Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Na sztywno 

DSC_0016.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, pisar napisał(-a):

Helołinowo satanistyczna nowinka 🫡

Złoty i nieskromny 😁

Gratulacje nabytku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Louis Cypher napisał(-a):

Miałem nie kupować noży… Słaby jestem. Następny jedzie 😐

Człowieku, to trzeba leczyć 🤣🤣

1 godzinę temu, Louis Cypher napisał(-a):

Miałem nie kupować noży… Słaby jestem. Następny jedzie 😐

Człowieku, to trzeba leczyć 🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki też tu chyba jeszcze nie gościł. Również fajny "scyzoryk" na co dzień, ale trzeba uważać przy zamykaniu bo latwo sobie zrobić nim gilotynę na palce (zwolnienie blokady na samym końcu a punkt przełamania sprężyny bardzo stanowczy)

P_20231101_090127.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nożomaniacy.Żeby nie klepać tylko fotek (mimo,że fajne i często uczta dla oka) pozwalam sobie rzucić temat do intelektualnej😁 dyskusji- Wasza piątka noży EDC. Ale nie pięknych kolekcjonerskich perełek ale takich normalnie używanych, a nawet tyranych😁 w okolicznościach czasami bardzo niesprzyjających. Wasze opinie i krótkie uzasadnienia wyboru.

Ja pozwoliłem sobie wydzielić dwie grupy- A i B. A to noże nieco droższe, z nominalnie lepszych materiałów ale jeszcze w rozsądnych cenach.Nazwałem je klasą średnią, nieco wyższą😀. Grupa B to noże z mniej "premiumowych" materiałów i w niższej cenie, tzw. noże dla ludu pracującego miast i wsi.

Zacznę od grupy A.

I tak moja piątka edków, a w zasadzie szóstka bo jest jedne ex aequo (nie wiem czy dobrze napisałem😀

1.bezapelacyjnie PM2.Dlaczego?Bo tak i już😀. A poważnie- bo dobrze leży w ręce, rozsądny kompromis jeśli chodzi o długość klingi i zdolności"krojące", PM to już według mnie miecz.Dużo akcesoriów, jak ktoś chce sobie pociuningować.

2.Benchmade Claymor- auto, mocna sprężyna- kopie jak koń, idealne proporcje, świetnie wyprofilowana i dopasowana do mojej łapy rękojeść .No i tacticool😀 look , który lubię.Ostatnio on lata ze mną w gaciach.

3.tu dwa mocne typy- ZT 0640 i Benchmade Presidio II. Zetka za elegancję i wagę (lubię cięższe noże). Presidio za linię, świetne proporcje, przyjemną rękojeść, dość długą klingę i całkiem przyzwoity mechanizm, chociaż nie jestem fanem motylkowego suwaka.

4.znów pająk.Shaman. Kawał prostego, bez fajerwerków noża do tyrania.

5.stawkę zamyka kolejny auto. Kershaw Launch 1. Bardzo sympatyczny, wyglądający na mały (a wcale nie jest) nóż, klinga stone washed.Bardzo dobre proporcje, świetnie leży w ręce.

Grupa B,później.Wieczorem.Na obiad do teściowej wyruszam i trochę drogi mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to w sumie dwa. Sage 2 s30V. Kilka lat do pojawienia się luzu na frame. 

Obecnie Shaman ZWear. Po roku lekko CL chrobocze.

Jako tyrane rozumiem cięcie materiałów budowlanych, wiercenie otworów czubkiem noża w twardych plastikach, cięcie wszelakich izolacji, grubych folii, jakieś zabawy z cięciem w błocie, czasami podważanie czubkiem. Przynajmniej u mnie. Co oznacza tyranie u Was?

ZWear dłużej trzyma w takich warunkach ostrość, ale też trochę dłużej diamentem trzeba pomachać żeby naostrzyć. No i sama klinga Shamana budzi więcej zaufania. Jest też wygodniejszy w chwycie od płaskiego Sage. Niby sam CL bardziej od FL wytrzymały, ale Sage nigdy mi się nie złożył.

Cała reszta u mnie przecina jakieś opakowania, sznurki, struga patyki na ognisko i pozuje do fotek.

Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tyranię to ogród i strzelnica 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ogrodzie zapomniałem, może dlatego że głównie otwieranie jakiś worków i przycinanie sznurka. 

Tak z ciekawości i bez żadnych podśmiechujek bo nigdy nie byłem- do czego na strzelnicy nóż? 

Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze, że nóż noszę zawsze przy sobie.

cf0a4e9aad216cf527b7beafecd48229.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Przemek84 napisał(-a):

Tak z ciekawości i bez żadnych podśmiechujek bo nigdy nie byłem- do czego na strzelnicy nóż? 

Ostatnio zacięcie obrabialem nożem bo nic nie było pod ręką.Musiałem łuskę wydłubać.

A poza tym zszywki z tarcz wydłubać,kijka  do kiełbasy nastrugać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to tradycyjnie . Zawsze przy oglądaniu noży krew musi pyrskać😀Choby samuraj

IMG_20231101_140420_6.jpg

Edytowane przez mirek 1969

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jestem znowu.Grupa B.

1.król jest jeden.Ontario RAT 1 w D2.Chamski nóż do chamskiej pracy.U mnie tyra i orze.Duży, nieładny ale poręczny.Dość długo trzyma ostre ale w miarę łatwo się ostrzy.

2.Civivi Praxis. Dlaczego?Bo generalnie lubię Civivi.Świetny stosunek jakości do ceny.A tu mamy kawał dużego noża, może z niezbyt wybitną blaszką, ale bardzo dobrą mechaniką.

3.Spyderco Tenacious, tani (choć jest też droższa wersja) ale bardzo przyzwoity pajączek.Niemały. Też często gości w kieszeni.

4.Ka-Bar Dozier Folder, prosty jak konstrukcja gwoździa,niezbyt ładny. No i jakieś takie dziwne proporcje.Ale płaski i poręczny.Bochna chleba nie przekroisz, ale to niezbyt ciężkich prac idealny.

5.CRTK Tuna, nieduży ale poręczny nożyk.Do miejskich działań low profile jak najbardziej😁.No i fajnie wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję że dałeś szanse Manixowi. Moim zdaniem znacznie wygodniejszy niż PM2.

s_m2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maniek do mnie nie gada.Mam dwa,ale jakoś chemii nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie foto na szybko ze spotkania z @Mateo 

🤝

IMG_0427.jpeg

IMG_0426.jpeg

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, loco50 napisał(-a):

Maniek do mnie nie gada.Mam dwa,ale jakoś chemii nie ma.

Nie ma chemii ale mam dwa 😁 Ile byś miał, jakby była chemia? 🤣

Tymczasem inne Civivi - u mnie z tanich nr 1 - Brazen Tanto green micarta.

IMG_4476.jpeg

IMG_4477.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dla mania. Drugiego kupiłem okazyjnie od kolego Pamiko. Ale chemii nie ma 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi