mirek 1969 1357 #10376 Napisano 6 Lipca 2022 Była taka komedia .Gość był normalnie ubrany ale jak mu zaczeli wyciągac broń zza ubran to było chyba tego pół tony😀 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agremi 12104 #10377 Napisano 6 Lipca 2022 13 minut temu, mario1971 napisał(-a): 4 godziny temu, agremi napisał(-a): To ciekawe, a poza tym gdzie je kolega chowa? Ja bym zapakował do plecaka. A Ty? Bo ja wiem… ja bym po prostu nie brał, bo staram się mieć jak najmniej balastu przy sobie. Kiedyś to człowiek nosił przy sobie klucz od domu i parę groszy, a dzisiaj to jak karawana niektórzy z domu wychodzą. Co kto lubi. 🙂 0 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68289 #10378 Napisano 6 Lipca 2022 (edytowane) 10 minut temu, agremi napisał(-a): Bo ja wiem… ja bym po prostu nie brał, bo staram się mieć jak najmniej balastu przy sobie. Kiedyś to człowiek nosił przy sobie klucz od domu i parę groszy, a dzisiaj to jak karawana niektórzy z domu wychodzą. Co kto lubi. 🙂 Czyli jak jedziesz na wakacje/piknik, to wystarczy Ci mała walizeczka + miś, niczym Jaś Fasola? 🤣 Edytowane 6 Lipca 2022 przez mario1971 1 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agremi 12104 #10379 Napisano 6 Lipca 2022 15 minut temu, mario1971 napisał(-a): niczym Jaś Fasola Właśnie tak! 😂🤣 0 "Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20982 #10380 Napisano 6 Lipca 2022 Genovese, ja Cię grzecznie zapytałem nie po co Ci tyle noży w ogole ale po co nosisz przy sobie dwa, na przykład. Ja noszę w kieszeni (zawsze w kieszeni) jeden. Do tego czasami tool Leatherman( baaaardzo rzadko), Olighta Warriora i mocny długopis 5.11, który może robić za kubotan. I to jest całe moje Tactical Urban EDC😁. A zapytałem Cię, bo nie bardzo rozumiem ideę noszenia przy sobie dwóch noży. Z resztą nie tylko ja. A pytanie bylo, jak zaznaczyłem, ze zwykłej ciekawości bez żadnych podtekstów i złośliwości. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15884 #10381 Napisano 6 Lipca 2022 4 godziny temu, mkl1 napisał(-a): Wcześniej do myjki ultra... bu usunąc drobiny korozyjne... i umyc... Nie każdy ma myjkę. Klinga: wnękę na łożysko zalać WD40, poczekać, dobrać coś o podobnej średnicy, nałożyć na to papier ścierny drobnoziarnisty, kręcić w obie strony, przepłukać wd40, znów papier (aż do skutku). Łożysko i dodatkowe bieżnie (podkładki) wyrzucić, kupić nowe, włożyć, używać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15884 #10382 Napisano 6 Lipca 2022 Teraz, Burns napisał(-a): To był żart, <ciach> Za późno, już masz PLONKa 🤣 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4522 #10383 Napisano 6 Lipca 2022 (edytowane) 46 minut temu, Louis Cypher napisał(-a): Nie każdy ma myjkę. Klinga: wnękę na łożysko zalać WD40, poczekać, dobrać coś o podobnej średnicy, nałożyć na to papier ścierny drobnoziarnisty, kręcić w obie strony, przepłukać wd40, znów papier (aż do skutku). Łożysko i dodatkowe bieżnie (podkładki) wyrzucić, kupić nowe, włożyć, używać. Sam na to wpdłeś z tymi domorosłymi poradami ? Otwór klingi po kilkuset obrotach na piwocie sam się powiększy, szczególnie jak nie ma smaru. Nóż ze starości nabiera luzu, którego nie skasujesz dokręcaniem śruby pivota. Włożenie w ten sam otwór papieru ściernego 600 zrobi to samo już po 20 obrotach. Ludzie w ten sposób kombinują z BM jeżeli podmieniają sobie klingi na dorobione, albo a chińskimi body z ali na podmianke gdzie tolerancje sa z czapy znane tylko Chińczykowi. Nie polecam opisanych przez Ciebie zabiegów z papierem, chyba że nie zrozumiałem twojego przekazu. Dla zobrazowania mojego przekazu napiszę, że nóż można skutecznie ostrzyć papierem ściernym więc to powinno zobrazować ile mocy w nim drzemie... 44 minuty temu, Louis Cypher napisał(-a): Za późno, już masz PLONKa 🤣 To coś do picia ? Edytowane 6 Lipca 2022 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15884 #10384 Napisano 6 Lipca 2022 (edytowane) 11 minut temu, Burns napisał(-a): Sam na to wpdłeś z tymi domorosłymi poradami ? Otwór klingi po kilkuset obrotach na piwocie sam się powiększy, szczególnie jak nie ma smaru. Nóż ze starości nabiera luzu, którego nie skasujesz dokręcaniem śruby pivota. Włożenie w ten sam otwór papieru ściernego 600 zrobi to samo już po 20 obrotach. Ludzie w ten sposób kombinują z BM jeżeli podmieniają sobie klingi na dorobione, albo a chińskimi body z ali na podmianke gdzie tolerancje sa z czapy znane tylko Chińczykowi. Nie polecam opisanych przez Ciebie zbiegów z papierem, chyba że nie zrozumiałem twojego przekazu. Dla zobrazowania mojego przekazu napiszę, że nóż można skutecznie ostrzyć papierem ściernym więc to powinno zobrazować ile mocy w nim drzemie... Marcinku drogi, masz wiedzę techniczną na poziomie jutuba, więc postaram się trochę jaśniej dla Ciebie… Chodzi mi o nierówności poosiowe a nie promieniowe, żeby nowe bieżnie (nazywasz to podkładkami) weszły prosto i nie było luzów. Wyrobiony rowek (plus uszkodzenia spowodowane korozją) trzeba wyrównać, żeby nowe bieżnie nie „pływały”. Bieżnie można wkleić na jakiegoś Loctite (cieniutka warstwa) do osadzania łożysk. Buziaki 😘 PS - papier drobnoziarnisty, to dla mnie 1000 i wyżej Edytowane 6 Lipca 2022 przez Louis Cypher 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68289 #10385 Napisano 6 Lipca 2022 Poznasz głupiego po czynach jego. Tak to jakoś leciało. Tylko tamten miał dużego farta i znajomości u prezydenta. To tak à propos żartów z piaskownicy. 😉 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20982 #10386 Napisano 6 Lipca 2022 Klasyka klasyki. Na ostrzu 20CV,blaszkii,śrubki, pivot 6AL4V,na karuzeli ceramika. Bardzo ładny, elegancki, proporcjonalny chińczyk. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4522 #10387 Napisano 6 Lipca 2022 (edytowane) 28 minut temu, Louis Cypher napisał(-a): Marcinku drogi, masz wiedzę techniczną na poziomie jutuba, więc postaram się trochę jaśniej dla Ciebie… Chodzi mi o nierówności poosiowe a nie promieniowe, żeby nowe bieżnie (nazywasz to podkładkami) weszły prosto i nie było luzów. Wyrobiony rowek (plus uszkodzenia spowodowane korozją) trzeba wyrównać, żeby nowe bieżnie nie „pływały”. Bieżnie można wkleić na jakiegoś Loctite (cieniutka warstwa) do osadzania łożysk. Buziaki 😘 PS - papier drobnoziarnisty, to dla mnie 1000 i wyżej To nie statek kolego drogi, nie popłynie. Kolega od ZT doprowadził mechanikę noża do całkowitego zatarcia. (Szkoda że nie napisał w jaki sposób) Większa szkoda jest taka, że czując a musiał to czuć, że nie da się go otworzyć robił to siłowo. Wystarczyło kupić WD40 dostępnym nawet na wsiach i spryskać przed domowym należytym czyszczeniem. Cóż stało się. To pokazuje co warte są łożyska a już w ogóle jak nie są ceramiczne w plastiku. Co teraz? Najtańsza droga ali i zakup łożysk. Bieżnie czyli podkładki, które całe szczęście miał ten nóż wystarczy odwrócić. Pytanie jak głęboki jest rowek w stali klingi. Tarcie na sucho zatartymi mogło zrobić całkiem głęboki. Jest i na to rada. Zakup łożysk wielotorowych z podkładkami od takiego fajnego Pan co ma taką stronkę. https://tacobearings.com/ Edytowane 6 Lipca 2022 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 15884 #10388 Napisano 6 Lipca 2022 @Burns Kolega od ZT doprowadził mechanikę noża do całkowitego zatarcia Stawiam na wodę morską i piasek. Ale głównie woda morska w tak krótkim czasie. Nawet panowie od ZT kajali się po zobaczeniu łożysk, po krótkim użytkowaniu. Obiecywali, że coś z tym zrobią… Jak dla mnie to powinny być łożyska z twardego polimeru, bieżnie z nierdzewki a kulki ceramiczne… 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4522 #10389 Napisano 7 Lipca 2022 9 godzin temu, Louis Cypher napisał(-a): @Burns Kolega od ZT doprowadził mechanikę noża do całkowitego zatarcia Stawiam na wodę morską i piasek. Ale głównie woda morska w tak krótkim czasie. Nawet panowie od ZT kajali się po zobaczeniu łożysk, po krótkim użytkowaniu. Obiecywali, że coś z tym zrobią… Jak dla mnie to powinny być łożyska z twardego polimeru, bieżnie z nierdzewki a kulki ceramiczne… Do tego dochodzą obecne ceny nowych ZTek z polskich sklepów - niektóre modele już pod 2k. Przypomnę, że jak zachwalałem te modele to większość oscylowała między 1k -1,2/1,3k. Przy obecnych kwotach już tego nie powiem, inflacja, inflacją, ale to w moim odczuciu nie przedział cenowy dla tej firmy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20982 #10390 Napisano 7 Lipca 2022 A propos żartów. Dzielę je na zaj..., śmieszne i bardzo nieśmieszne 😁. W moim kręgu towarzyskim, gdzie przeważają męskie szowinistyczne świnie 🤣 żart koszarowy gości często i nikogo nie razi. Chyba, że jest słaby - to tak😁. Rozumiem, że są ludzie wrażliwi na punkcie swojej godności, ale ze swojej strony zalecam więcej luzu, dystansu do innych a przede wszystkim do siebie. Łatwiej , przyjemniej się żyje bez spinania się i nadymania. Z testosteronowym pozdrowieniem😁😁😁 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20982 #10391 Napisano 7 Lipca 2022 (edytowane) Porcelanowy, to był zjazd rodziny Freddiego Krugera. Ale o horrorach tu nie mówimy😁. Zadałem z ciekawości niewinne pytanie, które wywołało taki ferment. Ja rozumiem kolekcjonerstwo, noże półkowniki, fajne hobby. Rozumiem, że ktoś idzie w teren, troczy do plecaka konia fixeda a coś mniejszego do kieszeni, żeby podłubać w zębach 😁. Ale nie ogarniam tematu noszenia w mieście, w saszetce czy innej torebce dwóch praktycznie wielkościowo takich samych noży, jakiegoś fajnego foldera i OTF, które na 95% nie będą użyte. Moje pytanie było z czystej ciekawości Edytowane 7 Lipca 2022 przez loco50 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #10392 Napisano 7 Lipca 2022 Też pytałem , bo źle zrozumiałem. Myślałem , że to takie EDC a nie na jakiś wyjazd. Co jest bardziej zrozumiałe. Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1357 #10393 Napisano 7 Lipca 2022 Panowie! Ciszymy się? 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20982 #10394 Napisano 7 Lipca 2022 (edytowane) 22 minuty temu, Genovese_ napisał(-a): Edycja szkalujących mnie rzeczy i tyle.Ja swojego posta też skasuje Czyli to ty dałeś tego drugie like ? Mega słaby wpis.Czy tutaj jest forum koszarowe?.Nie spodziewałem się tego po Tobie.Zresztą nasze tezy o wspomnianym Burs były podobne na priv.EOT. Nie ja. Edytowane 7 Lipca 2022 przez loco50 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #10395 Napisano 7 Lipca 2022 Tak z ciekawości pytam , wcześniej czytałem o tym , że używany jest WD40. Ale jako co ? Do mycia , czyszczenia czy do smarowania ? Bo mi się wydaje , że WD raczej wysusza w rezultacie Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 20982 #10396 Napisano 7 Lipca 2022 27 minut temu, Genovese_ napisał(-a): Edycja szkalujących mnie rzeczy i tyle.Ja swojego posta też skasuje Czyli to ty dałeś tego drugie like ? Mega słaby wpis.Czy tutaj jest forum koszarowe?.Nie spodziewałem się tego po Tobie.Zresztą nasze tezy o wspomnianym Burs były podobne na priv.EOT. Genovese, nie chcę robić osobistych wycieczek, ale odnoszę wrażenie, że masz problem sam ze sobą. Odpuść, chłopie. Lato jest, wypij dobrego drinka, pościskaj kobitkę za pośladek 😁, pełny luz. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4522 #10397 Napisano 7 Lipca 2022 22 minuty temu, piotrek39 napisał(-a): Tak z ciekawości pytam , wcześniej czytałem o tym , że używany jest WD40. Ale jako co ? Do mycia , czyszczenia czy do smarowania ? Bo mi się wydaje , że WD raczej wysusza w rezultacie Sent from my iPhone using Tapatalk Ratunkowo po kontakcie z piachem, wodą i żrącymi produktami ja cytrusy nim dotrzesz do domu i go rozkręcisz, generalnie każdy smar w płynie czy nawet olej jadalny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #10398 Napisano 7 Lipca 2022 Powitoł WD40 IMHO nie ma zastosowania przy folderach. To nie smar, a jak wysycha to może kleić syf. Dodatkowo zdarzało się, że zjadał nylonowe podkładki. Polecam przelać wodą w razie W. A tak ogólnie, nie bardzo wiem, co tu się odp....la. Bany, prawnicy... tak czy siak: wq...ny diplodok 3 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68289 #10399 Napisano 7 Lipca 2022 Mam pewne męskie - żelazne zasady, których staram się nie łamać (no chyba, że działamy w trybie wojny). Jedną z nich jest to, że prywatne wiadomości są prywatne. Amen! 4 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #10400 Napisano 7 Lipca 2022 Ratunkowo po kontakcie z piachem, wodą i żrącymi produktami ja cytrusy nim dotrzesz do domu i go rozkręcisz, generalnie każdy smar w płynie czy nawet olej jadalny.Olej jadalny zamienia się w kleistą bryję. Zawiasy w drzwiach tym bym posmarował by nie skrzypiały Nie każdy olej jest dobry. To chyba musi być coś co nie ma właściwość lepiących. Coś takiego co babcia do maszyny do szycia z nożnym napędem stosowała Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach