Autor1984 11062 #17051 Napisano 9 Października 2024 (edytowane) 5 minut temu, Valygaar napisał(-a): Eeee, nieee... Szkoda to mi palców, a nie noża Więc jedzenie przygotowuję przeważnie nożami, których ostrze mogę dotknąć opuszkiem i minimalny nacisk nie powoduje wejścia jak w masło do samej kości 😖 Tym japońskim nożykiem kroję głównie mięso i wędliny. I po testach w sklepie myślę o kupnie kolczugi No właśnie czym nóż ostrzejszy tym bezpieczniejszy. Ja myślę o czymś na poziomie 61 - 63 HRC, tylko weź to upuść na twarde podłoże... Zerknij na swój ile ma w skali, jeśli możesz. Edytowane 9 Października 2024 przez Autor1984 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #17052 Napisano 9 Października 2024 5 minut temu, Valygaar napisał(-a): Eeee, nieee... Szkoda to mi palców, a nie noża Więc jedzenie przygotowuję przeważnie nożami, których ostrze mogę dotknąć opuszkiem i minimalny nacisk nie powoduje wejścia jak w masło do samej kości 😖 Tym japońskim nożykiem kroję głównie mięso i wędliny. I po testach w sklepie myślę o kupnie kolczugi Przetnij nim jak ja trzy płyty wykładziny i twoje rozterki znikną. Nawet podda się wtedy na pomidorze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemekspce 8217 #17053 Napisano 9 Października 2024 (edytowane) Dziś taki stary Mechanic Jr Woro. Edytowane 9 Października 2024 przez przemekspce 1 Instagram: przemekspce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 4608 #17054 Napisano 9 Października 2024 Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): No właśnie czym nóż ostrzejszy tym bezpieczniejszy. Ja myślę o czymś na poziomie 61 - 63 HRC, tylko weź to upuść na twarde podłoże... Zerknij na swój ile ma w skali, jeśli możesz. 58. Nie wiem na ile kolejne punkciki twardości zwiększają ostrość, ale definitywnie tego nie potrzebuję 🤷♂️ 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11062 #17055 Napisano 9 Października 2024 (edytowane) 11 minut temu, Valygaar napisał(-a): 58. Nie wiem na ile kolejne punkciki twardości zwiększają ostrość, ale definitywnie tego nie potrzebuję 🤷♂️ Twardości nie łączysz tak do końca z ostrością, wydłuża się okres pomiędzy ostrzeniem. Problem polega jedynie na tym, ze jak upuścisz taki nóż o wysokiej zawartości węgla najpewniej się wyszczerbi 😕 Mowa oczywiście o stali węglowej zastosowanej do wykucia noża. Edytowane 9 Października 2024 przez Autor1984 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 4608 #17056 Napisano 9 Października 2024 5 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Twardości nie łączysz tak do końca z ostrością, wydłuża się okres pomiędzy ostrzeniem. Problem polega jedynie na tym, ze jak upuścisz taki nóż o wysokiej zawartości węgla najpewniej się wyszczerbi 😕 OK, dzięki za info. Taki to nożyk, żadne cuda. Tanie to było, mogłem całą serię sobie sprawić, a wziąłem dwa i jeden jeszcze sprezentowałem 🫣 Ale ja tam jeszcze wrócę więc ten (i jeszcze kilka błędów) planuję naprawić. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11062 #17057 Napisano 9 Października 2024 8 minut temu, Valygaar napisał(-a): OK, dzięki za info. Taki to nożyk, żadne cuda. Tanie to było, mogłem całą serię sobie sprawić, a wziąłem dwa i jeden jeszcze sprezentowałem 🫣 Ale ja tam jeszcze wrócę więc ten (i jeszcze kilka błędów) planuję naprawić. To chyba Tojiro Zen z nierdzewki. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 4608 #17058 Napisano 9 Października 2024 9 minut temu, Autor1984 napisał(-a): To chyba Tojiro Zen z nierdzewki. Chyba tak, to jest takie cos https://www.zestawy-do-sushi.pl/tojiro-3/noz-szefa-kuchni-tojiro-zen-dab-210-mm?q=Tojiro+ZEN+210+mm chociaz na moim jest napisane ze to trzonek z magnolii, a nie z dębu. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #17059 Napisano 9 Października 2024 Ejjj, co jest grane ? Były historie żółtej ciżemki o nożach wykopanych w Nepalu przez cyganów, Teraz noże prosto z Japonii do podziwiania, gdzie bez problemu można je kupić w Polsce za kilka stów (chyba, że to nie ten co został nazwany)... i do tego zasłyszane mierzenie bicków na HRC gdzie ani 63 to żadne hallo a 58 to już w ogóle. Czy ty @Autor1984 pracujesz w jakimś marketingu dla Mango czy innego portalu OLX ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11062 #17060 Napisano 9 Października 2024 Teraz, Burns napisał(-a): Ejjj, co jest grane ? Były historie żółtej ciżemki o nożach wykopanych w Nepalu przez cyganów, Teraz noże prosto z Japonii do podziwiania, gdzie bez problemu można je kupić w Polsce za kilka stów (chyba, że to nie ten co został nazwany)... i do tego zasłyszane mierzenie bicków na HRC gdzie ani 63 to żadne hallo a 58 to już w ogóle. Czy ty @Autor1984 pracujesz w jakimś marketingu dla Mango czy innego portalu OLX ? Masz mnie! 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #17061 Napisano 9 Października 2024 6 minut temu, Valygaar napisał(-a): Chyba tak, to jest takie cos https://www.zestawy-do-sushi.pl/tojiro-3/noz-szefa-kuchni-tojiro-zen-dab-210-mm?q=Tojiro+ZEN+210+mm chociaz na moim jest napisane ze to trzonek z magnolii, a nie z dębu. Naprawdę będzie Ci się chciało to wieźć z JP ? Ja bym wolał zamówić do paczkomatu 🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11348 #17062 Napisano 9 Października 2024 40 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Twardości nie łączysz tak do końca z ostrością, wydłuża się okres pomiędzy ostrzeniem. Nie żebym znów się czepiał, ale rozwiniesz myśl ? Bo ja metalurgiem z wykształcenia jestem, i jakoś mnie zainteresowałeś 😉 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11062 #17063 Napisano 9 Października 2024 Teraz, Osmodeusz napisał(-a): Nie żebym znów się czepiał, ale rozwiniesz myśl ? Bo ja metalurgiem z wykształcenia jestem, i jakoś mnie zainteresowałeś 😉 Czym twardsza stal tym dłuższy "interwał" między ostrzeniem narzędzia. Ludzie często błędnie utożsamiają twardość z ostrością krawędzi tnącej. Spokojnie studiowałem m.in. materiałoznawstwo. Możemy sobie popisać. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11348 #17064 Napisano 9 Października 2024 4 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): Czym twardsza stal tym dłuższy "interwał" między ostrzeniem narzędzia. I będzie temat jak z kukri? 😂 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11062 #17065 Napisano 9 Października 2024 Teraz, Osmodeusz napisał(-a): I będzie temat jak z kukri? 😂 To zależy czy podważysz to co napisałem. Tu się nie dam! 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valygaar 4608 #17066 Napisano 9 Października 2024 12 minut temu, Burns napisał(-a): Naprawdę będzie Ci się chciało to wieźć z JP ? Ja bym wolał zamówić do paczkomatu 🤣 Serio Tak samo jak chce mi się pojechać pół świata żeby zrobić fotkę Skytree zamiast sciagnac ze stocku 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Osmodeusz 11348 #17067 Napisano 9 Października 2024 1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a): To zależy czy podważysz to co napisałem. Tu się nie dam! Na tą chwilę trochę tajemniczo napisane, mogę się zgodzić z czasem użytkowania, bo im twardsza tym dłużej utrzymuje ostrość - udarność pomijam. A co dalej ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67176 #17068 Napisano 9 Października 2024 8 minut temu, Autor1984 napisał(-a): Czym twardsza stal tym dłuższy "interwał" między ostrzeniem narzędzia. Ludzie często błędnie utożsamiają twardość z ostrością krawędzi tnącej. Spokojnie studiowałem m.in. materiałoznawstwo. Możemy sobie popisać. Interwały między kolejnymi ostrzeniami zależą przede wszystkim od częstotliwości użytkowania. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11062 #17069 Napisano 9 Października 2024 Teraz, mario1971 napisał(-a): Interwały między kolejnymi ostrzeniami zależą przede wszystkim od częstotliwości użytkowania. Jasne Mariusz, ja lubię sobie pociąć na desce ostrym narzędziem. Nie robię tego na co dzień, ale taki kucharz zawodowy już tak. 4 minuty temu, Osmodeusz napisał(-a): Na tą chwilę trochę tajemniczo napisane, mogę się zgodzić z czasem użytkowania, bo im twardsza tym dłużej utrzymuje ostrość - udarność pomijam. A co dalej ? Żebyśmy się zrozumieli, rozmawiamy o stali węglowej, na którą wpływ ma również środowisko. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4453 #17070 Napisano 9 Października 2024 2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): Jasne Mariusz, ja lubię sobie pociąć na desce ostrym narzędziem. Nie robię tego na co dzień, ale taki kucharz zawodowy już tak. Materiałoznawstwo na kucharstwie czy kucharstwo na materiałoznawstwie ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67176 #17071 Napisano 9 Października 2024 Legendy o japoński nożach kuchennych z super stali, trzymające ostrość przez wiele miesięcy, można wsadzić na półkę między bajki. No chyba, że używane są tylko do odcinania ogonka od niedzielnej kiełbasy. 2 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20292 #17072 Napisano 9 Października 2024 Drugi nożyk od Foxa. Zero 2.0 projektu Jensa Anso. Stal Becut,podobno odporna na sól. Straszny pizdryk, miałem odsyłać ale córce się spodobał to oddałem. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11062 #17073 Napisano 9 Października 2024 Teraz, Burns napisał(-a): Materiałoznawstwo na kucharstwie czy kucharstwo na materiałoznawstwie ? Wyższa Szkoła Gotowania na Gazie 1 minutę temu, mario1971 napisał(-a): Legendy o japoński nożach kuchennych z super stali, trzymające ostrość przez wiele miesięcy, można wsadzić na półkę między bajki. No chyba, że używane są tylko do odcinania ogonka od niedzielnej kiełbasy. Mariusz jak kupisz nóż, na który czekasz kilka miesięcy, bo tyle trwa produkcja i później należycie o niego dbasz, to będzie trzymał właściwości długi czas. Ale trzeba zadbać o odpowiednią konserwację. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67176 #17074 Napisano 9 Października 2024 (edytowane) 2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): Mariusz jak kupisz nóż, na który czekasz kilka miesięcy, bo tyle trwa produkcja i później należycie o niego dbasz, to będzie trzymał właściwości długi czas. Ale trzeba zadbać o odpowiednią konserwację. Ale pierdoły klepiesz! 🤣 Edytowane 9 Października 2024 przez mario1971 1 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11062 #17075 Napisano 9 Października 2024 2 minuty temu, mario1971 napisał(-a): Ale pierdoły klepiesz! 🤣 Ale pierdoły klepiesz! 🤣 https://japaneseknifenakamura.com/product/honyaki-gyuto-fujiyama/ 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach