Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Krzysiek_W

czy to oryginał czy składak/podróbka?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.03.2025 o 11:37, TomcioMiki napisał(-a):

Ja się nie znam ale znalazłem takiego 🤔🤔🤔

s-l300.jpg

W dniu 29.03.2025 o 11:37, TomcioMiki napisał(-a):

Ja się nie znam ale znalazłem takiego 🤔🤔🤔

s-l300.jpg

Miałem chrono z bardzo podobna tarczą, tzn. Napis poljot chronograf, rysunek miga 31, a także w górnej części motyw z napisem mig31 i WWS -  военно воздушные силы był identyczny, ale w innej kopercie.

Jak go kupywalem na bazarze od Ruskich to miałem do wyboru multum różnych wzorów, motywów na tarczach chronografów. Wiem że dlugo nie mogłem się zdecydować. 

Możliwe, że to były dzikie czasy przemian ustrojowych, kulturowych i dlatego kwitła radosna twórczość u Rosjan pod publikę...?

Jeszcze wcześniej miałem też chronograf z białą tarczą i napisem mig29. Z boku koperty miał wytloczony napis,,ведомый" (niestety ktoś mi go ukradł w internacie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mołnia "precyzyjna". Pytanie: czy ten mostek od balansu to od kompletu czy od czapy? W przeciwieństwie do reszty mechanizmu jest nieozdobiony.

20250513_004500.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Doktor Zło napisał(-a):

Mołnia "precyzyjna". Pytanie: czy ten mostek od balansu to od kompletu czy od czapy? W przeciwieństwie do reszty mechanizmu jest nieozdobiony.

Jest ok

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były takie tarcze bez napisu made in ussr? właśnie nabyłem.taka rakete ale mam wątpliwości co do tarczy Screenshot_20250515-161350_Allegro.thumb.jpg.f002b83e96125c17b80d355912c20102.jpgy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta tarcza jest oryginalna czy raczej malowanka? Widziałem do tej pory tylko szampańskie tarcze w stalowych Wympiełach. Czy może były dwie wersje?

Screenshot_20250617-180600_eBay.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Progfan_87 napisał(-a):

Czy ta tarcza jest oryginalna czy raczej malowanka?

Przekonałeś mnie, biorę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Co powiecie mi o tym poljocie? Oryginał, czy ulepik? Coś po dłuższym przypatrzeniu, wydaje mi się, że powinien mieć on inne wskazówki.

IMG_20250706_123203.jpg

IMG_20250706_123239.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, WuWo napisał(-a):

Cześć,

Co powiecie mi o tym poljocie? Oryginał, czy ulepik? Coś po dłuższym przypatrzeniu, wydaje mi się, że powinien mieć on inne wskazówki.

Powinien 

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, mkoch napisał(-a):

Powinien 

Tak mi się wydawało. Koperta chyba też nie ta? Pocieszenie takie, że te wskazówki przypasują mi do inniego zegarka i tam będę miał komplet 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, WuWo napisał(-a):

Cześć,

IMG_20250706_123203.jpg

IMG_20250706_123239.jpg

Chwila z google 😁 Znalezione w forumowym albumie 😉 

https://zegarkiclub.pl/forum/gallery/album/2110-poljot-17-jewels-au20/

Edytowane przez wiatr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, wiatr napisał(-a):

Chwila z google 😁 Znalezione w forumowym albumie 😉 

https://zegarkiclub.pl/forum/gallery/album/2110-poljot-17-jewels-au20/

Widziałem, ale nie znalazłem innnych zdjęć i nie miałem pewności. Teraz już wiem. Dziękuję wszystkim za pomoc! :) Nic, mechanizm jest ok, tarcza ładna - wylądują jako dawca. Wskazówki pójdą do kraba, bo tam mam nieoryginalne, a powinny być takie jakie są w tym zegarku. Koperta z racji zgiętego uszka pewnie na przetop. Dzięki jeszcze raz, za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o ocenę, mam obiekcje co do wskazówek i koloru tarczy 

IMG_20250707_105906.jpg

IMG_20250707_105817.jpg

IMG_20250707_105915.jpg

IMG_20250707_105834.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko koperta i mechanizm są oryginalne reszta nowe zamienniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o dziękuję za odpowiedź, to bardzo mnie cieszy z dwóch powodów. Po pierwsze w moim odczuciu "najważniejsze rzeczy" są orginalne. A po drugie wygląda na to że dobrze oszacowałam co oryginalne nie jest. 
Jakiś czas temu zakupiłam kilka zegarków Rakiety jako początek mojej kolekcji- zanim do mnie dotarły zgłębiłam trochę wiedzę i wygląda na to że żaden nie reprezentuje niczego wartego kolekcjonowania- więc zamierzam potraktować je jako materiał do nauki - na szczęscie były tanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, WuWo napisał(-a):

Widziałem, ale nie znalazłem innnych zdjęć i nie miałem pewności. Teraz już wiem. Dziękuję wszystkim za pomoc! :) Nic, mechanizm jest ok, tarcza ładna - wylądują jako dawca. Wskazówki pójdą do kraba, bo tam mam nieoryginalne, a powinny być takie jakie są w tym zegarku. Koperta z racji zgiętego uszka pewnie na przetop. Dzięki jeszcze raz, za pomoc

Nie dyskwalifikuj tej koperty. Nadal można do niej założyć pasek typu perlon/nato.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 godzin temu, Lucy007 napisał(-a):

Proszę o ocenę, mam obiekcje co do wskazówek i koloru tarczy 

IMG_20250707_105906.jpg

IMG_20250707_105817.jpg

IMG_20250707_105915.jpg

IMG_20250707_105834.jpg

Zegarek nie wyszedł w tym stanie z fabryki, natomiast nie licząc wskazówek od innego modelu, wszystkie części są oryginalne -jedynie część, lub nawet całość została wyprodukowana nie w ZSRR lecz w Rosji, "Big Zero" nadal jest w ofercie fabryki, w załączniku kilka modeli, wiem że były też niebieskie właśnie, oraz czerwone i może coś jeszcze. Koperta jeśli pozłacana do może być starsza.

Screenshot_20250708-062912.thumb.jpg.a9d756acf244856a35f472427b8e3176.jpg

https://raketa.com/w/en/shop/watches-raketa/

.

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, jesli tarcza jest z obecnej produkcji to chyba nie  powinna mieć napisu ZSRR, chociaż przeszukałam nieco internetu i nie znalazłam tarczy niebieskiej z napisem Сделано в России. Mimo wszystko zaskoczona jestem że jednak "coś" ten zegarek reprezentuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lucy007 Te tarcze którą masz to robią na Ukrainie albo w Chinach ewentualnie przemalowywują stare. Z oficjalną produkcją to nie ma nic wspólnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Progfan_87 napisał(-a):

@Lucy007 Te tarcze którą masz to robią na Ukrainie albo w Chinach ewentualnie przemalowywują stare. Z oficjalną produkcją to nie ma nic wspólnego.

W sumie to zapomniałem o Chinach, możliwe że tarcza jest ich, ostatnio na Ali widziałem multi kalendarz, więc czemu nie Big Zero?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załączam kolejny mój zakup do oceny, mam nadzieję że nie zanudzam. Bardzo chciałam mieć tego motylka, wydaje się z nim wszystko ok, moje wątpliwości budzi dziwnie wyglądająca sprężyna, no i dopiero po fakcie zobaczyłam brzydkie  uszkodzenie kopertyPhotos-1-001 (5).zip

IMG_20250708_170517.jpg

IMG_20250708_170524.jpg

IMG_20250708_170917.jpg

IMG_20250708_171001.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu chyba nie ma się do czego przyczepić. I stan też jest zadowalający.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, art_69 napisał(-a):

Tu chyba nie ma się do czego przyczepić. I stan też jest zadowalający.

Wg mnie @Enkil popraw, jeśli się mylę, ale wskazówki obie powinny być pełne i obie z motylkami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi