Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Ale pasior !!! - gdzie takie sprzedają ?!?!?!

co do wskazówek - rozumiem, iż pytasz o zagięcie ku dołowi - tak ma być

Koperta - tylko mycie i delikatnym środkiem polerskim bo to chrom, który już swoje przeszedł - bez szorowania. Polerować można dekiel, który jest stalowy, ale zapowiedz majstrowi aby nie zdarł przy okazji napisów

Niestety ocena czarnych tarcz ze zdjęć jest trudna i wiele można tylko domniemywać, często widzi się rzeczy, które wypacza tylko oko kamery, ale sądzę, iż tarcza jest po malowaniu - lakier wysoko na indeksach, wyjątkowo jasne markery i wypełnienie wskazówek - jeśli chcesz poanalizować zrób makro indeksu 12 i 8 - oczywiście to tylko opinia a nie wyrok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale pasior !!! - gdzie takie sprzedają ?!?!?!

Nieco offtopując :

Co do paska - to dzieło Mojej Lepszej Połówki. Akurat ma takie dziwne hobby jakim jest tkactwo. Paseczek składa się z 96 pionowych, odpowiednio skręconych nitek w trzech kolorach pasujących do tarczy. To dawna technika używana m.in. w średniowieczu do obszywania ubrań. Na razie wersja testowa - pasek przyszyty do teleskopów z podwójnym zapięciem - jedno stanowi klamerka, drugie zwykły zatrzask dostępny w pasmanterii.

img0655owk.jpg

img0657dq.jpg

Wracając do tematu samego zegarka, to zostanawia mnie jeszcze kwestia indeksu na godiznie 3, który jest jakby lekko przekrzywiony(tam i na godzinie 6 złote linie dotykają indeksów, natomiast na zdjęciach innych Worldmasterów zazwyczaj jest ten milimetr odstępu) Pomijając kwestię indeksów napisy są wykonane bardzo równo i starannie, ale faktycznie przy czarnych tarczach trudno o 100% pewności co do oryginalności.

img0651vz.jpg

img0652de.jpg

Jednak zegarek nieziemsko mi się podoba i szczerze mówiąc, nawet jeśli okaże się, że tarcza była w jakiś sposób poprawiana nie zrobi mi to różnicy, będę go nosił często i z dumą! :) Co nie zmienia faktu że powolutku rozglądam się za czymś w stylu Super De Luxe :P

Dzięki za wyjaśnienie kwestii wskazówek.

img0659nj.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję oryginalności i doboru paska. Z czarnymi tarczami Atlanticów jest rzeczywiście problem z oceną, a zdjęcia nieraz jeszcze bardziej utrudniają weryfikację. Najlepsza metoda to porównanie w realu do "pewniaka" . Najważniejsze, że Tobie się podoba.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Ten ORIGINAL to naprawdę rocznik 92?

I dlaczego ten EXTRA to "Marynarz"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ORIGINAL to naprawdę rocznik 92?

I dlaczego ten EXTRA to "Marynarz"?

Mam na niego gwarancję ze sklepu, w którym został kupiony przez mojego Ojca (jako nowy oczywiście - stąd mój wniosek). Na gwarancji widnieje data:13 września 1992.

Dla informacji zaznaczę, że Ojciec kupił go za 550 tysięcy zł :)

A "Marynarz" to nazwa zwyczajowa na zegarek o tarczy z niebieskim ringiem (moim ulubionym...), podobnie jak na czarną tarczę mówi się zwyczajowo "Murzynek". Jest jeszcze taka tarcza jakby ryta we wzorki - na nią zegarmistrzowie mówią "Firanka". I pewnie jest wiele jeszcze innych nazw zwyczajowych. Takie pieszczotliwe zwroty :)

Nie mam natomiast pojecia (nie miałem tez teraz na to czasu) z jakich czasów pochodzi mój marynarz.

Pozdrawiam,

m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na niego gwarancję ze sklepu, w którym został kupiony przez mojego Ojca (jako nowy oczywiście - stąd mój wniosek). Na gwarancji widnieje data:13 września 1992.

Dla informacji zaznaczę, że Ojciec kupił go za 550 tysięcy zł :)

A "Marynarz" to nazwa zwyczajowa na zegarek o tarczy z niebieskim ringiem (moim ulubionym...), podobnie jak na czarną tarczę mówi się zwyczajowo "Murzynek". Jest jeszcze taka tarcza jakby ryta we wzorki - na nią zegarmistrzowie mówią "Firanka". I pewnie jest wiele jeszcze innych nazw zwyczajowych. Takie pieszczotliwe zwroty :)

Nie mam natomiast pojecia (nie miałem tez teraz na to czasu) z jakich czasów pochodzi mój marynarz.

Pozdrawiam,

m

Pierwszy raz spotykam się z określeniem "marynarz" na niebieski ring, ale nawet mi się podoba - co do wieku to stawiam na przełom 2012/2013 B) - taki żarcik ;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze nazywalem ringu "Szwed"

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Panowie, ale to jest (pytanie, czy wcześniej też był taki) Worldmaster. To nie Szwed, czy inny Varld... Tylko pełnokrwisty Worldmaster.

I takie były w oryginale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, ale to jest (pytanie, czy wcześniej też był taki) Worldmaster. To nie Szwed, czy inny Varld... Tylko pełnokrwisty Worldmaster.

I takie były w oryginale.

a czy ja mówię, że nie:

post-53152-0-61916600-1371672275.jpg

ten nie mój (akurat ja mam z czarnym), ale pozwoliłem sobie załączyć fotkę informacyjnie - te miały po 37mm, natomiast nie wiem czy te w rozmiarze 36mm występowały w wersji "pełnokrwistej", a coś mi się wydaję, że ze sneerem pomyśleliśmy właśnie o tych mniejszych - taka siła sugestii - jak marynarz to pewnie Szwed a jak Szwed to pewnie marynarz

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i co by faktycznie odpowiedzieć na zadane pytanie to pierwowzór wilka morskiego tak z grubsza z lat 50-tych pochodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piękny kolor!  :)

Dzięki! Zawsze chciałem Worldmastera w tych barwach i utrafiłem po żmudnych polowaniach. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz spotykam się z określeniem "marynarz" na niebieski ring, ale nawet mi się podoba - co do wieku to stawiam na przełom 2012/2013 B) - taki żarcik ;)  

Hahaa... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Atlantica z niebieskim ringiem, ale był to Worldsmastarur. Miał 36mm, i nie był tak okazały jak ten powyżej, na dodatek miał tarczę po renowacji - szkoda. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze tak zostając przy temacie marynarzy (nie moich, ale mnie akurat odnawianie zegarków nie przeszkadza, byle by solidne): różne zwstosowano odcienie niebieskiego koloru (błękit nawet), ale każdy coś ma w sobie. Wskazówka sekundowa bez grota (wygląda troche plastikowo...), ale taka właśnie kiedyś była.

Czy ten czerwony i żółty to jakieś echo oryginalnych blatów czy zupełne malowanki? Coś w typie żółtego widywałem nieraz, ale to był raczej kolor... bardzo wyblakły, odległy od tego tu załączonego... nie tak słoneczny jak ten.

Wymiary koperty tego pierwszego (oczywiście bez koronki) to 38,1 mm - widział ktoś coś takiego na żywo? Mój (umeszczony kilka postów wyżej ma 37 mm).

Tu jeszcze można przeskoczyć, aby zobaczyć marynarza przed i po renowacji:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/50743-gdzie-kupujecie-zegarki/

o024b02a83704f358769d8204efd08cfd.jpg

atlantic-worldmaster-dla-marynarza-13664

l1040930_%28540px%29.jpg

DO TEGO EGZEMPLARZA OPIS A PROPOS NAZWY MARYNARZ (PRAWDA TO?)

atlantic-vorldsmastarur-wyprzedaz-kolekc

galeriaa_7838501.jpg

o322454cddab76474a71ea75e9f8b5214.jpg

Edytowane przez M.m.m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie co pokazałes to malowanki. Kolory z ringiem jakie ja miałem to czarne milano i speedway oraz varldmastarur, zloty i niebieski varldmastarur, czarny i niebieski worldmaster

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

A co tam, zróbmy se ring w tęczę, to teraz na czasie i takie trendy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co tam, zróbmy se ring w tęczę, to teraz na czasie i takie trendy :D

I od razu idźmy na paradę...  :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrząc na przedstawione przez M.m.m. fotografie również zapragnąłem Atlantic'a w art sylu w wersji "po swojemu" ; ponadto zainspirowany wypowiedzą xyloga  przedstawiam wstępny projekt "Atlantic Rainbow" B)

post-53152-0-40313000-1372067649_thumb.jpg

jak kto chce - projekt udostępniam gratis ....  no i niech się nosi na zdrowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@John Time

gratuluję pomysłu :) . A może tak na poszczególne pory roku? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi