DamianH 0 #601 Napisano 6 Stycznia 2016 moja 5 Dostałem od Taty jako niedziałający dziś pracuję mierzy czas i cieszy oko ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barristan Selmy 6 #602 Napisano 21 Stycznia 2016 następny z kalibru 7009-3170 0 ---------------------------------------------------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pit55 509 #603 Napisano 21 Stycznia 2016 Zawsze lubiałem te stare piąteczki. Może dlatego, że przypominają mi ciekawy i dobry okres w życiu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #604 Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Zawsze lubiałem te stare piąteczki. Może dlatego, że przypominają mi ciekawy i dobry okres w życiu to pewnie orienty patelnie i trzygwiazdkowce też ja lubię vintydżowe casio, z przyczyn sentymentalnych rzecz jasna Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pit55 509 #605 Napisano 22 Stycznia 2016 to pewnie orienty patelnie i trzygwiazdkowce też ja lubię vintydżowe casio, z przyczyn sentymentalnych rzecz jasnaTo moja 5tka noszona na codzień na zmianę z orientem. Rzecz jasna w latach 90tych nie miałem seiko tylko patelnię orienta, ale kilku kolegów posiadało seiko. Gdy spojrzę na te modele to zaraz przypomina mi się fajna praca i kilka innych miłych chwil z życia. Dziś też mam dobrą pracę tyle, że nudną 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #606 Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Ja bardzo lubię styl lat 80-tych. Człowiek to istota sentymentalna Miałem trzy piątki, najpierw vintydża: kupiony jako używany, z porysowanym szkiełkiem, ale koperta w stanie dobrym, tarcza, wskazówki również (aczkolwiek dwa indeksy wyglądały, jakby były przyklejone i odrobinka kleju wyciekła na g. 1-szej i 5-tej): Miał fajną szybka zmianę daty, poprzez wciśnięcie koronki. Szkiełko wymieniłem na nowe z uszczelką, ale ostatecznie sprzedałem, bo już zdaje się leciało do mnie seiko SNK793, a dodatkowo nie chciałem dalej inwestować w vintydża, który wymagał czyszczenia i smarowania. Miałem jeszcze SNK809 na bransie (lubiany lotnik). teraz nie mam ani jednej piątki (troszkę jednak za małe), ani seiko w automacie (mam seiko chrono), za to mam dwa orienty współczesne. Nie rozumiem polityki seiko - gdyby powiększyli te małe 5-tki o te 3-5 mm, bez jakichkolwiek innych zmian, zwłaszcza stylistycznych, to sprzedawaliby je na kopy. Bardzo podobało mi się SNK793, ale z czasem, subiektywnie wydawało się ciut zbyt małe... może jednak w tym tkwi urok najmniejszej linii 5-tek? każdym razie gratuluję 5-tek, to przesympatyczne zegarki, jeśli się zaakceptuje ich rozmiar pozdrawiam Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pit55 509 #607 Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) [[cyt.: Nie rozumiem polityki seiko - gdyby powiększyli te małe 5-tki o te 3-5 mm, bez jakichkolwiek innych zmian, zwłaszcza stylistycznych, to sprzedawaliby je na kopy. Bardzo podobało mi się SNK793, ale z czasem, subiektywnie wydawało się ciut zbyt małe... może jednak w tym tkwi urok najmniejszej linii 5-tek? każdym razie gratuluję 5-tek, to przesympatyczne zegarki, jeśli się zaakceptuje ich rozmiar ]] Może dobrze sprzedają się na małe azjatyckie rączki Wielkośc mi generalnie nie przeszkadza, jedynie gdy zmieniam na ręku orienta patelnię na seiko to początkowo czuję się trochę dziwnie.A piąteczka fajna. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez pit55 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Dingo #608 Napisano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Nie rozumiem polityki seiko - gdyby powiększyli te małe 5-tki o te 3-5 mm, bez jakichkolwiek innych zmian, zwłaszcza stylistycznych, to sprzedawaliby je na kopy. Bardzo podobało mi się SNK793, ale z czasem, subiektywnie wydawało się ciut zbyt małe... może jednak w tym tkwi urok najmniejszej linii 5-tek? każdym razie gratuluję 5-tek, to przesympatyczne zegarki, jeśli się zaakceptuje ich rozmiar pozdrawiam Proszę . 40 bez koronki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 22 Stycznia 2016 przez dingo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adamex 6 #609 Napisano 22 Stycznia 2016 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barristan Selmy 6 #610 Napisano 24 Stycznia 2016 jeśli się zaakceptuje ich rozmiar Osobiście uwazam ich rozmiar za idealny, 37mm. Wszystkie moje zegarki mają max 38mm. Gros najpiękniejszych zegarków świata, powstało właśnie w tym rozmiarze. Dodam że m a m grubą łapę. 0 ---------------------------------------------------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom76 12 #611 Napisano 24 Stycznia 2016 Adamex - Gdzie trafiłeś tą sztukę? Widziałem w podobnym wykończeniu na alledrogo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admof 2261 #612 Napisano 24 Stycznia 2016 Dziwne logo. To nie jest podróba? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom76 12 #613 Napisano 24 Stycznia 2016 Tak się właśnie wpatruję i nie jestem pewien. Podobne widziałem u jednego sprzedawcy na allegro.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #614 Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) seiko 5 sports są większe, np. SNZG, ale czegoś im brakuje (w porównaniu do piątek "no" sports). To prawda, że najbardziej eleganckie zegarki miały 38mm średnicy, ale to były zegarki z II p. XX w. i nie były tak grube jak 5-tki, dodatkowo to były manualne mechaniki, które moim zdaniem są bardziej eleganckie niż automaty. Wszystko sprowadza się do proporcji. W każdym razie te male piątki mają swój niepowtarzalny styl, a rozmiar - kwestia gustu, delbany z lat 60-tych są jeszcze mniejsze, a to męskie zegarki. Odnośnie prezentowanego sports-a, to jest to (jak udało mi się pobieżnie ustalić) model SRP263, tak wygląda na zdjęciach, nie podejmę się weryfikacji oryginalności egzemplarza Kolegi "dingo": Poniżej fota z netu, a tutaj link do recenzji z forum anglojęz., może pomoże w weryfikacji oryginalności, sa zdjęcia w dobrym formacji i rozdzielczości: http://forums.watchuseek.com/f71/seiko-srp263-review-lots-pics-i-really-mean-998089.html 4r36 - to chyba mechanizm ze stop sekundą i dokręcaniem? Ładne seiko, jedna z ładniejszych 5-tek, koronka trochę masywna, ale być może ze względu na dokręcanie, czytałem, że automaty z dokrętką ciężej się dokręca niż manualne (miałem kiedyś parnisa i rzeczywiście przy dokręcaniu jakby ciężej koronka się kręciła. Z drugiej strony, nigdy nie miałem współczesnego mechanika manualnego, więc nie mam porównania. Delbana nakręca się leciutko, ale np. łucz de luxe na erku 2209, już cięzej) Edytowane 25 Stycznia 2016 przez Tomek z Wrocławia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrewMD 8 #615 Napisano 26 Stycznia 2016 Czy można kupić jeszcze takie seiko albo bardzo podobne? Nie ma sklepu na necie niestety, który by je oferował. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barristan Selmy 6 #616 Napisano 26 Stycznia 2016 i następne z kalibru 7009-3170 0 ---------------------------------------------------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emiel 1651 #617 Napisano 26 Stycznia 2016 Tym zegarkiem rozpoczęła się moja miłość do automatów, szczególnie Seiko. Krótko po nim kupiłem SARBa 065, a dalej to już chciałem mieć 100 innych. Co ważne dla mnie, przed tym zegarkiem nie wiedziałem, że Seiko robi ładne zegarki - markę kojarzyłem tylko z brzydkich (według mnie) i ogromnych zegarków, typu sumo, za którymi nie przepadam. Nie wiedziałem wtedy też, że świat zegarków mechanicznych jest tak rozległy w XXI wieku Model piąteczki, to SRP147K, oryginalnie był na czarnym nylonowym pasku, który po dwóch latach użytkowania rozleciał się w okolicach dziurek - wymieniłem na skórzany pasek Hirsch Wild Calf. Zegarek nieźle już zajechany, ale był ze mną chyba wszędzie. Mechanizm to 4R36A - nie znam się, ale kolega, który mi doradzał pierwszy automat, polecał właśnie taki mechanizm. 0 Ball, Casio, Citizen, Grand Seiko, Longines, Muhle, Orient, Orient Star, Oris, Seiko, Squale, Tissot, Vostok, Zodiac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barristan Selmy 6 #618 Napisano 26 Stycznia 2016 ladny,aczkolwiek za duzy i zbyt dajwerowaty jak dla mnie.moze jestem konserwatywnym purysta,ale uwazam ze piatka nie powinna miec wiecej niz 38mm. seria sports to proba wpasowania sie w dzisiejsze gargantuiczne linie. no ale - co kto lubi. 0 ---------------------------------------------------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek z Wrocławia 149 #619 Napisano 28 Stycznia 2016 ladny,aczkolwiek za duzy i zbyt dajwerowaty jak dla mnie.moze jestem konserwatywnym purysta,ale uwazam ze piatka nie powinna miec wiecej niz 38mm. seria sports to proba wpasowania sie w dzisiejsze gargantuiczne linie. no ale - co kto lubi. hmmm..... co powiesz o zegarkach modowych, np. diesel? To są dopiero cebule 38mm nie jest złe, ale pod pewnymi warunkami. Proporcje - przy grubości 5-tek nie-sports, proporcje mogą się wydawać lekko zachwiane. Ale to w sumie nieistotne. Rozmiar tych 5-tek nie przeszkadza, jeśli nie nosi się ich na zmianę z innymi, większymi zegarkami. Z kolei 5-tka sports serii SNZH była dla mnie zbyt ciężka w wadze. Myślę, ze powiększenie 5-tek no-sports o te 2 mm byłoby bardzo dobrym pomysłem.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma23 0 #620 Napisano 28 Stycznia 2016 Bez tytułu.pngTo moja 5tka noszona na codzień na zmianę z orientem. Rzecz jasna w latach 90tych nie miałem seiko tylko patelnię orienta, ale kilku kolegów posiadało seiko. Gdy spojrzę na te modele to zaraz przypomina mi się fajna praca i kilka innych miłych chwil z życia. Dziś też mam dobrą pracę tyle, że nudną Można prosić o model ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pit55 509 #621 Napisano 28 Stycznia 2016 To model SNKE53K1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukazajcew 4 #622 Napisano 17 Lutego 2016 snzg13k1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dorob 7 #623 Napisano 26 Lutego 2016 Moje SNK805K2 mały ale bardzo wdzięczny zegareczek. 0 MarCin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mike_the lawyer 5 #624 Napisano 1 Marca 2016 (edytowane) Oto mój...mam problem tylko z paskiem-dość szczupły nadgarstek i brzydko odstaje pasek przy końcu (dobrze widać na foto 1), a przesunąć "szlufki" tak daleko już się nie da...ma ktoś jakiś pomysł jak to zniwelować-ucinać nie chce...nowy inny pasek krótszy? Edytowane 1 Marca 2016 przez Mike_the lawyer 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kowalsky84 0 #625 Napisano 8 Marca 2016 Mój pierwszy zegarek automatyczny Seiko SNXS77K z mechanizmem 7S26C. Pasek zmieniłem na bransoletę. Myślałem, że będzie za mały na mój nadgarstek (18cm) ale jak dla mnie wygląda dobrze. Nie wiem jak u niego z dokładnością bo mam go za krótko żeby się wypowiedzieć. Ogólnie to mnie ciekawi jaka będzie dokładność tego mechanizmu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach