seiken 86 #3776 Napisano 12 Października 2018 Jak bym miał kase to bym sobie Kazaka sprawił , to jest fajne ustrojstwo do ostrzenia i tańsze niz kamień Japoński wtedy to bym gradacja 10000 nawet sie pobawił 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptakug 181 #3777 Napisano 13 Października 2018 (edytowane) Co polecicie do wyrównania kamienia? Edytowane 13 Października 2018 przez ptakug 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #3778 Napisano 13 Października 2018 Papier ścierny i szkło jako podkładka , ja używam cienkiego granitu 1.5cm kupiłem u goscia co robi nagrobki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #3779 Napisano 15 Października 2018 (edytowane) Chciałbym zakupić nóż, ale nie wiem który. To znaczy wiem jaki typ, ale nie wiem który konkretnie będzie dobry jakościowo. Szukam noża typu neck (takie przynajmniej określenie znalazłem w sieci) czyli z kaburą zatrzaskową umożliwiającą noszenie rękojeścią w dół, ale również z możliwością wyjęcia poprzez pociągnięcie bez konieczności odpinania dodatkowych zabezpieczeń. Koniecznie duży ok 17-20 cm i z rękojeścią szkieletową (bez okładzin) bo ma być paracord. Znalazłem coś takiego, Schrade SCHF46, który ma raczej dobre opinie, ale zastanawiam się jakie są jeszcze alternatywy. Jakieś propozycje? Edytowane 15 Października 2018 przez ICE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek1974r 15 #3780 Napisano 16 Października 2018 (edytowane) Ka-Bar 1117 - Nóż - Neck Knife9460 OKC Ranger Neck KnifeNECK KA-BAR BK11 - Becker Necker 1095Kershaw Dune Neck Tanto (4008X) Edytowane 16 Października 2018 przez Darek1974r 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 343 #3781 Napisano 16 Października 2018 (edytowane) Ka-bar BK11 - miałem nawet 2 sztuki - ale nie polecam, ciężko tym cokolwiek wygodnie zrobić- taki kawłek grubej i krótkiej stali. Obecnie mam Gerber Paracord - choć obecna cena jest za wysoka (ja zapłaciłem 109zł), no i sam paracord warto zmienić na inny kolor. Sam nóż jest, dość wygodny, powłoka na stali trzyma się dobrze, jedyny minus to za duża pochwa. Edytowane 16 Października 2018 przez łowca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BraWo100 16 #3782 Napisano 16 Października 2018 Jak bym miał kase to bym sobie Kazaka sprawił Ja też, a że szkoda mi $$$ to zrobię zbliżony a równie fikcjonalny sprzęt Dzisiaj przychodzą mi kamienie Sanrenmu. Zaprezentuje tu na forum jak skończę całość 0 Seiko_BM + GW-9200 + GW-M5610 + Citizen_CB0011-18E + DAMASKO_DC_56 = WNM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #3783 Napisano 16 Października 2018 A ktoś miał tego Schrade SCHF46, bo w sumie zewnetrznie bardzo mi pasuje, ale nie wiem czy to coś warte. Ten gerber również by pasował, ale czytałem, że trochę "plastelinowa" stal i szybko się tempi, nie wspominając o cenie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #3784 Napisano 16 Października 2018 Schrade to generalnie "tani Armani", robią za niskie pieniądze noże podobne do produktów znanych marek, np. do Chris Reeve. W związku z tym miewają całkiem niezły design :-)Nóż jest dla mnie częścią EDC. Codziennie gdy zakładam zegarek, "zakładam" też nóż. Dlaczego go noszę? Z tego samego powodu dla którego wożę komplet kluczy w samochodzie. Na wszelki wypadek.Mam podobne podejście, oczywiście nożem jest zwykle folder, niezastąpiony w tej roli był dla mnie zawsze Spyderco Delica albo Chris Reeve small Inkosi. Mały płaski folder wpięty klipsem w kieszeń. Inkosi ostatnio zgubiłem i chyba odtworzę sobie to małe edc w postaci kolejnej Deliki. Bez małego noża do wszystkiego czuję się jak, pardon, bez gaci. Jak to powiedział kiedyś mój kumpel, mężczyzna powinien zawsze mieć coś na podorędziu. Co prawda miał akurat na myśli halabardę, ale to niewygodne w codziennym użyciu, niech więc będzie scyzoryk. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #3785 Napisano 16 Października 2018 Powitoł A ktoś miał tego Schrade SCHF46, bo w sumie zewnetrznie bardzo mi pasuje, ale nie wiem czy to coś warte. Ten gerber również by pasował, ale czytałem, że trochę "plastelinowa" stal i szybko się tempi, nie wspominając o cenie.A co cię skłoniło do kupna necka? Bo to noże niby fajne i użytkowe z zamysłu, a jak się ich zaczyna używać zgodnie z przeznaczeniem to zwykle szybko się przestaje 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #3786 Napisano 16 Października 2018 Też mam wątpliwości. Łatwiej wpiąć nóż w kieszeń, niż w coś, co wisi na szyi. Poza tym jakąś kieszeń masz na sobie zawsze. Dobra, szyję też masz zawsze, ale nie zawsze jest wygodnie, kiedy wisi na niej jakaś pochwa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 343 #3787 Napisano 16 Października 2018 Próbowałem nosić necka na szyi ( obecnie to już 3) i nie da się na dłuższą metę - ciężkie i komicznie wygląda. Jak to ma być nóż na co dzień z miarę dużym ostrzem to polecam z czystym sumieniem Ontario RAT-1- tani, dobry z klipsem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #3788 Napisano 17 Października 2018 (edytowane) Nie chcę nosić go na szyi, tylko przytroczyć do paska, ale nie lubię zabezpieczać zapięciami. Na codzień mam składany, ale w plecku, bo w kieszeniach już brak miejsca. Edytowane 17 Października 2018 przez ICE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #3789 Napisano 17 Października 2018 (edytowane) Powitoł A ten parakord na rękojeści ci koniecznie potrzebny? Bo jak nie, to jest sporo niedużych lekkich noży które spokojnie dotroczysz do paska Pierwszy z brzegu - Bear Claw / Lovocco Nettle - mały, zgrabny, IMO ładny: ]https://img.knives.pl/proxy/cache/c83a80ab0aef6ed2eb68faa8f4797dcd8db92d3b4b5b879bc691b7ab4cc86c87/resized.jpg] W komplecie od razu mocowanie do paska. Wątek: https://forum.knives.pl/index.php?topic=191861.0 Edytowane 17 Października 2018 przez porcelanowy 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #3790 Napisano 17 Października 2018 Nie chcę nosić go na szyi, tylko przytroczyć do paska, ale nie lubię zabezpieczać zapięciami. Na codzień mam składany, ale w plecku, bo w kieszeniach już brak miejsca.To w takim razie może Osa? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #3791 Napisano 17 Października 2018 (edytowane) Ten lovocoo ciekawy, ale dostępny tylko na ali. Paracord nie jest niezbędny, ale bardziej preferowany, natomiast zależy mi na dobrze działającym mocowaniu w pochwie na zatrzask lub w inny sposób umożliwiający wyjęcie noża bez konieczności odpinania. Dlatego osa odpada. Edytowane 17 Października 2018 przez ICE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #3792 Napisano 17 Października 2018 (edytowane) Wszystkie Osy (raptem dwie) jakie miałem w ręce, bardzo ciasno siedziały w tej pochwie z cordury, zapięcie nie było potrzebne. Ale to nie jest nóż w dobrym gatunku: jest poręczny, ale z miękkiej stali. Mam kilka noży, spośrd nich najbliższym tego, o czym mówisz, jest SOG Pentagon Mini. Siedzi na wcisk (z lekkim trzaśnięciem) w pochwie z kydexu czy czegoś takiego. To taki sztylet ostatniej szansy, lekki i bardzo ostry na szpicu, a jednocześnie dobrze nadaje się do cięcia. Edytowane 17 Października 2018 przez Sierżant Julian 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BraWo100 16 #3793 Napisano 7 Listopada 2018 Tak jak pisałem wcześniej zrobiłem w pracy ostrzałkę na kamienie SANRENMU. Testowo wygolone jedno ramię wygląda śmiesznie w podkoszulku z kr. rękawem ale testy trzeba było zrobić. Wykończenie KT na pasie skórzanym. Całość działa i jest OK. Poradników co i jak zrobić całe tony na YT. Pozdrawiam 0 Seiko_BM + GW-9200 + GW-M5610 + Citizen_CB0011-18E + DAMASKO_DC_56 = WNM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosma 204 #3794 Napisano 7 Listopada 2018 Do mnie dzis dojechal nowy kamyczek. Wieczorem chce zrobic tatara, wiec zaraz go wrzucam do wody Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka 0 Only Fools Do Not Fear The Sea Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 343 #3795 Napisano 14 Listopada 2018 Tak mnie jakoś naszło wieczorem i nie wiem który wybrać : Schrade schf1 czy schf2 ? Przeznaczenie - tradycyjnie ognisko itp. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #3796 Napisano 14 Listopada 2018 Żaden , za te kasę są lepsze noże z przeznaczeniem na ognisko itp 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 343 #3797 Napisano 14 Listopada 2018 Wiem, że to nie jest najlepsze co można kupić, ale taki chciałbym dołączyć do "zbiorów" (str. 179). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #3798 Napisano 14 Listopada 2018 Te Schrade to moocna inspiracja nożami Chrisa Reeve, jeśli już mowa o kolekcjonowaniu :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #3799 Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) Powitoł Stalowa rękojeść do zabaw w terenie to tak średnio. Chyba, że biegasz z karabinem na plastikowe kulki i robisz tratatata... buziom A i do zbiorów, jak powiedziano, średnio się nadaje: rżnięty Jest wyprz w militariach na SRK - nóż nie bez wad, radzę poczytać wcześniej, ale znacznie ciekawszy niż te W/W: https://www.militaria.pl/cold_steel/noz_cold_steel_srk_black_sk5_49lckz_p88727.xml Edytowane 14 Listopada 2018 przez porcelanowy 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sierżant Julian 1913 #3800 Napisano 14 Listopada 2018 A może rosyjskie (dagestańskie) Kizlyar z serii Supreme? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach