Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

artme

Antyrefleks a szafirowe szklo

Rekomendowane odpowiedzi

Ja natomiast miałem ostatnio dość ciekawa konwersacje z panem z serwisu Sinn-a.

Wiecie ,ze dla nich prawdziwa bolączka sa szkła z antyrefleksem zewnętrznym potraktowane kremem do opalania ? Otóż rzeczony krem zawiera cząsteczki srebra , które po kontakcie ze szkłem przywierają do niego po czym w trakcie zachodzącej reakcji chemicznej antyrefleks ulega trwałemu uszkodzeniu :(

"....uczymy sie cale zycie , a i tak umieramy jako glupcy ..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"PS. Szafir się nie rysuje, szafir się nie rysuje, szafir ...".

I tak trzymaj, a będziesz w zgodzie z prawdą.  I prawda cię wyzwoli. :)  Chyba że kupisz szkiełko mineralne jako szafirowe,   cóż ― twój pech. W sumie miałem lub mam 8 zegarków ze szkłem szafirowym. Część  z nich miała szkła wypukłe, teoretycznie łatwiejsze do  zarysowanie, no i nic. Może jestem manualnie niezbyt sprawny, ale  nigdy nie udało mi się porysowac szkła szafirowego, a kopertę to i owszem, bez problemu.  Ponoć niektórzy są w stanie zniszczyć tytanowe kulki, ale pozostaje  przecież kwestia jakości tego tytanu. 

:D :D Pierwej kolega Euryk nauczy się cytować posty.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwólcie, że odkopie temat. Czy będzie widoczna różnica między szafirem bez AR a szafirem z AR od strony wewnętrznej? Wiem, że podwójny AR daje dużo, a jak będzie z pojedynczym? Rozważam do SKX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odkryję Ameryki jeśli napiszę, że szafir z wewnętrznym AR będzie lepiej wyglądać niż szafir bez AR, ale gorzej niż z podwójnym AR :)

Z tym, że po jakimś czasie ten z podwójnym AR może wyglądać najgorzej z nich wszystkich, gdy się porysuje. Jeśli podwójny AR, to tylko dobrze "utwardzany". Moim zdaniem optymalnym wyborem jest AR tylko od strony wewnętrznej.

Hardlex w SKX wcale nie jest zły, miałem wrażenie, że jeśli chodzi o wygląd, to nie ustępuje zbytnio szkiełkom z wewnętrznym AR, ja bym nie wymieniał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I właśnie takiej opinii oczekiwałem - już wcześniej gdzieś czytałem, że różnica z AR wewnętrznym i bez AR jest niewielka. Wydać ok 250 PLN na szkiełko i się rozczarować to nie jest miłe uczucie... Zatem poprzestanę na polerce hardlexa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I właśnie takiej opinii oczekiwałem - już wcześniej gdzieś czytałem, że różnica z AR wewnętrznym i bez AR jest niewielka. Wydać ok 250 PLN na szkiełko i się rozczarować to nie jest miłe uczucie... Zatem poprzestanę na polerce hardlexa.

Zegarek z wewnętrznym AR lepiej wygląda, zwłaszcza jak szkiełko jest wypukłe. W trzech zegarkach Seiko mam wymienione hardleksy  na wypukłe szafirowe  z wewnętrznym AR.  Cena takiego szkiełka to 35-40 USD, w cenie można wybrać kolor powłoki AR  ―  zielony, niebieski.  Nie jest to jakaś szczególna inwestycja, a podciąga zegarek.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najchętniej bym wstawił AR bez zabarwienia, ale z tych kształtów szkiełek, które by mi odpowiadały nie ma takiej wersji. Wymieniam w SKX tarczę na SRPC25 i boje się, że będzie zbyt niebiesko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.