Gość Wodolej #7176 Napisano 1 Stycznia 2022 555-1, a wcześniej jego plastikowa wersja, przez wiele lat towarzyszyły mi zawsze i wszędzie. Ale jak z zegarkami, wszystko się nudzi. W zeszłym roku sprzedałem Gripka i nabyłem budżetowego Boker Plus Urban Trapper Liner Micarta (01BO705) T. Uwielbiam i pewnie zostanie na długo. Szczęśliwie z noży, sprzętu wędkarskiego i fotograficznego się wyleczyłem. Chorobliwie kupuję już tylko zegarki, bo rowery i motocykle to raczej z rozsądku 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #7177 Napisano 1 Stycznia 2022 (edytowane) Adamas (na zdjeciu z prawej) ma najfajniej obrobione g10 jakie na szybko przychodzi mi do głowy. Naprawdę kontakt dotykowy z tą rękojeścią robi banana na twarzy. Jest zaskakujace w fakturze i teksturze. Może Benchmade 560BK-1 Freek ma jeszcze godne uwagi, ale jest już inne. Edytowane 1 Stycznia 2022 przez Burns 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #7178 Napisano 1 Stycznia 2022 Można ? Można ! Tylko po co ? Na biwaku da się; w domu satysfakcja średnia. Mam nadzieję, że 2022 uda się utrzymać bez kupowania i czerpać radość z tego co nazbieralem. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20567 #7179 Napisano 1 Stycznia 2022 Presidio moim skromnym zdaniem jeden z lepszych porządnych EDC. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
revolta4 14535 #7180 Napisano 1 Stycznia 2022 (edytowane) 19 minut temu, Burns napisał(-a): Mam nadzieję, że 2022 uda się utrzymać bez kupowania i czerpać radość z tego co nazbieralem Ha ha widzę że dobry humor w nowym roku masz 😃😃😃😃😃 Minimum 4 szt wpadną 👿👿👿👿👿 Edytowane 1 Stycznia 2022 przez revolta4 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #7181 Napisano 1 Stycznia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, loco50 napisał(-a): Presidio moim skromnym zdaniem jeden z lepszych porządnych EDC. Jestem podobnego zdania. Pełne linersy, kompaktowe rozmiar i waga, przyzwoita stal . Wersja z lewej z okładzinami aluminiowymi. Świetnie się prezentuje tylko szkopuł w tym, że już nieprodukowana. Z prawej sesja plastykowa okładzin, nylon zbrojony szkłem. Okładziny są lekkie i ciepłe w dotyku, niektórych może razić nieco wulgarny wygląd Edytowane 1 Stycznia 2022 przez Jędrula.wawa 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1596 #7182 Napisano 1 Stycznia 2022 Presidio wg mnie dużo wygodniejsze od gripka i lepiej tnie. Niemniej to ryflowanie pod klipsem szybko mi krawędz spodni zjadło. Bardzo miło mnie zaskoczył za to model 581. Świetna ergonomia, rewelacyjne właściwości tnące. Jest obecnie sztuka za dobre pieniądze na bazarku knives.pl 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #7183 Napisano 1 Stycznia 2022 Godzinę temu, mariaczi napisał(-a): Presidio wg mnie dużo wygodniejsze od gripka i lepiej tnie. Niemniej to ryflowanie pod klipsem szybko mi krawędz spodni zjadło. Bardzo miło mnie zaskoczył za to model 581. Świetna ergonomia, rewelacyjne właściwości tnące. Jest obecnie sztuka za dobre pieniądze na bazarku knives.pl Z moich zdjęć powyżej wynika, że odchudzony i bardziej cywilizowany Adamas2021 może być równorzędną alternatywą dla Presidio. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość bazant #7184 Napisano 1 Stycznia 2022 (edytowane) 10 godzin temu, porcelanowy napisał(-a): Powitoł A do czego ci ten nóż i jaki masz budżet? W tym momencie mam Cold Steel Spike i szukam coś większego. Chodzi mi oto aby mieć jakiś większy nóż do w miarę uniwersalnego zastosowania. Budżet tak około 200 - 400 zł. Edytowane 1 Stycznia 2022 przez bazant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #7185 Napisano 1 Stycznia 2022 6 minut temu, bazant napisał(-a): Chodzi mi oto aby mieć jakiś większy nóż do w miarę uniwersalnego zastosowania. Budżet tak około 200 - 400 zł. Na bank jesteś nietrzeźwy 😂🤣. Przecież to są takie trzy sprzeczności, że dobrze, że siedzę 🤣😂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość bazant #7186 Napisano 1 Stycznia 2022 Coś tam jeszcze w żyłach krąży. Rzadko używam tego Spike a jeszcze mniej Leatherman Skeletoola którego już trzy razy wymieniałem w ramach gwarancji. Po prostu chcę coś kupić na dobrą wróżbę na Nowy Rok 😉 W tym momencie mam upatrzone dwa kuchenne noże i chciałbym przy okazji coś dorzucić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67727 #7187 Napisano 1 Stycznia 2022 Tego Presidio to sobie kupię jak tylko gdzieś się pokaże - tak do mania. A ta wersja j/n przemawia do mnie najbardziej. Szkoda, że to limitka i zasila sejfy najbardziej zatwardziałych miłośników marki. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3522 #7188 Napisano 1 Stycznia 2022 Taki budżetowy naszyjnik. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #7189 Napisano 1 Stycznia 2022 (edytowane) @mario 1971 - a taki ? Edytowane 1 Stycznia 2022 przez Jędrula.wawa 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67727 #7190 Napisano 1 Stycznia 2022 Nie podoba mi się ta piła do zdzierania rzepy z pięt. Do czego to ma służyć, lepsze szarpnięcie przy przecinaniu sznurków czy do patroszenia ryb? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20567 #7191 Napisano 1 Stycznia 2022 I wrukwienie przy ostrzeniu😁 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67727 #7192 Napisano 1 Stycznia 2022 Czym się profesjonalnie ostrzy takie zęby? 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1326 #7193 Napisano 1 Stycznia 2022 1 minutę temu, mario1971 napisał(-a): Czym się profesjonalnie ostrzy takie zęby? Nie trzeba ostrzyć bo to nóż do mania 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #7194 Napisano 1 Stycznia 2022 (edytowane) Przypomnę w takim razie czemu tutaj leżą trzy Presidio: Ta limitka co pokazujesz Mario, jak wyszła, wcale nie była taka hot - długo leżała po sklepach. Jak sięgam pamięcią nie zgadzała się cena vs stal vs powłoka vs ciężar (jak obecny Adamas) a na rynku była jeszcze wersja standard czarna, ale z okładzinami również z ALU, ta sama stal i bez powłoki, więc po co było przepłacać za ciapki. Np.: https://archiwum.allegro.pl/oferta/noz-benchmade-presidio-ii-limited-edition-i8285921688.html 49 minut temu, mario1971 napisał(-a): Czym się profesjonalnie ostrzy takie zęby? 54 minuty temu, loco50 napisał(-a): I wrukwienie przy ostrzeniu😁 Edytowane 1 Stycznia 2022 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
selphy 335 #7195 Napisano 1 Stycznia 2022 (edytowane) Czytam i czytam i na liście są: We knife Banter BM Bugout Lionsteel sr2a BM mini presidio II Spyderco PM2 Civivi elementum BM mini adamas Nóż edc, który będzie wygodny w kieszeni, najczęściej będzie używany podczas wypraw górskich. Edytowane 1 Stycznia 2022 przez selphy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1596 #7196 Napisano 1 Stycznia 2022 Czytam i czytam i na liście są: We knife Banter BM Bugout Lionsteel sr2a BM mini presidio II Spyderco PM2 Civivi elementum BM mini adamas Nóż edc, który będzie wygodny w kieszeni, najczęściej będzie używany podczas wypraw górskich. BM Boguś, dużo noża a mało do noszenia. Multum części do modyfikacji jak będziesz chciał się bawić. Od jakiegoś czasu u mnie folder nr 1U mnie ze standardowego niebieskiego powstało to: Tytan + us2kmc 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20567 #7197 Napisano 1 Stycznia 2022 Fajny w tym Ti, bo standardowy to miękus. Moja trójka EDC(kolejność dowolna) - Presidio, PM 2 i SOG Pentagon. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #7198 Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) Powitoł @bazant - po tajności: https://www.olx.pl/d/oferta/noz-ostrze-mora-2000-szwecja-morakniv-ekstra-ostre-CID628-IDhYDpT.html A jeśli grzeją cię wojskowe to dobrze piszą o: https://www.lamnia.com/pl/p/219/noże/j-p-peltonen-sissipuukko-m95-plastic-sheath Przejrzał bym bazar na forum.knives.pl. Sporo dobra i od razu można popytać o konkretnu nóż. edyta - fajny polski nóż w cenie przystępnej: https://www.olx.pl/d/oferta/noz-lkw-ranger-stan-bliski-idealu-CID767-IDN0SyS.html Edytowane 2 Stycznia 2022 przez porcelanowy 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #7199 Napisano 2 Stycznia 2022 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-mrovka- 299 #7200 Napisano 2 Stycznia 2022 Dostrzegam pewien rodzaj ewolucji Z testów na kartkach, kartonikach i goleniu włosów przeszliśmy na warzywa ... i to w stanie surowym To teraz czekam aż bedzie się lała jucha strumykami żarcik pany, żarcik - nie bierzcie sobie tego do serducha 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach