Royter 1 #1076 Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) Witam.Jak napisałem wcześniej od 08 czerwca do 20 czerwca zrobił -7s.20 czerwca ustawiłem go co do sekundy ( mimo że nie posiada stop sekundy można to zrobić ), i do dziś ma -3 sekundy.Sprawdzam go ze stroną ( greenwichmeantime ) na tym samym sprzęcie i na tym samym łączu internetowym.Po za tym według tej strony mam ustawionego kwarca Lorusa by mieć porównanie.Seiko noszę nieraz cały dzień a nieraz tylko kilka godzin. Zdarza się mieć go całą noc na ręce a w dzień wcale czyli bardzo nierównomiernie.Jak by taka dokładność chodu została to było by super.Na dzień dzisiejszy robi na mnie bardzo pozytywne wrażenie zarówno dokładność jak i przede wszystkim wygląd szczególnie po zmianie paska na skórę.Pozdro. Edytowane 3 Lipca 2018 przez Royter 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leks 0 #1077 Napisano 4 Lipca 2018 Witam.Jak napisałem wcześniej od 08 czerwca do 20 czerwca zrobił -7s.20 czerwca ustawiłem go co do sekundy ( mimo że nie posiada stop sekundy można to zrobić ), i do dziś ma -3 sekundyZatrzymujesz sekundnik lekko podkręcając koronke do siebie a jak nadejdzie czas 0 to puszczasz i sekundnik rusza z 12-tej? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Royter 1 #1078 Napisano 4 Lipca 2018 Witam.Tak właśnie robie wtedy sekundnik drga ale się nie przesówa.Nie wiem tylko czy jest to bezpieczne dla machanizmu.Pozdro. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leks 0 #1079 Napisano 4 Lipca 2018 Witam.Tak właśnie robie wtedy sekundnik drga ale się nie przesówa.Nie wiem tylko czy jest to bezpieczne dla machanizmu.Pozdro.Właśnie czy jest bezpieczne.Bo jak zrobi się to raz to nic nie powinno złego się stać.Ale jak to będzie za często to może być problem.Czy ktoś na forum ma wiedze na ten temat.I jeszcze jedno jeśli sekundnik będzie normalnie bez przytrzymywania chodził i wskazówką minutową ustawi się odpowiednia godzine a wtedy sekundnik będzie na innej pozycji niz 12 to takie ustawienie będzie prawidłowe? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Royter 1 #1080 Napisano 4 Lipca 2018 Dokładnie.Fajnie jak by osoba obeznana w temacierozwiała nasze wątpliwości czy nie uszkodzimy zegarków postemując w ten sposób.Pozdro. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ntcm 37 #1081 Napisano 10 Lipca 2018 Nie mam fachowej wiedzy na ten temat, jedynie własne obserwacje oraz informacje wyczytane w sieci, w zasadzie obserwacje innych użytkowników, które zdają się pokrywać z moimi.A mianowicie:- Po "przytrzymaniu" sekundnika w opisywany przez Was sposób, zegarek mocno się spóźnia przez kolejne kilkanaście godzin.- Zdarza się, że przy tej operacji wskazówka sekundowa zaczyna poruszać się wstecz (niestety nie idzie to w parze z cofaniem czasu w rzeczywistości).- Ustawianie (korygowanie) położenia wskazówki minutowej wstecz bez "hakowania", w sposób zdecydowany, ale z wyczuciem, nie wywołuje wyżej opisanych zjawisk.- Wskazówka minutowa nie przejmuje się sekundową i odwrotnie - jeśli ustawisz minutową na pełną minutę, podczas gdy sekundowa będzie na godz. 6, to po osiągnięciu przez nią godz. 12, minutowa wskaże minutę i pół. Czy to prawidłowe? Nie wiem, raczej normalne. Spotkałem się z opinią, że w Seiko 5 sekundnik ma jedynie sygnalizować, że mechanizm działa - ze względu na znaczne odchyłki mechanizmy te nie są dokładne. Moje skromne doświadczenia z "piątką" na 7S36 - podobnie jak i opisane przez Was w ostatnich postach - zdecydowanie temu przeczą. Jak na razie to najdokładniejszy zegarek mechaniczny, z jakim miałem do czynienia (poza sytuacją przywołaną w pkt. 1, jednorazowo). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Royter 1 #1082 Napisano 11 Lipca 2018 Witam.Robiłem to z wyczuciem by wskazówka nie ruszyła w przeciwną stronę.A dokładność od 20 czerwca do dziś jest -1s do lorusa kwarca który idzie wg. czasu na stronie którą podałem wcześniej.Podejrzewam że są jakieś odchyłki + , - ale w ogólnym rozrachunku przy moim używaniu jest b.dobrze.Spodziewałem się dużo mniejszej dokładności a tu miłe zaskoczenie.Pozdo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leks 0 #1083 Napisano 11 Lipca 2018 - Po "przytrzymaniu" sekundnika w opisywany przez Was sposób, zegarek mocno się spóźnia przez kolejne kilkanaście godzin.-Czy jest możliwe aby takie spóźnienie objawiło sie po 5 dniach od momentu takiego ustawienia? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #1084 Napisano 11 Lipca 2018 Nie sądzę, żeby zegarek cierpiał z powodu wstrzymania wskazówki sekundowej 5 dni wcześniej. To, czy zegarek się spieszy, czy późni i jak bardzo może wynikać również z pozycji w jakiej go zostawiasz np. na noc. Wypróbuj kilka pozycji spoczynkowych zegarka i znajdź taką, w jakiej ma najmniejszą odchyłkę, lub aby nadgonił/stracił to, co stracił/nadgonił podczas noszenia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kilo20089 2 #1085 Napisano 14 Lipca 2018 Meczyk Wysłane z mojego m3 note przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
calzone 2 #1086 Napisano 26 Lipca 2018 Z SNZH55 niewiele pozostało, ale to jednak dalej piątka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gerwazy154 19 #1087 Napisano 28 Lipca 2018 SNXF09Od teraz moje ulubiona 5 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xMuss 22 #1088 Napisano 6 Sierpnia 2018 (edytowane) Pierwszy automat Edytowane 6 Sierpnia 2018 przez xMuss 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #1089 Napisano 6 Sierpnia 2018 Gratki, 5ki to fajne zegarki :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piorun 1861 #1090 Napisano 7 Sierpnia 2018 Taki staruszek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #1091 Napisano 7 Sierpnia 2018 Stary, ale jary :-) Fajna 5tka ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3227 #1092 Napisano 9 Sierpnia 2018 Kiedyś miałem taką piąteczkę ale przegrała z Sumo.Ale była świetna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober5264 3742 #1093 Napisano 11 Sierpnia 2018 A to moja dawno nie noszona 5 Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StarTrek 46 #1094 Napisano 11 Sierpnia 2018 Pierwsze pepsi 0 Seiko NOSy na sprzedaż, redukcja kolekcji http://zegarkiclub.pl/forum/topic/179710-smako%C5%82yki-seiko-w-stanie-nos-7t32-i-kinetic-gslike-seiko-5-7009-seiko-7t42/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
calzone 2 #1095 Napisano 13 Sierpnia 2018 Trochę dłubnięty snk803 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość fidelio #1096 Napisano 13 Sierpnia 2018 Uszy też są spolerowane w tym SNK? IMO całkiem fajnie to wygląda ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
calzone 2 #1097 Napisano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) uszy NIE Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez calzone 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
StarTrek 46 #1098 Napisano 14 Sierpnia 2018 Zarysowania skłoniły Cię do usunięcia matowej warstwy? 0 Seiko NOSy na sprzedaż, redukcja kolekcji http://zegarkiclub.pl/forum/topic/179710-smako%C5%82yki-seiko-w-stanie-nos-7t32-i-kinetic-gslike-seiko-5-7009-seiko-7t42/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wues89 21 #1099 Napisano 14 Sierpnia 2018 Kiedyś miałem taką piąteczkę ale przegrała z Sumo.Ale była świetna. Jaki ma numer ref. ten model? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3227 #1100 Napisano 14 Sierpnia 2018 Jaki ma numer ref. ten model?SRP281K1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach