Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
eye_lip

Co nam w ....CD (i nie tylko) gra?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość McIntosh

A ja się relaksuję przy muzyce Leszka Możdżera...

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gość”u

A ja się relaksuję przy muzyce Leszka Możdżera...

:)

Pięknie... a tutaj mój ulubiony basista, pianista i interpretacja Wielkiego Komedy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Pięknie... a tutaj mój ulubiony basista, pianista i interpretacja Wielkiego Komedy!

Też pięknie. Panowie dali świetny występ podczas Solidarity of Arts. Jednak swoich ulubionych pianistów szukałbym w muzyce poważnej. Szczególnie lubię twórczość i odtwórczość Sergieja Rachmaninowa no i oczywiście genialnego Wilhelma Backhausa. Dobrze, że obaj żyli w czasach, kiedy rejestracja dźwięku była już możliwa. W przeciwnym razie, melomani wiele by stracili. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość gość”u

Miałem na myśli pianistów Jazzowych ale miło, że pozwoliłeś poznać coś nowego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótko i "współcześnie"

Pełna wersja, zapewne bliska oryginalnym wykonaniom. Jeżeli gotowi jesteście poświęcić nieco ponad godzinę, polecam:

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Miałem na myśli pianistów Jazzowych ale miło, że pozwoliłeś poznać coś nowego :)

Spośród pianistów jazzowych szczególnie wyróżniłbym Billa Evansa. Oprócz Evansa cenię również Theloniousa Monka i Ahmada Jamala. Oczywiście jestem też fanem Leszka Możdżera. Lubię niepowtarzalny klimat jego utworów no i tę charakterystyczną zwiewność dźwięku. Warto także wspomnieć Mieczysława Kosza i Jacquesa Loussiera. Ale gdybym miał wskazać nr 1, to jednak byłby to Bill Evans.

https://www.youtube.com/watch?v=7LvY-Bj85Us

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spośród pianistów jazzowych szczególnie wyróżniłbym Billa Evansa. Oprócz Evansa cenię również Theloniousa Monka i Ahmada Jamala. Oczywiście jestem też fanem Leszka Możdżera. Lubię niepowtarzalny klimat jego utworów no i tę charakterystyczną zwiewność dźwięku. Warto także wspomnieć Mieczysława Kosza i Jacquesa Loussiera. Ale gdybym miał wskazać nr 1, to jednak byłby to Bill Evans.

https://www.youtube.com/watch?v=7LvY-Bj85Us

To ja trzymając sie pianistów i pozostając w PL polecę Włodzimierza Nahornego i Włodzimierza Pawlika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale urwał.

Wiele się musi zmienić, aby wszystko zostało po staremu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Z wielką przyjemnością powróciłem w weekend do tej płyty i tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że Piotr Fronczewski to najlepiej śpiewający polski aktor  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

To ja trzymając sie pianistów i pozostając w PL polecę Włodzimierza Nahornego i Włodzimierza Pawlika.

Skoro "Teraz Polska", to ja szczególnie chciałbym wyróżnić naszego wybitnego rodaka Krystiana Zimermana. Jednak biorąc pod uwagę szerszy horyzont czasowy, dla mnie numerem 1 jest Leopold Godowski. Wirtuozeria Godowskiego była na poziomie nieosiągalnym nawet dla Artura Rubinsteina. Warto wspomnieć też Ignacego Paderewskiego no i oczywiście Józefa Hofmanna.

Jednak dzisiaj u mnie zupełnie inny klimat i nieodżałowany Chris Cornell. Fenomenalny wokalista rockowy i dla mnie idol od czasów szkoły średniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

koncertowa nowość - dla fanów pozycja obowiązkowa ... chociaż do poziomu wykonania można mieć uwagi.

Pzdr.

Jezu, aż się boję tego włączać... Yes bez Andersona i Squire'a nie ma sensu. Dla mnie miał go zresztą niewiele bez Wakemana i Bruforda, choć bez nich zdarzały się jednak dobre płyty.

A u mnie coś absolutnie genialnego:

R-1341594-1439323266-1228.png.jpg

p.s.

a teraz "Packard Goose" z "Joe's Garage" - chyba znów zaczynam chorować na Zappę. W końcu mam mu tak wiele do zawdzięczenia - to on wyrwał Adriana z jakiejś knajpy w Nashville.

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Edmund Exley

Witam,

nie bój się :) ... dlatego napisałem "dla fanów", zawsze to jakaś ciekawostka. Oczywiście dla mnie też najważniejszy jest stary skład.

Zappa - świetny "Peaches en Regalia" - nie wiem czy nie najlepszy jego utwór w ogóle.

Pzdr.

edycja: ciekawostka

Edytowane przez Jacek K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj byłem na koncercie Diany Krall, świetnie bylo

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Kiedy dowiedziałem się o tym pomyśle, to byłem bardzo sceptyczny... Ale po pierwszym przesłuchaniu, wszystkie wątpliwości zniknęły. Bardzo udana interpretacja klasyka od Mistrza Młynarskiego. Polecam  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Depresyjny, mroczny klimat, ale ponieważ lubię takie klimaty w muzyce więc słucha mi się świetnie.

W kategorii ciężkich brzmień, Slipknot to jeden z moich ulubionych bandów. Może nawet nr 1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Moje może nie jest tak mroczne i ciężkie, choć mam ciary za każdym razem, gdy tego słucham. Tu w wersji z koncertu, na którym byłem  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio na forum mówiliśmy trochę o Dieterze Meierze, więc przy okazji włączyłem sobie jego solowy album "Out of Chaos". Bardzo dobry, przy czym bliżej mu do "Desire" i "Lost Again" niż do "Oh Yeah". Świetne melodie, ciekawe aranżacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi