madej23 0 #1951 Napisano 23 Grudnia 2009 Jeszcze jedno ,a jaka najlepsza będzie długość całkowita,długość zamkniętego noża,długość ostrza? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dirty Harry 867 #1952 Napisano 23 Grudnia 2009 Wracajac do CRKT M21-04 to ciezki kawał noza , jak go bedziesz w kieszeni nosił to Ci galoty spadna Eee tam, spadną! Od Bucka 880 i Skirmisha 630 nic mi nie spada, to czemu od emki ma spadać? Nóż jest spory i swoje waży, ale wg mnie nóż musi się różnić od scyzoryka O M21-04 mogę się wypowiadać w samych superlatywach - to jeden z ulubionych i sprawdzonych przez lata moich noży, pierwszy w życiu folderek. Polecam najzwyklejszą wersję z gładką klingą AUS8 i aluminiową rękojeścią, a gdyby udało się dostać nóż ciut starszy, z 4-pozycyjnym montażem klipsa, to raczej na pewno nie będzie z problemów z jakością wykonania czy błędami w obróbce cieplnej wspomnianymi przez Marcina. Dla mnie najodpowiedniejsza długość klingi to 4", choć mam i noszę czasem megafoldery 5- a nawet 6-calowe Ale te 4" naprawdę rządzą! 0 Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wermont 0 #1953 Napisano 24 Grudnia 2009 tylko po co ? nóz ma pracowac nie golic :-)Chodzi mi tu raczej o zachwyt nad stala. 440C, s30v, czy infi... kazda da sie porzadnie naostrzyc. Ja po okresie `s30v ponad wszystko' wole mniej topowe stale, ktorych nie bede ostrzyc godzinami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #1954 Napisano 24 Grudnia 2009 Miałem Bucka 880 mam Skirmisha 630 jeden stal ATS drugi s30v no i bucka sprzedałem bo godzina ostrzenia mi nie odpowiadałapomijajac gabaryty skirmisha mam z sentymentu na codzien uzywam Gripa z 154 CM i to wg mnie optymalna stal na EDC /codzienne noszenie krojenie itp/jak jade gdzies na kilka dni np na ryby to biore Manixa do krojenia chleba itp bo wiem ze przez 5-6 dni utrzyma ostrosc ale wtedy mam i ze soba RAT-7 z weglówki bo tym i drewno narabie i łatwo naostrzeze stalami ATS i D2 juz dawno sie pozegnałem /jedyny który mam to kilka postów wyzej/bo jak kolega wyzej napisał ostrzenie tych stali to meczy........na poczatek najlepsza stal to 440c lub jej odpowiednik 690 max 154 CM 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zarek 0 #1955 Napisano 28 Grudnia 2009 Widząc że oprócz zegarkami na tym forum interesujecie się także nożami, może będziecie mogli mi pomóc Powoli zbliżają się urodziny - mam wybrać prezent Od dłuzszego czasu myślę nad jakimś nożem albo scyzorykiem. Często brakowało mi "czegoś ostrego" żeby coś przeciąć, ukroić... Budżet gdzieś około 200 zł (może być coś tańszego), nie będę nikogo zabijał ani rzucał, potrzebny mi nóż do codziennego użytku (np przeciąć kabel, gałązkę, jako noż kucheny itp) solidny, dobrze trzymał się w ręce i posłużył jak najdłużej, ewentualnie żeby fajnie wyglądał z góry thx za odpowiedź. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QuadrifoglioVerde 3874 #1956 Napisano 28 Grudnia 2009 (edytowane) Jak masz ok 200zl to Benchmade Griptilian ( model 551), niczego lepszego w tej cenie nie wymyślono. Edytowane 28 Grudnia 2009 przez marcomartin 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymon__k 1330 #1957 Napisano 6 Stycznia 2010 Czy koledzy znają jakiś nóż który spełniałby moje kryteria? Przyszedł czas zmienić mojego byrda.Oto kryteria:Okładziny stal, tytan lub g10ostrze ze stali s30v lub porównywalnej- może być lepsza:)otwierany jedną ręką za pomocą dziury (syderhole)blokada najlepiej Liner-Lock prosty wyglądcena max 400zl Bardzo podoba mi się spyderco tenacious i spełnia większość warunków ale niestety stal z jakiej jest wykonany wyklucza go- mam taką w byrdzie i wole coś leszego. 0 “There are far, far better things ahead than any we leave behind.” C.S. Lewis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mathu #1958 Napisano 6 Stycznia 2010 Bardzo podoba mi się spyderco tenacious i spełnia większość warunków ale niestety stal z jakiej jest wykonany wyklucza go- mam taką w byrdzie i wole coś leszego.Oczywiście Paramilitary albo Military. W tej cenie powinieneś je ściągnąć z USA. Ewentualnie BM Dejavoo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tessio #1959 Napisano 6 Stycznia 2010 http://www.knifecenter.com/kc_new/store_detail.html?s=BU347BKS 400 zł starczy Ci na 2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymon__k 1330 #1960 Napisano 6 Stycznia 2010 (edytowane) Oczywiście Paramilitary albo Military. W tej cenie powinieneś je ściągnąć z USA. Ewentualnie BM Dejavoo. Dzięki za odp. Myślę że wybór padnie albo na military albo dejavoo. Jakieś plusy minusy za którymś z nich? http://www.knifecenter.com/kc_new/store_detail.html?s=BU347BKS 400 zł starczy Ci na 2 Buck jak na swoją cenę jest bardzo fajną ofertą ale jakoś mnie nie przekonuje... Edytowane 6 Stycznia 2010 przez szymon__k 0 “There are far, far better things ahead than any we leave behind.” C.S. Lewis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cepeen 1 #1961 Napisano 6 Stycznia 2010 ja odkąd mam Manixa to praktycznie posprzedawałem inne noze i zostały mi tylko dwa toole, dwa scyzoryki BRKT i BM VEX. Spyderco robi fajne noże 0 Omega Automatic cal. 1012 | Rakieta 24h cal. 2623 | Seiko SNK621 cal. 7s26 | Vostok Europe Mriya Automatic cal. 2432 | Zeno 6001 cal. Unitas FHF469 | Adriatica 8102 cal. Unitas 6497 | Seiko SNM011 cal. 7s35 | Casio G-9100 Gulfman cal. Kwarcok | Seiko SRP005 cal. 4r16 | Aviator 3105/6973645 cal. 3105 | Seiko SKX007 cal. 7s26 | Citizen BL-5314 cal. E812 | Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mathu #1962 Napisano 6 Stycznia 2010 (edytowane) Dzięki za odp. Myślę że wybór padnie albo na military albo dejavoo. Jakieś plusy minusy za którymś z nich?Dejavoo: bardzo precyzyjnie wykonany, ma fajne detale. Nie nadaje się do cięższych prac z powodu podcięcia na rękojeści w które wchodzi palec wskazujący i naciska na blokadę. Paramili: ma wytrzymałego compression locka, ma dużo mniejsze ostrze niż Dejavoo, choć ogólnie jest większa, nada się dobrze do cięższych prac, podobno zdarzają się egzemplarze z pionowym bladeplayem, więc lepiej dopytać. Military: zero problemów z blokadą, świetny ale wielki nóż. Wszystkie noże co jakiś czas pojawiają się na Allegro. Buck jak na swoją cenę jest bardzo fajną ofertą ale jakoś mnie nie przekonuje...To jest nóż klasy Tenaciousa, z lepszą stalą. Edytowane 6 Stycznia 2010 przez mathu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymon__k 1330 #1963 Napisano 6 Stycznia 2010 ja odkąd mam Manixa to praktycznie posprzedawałem inne noze i zostały mi tylko dwa toole, dwa scyzoryki BRKT i BM VEX. Spyderco robi fajne noże Nad manixem się zastanawiałem ale nie lubię back locka... No nic trzeba teraz czekać na okazję Dzięki za pomoc! 0 “There are far, far better things ahead than any we leave behind.” C.S. Lewis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mathu #1964 Napisano 6 Stycznia 2010 Nie kupisz już normalnego Manixa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymon__k 1330 #1965 Napisano 6 Stycznia 2010 To prawda ale da się trafić używkę w super stanie. Manix 2 ma lepszą stal ale też nie lubię tej blokady... 0 “There are far, far better things ahead than any we leave behind.” C.S. Lewis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #1966 Napisano 7 Stycznia 2010 To prawda ale da się trafić używkę w super stanie. Manix 2 ma lepszą stal ale też nie lubię tej blokady...A z czym lepszą ? moj jest z S30v moze go i kiedys sprzedam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cepeen 1 #1967 Napisano 7 Stycznia 2010 Ja tez mam mańka jedynkę z s30v, nawet nie wiem czy byly inne. 0 Omega Automatic cal. 1012 | Rakieta 24h cal. 2623 | Seiko SNK621 cal. 7s26 | Vostok Europe Mriya Automatic cal. 2432 | Zeno 6001 cal. Unitas FHF469 | Adriatica 8102 cal. Unitas 6497 | Seiko SNM011 cal. 7s35 | Casio G-9100 Gulfman cal. Kwarcok | Seiko SRP005 cal. 4r16 | Aviator 3105/6973645 cal. 3105 | Seiko SKX007 cal. 7s26 | Citizen BL-5314 cal. E812 | Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #1968 Napisano 7 Stycznia 2010 Osobiscie uwazam ze stal s30v jest lepsza dla użytkownika niz s90v stare manixy były robione z s30v a nowe z 154CM i chyba ze s90v 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gorz 2 #1969 Napisano 31 Stycznia 2010 Witam. Czas przewietrzyć szufladę i kupić coś nowego , spodobał mi się Kershaw NRG2 - korzystał ktoś z tego cudeńka? Szczególnie interesująmnie walory tego systemu wspomagania otwierania ostrza i stal sandvik 13C26. Przy okazji gdyby ktoś był zainteresowany folderem Timberline Vallotton z nieprodukowanej już serii TM10413 (plain edge)( fabrycznie nowy NOS, w oryginalnym pudełku) proszę pisać na PM. 0 Gorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #1970 Napisano 13 Lutego 2010 sie nudziłem czekajac na oficjalne rozpoczecie IO i zrobiłem pochewke 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DUBHEAD 36 #1971 Napisano 22 Marca 2010 Witam. Od jakiegoś czasu szukam noża, w miare uniwersalnego, raczej do takich czynności jak przycięcie kabla, jakiegos plastiku, ale też takiego co by się przydał na wakacje, żeby naostrzyć jakis patyk itp. w oko wpadł mi Mikov Largo Winch, podoba mi się ogólnie klasyczny wygląd, kształt ostrza i jest to automat, takiego właśnie szukam, lecz niestety jest troche za drogi jak dla mnie, czy może któryś z kolegów może polecić jakiś niedrogi i nienajgorszy automat? Powiedzmy że do stówki.. Za wszystkie porady z góry dziękuje. 0 ile by nie było to i tak jest za mało... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chomior 4 #1972 Napisano 22 Marca 2010 Do stówki to raczej nic dobrego, a na pewno nie automat. Przyzwoite folderki typu Rat1 albo Gerber Gator to koszt 120-150 zyli. Poniżej to tylko Opinele, Sanrenmu i scyzory Vicka i Wengera. 0 WorldWideWatches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #1973 Napisano 21 Kwietnia 2010 noze stare ale spimpowaneraciki "piesek" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki 396 #1974 Napisano 21 Kwietnia 2010 Fajny pożytek z krokomierza zrobiłeś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciato 24 #1975 Napisano 22 Kwietnia 2010 Ostatnio taki malec : 0 xxx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach