Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Lawnowerman

Czym odkurzacie w domu?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Żona wybrała sobie Dysona V15s Detect Submarine. Czy jest coś porównywalnego od innych producentów, czy może lepiej wybrać osobno sam odkurzacz i mop parowy osobno, bo funkcja mycia na mokro ma średnie opinie. Powierzchnia do sprzątania to trochę ponad 160m2. 

Żona początkowo chciała z mopem, ale opinie wśród znajomych były bardzo słabe (ponoć przecieka, itd.). Kupiliśmy v15 bez mopa, używamy od dwóch lat. Mogę spokojnie polecić. Odkurza dobrze, jakość wykonania elementów naprawdę świetna (co czuć na przykład po sposobie montażu końcówek).

Mopa ostatnio jakiegoś z lidla zamówiliśmy i ponoć bardzo dobry (tego akurat ja nie używam, żona i córka chwalą). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem jeszcze takiego Samsunga Bespoke AI Jet Ultra - wg opinii użytkowników praktycznie nie posiada wad, za wyjątkiem ceny. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minutes ago, mario1971 said:

Znalazłem jeszcze takiego Samsunga Bespoke AI Jet Ultra - wg opinii użytkowników praktycznie nie posiada wad, za wyjątkiem ceny. 

Sprawdzałeś może: czy akcesoria i części zamienne są dostępne i cenowo ok? Jak wygląda kwestia ich dostępności po czasie gwarancji? Samsung lubi porzucać starsze modele, a ceny części zamiennych i akcesoriów lubi mieć z księżyca. Chyba, że to nie ma dla Ciebie znaczenia i jak się po gwarancji coś stanie, to bierzesz nowszy model...

Jestem przekonany do Dysona jako użytkownik i jeżeli cena tego V15 boli, to bym popatrzył na różnice w stosunku do starszych modeli i ew poszukał promocji. 

Jak szukałem mopa, to większość wkręconych w gadżety pań domu polecała mi HIZERO.

P. S. Przymierzałem się do 15-tki, jak ósemka, którą mamy wyzionie ducha, ale po testach stwierdzilłem, że wygodniejsza jest dwunastka.  

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, tts napisał(-a):

Sprawdzałeś może: czy akcesoria i części zamienne są dostępne i cenowo ok? Jak wygląda kwestia ich dostępności po czasie gwarancji? Samsung lubi porzucać starsze modele, a ceny części zamiennych i akcesoriów lubi mieć z księżyca. Chyba, że to nie ma dla Ciebie znaczenia i jak się po gwarancji coś stanie, to bierzesz nowszy model...

Jestem przekonany do Dysona jako użytkownik i jeżeli cena tego V15 boli, to bym popatrzył na różnice w stosunku do starszych modeli i ew poszukał promocji. 

Jak szukałem mopa, to większość wkręconych w gadżety pań domu polecała mi HIZERO.

P. S. Przymierzałem się do 15-tki, jak ósemka, którą mamy wyzionie ducha, ale po testach stwierdzilłem, że wygodniejsza jest dwunastka.  

Dyson V12 faktycznie jest dużo lżejszy i mniejszy, a przez to wygodniejszy. Minusem w miarę krótka praca na baterii oraz mniejsza moc ssąca. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minutes ago, mario1971 said:

Dyson V12 faktycznie jest dużo lżejszy i mniejszy, a przez to wygodniejszy. Minusem w miarę krótka praca na baterii oraz mniejsza moc ssąca. 

Akurat to nie jest problem. V12 można łatwo wymieniać akumulatory w przeciwieństwie do np V8. W moim przypadku, zakładam że jak się zdecyduję, to mając większość akcesoriów na starcie dokupię drugi akumulator.

Oczywiście mocy ssania nie da się przeskoczyć, zatem jak nie V12 to V15. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.12.2025 o 22:05, tts napisał(-a):

Akurat to nie jest problem. V12 można łatwo wymieniać akumulatory w przeciwieństwie do np V8. W moim przypadku, zakładam że jak się zdecyduję, to mając większość akcesoriów na starcie dokupię drugi akumulator.

Ostatecznie wybrałem Samsunga Bespoke AI Jet Complete VS80F28DFP/­GE. Przeważyła lepsza moc, możliwość wydłużenia rury, ergonomia i niska waga korpusu odkurzacza (1,45kg) oraz fakt, że ma stację dokującą, która automatycznie oczyszcza zbiornik, bez kontaktu z kurzem. W razie potrzeby mogę także dokupić drugą baterię, którą można bez problemu w ciągu 2s wymienić. Na tapecie był jeszcze ich najnowszy flagowiec, mocniejszy Bespoke AI Jet Ultra 400W VS90F40DEM/GE, ale tu waga samego korpusu odkurzacza była dla mojej żony nie do zaakceptowania, podobnie jak w oglądanych wcześniej Dysonach V15, V16 i Gen5detect, a V12 był całkiem przyzwoitą alternatywą, jednak nie na metraż naszego domu. 

Poniżej link.

Odkurzacz pionowy Bespoke AI Jet Lite complete VS80F28DFP/GE | Samsung Polska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ostatecznie wybrałem Samsunga Bespoke AI Jet Complete VS80F28DFP/­GE. Przeważyła lepsza moc, możliwość wydłużenia rury, ergonomia i niska waga korpusu odkurzacza (1,45kg) oraz fakt, że ma stację dokującą, która automatycznie oczyszcza zbiornik, bez kontaktu z kurzem. W razie potrzeby mogę także dokupić drugą baterię, którą można bez problemu w ciągu 2s wymienić. Na tapecie był jeszcze ich najnowszy flagowiec, mocniejszy Bespoke AI Jet Ultra 400W VS90F40DEM/GE, ale tu waga samego korpusu odkurzacza była dla mojej żony nie do zaakceptowania, podobnie jak w oglądanych wcześniej Dysonach V15, V16 i Gen5detect, a V12 był całkiem przyzwoitą alternatywą, jednak nie na metraż naszego domu. 

Poniżej link.
Hej Mario.
Od bodajże maja 2023 roku użytkuje Bespoke Jet, bez AI bo go wtedy nie było ;)
W 2024 kupiliśmy takie same odkurzacze dla teściów i rodziców.
Jak do tej pory każdy z nich działa bezproblemowo, a używany jest codziennie.
Gdybyś miał jakiekolwiek pytania - pisz śmiało.

Pozdrawiam z Stolicy Pyrlandii ;)

Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, mario1971 said:

Poniżej link.

Mariusz, dzięki za podsumowanie. Mam nadzieję, że będzie długo i bezawaryjnie służył. Jak już okrążenie, skrobnij proszę parę słów jak się sprawuje. Może mi się ta wiedza przydać, jak będę kupował następny odkurzacz. - przy okazji Twojego pytania, odświeżyłem sobie aktualną ofertę Dysona i trochę jestem w kropce, bo wychodzi mi nadal na V12, tyle że ta moc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś polecić coś TYLKO do mopowania na mokro? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.12.2025 o 22:05, tts napisał(-a):

Potwierdzam - V12 spisuje się wspaniale, uzupełnia ją Roomba i9. Mamy też stacjonarnego Dysona DC19 z 2009 roku i nadal działa, wymieniam tylko filtry. Uważam tę markę za godną polecenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minutes ago, jakubos said:

Może ktoś polecić coś TYLKO do mopowania na mokro? 

Zobacz wspomniany wyżej HIZERO. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z odkurzaczami bezprzewodowymi mam taki sam problem jak z autami elektrycznymi: mocno się rozwijają, w wielu zastosowaniach są okej, ale do kablowych jeszcze im brakuje. V12 i V15 są świetne, ale znów jak w elektrykach, mógłbym mieć jako drugi odkurzacz.

Ja śmigam czymś takim:

IMG_9006.thumb.jpg.2b7cdbbb758ab5e9436892c22f89666d.jpg

Jakość 🔝 ogromna siła ssania, fantastyczny patent na separację syfu, mnogość bardzo użytecznych akcesoriów. Jedyny minus to hałas. To nie jest ciche urządzenie. Kabel też mógłby być z metr dłuższy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Valygaar said:

Z odkurzaczami bezprzewodowymi mam taki sam problem jak z autami elektrycznymi: mocno się rozwijają, w wielu zastosowaniach są okej, ale do kablowych jeszcze im brakuje. V12 i V15 są świetne, ale znów jak w elektrykach, mógłbym mieć jako drugi odkurzacz.

Więc właśnie, na kanwie dyskusji powyżej o V15 i przy okazji wymiany akumulatora w posiadanym V8 pobiegałem sobie po sklepach aby zrobić polowanie nowszych modeli. Na moje oko, wszystkie Dysony bezprzewodowe powyżej V12, w zamyśle mają przejąć rolę głównego odkurzacza, a zatem straciły swoje auty. Szkoda. Do tego widzę, że zaczynają być przekombinowane i niedopracowane: o ile dobrze kojarzę, to V16 miał swoją premierę we wrześniu, a pod koniec grudnia wszystkie oglądane przeze mnie egzemplarze demonstracyjne sprawiają wrażenie zużytych. Tu nie działa ten przycisk, tam nie ma dostępu do ssawki, etc. Dyson, serio? 

Zostanę zatem póki co przy V8. Na szczęście akcesoria od V15 pasują. Jak główny domowy odkurzacz wyzionie ducha, będę myślał, czy wchodzę w kolejnego Dysona bezprzewodowego, tym razem jako główny, czy może przewodowy Dyson będzie lepszą opcją. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powoli rozglądam się za samojezdnym odkurzaczem z bazą.

Do sprzątania tylko twarde podłogi, niewielki kawałek, bo lekko ponad 60m2 bez progów .

Ze względu na psiaka chciałbym, żeby wyłapywał głównie sierść i piasek.

Mopowania nie przewiduję, wolę sam przejechać szmatą gdy podłoga jest dobrze odkurzona ale może mieć mopa którego nie muszę używać.

Baza zatem ma głównie ładować i odsysać stałe cząstki zebrane z podłogi.

Nie wyobrażam sobie odkurzacza w którym muszę sam oczyszczać zbiorniczek bo aktualnie 2x odkurzanie ręcznym akumulatorowym powoduje zapełnienie zbiornika ponad 500ml, więc te małe zbiorniczki w samojeżdżących musiałbym opróżniać kilka razy przy jednym przejeździe całego metrażu - wolałbym wymienić worek raz w tygodniu w bazie. 

Loco pisał wcześniej  o ecovacs, pooglądałem w necie i podobie się ale to chyba nie jedyna istniejąca dobra marka na rynku.

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dojechał mój Samsung. Pierwsze wrażenia całkiem spoko.

40d3058e7c64f5b36d0e9d3a57374221.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi