Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
eye_lip

Co nam w ....CD (i nie tylko) gra?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Admof napisał(-a):

Ja raczej bardziej się skłaniam w kierunku Acid Bath, Crowbar czy Down niż techno techno techenko ;D

Wszystkie te trzy kapele cenię :) Acid Bath gra teraz koncerty od jakiegoś czasu, niestety tylko w Ameryce. Ale może kiedyś przyjadą do Europy. Dax nie stracił głosu, więc warto by było pójść.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Admof napisał(-a):

Ja raczej bardziej się skłaniam w kierunku Acid Bath, Crowbar czy Down niż techno techno techenko ;D

W porządku. Ja z kolei lubię muzykę w ogóle. Pewnie, przyznaję, że maxi-single Jerzego Połomskiego i Urszuli Sipińskiej zajmują stosunkowo niewielką część mojej kolekcji :D;), ale uważam, że warto być otwartym na różne gatunki. Tak zresztą, jak wielu twórców - ponieważ tak się składa, że w swoim dość już długim życiu, miałem okazję/szczęście działać trochę "w pobliżu" różnych scen, to wiem m.in. stąd, że wielu muzyków metalowych słucha techno i hip hop na przykład, podobnie, jak z kolei znaczna część pionierów londyńskiej sceny underground techno/acid techno wywodzi się z korzeni w postaci sceny punk/hardcore. Gdybyś swego czasu odwiedził niektóre imprezy "nie do końca legalne" z podziemnym techno, pewnie wizualnie miałbyś wrażenie, że nie tyle jesteś "w klubie z VIVA", ile chyba na koncercie Godflesh albo Fear Factory. A więc nie ma co szufladkować - warto poznawać różne brzmienia i wybierać z nich coś dla siebie. Oczywiście można też stwierdzić, że to, czy tamto nam w ogóle nie leży - ale zawsze warto najpierw poznać trochę głębiej.  :)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Admof napisał(-a):

Techno, czy jak to tam napisaleś techenko to jeden z nurtów.

Zamykanie się na inny rodzaj muzyki jest jak oglądanie tylko jedynych "właściwych" komedii. Sporo Ci umyka ;) 

Ja uwielbiam muzykę klasyczną, filmową, każdą... Która wpada w ucho i mi się zwyczajnie podoba.

Papę Heta też lubię posłuchać.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem na wyprzedaży w bibliotece za 1 zł😍

20250821_202324.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stanisław Soyka, właśnie zmarł miał 66 lat wielka szkoda, miał dzisiaj wystąpić na scenie w Sopocie. Wielka szkoda 😞😞😞

z24447693AMP,Stanislaw-Soyka.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Stanisław Soyka, właśnie zmarł miał 66 lat wielka szkoda, miał dzisiaj wystąpić na scenie w Sopocie. Wielka szkoda 😞😞😞

😔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Szkoda gościa, tragiczny wypadek. Nie zabiły w rock 'n' rollu tym razem alkohol ani narkotyki od których ponoć nie stronił. Większość fanów zespołu miała nadzieję, że się ogarnie i zespół się pogodzi. Jeden z lepszych wymiataczy ostatnich 20+ lat w ciężkim graniu - Leviathan to dzisiaj klasyk, choć lubię i szanuję wszystkie ich wydawnictwa. Uwielbiam jego sound. Widziałem ich w B90 w Gdańsku w 2017 na trasie po wydaniu Emperor's Sand. Byli w świetnej formie, zabrzmieli super, a często się słyszało, że z nimi różnie bywa - że czasem wokale słabo wypadają itp. Bdb gig - A solówki Brenta niezapomniane - też akurat chyba był w niezłym humorze bo na bis z Blood And Thunder wyszedł w wielkim sombrero. W ogóle to jest niezapomniany patent - trzech wokalistów w kapeli w tym jeden grający i śpiewający naraz perkusista.

Polecam też płytę jego pobocznego projektu Giraffe Tongue Orchestra - w składzie na gitarze Brent Hinds i Ben Weinman z The Dillinger Escape Plan, do tego William DuVall obecny głos Alice In Chains, a na bębnach gość z Mars Volta. Dobry rock.

Edytowane przez Admof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary utwór przez wielu zapomniany o rewelacyjnym potencjale na remixy .

Wiele się musi zmienić, aby wszystko zostało po staremu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś moje dwie ulubione płyty Bowiego😍

20250823_121435.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Jest nowy album DEFTONES. U mnie będzie to mocny kandydat do TOP 10 albumów rockowych 2025.  :)

Fajni są 👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, paul221 napisał(-a):

Dziś moje dwie ulubione płyty Bowiego😍

I prawdopodobnie dwie najlepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz u mnie taka sytuacja...

spacer.png

I moje instagramowo-facebookowe wynurzenia. 🙂

Dziś gra u mnie zespól szczególny, który ma wyjątkowe miejsce w moim sercu. Zanim przejdę dalej, to od razu wyjaśnię, że uwielbiam rzecz jasna twórczość Fryderyka Chopina, Siergieja Rachmaninowa, Dymitra Szostakowicza, Milesa Davisa, ale w estetyce z pogranicza rocka i metalu dla mnie numerem 1 jest Tool. Tool to pochodzący z Kalifornii kwartet, jaki miał w sobie dość siły, aby oprzeć się muzycznym trendom, a nie było to łatwe. Zespół w składzie Maynard James Keenan (wokal), Adam Jones (gitara prowadząca), Paul D’Amour (gitara basowa), Danny Carey (perkusja) wystartował na początku lat 90., kiedy to zaczęła się moda na scenę Seattle. Grunge rządził i wiele zespołów uległo presji podążając za oczekiwaniami rynku. Warto chociażby wspomnieć takie kapele, jak Bush czy Stone Temple Pilots. Zresztą debiutancki album STP pt. „Core” jest modelowym przykładem tamtych czasów i jednocześnie pomnikiem ku chwale sceny Seattle. Mody jednak mają immanentną cechę, którą jest przemijanie. Grunge był na fali, lecz po kilku latach zaczął tracić znaczenie i został wyparty przez nu metal. W wirze tych wydarzeń znalazł się zespół Tool, jaki postanowił wymyślić się na nowo, a nie było to łatwe. Wydawało się, że w estetyce z pogranicza rocka i metalu wykreowano już wszystko, a jednak kapela Keenana pchnięta ambicją zburzyła ten obraz. Osiągnęli to poprzez połączenie rocka z metalem progresywnym przy czym to nie było progresywne granie w klasycznym tego słowa rozumieniu, gdzie skomplikowane aranżacje idą w parze z bogatym instrumentarium. Tu rozbudowane struktury utworów połączono z minimalizmem opartym o perkusję, bas, gitarę prowadzącą i wokal. Nie bez powodu wymieniłem bębny na pierwszym miejscu, gdyż w przypadku zespołu Tool mamy do czynienia niemal z jazzowym graniem eksplodującym feerią dźwięków, za którymi podąża jakościowy bas. Świetnie w to wszystko wkomponowuje się gitarzysta Adam Jones tworzący klimat tajemniczości, dystopii, dekadencji, a całość dopełnia oryginalny w barwie śpiew Keenana. Coś wspaniałego. Dziś do posłuchania wybrałem podwójną płytę winylową pt. „Undertow” w amerykańskim wydaniu z 2006 r., by zanurzyć się w muzyce grupy Tool niczym nurek głębinowy. Jest moc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiejszy wypad na giełdę, całe 2dyszki 😁😁😁

IMG_20250824_121202.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płyta to kwintesencja Mastodona.

Lata mijają, a pierwszy numer niezmiennie wyrywa z kapci.

IMG_20250824_194354791~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi