość modeli straciła całkowicie na atrakcyjności, jak Citizena mozna kupić w PL za 500zl, albo jakies Seiko z Amazona Japan za 700-800zl. To co jeszcze pół roku temu kupowałem na Ali za 30$, dzisiaj kosztuje z 60-70$. Te za 60-70$, chodzą po 120$.

Tanio to już było, ostatnio częściej kupuję chińczyka na vinted lub olxie, bo rzeczywiście można coś oszczędzić.

Naprawdę. Zawsze miałem w zakładkach najtańsze tandorio pilota na nh35 żeby wiedzieć jakie te zegarki trzymają ceny. Do tej pory można bło dorwać ten zegarek za regularnie 180-200 w czasie wyprzedaży 150-160. Znany addiesdive pilot chodził po 240-280 regularnie jeszcze w wakacje. Teraz po 300 życzą sobie za klekoczącą miyotę z fałszywą centralną sekundą, nh35 400-430. Cóż, nikt nikomu nie broni, ani nie nakazuje.Jeśli dodać do tego że w większości przypadków inwencja kończy im się przy 12mm grubości bo zejśc niżej to jakaś magia to nie wróżę im dobrze.

W dniu 8.02.2026 o 14:05, Rumcajs997 napisał(-a):

Nie tyle chińskie zegarki poszły  do góry, co chyba  japońskie spadły. Efekt konkurencji?   Na Aliexpress może już wiedza, że polski roczny PKB przekracza teraz 1 bilion USD (1 tysiąc miliardów USD), więc jest z czego ciągnąć.  😁     Kupowanie przez Amazon oczywiście ma sens, choć nie w każdym przypadku.  

Godzinę temu, Polet napisał(-a):

Teraz po 300 życzą sobie za klekoczącą miyotę 

Rotor hałasuje? Kupujesz Orienta z jego świetnym mechanizmem  i  rotor hałasuje,  o ile machasz zegarkiem przy uchu. Jak założysz zegarek na rękę nic nie słyszysz. Dźwięk inaczej rozchodzi się w zależności od gęstości ośrodka (powietrze v. tkanka ludzka). 

A ty najlepiej wiesz co słyszę kiedy założę na rękę i czy ma mi to odpowiadać czy nie bo ci się coś odkleja o oriencie. Nie dość że zegarmistrz który jednego mechanizmu nie rozebrał, to teraz jeszcze laryngolog i fizyk zakładający tezę że dźwięk z zegarka trafia mi do ucha po tkance ludzkiej. Weź człowieku pigułkę.

Edited by Polet

IMG_20260210_092214_edit_482516187856580.thumb.jpg.d0bd855a4bdad212c0cfefe62474d834.jpg

Jednak tanie jest dobre. Od kiedy Chińczycy nauczyli się robić zegarki naprawdę nie warto do roboty brać drogich rzeczy, bo taki chińczyk to jakby co mała strata, a wygląda bardzo dobrze. 

Miłego dnia!

Guest

Chińska ceramika, jak widać, lubi pękać. Jak go brałem, to bezel był trzaśnięty w jednym miejscu. Teraz patrzę, że w trzech. 

97807980-9-098.jpg