Pamiko 7878 #19001 Napisano Sobota o 14:11 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 12462 #19002 Napisano Niedziela o 12:27 (edytowane) I takie jedno foto podsumowujące moje ostatnie zakupy.Combat Troodon : top, wspaniały, budzący masę emocji, bo to dokładnie taki duży nóż, jaki lubię, z rewelacyjnie wykonanym Hellhound tanto.Na żywo dużo lepiej to wygląda niż na moich fotach.Gdzieś pisałem o logo, bo koledzy z knives zwracali uwagę, że to słaby punkt gen 3 UT i CT , natomiast mi się podoba i uważam, że zdjęcia na większości stron mocno przekłamują ostateczny odbiór na żywo. LUDT Frag to z pewnością ikona Microtecha, więc zostaje w kolekcji, ale tutaj niestety już takich emocji nie ma.Raz, że to nie jest premium jakość, a po prostu dobrze wykonany, folder auto.Dwa wielkość noża.Poza tym cena (choćby z Sharga na podobne LUDT Ti) jest oderwana od rzeczywistości moim zdaniem.Także pozostaje zakup wyłącznie w USA, co mocno podcina możliwość sprawnego serwisu, jakby np. kiedyś strzeliła sprężyna co dzieje się ponoć dość często w auto folderach... 🤨 Edytowane Niedziela o 12:38 przez Genovese_ 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 23039 #19003 Napisano Niedziela o 14:51 Ceny w Polsce wynikają z tego, że żyjemy w socjalizmie. Trzeba kroić konsumenta na wszystkim. Oprócz zarobku sprzedawcy mamy cło i VAT. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 12462 #19004 Napisano Niedziela o 15:57 26 minut temu, loco50 napisał(-a): Ceny w Polsce wynikają z tego, że żyjemy w socjalizmie. Trzeba kroić konsumenta na wszystkim. Oprócz zarobku sprzedawcy mamy cło i VAT. Socjalizm? Masz na myśli tego gina z butelki, którego Kaczor wypuścił w 2015 roku i zainfekował znaczną część nierobów ,że można mieć coś nie dając z siebie nic ? 😉 Bo jak ściągasz coś spoza UE, to VAT i cło jest normą i tu nieważne, czy mieszkasz w Polsce, Niemczech, „socjalistycznej” Szwecji czy innym kraju UE. No ale wracając do Sharga bo o tym pisałem powyżej w podsumowującym ostatnie zakupy poście to większość noży , mimo że asortyment jest okrojony w Shargu , z kodem CUTDEAL wychodzi taniej niż w USA, nawet jak doliczysz VAT i cło.Np.CT Interceptor Signature w Shargu 2800 z kodem a w USA przez kumpla 3000 a normalną drogą 3300 pln.Sharg wygrywa bo w Sharg masz dobry serwis i jeszcze 200 zł. w kieszeni. Natomiast tylko ( tylko to porównywałem) w przypadku LUDT Ti Sharg ma cenę z sufitu, pewnie przez niską podaż na stanie.Spójrz: w USA retail LUDT Ti (wersje tytanowe Marfione Select ) chodzi teraz zazwyczaj 450-488 $ a w Shargu 819 €. Mnie LUDT Ti wyszedł równo 2000 zł przez kolegę z knives , a w Shargu na telefon w tamtym czasie wołali ode mnie 3000 zł.I chłop z obsługi klienta zapewniał, że to „super cena z dużym rabatem”.To było jeszcze w fazie przygotowania modelu. Teraz jest już normalnie w koszyku za 3498 zł.Czyli nawet jakby wrzucili CUTDEAL -20% ( wyjdzie ok. 2800 zł), to i tak wychodzi drożej niż sprowadzenie z USA z VAT-em i cłem (8,5% na noże) bo realny koszt końcowy z USA to teraz ok.2400 zł. https://sharg.pl/product-pol-126205-Noz-automatyczny-Microtech-LUDT-Gen-III-S-E-Marfione-Select-Gray-Slab-Side-Titanium-Blue-HW-Stonewashed-M390MK-by-Tony-Marfione-1135-10MS3.html?query_id=2 https://www.americanedgeknives.com/microtech-marfione-select-ludt-s-e-gen-iii-titanium-handle-stonewash-standard-bronze-accent-1135-10ms7/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 25251 #19005 Napisano Niedziela o 20:25 Zdjęcia nowego nabytku córci i jej autorstwa. Może też się wdroży: 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 12462 #19006 Napisano Niedziela o 20:45 Fajne foty i fajny scyzoryk ! :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4821 #19007 Napisano Niedziela o 20:47 (edytowane) Noże MT Select z poprzedniej dostawy były wycenione na 2800 nowe są tak jak zostało napisane po 3500. Sharg Shargiem, ale Trump zmienił cło a po drugie monopol na transport broni do Europy uzyskał UPS: Zmiana kuriera: Musieli zrezygnować z tańszego FedEx-u (który przestał wysyłać noże do UE od początku 2026 roku). Przejście na UPS: To wymusiło stawkę $186, czyli ponad trzy razy więcej, niż zwykle brał FedEx (ok. $50–$60). Znowu sprowadzenie, noża samemu z USA, płacąc wszystko należycie stało się b. kosztowne. 186 zielonych, które zostanie pomnożone przez 23% Vat( bo to od towarów i usług) to mamy istny chory kosmos = 850zł za samą przesyłkę! Są takie rzeczy jak: Pirate Ship, ktory korzysta z hurtowych stawek UPS i USPS, co potrafi zbić koszt wysyłki z $186 do okolic $50–$80 za paczkę do Polski. Nie każdy sprzedawca na to pójdzie, szczególnie jak nóż nie jest zbyt drogi. Prywaciarze na forach mają obcykane inne sposoby przerzutu i jeszcze na tym zarabiają bo nie odprowadzają daniny ustawowo należnej Państwu. Edytowane Niedziela o 21:05 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomcioMiki 72456 #19008 Napisano Poniedziałek o 03:40 7 godzin temu, rmak napisał(-a): Zdjęcia nowego nabytku córci i jej autorstwa. Może też się wdroży: Cukierkowy Alox 👍👍👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 25251 #19009 Napisano Poniedziałek o 07:43 To jeszcze i mój nowy nabytek: 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1450 #19010 Napisano Poniedziałek o 07:56 12 minut temu, rmak napisał(-a): To jeszcze i mój nowy nabytek: Złoty a skromny😃 Ale fajny żeby nie było 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 12462 #19011 Napisano Poniedziałek o 14:23 (edytowane) I takie jeszcze dwa z serii jakie coś jest duże , lub jakie coś jest małe MT CT i LUDT : Edytowane Poniedziałek o 15:17 przez Genovese_ 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 25251 #19012 Napisano Wtorek o 11:15 To jeszcze ostatni raz w ramach tygodnia miodowego 😉: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Genovese_ 12462 #19013 Napisano Wtorek o 11:36 Też chyba wrócę do Socoma auto bo to absolutna klasyka gatunku.Miałem kiedyś takiego samego jak Twój tylko całego czarnego.Teraz w kolekcji mam aż dwa Socomy bravo więc auto by się przydał.Tylko ja obecnie jestem ostro " zboczony "( 😂) na punkcie tanto...więc jak już zapadnie decyzja to raczej na pewno pójdę w tym kierunku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmak 25251 #19014 Napisano Wtorek o 12:29 Ja przy tym zakupie wahałem się pomiędzy modelami Ludt i Socom w wersjach auto, ale finalnie padło na większego brata 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1450 #19015 Napisano wczoraj o 11:18 (edytowane) A takie stojaczki na noże sobie kupiłem. Na razie kombinuje jakie noże tam umieścić. Lepsze?Gorsze? Chwilowo jest tak. I który lepszy.czarny czy pomarańczowy? Edytowane wczoraj o 11:37 przez mirek 1969 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1450 #19016 Napisano 16 godzin temu (edytowane) Myly Państwo. Zna sie ktoś tu na bagnetach? Taki mi wpadł w ręce i nie wiem co to jest warte. Czy to podróba czy co? Edytowane 16 godzin temu przez mirek 1969 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 353 #19017 Napisano 12 godzin temu Kopia niestety. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1450 #19018 Napisano 6 godzin temu 5 godzin temu, łowca napisał(-a): Kopia niestety. Dzięki. Wciepne do piwnicy żeby nikt nie widział😃 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łowca 353 #19019 Napisano 5 godzin temu Godzinę temu, mirek 1969 napisał(-a): Dzięki. Wciepne do piwnicy żeby nikt nie widział😃 Do lasu na ognisko idealny 🙂 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach