Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Krzysiek_W

czy to oryginał czy składak/podróbka?

Recommended Posts

10 godzin temu, Seb44 napisał(-a):

Cześć. Mam pytanie o oryginalność Amfibii z 84'. A raczej to, czy taki bezel był wtedy na niej montowany, czy to coś zostało założone w trakcie jej życia? Cała reszta nie budzi moich podejrzeń, ale ten bezel...

Screenshot_20250223-075745~2.png

Na moje oko, to bezel że współczesnych wypustów.

1 minutę temu, Progfan_87 napisał(-a):

Wygląda na chińczyka

Dziękuję za informację.

W dniu 24.02.2025 o 07:22, Seb44 napisał(-a):

Cześć. Mam pytanie o oryginalność Amfibii z 84'. A raczej to, czy taki bezel był wtedy na niej montowany, czy to coś zostało założone w trakcie jej życia? Cała reszta nie budzi moich podejrzeń, ale ten bezel...

Nie powinien być taki 🤔🤔🤔

IMG_20250225_131509.jpg

W dniu 24.02.2025 o 07:22, Seb44 napisał(-a):

Bezel na pewno nie jest oryginalny.

W dniu 25.02.2025 o 13:16, TomcioMiki napisał(-a):

Nie powinien być taki 🤔🤔🤔

IMG_20250225_131509.jpg

Dzięki, tak też myślałem.

W dniu 24.02.2025 o 18:17, Antiquarius napisał(-a):

Na moje oko, to bezel że współczesnych wypustów.

Dzięki wielkie!

W temacie chrona jestem noga stąd pytanie do znawców. Były takie tarcze czy to jakaś kalkomania?

Screenshot_20250323-235144_eBay.jpg

W dniu 24.03.2025 o 00:53, Progfan_87 napisał(-a):

W temacie chrona jestem noga stąd pytanie do znawców. Były takie tarcze czy to jakaś kalkomania?

Ja się nie znam ale znalazłem takiego 🤔🤔🤔

s-l300.jpg

Posted (edited)

Z Migiem to widziałem tylko bardziej mi chodzi o napis Komandirskie 🤔 choć zakładam że może to być jakaś kalkomania.

Edited by Progfan_87

Ciekawe, bardzo ciekawe. Mi się nie kleji Komandirkije z Poljotem. Może znajdzie się ktoś kto to wyjaśni.

23 godziny temu, oszolom napisał(-a):

Były takie?

https://allegro.pl/oferta/zegarek-sowicki-pobeda-islamic-vintage-k3026-24-17338358354

Tzn. z taką tarczą widziałem, zastanawia mnie ten czarny dół koperty 😆

Wychodzi na to, że były takie. Nie wiem, czy z tymi wskazówkami, ale możliwe, że tak. Natomiast koperta jest OK. Zobaczymy, co to warte na żywo.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Godzinę temu, oszolom napisał(-a):

Wychodzi na to, że były takie. Nie wiem, czy z tymi wskazówkami, ale możliwe, że tak. Natomiast koperta jest OK. Zobaczymy, co to warte na żywo.

Jeżeli się nie mylę to w środku będzie późny mechanizm ZiMa. Dobrze będzie jak będą jakieś nabicia, a nie czysta blacha.

Próbuje chodzić i się zastanawiam, czy wkładać w nią pieniądze... Legitna jest? Widzę tyle, że się druga moskiewska zgadza na tarczy i na werku... To jakiś mega populares czy coś ciekawszego? Pomożecie? :)

8676.jpg

87568yt.jpg

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Posted (edited)
Godzinę temu, oszolom napisał(-a):

Próbuje chodzić i się zastanawiam, czy wkładać w nią pieniądze... Legitna jest? Widzę tyle, że się druga moskiewska zgadza na tarczy i na werku... To jakiś mega populares czy coś ciekawszego? Pomożecie? :)

8676.jpg

87568yt.jpg

Dla jednych populares, dla innych nie. Jak to z Pabiedą bywa. Wszystko z nią jest w ok.

Idealna nie jest, ale jeśli chcesz mogę podesłać taką na podmiankę. Koszt wysyłki. ;)

20250404_135624.jpg

Edited by wiatr

Dzięki. Tarcza jest dla mnie ok. Pytanie, czy warto w to wkładać pieniądze, czy raczej można tanio kupić lepszy stan na chodzie.

Moim zdaniem tu jedynie opłaca się zrobić serwis samemu jeśli się na tym znasz, bo u zegarmistrza koszt będzie zbliżony do zakupu egzemplarza w lepszym stanie a z kopertą już i tak nic nie zrobisz.

Się nie znam. To zostaje w szufladzie. Dzięki!

18 minut temu, oszolom napisał(-a):

Się nie znam. To zostaje w szufladzie. Dzięki!

Średni koszt naprawy (w mojej okolicy) to około 75-120zł. W tej cenie da się coś znaleźć na znanym portalu w przyzwoitym stanie. 

44 minuty temu, wiatr napisał(-a):

Średni koszt naprawy (w mojej okolicy) to około 75-120zł. W tej cenie da się coś znaleźć na znanym portalu w przyzwoitym stanie. 

no właśnie zegarek mi się w miarę podoba, ale to z jakiejś paczki złomu, więc nie mam ciśnienia na niego. stąd pytałem, czy to warte tyle, co naprawa, czy mniej, czy więcej. już wiem, że mniej więcej tyle, ile robota, a tarczy nikt mu nie przywróci, więc zostaje tak, jak jest. nie da się każdego zegarka uratować :D

Tarczę można lekko soróbować , natomiast koperty nie przywrócisz.

Mechanizm wydaje się prosty (nie robiłem ale mam kilka) .

Gdyby szkiełko i tarczę lekko podrasować, to kto wie.. Może nabrałaby rumieńców.

Ale mechanizm trzeba by umyć i przesmarować..

Miałem kiedyś takiego choć z czarnym sekundnikiem ale może też były i z białym 🤔 reszta by się zgadzała. 

za te 30 złotych, to w porządku (sekundnik raczej od innego złomka) 😝

W dniu 24.03.2025 o 00:53, Progfan_87 napisał(-a):

Były według mojej wiedzy, ale nie w tej kopercie. Zwykłej "kwadratowej". Produkcja w okolicy 92-95, "raczej+może" przez niemiaszków. 

Dziwne jest iż czarna tarcza pochodzi ze złotego okrągłego

obraz.png.424f008b55f978bfc1789e39d9d16727.png   

Więc pewnie mieli jakiś wzór i go modyfikowali.

Radosne czasy i upychanie czegokolwiek. Zwykle dużo takich zegarków jest w niemczech, co wskazuje na dystrybucje i produkcję tam. 

Mało warte.