Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Eeee, nieee... ;)

Szkoda to mi palców, a nie noża :D 

Więc jedzenie przygotowuję przeważnie nożami, których ostrze mogę dotknąć opuszkiem i minimalny nacisk nie powoduje wejścia jak w masło do samej kości 😖

Tym japońskim nożykiem kroję głównie mięso i wędliny. I po testach w sklepie myślę o kupnie kolczugi :D

 

 

No właśnie czym nóż ostrzejszy tym bezpieczniejszy.

Ja myślę o czymś na poziomie 61 - 63 HRC, tylko weź to upuść na twarde podłoże...

Zerknij na swój ile ma w skali, jeśli możesz.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Eeee, nieee... ;)

Szkoda to mi palców, a nie noża :D 

Więc jedzenie przygotowuję przeważnie nożami, których ostrze mogę dotknąć opuszkiem i minimalny nacisk nie powoduje wejścia jak w masło do samej kości 😖

Tym japońskim nożykiem kroję głównie mięso i wędliny. I po testach w sklepie myślę o kupnie kolczugi :D

 

 

Przetnij nim jak ja trzy płyty wykładziny i twoje rozterki znikną. Nawet podda się wtedy na pomidorze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś taki stary Mechanic Jr Woro.

 

54055452964_a05c1f5024_b.jpg

Edytowane przez przemekspce

Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

No właśnie czym nóż ostrzejszy tym bezpieczniejszy.

Ja myślę o czymś na poziomie 61 - 63 HRC, tylko weź to upuść na twarde podłoże...

Zerknij na swój ile ma w skali, jeśli możesz.

58.

Nie wiem na ile kolejne punkciki twardości zwiększają ostrość, ale definitywnie tego nie potrzebuję 🤷‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, Valygaar napisał(-a):

58.

Nie wiem na ile kolejne punkciki twardości zwiększają ostrość, ale definitywnie tego nie potrzebuję 🤷‍♂️

Twardości nie łączysz tak do końca z ostrością, wydłuża się okres pomiędzy ostrzeniem.

Problem polega jedynie na tym, ze jak upuścisz taki nóż o wysokiej zawartości węgla najpewniej się wyszczerbi 😕 

Mowa oczywiście o stali węglowej zastosowanej do wykucia noża.

 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Twardości nie łączysz tak do końca z ostrością, wydłuża się okres pomiędzy ostrzeniem.

Problem polega jedynie na tym, ze jak upuścisz taki nóż o wysokiej zawartości węgla najpewniej się wyszczerbi 😕 

 

OK, dzięki za info.

 

Taki to nożyk, żadne cuda. Tanie to było, mogłem całą serię sobie sprawić, a wziąłem dwa i jeden jeszcze sprezentowałem 🫣

Ale ja tam jeszcze wrócę więc ten (i jeszcze kilka błędów) planuję naprawić.

 

68827299_Zrzutekranu2024-10-9o21_44_47.thumb.png.9ab8bf6706bfe8b6c47b0496b98d33a5.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, Valygaar napisał(-a):

OK, dzięki za info.

 

Taki to nożyk, żadne cuda. Tanie to było, mogłem całą serię sobie sprawić, a wziąłem dwa i jeden jeszcze sprezentowałem 🫣

Ale ja tam jeszcze wrócę więc ten (i jeszcze kilka błędów) planuję naprawić.

 

68827299_Zrzutekranu2024-10-9o21_44_47.thumb.png.9ab8bf6706bfe8b6c47b0496b98d33a5.png

To chyba Tojiro Zen z nierdzewki.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ejjj, co jest grane ? Były historie żółtej ciżemki o nożach wykopanych w Nepalu przez cyganów,

Teraz noże prosto z Japonii do podziwiania, gdzie bez problemu można je kupić w Polsce za kilka stów (chyba, że to nie ten co został nazwany)...

i do tego zasłyszane mierzenie bicków na HRC gdzie ani 63 to żadne hallo a 58 to już w ogóle.

Czy ty @Autor1984 pracujesz w jakimś marketingu dla Mango czy innego portalu OLX ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Burns napisał(-a):

Ejjj, co jest grane ? Były historie żółtej ciżemki o nożach wykopanych w Nepalu przez cyganów,

Teraz noże prosto z Japonii do podziwiania, gdzie bez problemu można je kupić w Polsce za kilka stów (chyba, że to nie ten co został nazwany)...

i do tego zasłyszane mierzenie bicków na HRC gdzie ani 63 to żadne hallo a 58 to już w ogóle.

Czy ty @Autor1984 pracujesz w jakimś marketingu dla Mango czy innego portalu OLX ?

Masz mnie!


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Chyba tak, to jest takie cos

https://www.zestawy-do-sushi.pl/tojiro-3/noz-szefa-kuchni-tojiro-zen-dab-210-mm?q=Tojiro+ZEN+210+mm

chociaz na moim jest napisane ze to trzonek z magnolii, a nie z dębu.

Naprawdę będzie Ci się chciało to wieźć z JP ? Ja bym wolał zamówić do paczkomatu 🤣

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
40 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Twardości nie łączysz tak do końca z ostrością, wydłuża się okres pomiędzy ostrzeniem.

 
Nie żebym znów się czepiał, ale rozwiniesz myśl ?

Bo ja metalurgiem z wykształcenia jestem, i jakoś mnie zainteresowałeś 😉

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Osmodeusz napisał(-a):

 
Nie żebym znów się czepiał, ale rozwiniesz myśl ?

Bo ja metalurgiem z wykształcenia jestem, i jakoś mnie zainteresowałeś 😉

Czym twardsza stal tym dłuższy "interwał" między ostrzeniem narzędzia.

Ludzie często błędnie utożsamiają twardość z ostrością krawędzi tnącej.

Spokojnie studiowałem m.in. materiałoznawstwo. Możemy sobie popisać.

 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Czym twardsza stal tym dłuższy "interwał" między ostrzeniem narzędzia.


I będzie temat jak z kukri?

😂

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Osmodeusz napisał(-a):


I będzie temat jak z kukri?

😂

To zależy czy podważysz to co napisałem. Tu się nie dam!


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 minut temu, Burns napisał(-a):

Naprawdę będzie Ci się chciało to wieźć z JP ? Ja bym wolał zamówić do paczkomatu 🤣

Serio :)

Tak samo jak chce mi się pojechać pół świata żeby zrobić fotkę Skytree zamiast sciagnac ze stocku ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a):

To zależy czy podważysz to co napisałem. Tu się nie dam!

Na tą chwilę trochę tajemniczo napisane, mogę się zgodzić z czasem użytkowania, bo im twardsza tym dłużej utrzymuje ostrość - udarność pomijam.

A co dalej ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Czym twardsza stal tym dłuższy "interwał" między ostrzeniem narzędzia.

Ludzie często błędnie utożsamiają twardość z ostrością krawędzi tnącej.

Spokojnie studiowałem m.in. materiałoznawstwo. Możemy sobie popisać.

 

Interwały między kolejnymi ostrzeniami zależą przede wszystkim od częstotliwości użytkowania. 


To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, mario1971 napisał(-a):

Interwały między kolejnymi ostrzeniami zależą przede wszystkim od częstotliwości użytkowania. 

Jasne Mariusz, ja lubię sobie pociąć na desce ostrym narzędziem. Nie robię tego na co dzień, ale taki kucharz zawodowy już tak.

 

4 minuty temu, Osmodeusz napisał(-a):

Na tą chwilę trochę tajemniczo napisane, mogę się zgodzić z czasem użytkowania, bo im twardsza tym dłużej utrzymuje ostrość - udarność pomijam.

A co dalej ?

Żebyśmy się zrozumieli, rozmawiamy o stali węglowej, na którą wpływ ma również środowisko.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Jasne Mariusz, ja lubię sobie pociąć na desce ostrym narzędziem. Nie robię tego na co dzień, ale taki kucharz zawodowy już tak.

 

Materiałoznawstwo na kucharstwie czy kucharstwo na materiałoznawstwie ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Legendy o japoński nożach kuchennych z super stali, trzymające ostrość przez wiele miesięcy, można wsadzić na półkę między bajki. No chyba, że używane są tylko do odcinania ogonka od niedzielnej kiełbasy. 


To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drugi nożyk od Foxa. Zero 2.0 projektu Jensa Anso. Stal Becut,podobno odporna na sól. Straszny pizdryk, miałem odsyłać ale córce się spodobał to oddałem.

 

 

20241008_200505 (1).JPG

20241008_200520 (1).JPG

20241008_200535 (1).JPG

20241008_200547 (1).JPG

20241008_200603 (1).JPG

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Burns napisał(-a):

Materiałoznawstwo na kucharstwie czy kucharstwo na materiałoznawstwie ?

Wyższa Szkoła Gotowania na Gazie :)

1 minutę temu, mario1971 napisał(-a):

Legendy o japoński nożach kuchennych z super stali, trzymające ostrość przez wiele miesięcy, można wsadzić na półkę między bajki. No chyba, że używane są tylko do odcinania ogonka od niedzielnej kiełbasy. 

Mariusz jak kupisz nóż, na który czekasz kilka miesięcy, bo tyle trwa produkcja i później należycie o niego dbasz, to będzie trzymał właściwości długi czas. Ale trzeba zadbać o odpowiednią konserwację.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Mariusz jak kupisz nóż, na który czekasz kilka miesięcy, bo tyle trwa produkcja i później należycie o niego dbasz, to będzie trzymał właściwości długi czas. Ale trzeba zadbać o odpowiednią konserwację.

Ale pierdoły klepiesz! 🤣

 

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Ale pierdoły klepiesz! 🤣

Ale pierdoły klepiesz! 🤣

https://japaneseknifenakamura.com/product/honyaki-gyuto-fujiyama/


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.