Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
neuro

Nóż

Recommended Posts

Ja bez noża  z  domu nie wychodzę,  a jak wyjdę i nie wezmę   to się  wracam po nóż. Pozdrawiam :)  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powitoł

Przykład odnosi się do użycia narzędzia niezgodnie z jego przeznaczeniem.

Auto ma miejsce wśród nas, ale nie użyte do rozjeżdżania protestantów czy turystów.

Wybacz Misiu, ale jak to muszę tłumaczyć, to nie widzę sensu grzebać się w ugorze ;)

 

Reszta szydery słaba :)

Polecam tłumaczyć 5latce (poza domem), że obieranie skórki z jabłka to marnotrawstwo i ma żreć choćby miała rzygać :D

Kretki (poza domem) to dla ciebie abstrakcja? Sytuacja sprzed może miesiąca i kącika dla dzieci u dentysty: recepcjonistka zapytana o strugaczkę przyniosła... nóż ze socjalnego.

Dziękuję, mam swój, zdatny do użytku.

Mogę też gryźć ziarna kawy i zapijać wrzątkiem, tylko po co, jak mam narzędzie do tego?

 

Nóż ma swoje miejsce tam gdzie jego zastosowanie. Dopóki prawo zezwala, noszę ze sobą i nic komu do tego.

Powodzenia w życiu życzę.

 

Oby się nie dowiedział, że połowa populacji nosi ze sobą narzędzie gwałtu, bo go z nerwów wrzody zjedzą ;)

Hmm. W PL jest pewnie kilka-kilkanaście tysięcy 5 latków. Więc albo mamy armię nożowników, albo epidemię wybrakowanych rodziców zmuszających dzieciaczki do rzygania/żarcia etc...;) Ciekawe jak się realizujesz jako rodzic idąc z 5latką np. na stadion czy do hali (nie musi być mecz, może być rewia na lodzie).

To faktycznie, ty też wybacz Pysiaczku, nie idę tą drogą, bo będą kreTki ;)

Również powodzenia życzę człowieku zamiast w czepku z nożem urodzony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nóż jest dla mnie częścią EDC. Codziennie gdy zakładam zegarek, "zakładam" też nóż. Dlaczego go noszę? Z tego samego powodu dla którego wożę komplet kluczy w samochodzie. Na wszelki wypadek. Dla mnie jest to narzędzie i są dni gdy wydaje się całkowicie niezbędne. Aczkolwiek są też dni, gdy nóż całkowicie się nie przydaje, jednak zawsze go mam :)

 

Oczywiście poprzez nóż mam na myśli zwykłego foldera, najczęściej jest to Skyline.


Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do wszystkich dziwiących się, po co komu nóż na co dzień. Tak samo ja się zastanawiałem, po cholerę nosić dodatkowe żelastwo przy tyłku. Kupiłem forumowe Sanrenmu 710, tak tylko żeby mieć w domu ale wziąłem parę razy na podwórko i co się okazało ? Przydaje się to żelastwo, i teraz się dziwię w drugą stronę - jak mogłem tego żelastwa nie nosić ? :D Kupcie sobie jakiś nożyk na pisiont pln, ponoście przy d*pie tydzień czasu i będzie wiedzieć co jest grane :)


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nóż cacy, do tego kamień wodny + prowadnica az sam nie wyczujesz konta.

 

 

https://www.google.pl/search?q=prowadnica+taidea+do+ostrzenia+noży&oq=prowadnica+taidea&aqs=chrome.1.69i57j0.12590j0j4&client=ms-android-om-lge&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 

Ja osobiscie, ze wzgledow estetychnych tylko i wylacznie, wzial wersje octagon.

 

https://hamono.pl/pl/49-takahisa-damascus-octagon-gekko

 

 

Uwaga na palce :)

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam jeszcze ,że dla amatora 210mm klinga wystarczy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powitoł

Kamień dla kogoś kto nie ostrzył to tak średnio nawet z prowadnicą (te są dopiero upierdliwe).

 

Temat wracał już kilkukrotnie, ale może coś się zmieniło w temacie od ostatniego roku. Czy w kategorii noża szefa kuchni tak powiedzmy do 800zł to jest nadal najbardziej polecany wybór?

 

https://www.santoku.pl/japonski-noz-kyusakichi-gekko-gyuto-240mm

 

+ pytanie czym to najlepiej ostrzyć komuś bez doświadczenia?

Na nożach kuchennych się nie znam (obrabiam wszystko przerobionym gerlachem za 60ziko ;) ) ale do ostrzenia dla osoby, która nie chce robić za japońskiego mistrza golenia komarów w locie nadaje się ostrzałka jak z linka:

https://allegro.pl/ostrzalka-lansky-turn-box-deluxe-lcd5d-i7286228164.html

Moja, dokładnie taki model, obrabia moje noże (w tym noże kuchenne które ostrzy głównie Żonka) a na występach gościnnych noże całej rodziny. Spokojnie mogę zostawić do samodzielnego ostrzenie, po krótkiej instrukcji, każdemu kto nie wie jak nóż się trzyma.

 

p.s. Nie znam sprzedawcy z w/w linka, ale cena jak za tą ostrzałkę jest całkiem całkiem.


porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porcelanowy ktoś kto nie ostrzył z reki  na pretach tylko zrobi "fale Dunaju" a nie ostrze wyprowadzi , po za tym na takich krótkich pretach sie zajedzie

wg mnie kamień lub chiński apex + płytka diamentowa gradacja 1000 

https://pl.aliexpress.com/item/Factory-Outlet-professional-kitchen-knife-sharpener-system-4pcs-sharpening-stones-apex-edge-pro-With-retail-black/2047592481.html?spm=a2g17.search0104.3.290.39ee4fe5gHVbli&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5_10065_10068_318_319_5727220_10696_10084_10083_10618_452_10304_10307_10820_532_10821_10301_204_10843_10059_10884_10887_100031_320_10103_5727320,searchweb201603_60,ppcSwitch_0&algo_expid=4a3d8dee-38bd-49b9-9a46-2907d206e72f-39&algo_pvid=4a3d8dee-38bd-49b9-9a46-2907d206e72f&transAbTest=ae803_5&priceBeautifyAB=0

 

https://pl.aliexpress.com/item/240-400-600-1000-Grys-K-t-Apex-Kraw-dzi-Diament-N-Temper-wka-Ose-ka/32868585950.html?spm=a2g17.search0104.3.311.39ee4fe5gHVbli&transAbTest=ae803_5&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_5_10065_10068_318_319_5727220_10696_10084_10083_10618_452_10304_10307_10820_532_10821_10301_204_10843_10059_10884_10887_100031_320_10103_5727320%2Csearchweb201603_60%2CppcSwitch_0&algo_pvid=4a3d8dee-38bd-49b9-9a46-2907d206e72f&priceBeautifyAB=0&algo_expid=4a3d8dee-38bd-49b9-9a46-2907d206e72f-42

 

Nicon to typowe gyuto gekko z VG10

tu masz taki tylko wersja europejska

https://allegro.pl/japonski-noz-szefa-gekko-kucharza-gyuto-210mm-i7353484331.html

 

tu moje góra 210mm dół 240mm

 

f0r8rk.jpg

Edited by seiken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie to nie jest masówka no name to nóż japońskiego producenta Yoshida Hamono , w tej cenie to najlepszy nóż /gyuto to znaczy nóż typu szefa kuchni/

rękojeść  to kwestia gustu octagon to typ japoński dobry jak ktos ma duże dłonie , u mnie szer to 9.5 cm i spokojnie daje rade na europejskiej 

Edited by seiken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powitoł

Porcelanowy ktoś kto nie ostrzył z reki  na pretach tylko zrobi "fale Dunaju" a nie ostrze wyprowadzi , po za tym na takich krótkich pretach sie zajedzie

wg mnie kamień lub chiński apex + płytka diamentowa gradacja 1000

Vide wzmianka o instruktarzu :)

Osoby niewnożownione zwykle nawet nie chcą podejść do systemów z imadełkami o kamieniach nawet nie mówiąc.

Nóż w okolicach 24cm ostrza robi się na tyle szybko i bez "się zajeżdżania", że nawet o przekręcaniu ostrza w imadłach nie chce mi się myśleć. A próbowałem imadeł.

Nie przekonuję, nie nakłaniam. Piszę jak jest u mnie :D


porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostrze na Apexsie lub na kamieniach wodnych , dla mnie pręty w lanskim sa za krótkie po za tym to poczytaj i zobacz np na youtube czy ktoś tego używa do ostrzenia noży kuchennych ? głownie to kamienie wodne , jak mi się nie chce moczyć kamieni używam apexu 10 min i nóż brzytwa,

system lansky to dobry w terenie mały pakowny itp

https://www.youtube.com/results?search_query=ostrzenie+no%C5%BCy+japo%C5%84skich

 

na date nie patrz 

Edited by seiken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie nad długością też się zastanawiam, bo 240 wydaje się kawał kosy.

 

Ten Takahisa Damascus Octagon co wrzuciłeś linka to nie jest z trochę innej stali? Ten który ja wrzuciłem jest z VG-10 która gdzieś tam czytałem jest spoko i widziałem że wielu droższych producentów też używa w niektórych seriach.

To jest to samo, wez 240mm :)

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Przez "kogoś bez doświadczenia" nie miałem na myśli kogoś komu się nie chce. Nie mam problemu z nauczeniem się ostrzenia tylko chciałbym zacząć od niskiego poziomu trudności żebym tego noża po prostu nie zepsuł. Chciałbym jakąś opcję ostrzenia żebym możliwie mógł zrobić mało błędów i dostać satysfakcjonujący efekt.

Po paru podejsciach z prowadnica, ogarniesz już ostrzenie z ręki, przerabialem to sam i na początku kolorowo nie było ale teraz to czysta przyjemność i relaks :)

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Chyba zaraz po zakupie kręciłeś film co ?

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie pamietam chyba tak , teraz tez tak tnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nakrec swoje ostrzenie jak by Ci sie chcialo plz plz plz.

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

O kurde nieźle ciacha :). To w sumie muszę się tylko zdecydować na uchwyt, ale chyba wezmę ten oktagon bo kozacko wygląda :). Kupować w tym hamono.pl czy są jakieś sprawdzone sklepy z zagranicy gdzie można taniej?

Tylko tu dostawa 7 dolców 99% bez cła i vatu przychodzi

https://japanesechefsknife.com/pages/about-our-selections

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko tu dostawa 7 dolców 99% bez cła i vatu przychodzi

https://japanesechefsknife.com/pages/about-our-selections

Ale na 100% nie ma 210mm i 240mm Nicon bierz z hamono, bierz 240mm poki jest bo maja pewnie kilka sztuk, ja czekalem prawie rok az sprowadza 240mm. Mam 210mm i brakowalo mi tych 30mm. Na jck juz dluuugo nie ma.

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale na 100% nie ma 210mm i 240mm Nicon bierz z hamono, bierz 240mm poki jest bo maja pewnie kilka sztuk, ja czekalem prawie rok az sprowadza 240mm. Mam 210mm i brakowalo mi tych 30mm. Na jck juz dluuugo nie ma.

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Można kupić wersje europejską i dać komuś z knives do zrobienia oktagonu z jakiegoś drewna stabilizowanego  i do tego piny mozaikowe i bedzie super nóż 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Europejska jest tylko 180mm, oktagon 180mm i 210mm (zle spojrzalem wczesniej)

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

15 stopni ,kamień najlepszy Japoński ale cena porównywalna do noża , możesz kupić np Taidea 600 lub 800 i 1000 do wygładzenia , myjesz pod letnią woda i wycierasz do sucha

z pudłem to przesada , kup sobie listwe magnetyczną najlepiej drewno lub bambus np taka https://allegro.pl/listwa-magnetyczna-na-noze-bambus-40cm-uchwyt-noz-i6518674570.html

Ja używam tego zestawu kamieni https://www.olx.pl/oferta/zestaw-do-ostrzenia-nozy-kamienie-wodne-oselki-CID628-IDjbMI1.html#0f405aa766

kupiłem na allegro ale nie wiem czy teraz sprzedaje , większe i wygodniejsze po za tym nie z proszku tylko prawdziwe

Edited by seiken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nicon, ja uzywam Taidea 1000, ktora zamowilem razem z prowadnica z allegro. Noz trzymam na listwie magnetycznej obok innych.

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

600 nie potrzebujesz, krawedz tnąca jest nowa, 1000 wystarczy do ostrzenia. Predzej bym kupil 2000/3000 zeby komarom w locie jaja obcinac.

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

No co ty Kosma na uj mu gradacja 2000/3000 :o  :lol:  co on bedzie ta szabla na twarzy się golił ? takich gradacji to fanatycy używają  co tylko kartki tną :D dla niego zbędne jeśli dobrze stępi to na 1000 będzie się trochę męczył a na 600 wyprowadzi krawędź a na 1000 wygładzi

lepiej niech do polerki kupi pas ze skóry i ew jedna stronę posmaruje pastą polerską a na drugiej sobie wygładzi na lustro

ja mam taki z 12 cm szeroki i 40cm długi i idealnie się nadaje  , mam 3000/8000 i jak zacząłem się bawić w polerowanie to mi wiecznie coś nie pasowało , jeszcze jakis kawałek drewka niech sobie sprawi aby po kilku pociągnięciach drut wyłamać który sie robi na krawedzi klingi 

wystarczy przejechac klingą ze dwa razy po drewienku

Edited by seiken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj zabiłem muche gołymi rekami, byłem szybszy. Jutro chce to powtorzyc nozem, musi byc ostrzejszy niż Hajto w swoich komentarzach 3000 gradacja niezbedna Tylko Nicon uwazaj, bo fabrycznie ten noz jest za***iscie ostry, nie wiem czym pracowales do tej pory. Ja w zeszlym miesiacu sie pocialem - chwila nieuwagi - cale szczescie ze noz byl "tępy", bo bym z opuszkiem na sor poszedl do przyszycia, a nie do zszycia :D

 

68f821f8debccae59122d0039f82fb2b.jpg

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Ostrze weszlo gleboko na ponad centymetr zanim zdazylem dlon wycofac.

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.