Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
neuro

Nóż

Recommended Posts

Ja od paru lat używam Persistance i jak dla mnie jest to idealny nóż jeśli chodzi o rozmiar. Stal 13CrMov może nie trzyma idealnie szlifu, ale banalnie się ostrzy.

 

Wcześniej miałem Kabara Doziera, Kershaw Campound, CRKT Hammond Cruiser i na chwilę obecną zostało tylko Spyderco. Kiedy go kupowałem pracowałem w firmie, która w ofercie miała kilkaset noży i w okolicy 200zł jedyną konkurencją wg mnie był RAT-1.

Ceteth, a jaką ostrzałkę używasz? Edited by Kapelusznik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak wygląda nóż "katowany przez miesiąc"?

Czy go tak katowałeś, rozcinaniem kopert?  :D

https://youtu.be/FytQkOosE9s?t=6m18s

Powiedzmy, że to wyglądało trochę tak jak powyżej ^

 

Ale fakt jest taki, że od kupna, kartony idą dzień w dzień. I w kuchni do warzyw i owoców. Nóż używany codziennie :).

Co nie zmienia faktu, że nie wywarzam nim drzwi, ani nie kroję betonu :D.

Edited by atrax

Share this post


Link to post
Share on other sites

miałem kupować tą:

http://allegro.pl/diamentowa-ostrzalka-taidea-t1205d-400-1000-3latgw-i5822901241.html

ale wpadł mi w oko ten zestaw:

http://allegro.pl/diamentowy-system-ostrzalek-taidea-t0931d-zestaw-i5968166944.html

 

swojego kerhawa naostrzyłbym na bloczku ale chciałbym jednak mieć kontrolę nad kontem ostrza, chodzi też o kuchenne

domyślam się że materiał ścierny będzie ten sam bo w obydwu jest diament

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ceteth, a jaką ostrzałkę używasz?

Do ostrzenia używam albo zestawu Lansky albo X-a od Gatco. Jeśli chcę na szybko podostrzyć to 30 sekund z X-em i nóż całkiem ładnie kroi. Jak chce móc się golić, wtedy wjeżdża Lansky, cały proces zajmuje z 10-15 minut ale w moim przypadku to akurat przyjemność :)

 

Gatco:

http://www.gatcosharpeners.com/images/products/6224.jpg

Lansky:

http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=693&name=Lansky_-_Zestaw_do_ostrzenia_Standard

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja się zastanawiam, czy jest jakikolwiek sens dokupienia kamieni ultra-fine do ostrzałki Spyderco Tri-Angle.

Przy użyciu standardowego zestawu i tak mam efekt brzytwy i chyba tyle mi wystarczy, ale czasem korci mnie, żeby wypróbować, czy nie da się podkręcić ostrości jeszcze bardziej ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.

A ja się zastanawiam, czy jest jakikolwiek sens dokupienia kamieni ultra-fine do ostrzałki Spyderco Tri-Angle.

Przy użyciu standardowego zestawu i tak mam efekt brzytwy i chyba tyle mi wystarczy, ale czasem korci mnie, żeby wypróbować, czy nie da się podkręcić ostrości jeszcze bardziej ;).

Ostrości może nie bo agresywnosc cięcia możesz mieć nawet mniejsza po kamieniach o mniejszej gradacji ale może to wpłynąć pozytywnie na trYmanie ostrości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na dyndadełko sklecone po pijaku w księżycową noc, to jest moc.

 

Lx4N05T.jpg

 Nóż jakoś zjechał na drugi plan.... niestety  ...a szkoda bo to ładny i dobry nóż 

Ale bransoleta też fajna \ładna

Edited by sapek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ostrości może nie bo agresywnosc cięcia możesz mieć nawet mniejsza po kamieniach o mniejszej gradacji ale może to wpłynąć pozytywnie na trYmanie ostrości. 

 

 

Dzięki Szymonie. Zatem sobie odpuszczę. Do osiągnięcia satysfakcji z krojenia pomidora, chyba obecny zestaw wystarczy.

 

 

Nóż jakoś zjechał na drugi plan.... niestety ...a szkoda bo to ładny i dobry nóż

Ale bransoleta też fajna \ładna

 

Zgadzam się w 100%. Trójpodział tego zdjęcia został sprofanowany celowo, jako, że dyskusja o nożach na zegarkowym forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój otwiera się tak samo :D Ten sam model :D Kurcze Szymon siedzi mi w głowie ten twój folder.. Nie potrafię się zdecydować  :unsure:

Edited by nieśmiałek

Marcin

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.

Mój otwiera się tak samo :D Ten sam model :D Kurcze Szymon siedzi mi w głowie ten twój folder.. Nie potrafię się zdecydować :unsure:

Moj folder juz poszedł ;)

Wiec masz ułatwiona sprawę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czym najlepiej ostrzyć nóż typu Gyutou ???

 

 

Edytka nasza kochana : Może dodam jeszcze, że to japońska stal węglowa pod nazwą roboczą 2N, twardość 59-60HRC, długość ostrza 24cm, ostrzone obustronnie. Czym to ostrzyć, żeby nie zniszczyć za szybko ?

Edited by Kosma

Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.

Czym najlepiej ostrzyć nóż typu Gyutou ???

 

 

Edytka nasza kochana : Może dodam jeszcze, że to japońska stal węglowa pod nazwą roboczą 2N, twardość 59-60HRC, długość ostrza 24cm, ostrzone obustronnie. Czym to ostrzyć, żeby nie zniszczyć za szybko ?

 

 

Kamienie wodne najlepiej się sprawdzą pewnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kamień za prawie kafla. to dla mnie przesada na moją amatorską kuchnie. Marek odetniesz mi taki kawałek za 2 stówki ?? A te patenty typu Lansky, czy inne wynalazki będą niszczyć nóż o podanych przeze mnie parametrach ? Tylko kamień ?


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i super, wierzę Ci na słowo jako wytrawnemu kolekcjonerowi ostrzy wszelakich.


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Szymon.

No i super, wierzę Ci na słowo jako wytrawnemu kolekcjonerowi ostrzy wszelakich.

 

 

Ja mam Taideę (diament i ceramikę) i jest spoko ;)

Edited by Szymon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.