Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Klod100

Projekt tarczy dla zegarka klubowego

Rekomendowane odpowiedzi

Po tym co Klaudiusz napisał nie odważę się na rysowanie.

Napiszę prozą

a gdyby tak na tarczy w miejscu edycja jubileuszowa napisać limitowana edycaj i nr np. 00/50 w tej samej tonacji co powyższy napis na tarczy

Nie może być numeru seryjnego na tarczy.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatni (:P?) projekt w beżu, reszta w czerni :)

post-24507-0-40524800-1331249781.jpg

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-24507-0-39588300-1331249784.jpg

post-24507-0-11296100-1331249783.jpg

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-24507-0-77364100-1331249785.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klapouch czarne są super. Możesz dorobić wariacje z niebieskimi wskazówkami?

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klapouch czarne są super. Możesz dorobić wariacje z niebieskimi wskazówkami?

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarne na niebieskim kiepsko wyglądają. To jeden czarny, wiem, że może nierealny, ale .... nie mogłem się powstrzymać :)

post-24507-0-27953400-1331249787.jpg

s8a2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-24507-0-43116800-1331249793.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wzory zaproponowane przez klapoucha w czerni prezentują się duuużo lepiej. Niestety z uwagi na specyfikację zamówienia żółta wskazówka chyba odpada, a wielka szkoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-24507-0-70600400-1331249795.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-774-0-98066800-1331249802.jpg

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wzory zaproponowane przez klapoucha w czerni prezentują się duuużo lepiej. Niestety z uwagi na specyfikację zamówienia żółta wskazówka chyba odpada, a wielka szkoda

A niby dlaczego ? Zegarek klubowy powinien być oryginalny a nie sztywniakiem. Ten projekt jest dla mnie rewelacyjny (jakby tak wyglądała Stowa to bym nie zrezygnował kiedyś z jej zakupu).

Wydaje mi się, żeby zamiast wybierać w ciemno białe/ czarne to żeby zainteresowani ocenili najciekawsze projekty w skali powiedzmy 1-5 i będzie wiadomo co ma największe wzięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie zagrożenie niesie ze sobą to, że ktoś sie nie zrzeka praw do projektu? Okazuje się, że edycja odniosła sukces i np. na podstawie mojej tarczy dievas robi bauhausa - chciałbym mieć możliwość dochodzenia swoich praw w sądzie. Jeśli juz to powinno być zaznaczenie, ze nie będę wykorzystywał projektu w innych zegarkach - to samo zresztą powinno być zaznaczone z joergiem, jeśli już tak życiowo patrzymy na sprawę.

W interesie zarówno klubu jak i projektanta jest sporządzenie stosownych zapisów w umowie. Myslę że stronami umowy byłby projektant i stowarzyszenie oraz projektant i Stowa, wzglednie Stowarzyszenie w imieniu projektanta vs Stowa

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niby dlaczego ? Zegarek klubowy powinien być oryginalny a nie sztywniakiem.

nie zrozumiałeś - chodziło mi o to, że Jorg nie daje chyba innej możliwości niż wskazówki czarne/białe/niebieskie, więc żółte czy czerwone odpadają, bo są nieosiągalne. A z Twoim poglądem to się zgadzam - projekty z sekundową czerwoną czy żółtą są świetne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynam się przekonywać do czarnej tarczy, faktycznie wygląda nieźle.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy czarnej tarczy fanie byłoby, gdyby szkiełko miało AR.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upewnij się co do czerni tarcz Stowy..,

czerń Seatima w porównaniu z ,na przykład,tanim Seiko 7002(tu prawdziwy aksamit i total black) pozostawiała wiele do życzenia..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja z innej beczki. Co prawda ostatnia propozycja Filipa w wersji kremowej, to jest dokładnie to, o czym pisałem wcześniej, ale oczywiście boję się, że projekt może niechcący pójść w stronę stylu pomysłów McIntosha. Oczywiście każdy ma swoje zdanie i bardzo dobrze, nic mi do tego, tylko czy w takiej sytuacji istniałaby możliwość indywidualnej rezygnacji z twórczego rozwinięcia tarczy, na rzecz standardowej. Oczywiście zegarek nadal byłby limitowany, o określonym numerze, tylko bez tarczy, dajmy na to, zdaniem kupującego, szpecącej zegarek?

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zapominajcie o tym, że w przypadku zdjęć na monitorze, to jest dosyć generalna zasada że czarne zegarki prezentują się lepiej! Białe zegarki (jasne) przeważnie w internecie prezentują się gorzej niż w rzeczywistości. To wynika ze specyficznej percepcji ludzkiego wzroku w połączeniu z możliwościami jakie dają monitory. Czerń na zdjęciach (RGB 0,0,0) jest zawsze głęboka i aksamitna. Natomiast na żywo nie zawsze jest tak fajnie. Natomiast jasne zegarki na żywo wyglądają zazwyczaj o niebo lepiej niż w internecie.

Nie mówię tego żeby was zniechęcić totalnie do czarnej tarczy, tylko po to żeby później nie było jęku zawodu.

No i trzeba też pamiętać, że jasny kolor optycznie powiększa zegarek, natomiast czarny pomniejsza.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co Tactic pisze jest prawdą. Długodystansowo jasna tarcza sprawdza się lepiej. Ja kupiłem Dornblutha z czarną tarczą a po jakimś czasie zmieniłem są na białą z niebieskimi wskazówkami.

Logo Stowy musi pozostać na tarczy - takie są założenia edycji limitowanej danego producenta - zegarek jest dalej przez niego firmowany.

O nakładanych indeksach możemy zapomnieć. Wyszłoby to drożej niż Wachnik ze srebra z naszym logiem - co jest chyba lepszą opcją. Zresztą powinno świetnie wyglądać głęboko wygrawerowane logo klubu ze złotym wypełnieniem - takiego efektu na tarczy nie uzyskamy. No i logo na tarczy jednak kojarzy się z reklamówką.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A ja z innej beczki. Co prawda ostatnia propozycja Filipa w wersji kremowej, to jest dokładnie to, o czym pisałem wcześniej, ale oczywiście boję się, że projekt może niechcący pójść w stronę stylu pomysłów McIntosha. Oczywiście każdy ma swoje zdanie i bardzo dobrze, nic mi do tego, tylko czy w takiej sytuacji istniałaby możliwość indywidualnej rezygnacji z twórczego rozwinięcia tarczy, na rzecz standardowej. Oczywiście zegarek nadal byłby limitowany, o określonym numerze, tylko bez tarczy, dajmy na to, zdaniem kupującego, szpecącej zegarek?

Uff, ale powiało nudą. Maski Vacherona też są Twoim / Waszym zdaniem szpetne ?. Dlaczego zegarek klubowy nie miałby być trochę (nazwijmy to) szalony ?. Jak będę chciał klasyki w dobrym wydaniu za sensowne pieniądze, to sobie kupię czasomierz Jaeger-LeCoultre. Jak mam wydać 1200 zł na nudny klubowy zegarek, to za tę kasę wolę kupić gitarę - przynajmniej w wolnych chwilach sobie pogram i będę miał z tego więcej radochy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja generalnie skłaniam się do standardowej(jasnej) tarczy Schauera ,z może jakimś minimalnym,wyróżniającym"smaczkiem"..

i całą naszą twórczością po stronie dekla,wahnika...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff, ale powiało nudą. Maski Vacherona też są Twoim / Waszym zdaniem szpetne ?.

No tutaj akurat trafiłeś - one przecież są paskudnie szpetne :)

Dla mnie właśnie w edycji limitowanej oznaczenia powinny być z tyłu, a zmiana zegarka z przody nie powinna nosić śladów innych oznaczeń niż producenta. Zresztą taki zegarek ma większą wartość użytkową i kolekcjonerską. Wartość sentymentalna (logo, opis) pozostają tajemnicą dla właściciela - od spodu. Z tej przyczyny również dedykacje na zegarkach robi się od spodu.

Np AP Pride of Mexico - ostatnia limitowana edycja AP dla Meksyku - zmiana na tarczy, logo AP - a całość dzieje się z tyłu:

post-1039-0-70958500-1331249804.jpg

post-1039-0-45805700-1331249805.jpg

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie najbardziej boli brak jasno wytyczonej koncepcji. Tak duży rozrzut oczekiwań w stosunku do tarczy powoduje niemożność trafienia w "ten jedyny" wzór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.