neuro 3 #501 Napisano 29 Września 2006 Grzesiek, 4 tysiączki pękły Gratulacje 0 Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzesiek 3 #502 Napisano 29 Września 2006 :shock: o to już :roll: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
soft 0 #503 Napisano 29 Września 2006 ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #504 Napisano 29 Września 2006 a kółko to nie funkcja Mam ten model i nie ma on kółka 8) hehehe ... fakt trochę z rozpędu ( ten plastykowy ma ) - ale zawsze śmieszy mnie we wszelkich wyliczankach dodawanie kółek do funkcji. To dobra sprawa, czasem się przydaje ... ale "funkcja" to to nie jest ( moim skromnym zdaniem ) kółko to kóło i tyle ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #505 Napisano 29 Września 2006 soft - nie masz noża, ale masz gust ... i zadatki na posiadacza :twisted: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiterM 761 #506 Napisano 29 Września 2006 Noże Tlima polecam bardzo gorąco. Sam mam ten: 0 Panerai... so much more than just a watch. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalop 215 #507 Napisano 2 Października 2006 a ja lubię ebnera www.johannesebner.com piotrek 0 https://www.instagram.com/watchmypen/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #508 Napisano 2 Października 2006 Wiecie co, przeglądam ten wątek o nożach i kompletnie tej pasji nie rozumiem. Odbieram to jako przerost formy nad treścią, sorry. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość feleksc #509 Napisano 2 Października 2006 Wiecie co, przeglądam ten wątek o nożach i kompletnie tej pasji nie rozumiem. Odbieram to jako przerost formy nad treścią, sorry. my ciebie też tak odbieramy,od dawna :twisted: :twisted: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #510 Napisano 2 Października 2006 my ciebie też tak odbieramy,od dawna :twisted: :twisted: Dobrze wiedzieć, dzięki za szczerość. Będę o tym pamiętał zanim wpadnę na jakiś dziwny pomysł angażowania się w to Forum. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość feleksc #511 Napisano 2 Października 2006 ech z tego co widze to nie jesteś aż tak pamiętliwy :wink: 8) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #512 Napisano 2 Października 2006 michalop - tego Pana nie znałem ... ciekawe, ciekawe ... krell - no wiesz pasje mają to do siebie, że nie mają racjonalnego wytlumaczenia. No, może poza jedną ... zegarki. Wiadomo, że chodzi w niej o precyzyjne mierzenie czasu przy pomocy bardzo drogich, niedokładnych i archaicznych urządzeń ;-) . A tak na poważnie mam wrażenie że gdybyś wziął do ręki dobry nożyk zrozumiałbyś bez słów ( ale lepiej nie rób tego ! Zarazisz się :twisted: ) 5 minut później ... jestem w szoku :shock: wygląda mi na prawdziwy damast ... to w ogóle jest możliwe :?: albo "nawet" to : szczególnie ten w "greckie kwadraciki" ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość pcstud #513 Napisano 2 Października 2006 a ja lubię ebnera boska ta zebra znasz ceny tych nozy? domyslam sie, ze kosmos? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #514 Napisano 2 Października 2006 w katalogu nie ma cen - pewnie do negocjacji ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalop 215 #515 Napisano 3 Października 2006 damast prawdziwy - mozaikowy w Messer magazin 1/2005 jest o panu obszerny artykuł.noży ponoć nie sprzedaje ... a tak wogóle jest pszczelarzem piotrek 0 https://www.instagram.com/watchmypen/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #516 Napisano 3 Października 2006 NIE SPRZEDAJE NOŻY :!: Ja pier... jak za komuny, zamknięte do odwołania ... :evil: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiterM 761 #517 Napisano 3 Października 2006 wielu top-makerów nie przyjmuje zamówień od klientów. Zazwyczaj robią noże na 1 czy 2 knifeshow w roku, plus kilku stałych dobrych klientów (zazwyczaj są z nimi w przyjacielskiej relacji) i realizacja starych zamówień. Najczęściej zamykają możliwość zamawiania jak okres oczekiwania zaczyna przekraczać dwa lata... ale zawsze można się wybrać na jakiś show (np. do Włoch, Niemiec, USA) i zapolować na coś z kolekcji. A ten damast to odmiana damastu mozaikowego. Mistrzem w tej dziedzinie jest bezwzględnie Raymond Rybar (M.S.) 0 Panerai... so much more than just a watch. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #518 Napisano 3 Października 2006 Hehehe ... Piter wybrać to się pewnie można ( na szoł nożowy ) ale z kupieniem czegokolwiek poza lodami w budce przed wejściem ... to może być ciężko ;-) Ps. Na szczęście dla mnie ... potrafię jeszcze podziwiać i cenić seryjną produkcję. Aż strach pomyśleć co byłoby w innym przypadku. Spydeco D'Allara przyjemności by mi raczej nie sprawił ... nerki mam zdrowe ( od piwa ) może jedną bym sprzedał, ale co potem :?: ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neuro 3 #519 Napisano 4 Października 2006 fajny? znaczy nie moj, ale się zastanawiam czy nie przygarnąć. Blade Material AUS8black titanium nitride coated blade RC Hardness 57-58 Blade Thickness .08" Blade Length 3.12" Handle Material T6 Alloy Length Open 7.12" Weight 2.5 oz. Country of origin Taiwan 0 Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #520 Napisano 5 Października 2006 No fajny tylko to nie jest maleństwo , do kieszeni garniaka się nie nadamam dwa CRKT M21-04 i 21-02do noszenia na codzień polecił bym zdecydowanie ten drugi model :wink: to mały i poręczny EDC :wink: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neuro 3 #521 Napisano 5 Października 2006 Mi się w nim podoba to że jest leciutki - mniej niż połwa wagi M21 To jest właśnie "edecowa" odmiana M16. Normalny jest nieco cięższy. W gajerze nie chadzam Ciekawi mnie tylko ta czarna powłoka - czy nie zlezie za szybko. Wygląda kozacko. 0 Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #522 Napisano 5 Października 2006 no ja co do powłok to mam mieszane uczuciajak się używa to zawsze jakieś rysy powstanąnóż ma być do użytku a nie do leżenia na półcedlatego polecił bym jednak tenna nim śladów nie będzie widać :wink: z nożami to jest taki problem , że jak kupisz nóż to i trzeba dokupić ostrzałkę :wink: ja mam pręty Lansky o dwóch gradacjach takie ustrojstwo w drewnianym pudle z dwoma rodzajami kątów ostrzenia i nijak nie potrafie na niej naostrzyć noża 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neuro 3 #523 Napisano 5 Października 2006 Te kompaktowe M16 występują wyłącznie z czernionymi ostrzami. Można wyybrać jedynie kolor trzymadła - czarny albo zielony 0 Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #524 Napisano 5 Października 2006 CRKT - to w miarę solidna firma ( wiem bo miałem LIGHTFOOT'a ). Stal ok, konstrukcja "przejrzysta" ... ja bym wzioął gdybym nie miał. Słuszna sugestia jeżeli chodzi o wielkość ale warto też zwrócić uwagę na "płaskość" nożyka. To tyle o wymiarach. Teraz o powłokach. Moim zdaniem jedno wielkie G. Nie ma powłok nie zniszczanych, prędzej czy później rysują się, ścierają się ... i co gorsza zostają w krojonym jedzeniu. Tak wiem, ze patelnie też pokrywa się teflonem - i również jest to nie zdrowe, każde uszkodzenie powłoki to praktycznie dyskfalifikacja naczynka ... to teflon - o innych powłokach ... aż strach pomyśleć.A poza tym powiedzmy że płuczemy nóż na biwaku w jeziorze wpada nam do głębszej wody ... wolę mieć taki z błyszczącym ostrzem - łatwiej będzie odnaleść na dnie - wiem bo już szukałem ;-) noża stołowego coprawda ... ps. Kukri które opisywałem dawno, dawno temu - specjaliści uznali za podróbę. Nic to nie zmienia w mojej ocenie, mam je już sporo czasu działa super i nie rdzewieje :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #525 Napisano 5 Października 2006 ps. Kukri które opisywałem dawno, dawno temu - specjaliści uznali za podróbę. Nic to nie zmienia w mojej ocenie, mam je już sporo czasu działa super i nie rdzewieje :-)No kukrusek po oszlifowaniu z tego czernidła fajna sprawa /jeśli mam tego samego na myśli co ty /tylko on na biwaki i w teren z kieszonkowym EDC mało wspólnego :wink: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach