Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
eye_lip

Co nam w ....CD (i nie tylko) gra?

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie też mi dziś wskoczyło, jeszcze nie posłuchałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest tak dobre, że na CD kupiłem, tylko dwa numery, ale 20 min.

20240917_203745.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry split. Lubię Actum i Gniew. Niecierpliwie czekam na nową Plagę.
W temacie Grozy, to siadła, oj siadła!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś od rana "Holy Diver" 🤘

IMG_6478.thumb.jpg.c1e32c415bf4affd5d17ffee70b0ae56.jpg

Tym samym udało mi się domknąć kolekcję albumów DIO w klasycznym składzie! 🤘

16.thumb.jpg.a096caa2c3567f48205e5579af470316.jpg 23.thumb.jpg.75c382084a76d3cc7245e1099ea0ec25.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"The world is full of Kings and Queens. Who blind your eyes, then steal your dreams. It's Heaven and Hell!"

IMG_6488.thumb.jpg.41612c3954b8ce28d9fe4fedeef9e617.jpg

Edytowane przez BartasW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś u mnie jazzowa klasyka i album Johna Coltrane'a pt. "Blue Train".

spacer.png

Powyższą fotę zrobiłem na mój Instagram, a że daję też opis do zdjęcia, to wrzucę tekst również tutaj, żebyście mogli sobie poczytać jeżeli ktoś jest zainteresowany. Oczywiście tekst jest krótki, bo Instagram nie pozwala na więcej niż 2200 znaków razem ze spacjami. 🙂

Dziś postanowiłem sięgnąć po dzieło Johna Coltrane’a pt. „Blue Train”, co niemalże zbiega się czasowo z datą realizacji albumu. Nagrania bowiem zaistniały 15 września 1957 r. w studiu Rudy'ego Van Geldera w Hackensack. Jakiś czas temu dzieliłem się z Wami wrażeniami z odsłuchu płyt Milesa Davisa zarejestrowanymi dla Prestige. Pisałem wówczas, że w kwintecie nie działo się najlepiej między innymi za sprawą Coltrane’a, który często bywał pod wpływem heroiny i alkoholu. Przychodził naćpany na próby, grał koncerty na haju z różnym skutkiem, aż w końcu Miles nie wytrzymał i wyrzucił go ze składu. Towarzyszem jego „śnieżnej” podróży był Philly Joe Jones, który również został przez Milesa wyrzucony. Po tym zdarzeniu, „Trane” udał się do domu matki w Filadelfii, by tam podjąć próbę wyjścia z nałogów - skuteczną. Następnie wrócił do Nowego Jorku, gdzie wspierał Theloniousa Monka podczas koncertów w Five Spot Café po czym skompletował własny zespół w składzie: Lee Morgan (trąbka), Curtis Fuller (puzon), Kenny Drew (fortepian), Paul Chambers (bas) oraz Philly Joe Jones (perkusja). Z taką ekipą zarejestrował znakomitą płytę pt. „Blue Train”, która obecnie jest jazzowym klasykiem. Stanowi ona błyskotliwy miks jazzu modalnego i hard bopu. Z jednej strony jest nastrojowo, melodyjnie, przystępnie, a z drugiej słychać żywiołowość, ekspresję oraz zalążki tego, co później zostało twórczo rozwinięte na kolejnych wydawnictwach, by swoje apogeum osiągnąć na albumie „A Love Supreme” zarejestrowanym 9 grudnia 60 lat temu. Dzieło pt. „Blue Train” ma oblicze bluesowe, liryczne z przeciwwagą idącą w kierunku eksperymentów harmonicznych oraz skomplikowanych improwizacji. Jednocześnie Coltrane zachował w tym wszystkim dobry smak i równowagę zaklętą w pięciu kompozycjach, jakie zasiliły płytę. Całość brzmi wybornie i nie jest sztuką jednego aktora. „Trane” zostawił sporo przestrzeni do tego, aby każdy z muzyków mógł się wykazać swoim niewątpliwym talentem oraz błyskotliwością. „Blue Train” stanowi sumę muzycznych doświadczeń Coltrane’a zebranych w czasach spędzonych z Milesem Davisem, Charlie Parkerem, Dizzy Gillespie połączonych z jego własną kreatywnością. Lepszej rekomendacji nie trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi