demon 0 #851 Napisano 25 Lutego 2007 scyzoryk Victorinoxa - stal jest wystarczająca, a nie bardzo dobra, ale poza tym spełnia warunki Uprzedzileś mnie - jak do wszystkiego to może właśnie SCYZORYK ? Dobra maszyna Victorinoxa z etui i blokowanym ostrzem to ok 100 zł. Jeżeli masz ochotę występować z nim publicznie niebagatelne znaczenie ma również "czynnik strachu" który jest dla postronnych dużo niższy niż przy jakimkolwiek nożu składanym. Proponuję obmacać kilka różnych modeli noży i Vitka dla porównania. Dziękuję skończyłem ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #852 Napisano 25 Lutego 2007 Poradź co mam i gdzie kupić, żeby mi to służyło. Ja tym nożem chcę wycinać w lesie gałęzie, przecinać druty, wydłubywać kamienie, wycinać skórę, wycinać gumę z opony jak będę tego potrzebować, ryć w kamieniu, a nie siedzieć i na niego patrzeć. Do patrzenia mam zegarki Uprzedzileś mnie - jak do wszystkiego to może właśnie SCYZORYK ? Dobra maszyna Victorinoxa z etui i blokowanym ostrzem to ok 100 zł. Jeżeli masz ochotę występować z nim publicznie niebagatelne znaczenie ma również "czynnik strachu" który jest dla postronnych dużo niższy niż przy jakimkolwiek nożu składanym. Proponuję obmacać kilka różnych modeli noży i Vitka dla porównania. Dziękuję skończyłem ;-)Hehe do tego co napisał Sportura to Victorinox raczej sie nie nada to taki nożyk do przycięcia sznurka i naostrzenia kijka na ognisko dalej jego możliwości się kończą :wink:Victorinoxy to ja do kuchni polecam /kute/ ew Fiskarsy ale nie w teren 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mabok 1 #853 Napisano 25 Lutego 2007 Sorry za OT, ale PMy nie dochodzą, a demon często tu zagląda - ten napis z siga to specjalnie z błędem jest napisany? Podżegacze być winno... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #854 Napisano 25 Lutego 2007 O kur, fakt - moja wina :oops: To "d" z przodu mnie zmyliło. dzięki za czujność. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość SPORTURA 01 #855 Napisano 25 Lutego 2007 Demonku fakt jakby zamiast "d" było "g" to "rz" byłoby Ja myślałem że to celowo, tak jak i milicja. Przyznam, że z "rz" była większa głębia. Jeśli można prosić popraw na "rz" bardziej pasuje do ciebie i takie jest bardziej ... demoniczne :twisted: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #856 Napisano 25 Lutego 2007 niech zostanie tak jak jest, nie lubię ortogr. ale ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiterM 736 #857 Napisano 26 Lutego 2007 < 0 Panerai... so much more than just a watch. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiterM 736 #858 Napisano 26 Lutego 2007 0 Panerai... so much more than just a watch. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #859 Napisano 26 Lutego 2007 IMO bardzo udany nożyk. J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #860 Napisano 26 Lutego 2007 A ... to zupelnie inna sprawa. Rozumiem. Całkiem, całkiem zgrabnie pomyślane. Teraz osobiste, subiektywne 3 grosze - nie lubię tego rodzaju chwytu - zawsze mam wrażenie, że mogę "wyłamać" sobie kciuk ze stawu. Kciuk mam zawsze "z boku" zaciśniętej dłoni. Podobnie jest z palcem wskazujacym - nigdy nie trzymam go na górnej części ostrza - nawet gdy kroję kotleta nożem "sztuccowym". Może to nieelegancki atawizm - ale tak już mam. Oczywiscie zdarza się w pojedynczych przypadkach - ale reguła jest inna. To moja osobista fobia - nie należy się nią sugerować ;-) EDIT: A może coś o historii tego noża ? To "ręczna robota" jak rozumiem ? Co za stal ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chief_eng 6 #861 Napisano 26 Lutego 2007 Sportura, jeśli potrzebujesz składany nóż w teren, to myślę, że ok 500 PLN tylko Spyderco Military lub Manix. Oba powinny wytrzymać wszystkie wymienione przez Ciebie zadania Jedyny problem, że nie wszystkim się pajączki podobają :wink: u góry: Manixna dole: Mili 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #862 Napisano 26 Lutego 2007 w terenie sprawdzi sie także Spydero D'Allara lub Cold Steel Ultimate Hunter Spyderco Endura 4 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arco 0 #863 Napisano 27 Lutego 2007 ... BM710, BM Grip, kilka Kershawów i ze 100 innych folderów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiterM 736 #864 Napisano 7 Marca 2007 Po prawie roku od zapowiedzi... Microtech Currahee! NIEZWYKŁA MASZYNA! - klinga: 4.50"- całość: 10"- stal: D2, 0.200" grubości- rękojeść: G10- pochwa: LBE nylon/kydex Poniżej w wersji Tactical Black 8) 0 Panerai... so much more than just a watch. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #865 Napisano 7 Marca 2007 Na pierwszy rzut oka. Ładny - ale nie lubię noży z rękojeścią dłuższą od klingi, nie byłby to M-tech gdyby okładek rękojeści do fikseda nie przykręcił przy pomocy swoich słynnych patentowych śrubek ;-) Ale ogólnie przyznam szczerze wygląda zgrabnie. Do plecaka jak znalazł. O cenę wolę nie pytać - bo mam słabe serce :twisted: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość eleventh #866 Napisano 29 Marca 2007 Nie wiem wprawdzie jeszcze po co ale i ja kupiłem sobie nóż.A może nóż to za dużo powiedziane Dane techniczne:Długość całkowita: 152 mmDługość złożonego: 92 mmGrubość ostrza: 3 mmSzerokość ostrza: 35 mmStal: 440A, nierdzewnaOkładki: SOFTGRIPBlokada: Backlock 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #867 Napisano 29 Marca 2007 Jak "nie wiesz po co ?" amimo to kupiłeś ... to witam w klubie Gerber - przyzwoite, w miarę tanie noże EDC. "Grubasa" nie miałem w ręku, ale sądząc po innych modelach będziesz zadowolony. Napisz za miesiąc, czy dasz radę wyjść z domu bez "ostrza" :-D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość eleventh #868 Napisano 29 Marca 2007 Przepraszam ale co znaczy EDC?Jestem totalnym ignorantem w kwestii zagadnień "nożowych"... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #869 Napisano 29 Marca 2007 Nie ma za co przepraszać ;-) EDC - Every Day Carrying Noż do codziennego noszenia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość eleventh #870 Napisano 29 Marca 2007 No to o.k.Ten jest mały więc powinien dobrze do garnituru pasować :wink: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #871 Napisano 29 Marca 2007 no powinien:-D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sabuniek 182 #872 Napisano 30 Marca 2007 A ja niezmiennie Victorinox Deluxe Tinker !!! 0 PAM 005 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #873 Napisano 30 Marca 2007 no powinien:-D J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lob 0 #874 Napisano 30 Marca 2007 Piotr chwali , lob stara się mieć. Dołączy do rodziny podręcznego sprzętu. Nożoholizm gorszy od fa.... . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #875 Napisano 30 Marca 2007 No, szacuneczek, szacuneczek ... piękna bateria ... kurdupelek na "słomiance" też apetyczny ... Ps. Jacku, jak tylko odzyskam kontakt z nawierzchnią ... wrócę i "pomszczę" ten rysunek ;-) ;-) ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach