osobliwy nick 1 #2276 Napisano 28 Września 2014 skoro to standard, to OK! wydaje mi się jednak, że dużo prostszym rozwiązaniem jest poprzeczny kołeczek lub specjalny kształt ostrza (zwykle z pokaźnym otworem, o który można zahaczyć kciuk)_ _ _ _ _ Z innej beczki mam pytanie (bo jestem moronem w sprawach metalurgii): czy stal nierdzewną także się hartuje? mam nóż z oznaczeniem yankeskiej normy 440 na ostrzu i chciałbym go oszlifować i ponownie naostrzyć, to czy mógłbym go uszkodzić (tzn zahartowaną zewnętrzną warstwę) i nie dał by się już porządnie naostrzyć? Owszem stal nierdzewną jak najbardziej się hartuje. I jest bardzo prawdopodobne, że na szlifierce go rozhartujesz. 0 Pozdrawiam kolegów z knives.pl! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilZlg 27 #2277 Napisano 30 Września 2014 Panowie, jaki multitool do drobnych prac domowych itp.? Wystarczy Wingamn, czy jednak Supertool? 0 Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki 396 #2278 Napisano 1 Października 2014 Wave 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1780 #2279 Napisano 9 Października 2014 Trochę mi wstyd pokazać moje ulubione noże po Waszych wypasionych cudach. Ale raz kozie.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2280 Napisano 14 Października 2014 (edytowane) To WZ 55? Broń biała Broń obuchowa historyczna broń obuchowo-siecznabałta • berdysz • ciupaga • czekan • młot bojowy • młot rycerski • labrys • nadziak • topór • tomahawk historyczna broń obuchowa miażdżącaberło • buława • buzdygan • cep bojowy • kiścień • maczuga • morgensztern • obuch • piernacz • wekiera azjatycka broń obuchowa miażdżącabō • hachiwari • jitte • jō • nunczako • sansetsukon współczesna broń obuchowa miażdżącakastet • pałka policyjna • pałka teleskopowa • tonfa Broń drzewcowa prymitywnawłócznia • kosa bojowa • oszczep • szydło • widły bojowe • włócznia skrzydełkowa armii starożytnychdziryt • hasta • pilum • sarissa • trójząb armii średniowiecznych i nowożytnychgizarma • glewia • halabarda • kontarion • kopia • korseka • lanca • młot lucereński • partyzana • pika • rohatyna • runka • spisa friulska •szponton azjatyckaguan dao • nagamaki • naginata • yari Broń sieczna Broń kłująca krótkabagnet • puginał (baselard • cinquedea) • sztylet (daga • dirk • kordzik • mizerykordia • lewak • parazonium • sprężynowy • tarczkowy) długafloret • rapier • szpada bardzo długaestok • koncerz krótka azjatyckaakinakes • bichwa • bhudż • handżar • katar • kris • kwaiken • sai • tantō Broń tnąca głownia obosieczna - miecz jednoręcznyakinakes • gladius • herulski • jian • katzbalger • khanda • schiavona • spatha • urumi • xiphos półtoraręcznymiecz bastardowy dwuręcznyclaymore • espadon • flamberg • miecz katowski głownia jednosieczna prosta nożefinka • motylek • myśliwski • navaja • saks • scyzoryk • sprężynowy • srbosjek • strider • szturmowy • tumi •umabari • vendetta innekard • kord • kōgai • kordelas • kozuka • pałasz (claymore • waloński) głownia jednosieczna zakrzywiona szableaugustówka • bułat • czerkieska • husarska • karabela • pala • ormiańska • pieczyńska • szamszir • szaszka •talwar innefalcata • jatagan • kindżał • kirpan • kopis • kordelas • kukri • machaira • maczeta • sejmitar • tasak Nihon-tōdaitō (katana • sakabatō • tachi) • ko-dachi • ōdachi (no-dachi • zanbatō) • shōtō (wakizashi) • tsurugi Edytowane 16 Października 2014 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1780 #2281 Napisano 16 Października 2014 Cook@Gratuluje znajomosci tematu. /brak polskich liter na tym komputerze/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2282 Napisano 16 Października 2014 (edytowane) Cook@Gratuluje znajomosci tematu. /brak polskich liter na tym komputerze/Dziękuje -drugi na Twoim zdjęciu to saperski scyzoryk WP Gerlach pewnie mam; wz.1965 nóż spadochronowy Fallmesser nóż grawitacyjny Bundeswehry brakuje mi wz 55 szturmowego... i bagnetu 56-H-212 Edytowane 5 Listopada 2014 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #2283 Napisano 16 Października 2014 Marek wz 1956 mam.a także fajnego Gerlacha. 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2284 Napisano 16 Października 2014 (edytowane) Marek wz 1956 mam.a także fajnego Gerlacha.a potrzebujesz ,czy Ci zlega? Edytowane 16 Października 2014 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #2285 Napisano 17 Października 2014 Czy potrzebuje? On mi wisi!Nad drzwiami do pokoju córki.ku przestrodze dla obszczyjmurków,że sprawiedliwość czuwa! 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aty3 12 #2286 Napisano 17 Października 2014 Dobry motyw Co prawda na obszczymurków jeszcze za wcześnie ale bagnet może wisieć 0 Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #2287 Napisano 17 Października 2014 14 wiosenek, to w piecyku zaczyna się palić.... A wiszą trzy jak, by co. 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Starsky001 768 #2288 Napisano 18 Października 2014 Swiss made 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1780 #2289 Napisano 18 Października 2014 Dziękuje -drugi na Twoim zdjęciu to saperski scyzoryk WP Gerlach pewnie mam; wz.1956 nóż wieloczynnościowy , przeznaczony dla wojsk powietrznodesantowych, rozpoznawczych i innych jednostek specjalnych.wz.1965 nóż spadochronowy Fallmesser nóż grawitacyjny Bundeswehry brakuje mi wz 55 szturmowego... i bagnetu 56-H-212 Sprobuje zdobyc dla Ciebie wz55, ale nie obiecuje, swego nie oddam, bo mam do niego sentyment wieloletni. Ten mniejszy to oczywiscie saperski Gerlach, wersja II. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2290 Napisano 18 Października 2014 Sprobuje zdobyc dla Ciebie wz55, ale nie obiecuje, swego nie oddam, bo mam do niego sentyment wieloletni. Ten mniejszy to oczywiscie saperski Gerlach, wersja II. Będę zobowiązany,humor mi sie polepszył na taką wiadomość..:-) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2291 Napisano 5 Listopada 2014 (edytowane) No i mam! https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&ved=0CE8QFjAH&url=http%3A%2F%2Fpl.wikipedia.org%2Fwiki%2FN%25C3%25B3%25C5%25BC_wojskowy_wz._69&ei=z2NaVOmoB8_hapOGgsgG&usg=AFQjCNEAOnRLjkTc0vK9OzvGZgF5exFIIg http://zombie-zone.pl/noze/perelka-z-lamusa-nw-polski-noz-wieloczynnosciowy-wz-69/wyprodukowano ich 3000 tys sztuk... To co wyróżnia ten egzemplarz to data produkcji: 69 rok! Wtedy o Leatherman’ach i kombinerkach Victrorinox’a czy Gerbera nikomu się jeszcze nie śniło KOSMA-serdecznię dziękuje za pomoc Edytowane 5 Listopada 2014 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #2292 Napisano 5 Listopada 2014 Marek i ty wszystkich tych nozy w kuchni uzywasz ? 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2293 Napisano 5 Listopada 2014 Marek i ty wszystkich tych nozy w kuchni uzywasz ? Nie ,te akurat jak z kuchni wyjdę.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosma 204 #2294 Napisano 5 Listopada 2014 Nie ma za co 0 Only Fools Do Not Fear The Sea Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2295 Napisano 5 Listopada 2014 A ten zagrał w filmie Romana Polańskiego "Nóż w wodzie" -grawitacyjny nóż Luftwaffe 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2296 Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) No i mam już w rękach swojego WZ69. :-) :-)Robi wrażenie,400gram stali...Wkretak,świder do betonu,pilnik,piła,kleszcze do lontow,zapalniczka,miara,sprezynowe ostrze......Po delikatnym myciu i smarowaniu wyglada na NOS:-)Kolejny graal jest.Szkoda tylko ze zaprzestano produkcji tego noza,w swojej klasie wyprzedził konkurencję na calym swiecie. Edytowane 9 Listopada 2014 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosma 204 #2297 Napisano 9 Listopada 2014 467 gramów Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka 0 Only Fools Do Not Fear The Sea Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2298 Napisano 9 Listopada 2014 467 gramów Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu TapatalkaZ opakowaniem:-) :-) Dziś 'spal' na szafce nocnej obok "Zodiaka"...:-) :-) :-) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki 396 #2299 Napisano 9 Listopada 2014 Po latach z Leathermanem Wave przyszedł czas na Surge. Wave pozostanie w użyciu jako codzienny podręczny multitool, a do cięższych zadań będzie Surge. To bardzo podobne narzędzia i dzieli je tylko rozmiar, oba są niesamowicie dobrze przemyślane i dobrze wykonane.Surge zachwyca mocą i możliwościami 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2300 Napisano 9 Listopada 2014 Po latach z Leathermanem Wave przyszedł czas na Surge. Wave pozostanie w użyciu jako codzienny podręczny multitool, a do cięższych zadań będzie Surge. To bardzo podobne narzędzia i dzieli je tylko rozmiar, oba są niesamowicie dobrze przemyślane i dobrze wykonane.Surge zachwyca mocą i możliwościami oksydowany? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach