Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Klub Miłośników Zegarków TISSOT

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, rads napisał(-a):

Powracam do klubu Tissota (...) Nowy egzemplarz w drodze. Nie mogę się doczekać, naprawdę tęskniłem za tym zegarkiem.

W 2021 pewien gość na forum pokusił się o napisanie recenzji tego zegarka. Chłop ma i wiedzę i dobre pióro, więc recenzja wyszła świetna. Polecam:

A Twój powrót (kolejny) do tego modelu potwierdza tylko, że Tissot "umie w zegarki".

Radku, niech cieszy. Na zawsze.

I tu spostrzeżenie na marginesie - minęło kilka lat i w grupie Swatch mechanizmy "antymagnetyczne" są standardem... Rozwój...

Mam nadzieję, że dokonasz aktualizacji recenzji o wrażenia po latach.

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 22.04.2026 o 15:52, MasterMind napisał(-a):

Miał być Casio-killer, ale coś nie pykło.
Wygląda na to, że model dyskontynuowany, a jednak fajna sprawa, bo kompaktowy rozmiar, szafir, ładne wykończenie i bransoleta/koperta ze stali, a nie z plastiku i puszek po Coca-coli 😃

Tissot PRX Digital 35mm.

large.Tissot1-3.jpg.4bc21897477f885d796d

jaką ten zegarek ma wodoszczelność? na stronie zegarki.zgora.pl podają, że 10 atmosfer, co oznaczałoby, że w tym zegarku można pływać. czy tak jest faktycznie?

Edytowane przez blue7
literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, blue7 napisał(-a):

jaką ten zegarek ma wodoszczelność? na stronie zegarki.zgora.pl podają, że 10 atmosfer, co oznaczałoby, żę w tym zegarku można pływać. czy tak jest faktycznie?

Generalnie PRX oznacza Precision, Robustness, a X oznacza 10 BAR wodoszczelności, więc się wszystko zgadza. Od 5 BAR mówi się, że w zegarku można pływać rekreacyjnie. 10 to już taki bezpieczny limit.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, MasterMind napisał(-a):

Generalnie PRX oznacza Precision, Robustness, a X oznacza 10 BAR wodoszczelności, więc się wszystko zgadza. Od 5 BAR mówi się, że w zegarku można pływać rekreacyjnie. 10 to już taki bezpieczny limit.

jeśli tak, to biorąc pod uwagę, że takiego prx nowego można kupić poniżej 1k, to jest to opcja do rozważenia jako zegarek np. na wszelakie wyjazdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Edmund Exley napisał(-a):

Rewelacyjnie się go nosi, a jeszcze fajniej ogląda :)

aDSC07554.thumb.JPG.3ba2794ada6ef27e79f167ff91aedd2b.JPG

Obserwuję jednak precyzję chodu, bowiem na razie niestety nie zachwyca. Dziś nosiłem go dopiero drugi raz. 

A dla zabawy - stylizacja na zdjęcia z czasopism z późnych lat 70. (choć wyposażenie nurka i skrót .com trochę psują tę zabawę) ;) 

stylizedDSC07520.thumb.JPG.1d634ad5b8d202a5e64f88e4141ef9d9.JPG

stylizedDSC07507.thumb.JPG.1f09be0b9627e072efb7ea73f6b15bf5.JPG

Podobno jak upadnie, to się od razu rozpada. Oby nie :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Po obejrzeniu filmu o tym czy ultra precyzja w mechanicznych zegarkach ma znaczenie tak mnie natknęło żeby przypomnieć pewnien fakt sprzed ponad dekady:

W latach 2009-2015 Concours International de Chronométrie w bardzo rygorystyczny sposob testowal precyzje zegarków ale po 6 latach upadł, ponieważ wielu producentów nie chciało brać udziału - wiadomo porażka mogłaby zaszkodzić wizerunkowi ich marki.

Pisze o tym w wątku Tissot ponieważ w 2011 roku w kategorii „Tradition” Tissot Le Locle na ETA 2824 zdobył pierwsze miejsce z wynikiem 764 punktów, pokonując FP Journe Chronomètre Souverain (488 punktów). Testy były tak wymagające, że tylko 2 z 7 zegarków w tej kategorii* dotarło do końca (np. Voutilainen Cal. 28 testów nie przeszedł).

Następnie w 2013 roku Tissot zajął dwa pierwsze miejsca w kategorii zegarków klasycznych, zdobywając odpowiednio 878 i 850 punktów dla kalibrów A86.502 i A86.501 (według komentarzy były to zmodyfikowane ETA/Unitas 6498-2 pracujące z częstotliwością 4 Hz). Trzecie miejsce zajął Louis Moinet z wynikiem 728 punktów (kaliber LM31).

*Bardzo ciężko znaleźć dokładną listę producentów i ich wyniki wiec dokladna liczba bazuje na tym co pobieżnie udało mi sie znaleźć.

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będę sie  rozstawał z PRX 38mm Titanium…idę w nurka jako zegarek wakacyjny / ekonomiczny do użytku bezstresowego.

IMG_2171.thumb.jpeg.06dc5658d1449f7f9ef7afb9c63c007d.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem bransoletę. Co myślicie? Pasuje? Nie pasuje?

2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 26.05.2026 o 17:24, marsalus95 napisał(-a):

Podobno jak upadnie, to się od razu rozpada. Oby nie :) 

No na pewno trzeba będzie uważać, zwłaszcza z tym paskiem. W sieci widziałem kilka pokiereszowanych ceramicznych Panerai, IWC czy Omeg. A Siderala już też ktoś wrzucał?

W dniu 29.05.2026 o 17:10, wojtek1503 napisał(-a):

Zmieniłem bransoletę. Co myślicie? Pasuje? Nie pasuje?

Bardzo lubię zegarki na meshu (choć może niekoniecznie takim bez wykończenia przy uchach). Zawsze myślałem jednak, że tego typu bransoleta lepiej wygląda na zegarkach z mniej lub bardziej widoczną nutą heritage. Z drugiej strony jednak - najnowszy Hydroconquest przeczy tej tezie. Jak Tobie się podoba i jest wygodnie, to chyba nie ma co się przejmować zdaniem innych :) Zegarek fajny.

Przygotowałem sobie wstępnie taką alternatywę:

sideral_alternative.thumb.jpg.0ba3b4d106854350a94d095078013e42.jpg

Lub taką:

sideral_alternative_2.thumb.jpg.cf3bce563fdb523133890407837ec1ba.jpg

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, lysolek007 napisał(-a):

;]

Wyśmienity egzemplarz, kwintesencja ducha heritage Tissota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiony w 2012 r. Po dwóch używanych to był moj pierwszy, nowy mechanik automat. Od lat w szufladzie.

IMG_20260609_161603442~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakiś czas zapomniałem o tym zestawie, ale w końcu zacząłem nosić :)

Ten model zegarka (lub bardzo podobny) nosił Jan Machulski w filmie "Sublokator". Taka ciekawostka ;)

DSC_1479~2.JPG

DSC_1478~2.JPG

DSC_1480.JPG

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi