Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Klub Miłośników Zegarków TISSOT

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Mattej napisał(-a):

Takie małe podsumowanie 2 ostatnich lat subkolekcji Tissota. Od lewej strony od góry: 1. Le Locle 20th Anniversary 2. PR100 Powermatic 80 3. Chemin de Tourelles skeleton (genialna bransoleta!) 4. PRX 40 Powermatic 80 Damian Lillard special edition (oryginalnie na bransolecie)

Od lewej z dołu: 1. T-Race Swissmatic (45mm z lug to lug 48,8mm) 2. PR516 mechanical chronograph valjoux 3. Sideral S Powermatic 80 4. Visodate Powermatic 80 42mm (na dołożonej bransolecie od wersji z niebieską tarczą).

Coś się jeszcze przewijało w międzyczasie, ale zostało 8 takich jak widać, nie widzę kandydata na sprzedaż czy wymianę.

Bardzo fajny zbiór - jest różnorodnie, na prawie każdą okazję. Najbardziej - poza Sideralem oczywiście - podobają mi się Le Locle i PR516 Chrono. Najmniej natomiast trafia do mnie T-Race. A przywykłeś do oryginalnego paska w Sideralu? 

Ja jeśli kiedyś jeszcze miałbym sobie coś dobrać z Tissota, to chyba spróbowałbym PRX. Musiałbym sobie przymierzyć ponownie poszczególne warianty. Chemin Des Tourelles też jest super. A najbardziej chciałbym 1973 Heritage Chronograph, ale z uwagi na rozmiar byłby to u mnie raczej zegarek do zarzucania Forum zdjęciami niż do noszenia ;)

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie wiem, dlaczego kupiłem T-Race. Chyba szukałem czegoś zupełnie innego. Próba odsprzedaży tego modelu z uwagi na swissmatic i ekscentryczność raczej mija się z celem. Taka ciekawostka, że mechanizm nakręca się koronką w ruchu przeciwnym do wskazówek zegara.

Odnośnie Siderala, to przez jakiś czas nosiłem go na ciemnogranatowym Hirsch Grand Duke. Ale ostatecznie wrócił na gumę fabryczną - kwestia wygody wygrała. Trzeba wyrobić nawyk ostrożnego zapinania jak przy paskach NATO, żeby nie  upuścić zegarka.

W recenzji tego 1973 Heritage Chronograph piszą, że nawet na nadgarstku 16,5cm daje radę. https://monochrome-watches.com/tissot-heritage-1973-chronograph-review-price/

Powiem szczerze, że mi osobiście już ciężko coś znaleźć u Tissota, żeby usprawiedliwić zakup. Może coś ze starszych modeli jakby dobrze poszukać. No ewentualnie PRX 40 z bezelem z litego złota. Żeby PRX Chrono 42mm nie nosił się jak kowadło... chociaż można ratować się paskiem, bo są nawet fabryczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odbierałem coś dla żony i przy okazji sobie porównałem:

a20260824_150455.jpg.01eea86491a6b33a011748274be8af59.jpg

a20260824_150536.jpg.2f2e9f652c8f6cc161a327995537bb51.jpg

Tego 40mm przymierzyłem już po raz któryś, w tej wersji jest znakomity. Świetna czytelność, urzekający kolor tarczy. Ale 38mm leży lepiej. Tytan ciekawy, bardzo lekki, pewnie trzeba by się przyzwyczaić. Proporcje tarczy ok, lepsze niż w 35mm moim zdaniem. Najlepszy dla mnie byłby chyba 38mm w stali, z tarczą "lodowy błękit".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, alpaczino napisał(-a):

emoji1305.pngemoji1303.pngemoji1320.png
Mam inne plany zakupowe, ale ... emoji848.png

Polecam, polecam, jedyne 351 $ w junajtet stejts😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odbierałem coś dla żony i przy okazji sobie porównałem:

a20260824_150455.jpg.01eea86491a6b33a011748274be8af59.jpg

a20260824_150536.jpg.2f2e9f652c8f6cc161a327995537bb51.jpg

Tego 40mm przymierzyłem już po raz któryś, w tej wersji jest znakomity. Świetna czytelność, urzekający kolor tarczy. Ale 38mm leży lepiej. Tytan ciekawy, bardzo lekki, pewnie trzeba by się przyzwyczaić. Proporcje tarczy ok, lepsze niż w 35mm moim zdaniem. Najlepszy dla mnie byłby chyba 38mm w stali, z tarczą "lodowy błękit".
Twoje odczucia są najważniejsze, ale IMHO tylko ten 38 mm. PRX 40 mm jest na Twój nadgarstek najzwyczajniej za duży.

Na temat koloru nic nie napiszę, bo to jest kwestia gustu, z którym się nie dyskutuje , (ale ten granat z modelu 38 mm jest jeszcze ładniejszy od granatu z koperty 40 mm ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi