Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mi się ostatnio udało "upolować" coś takiego:

- 100% oryginał

- koronka w kształcie stożka

- oryginalna bransoleta

P1030324.JPG

Pierwszy raz widzę taki zegarek :huh:  , nic w tym dziwnego bo nie jestem znawcą Atlanticów :)  , ale zastanawia mnie brak Swiss Made. Chyba, że zdjęcie przekłamuje? ;) Pozostaje mi zaczekać na kolegów biegłych w sprawach atlanticów, a rozterki prysną jak bańka mydlana. 

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Fajny Arab, ja mam czarnego. A srebrnego mam Anglika.

A Swiss pewnie jest, tylko nie widać przez krzywiznę pleksi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz widzę taki zegarek :huh:  , nic w tym dziwnego bo nie jestem znawcą Atlanticów :)  , ale zastanawia mnie brak Swiss Made. Chyba, że zdjęcie przekłamuje? ;) Pozostaje mi zaczekać na kolegów biegłych w sprawach atlanticów, a rozterki prysną jak bańka mydlana. 

Potwierdzam. Swiss Made jest :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój pierwszy zegarek mechaniczny, kupiony po małej renowacji nowe szkiełko, koronka, pasek i pochormowana koperta. Jestem bardzo zadowolony muszę tylko sprawdzić czy jest na prawidłowym chodzie.

http://zegarkiclub.pl/forum/gallery/album/1260-m%C3%B3j-pierwszy-mechanik/

Mam jeszcze pytanie czy w tym modelu da się przestawić datę bez zmiany godziny, oraz czy to normalne że przy wyciągniętej koronce ma ona lekki luz (buja się na wałku) i nie daję się wcisnąć w każdej pozycji (czasami trzeba ją troszkę przekręcić)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Ten mechanizm FHF nie miał opcji szybkiej zmiany daty. Więc pozostaje kręcenie....

Na drugie pytanie nie umiem odpowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim tak nie ma, koronka trzyma się sztywno i wciska się bez problemu w każdej pozycji.

[wysłane z mojego Atari 65XE]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Akwafan

Mam jeszcze pytanie czy w tym modelu to normalne że przy wyciągniętej koronce ma ona lekki luz (buja się na wałku)?

Bardzo możliwe, że w procesie renowacji koperty odpadła tulejka, która jest elementem wymiennym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej tubus został usunięty albo, co prowdopodobniejsze, skrócony z jakiegoś powodu - może zastosowano niewłaściwą nową koronkę, która nie nachodziła na niego i "renowator" umyślił taki myk co zazwyczaj powoduje, iż wałek rusza się w trakcie przestawiania godziny oraz koronka sprawia trudności przy próbie jej wciśnięcia już po przestawieniu czasu. Nie powoduje to większych problemów w użytkowaniu zegarka a jedynie dyskomfort w trakcie modyfikacji czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady :). Po prostu nie wiem czy lecieć z tym do razu do zegarmistrza, czy może tak zostać. Wiem że nie jest to wyjątkowy model ale chciałbym żeby chodził jak najdłużej, najlepiej żeby mogły się nim cieszyć następne pokolenia :).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jest tak, jak napisał John Time, a jest to bardzo prawdopodobne, gdyż "ruszająca" się na boki koronka to oznaka złego spasowania jej, a właściwie wałka naciągu do tulejki wciskanej w kopertę zwanej potocznie kominkiem lub bardziej fachowo nazwanej - tubus. Z własnych doświadczeń, jeżeli koronka ma inny kształt, to może mieć i innej wielkości wycięcie właśnie pod ten kominek i "renowator" mógł ja trochę zeszlifować, lub w ogóle nie założyć. Mogła tez się zeszlifować w czasie zgrubnego polerowania. Sprawdź, czy po wyciągnięciu koronki widać bezpośrednio wałek na którym osadzona jest koronka (jeśli tak, to albo nie ma kominka, albo jest skrócony), a wtedy należałoby jednak udać się do zegarmistrza, bo właśnie to pasowanie (koronka- kominek) odpowiada po części za nazwijmy to "wodoszczelnością" przy spacerze w deszczu, czy też ogólnie za szczelność zegarka. Inna przyczyna może być, źle dobrany wałek naciągu. Wszystkie te dywagacje rozwieje w mgnieniu oka zegarmistrz i z pewnością bez problemu to usprawni, więc przy okazji warto do niego zapukać.

Fajny zegarek więc warto o niego zadbać.      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tulejka, kominek czy tubus - jak zwał tak zwał - wpływa na wodoszczelność i pyłoszczelnść, choć to drugie bardziej, gdyż wodoszczelność to tak bardziej z nazwy, gdyż to bardziej zachlaposzczelność (jak zauważył zasadas), ponadto wodoszczelność jest kwestią dyskusyjną w przypadku zegarków starych i ponadto po renowacjach, gdy często dochodzi do usunięcia lub zeszlifowania tubusa a uszczelka spod dekla ulega zaginięciu (a często zwyczajnie skruszeniu). 

Pomijając zatem wodoszczelność, użytkując zegarek napewno istotne jest ograniczenie dostepu pyłów a co za tym idzie brudu (dużo brudu = niesprawny mechanizm i tarcza paskuda). Ponadto brak lub krótki tubus może wpływać na niekontrolowane ruszanie się mechanizmu z tarczą, jednak prócz dyskonfortu nie powoduje to większych problemów w pracy zegarka i nie przeszkadza to by umieścić go w szkatule, choć moja pedantyczna natura nie zniosłaby jego braku a uważając, iż zegarek powinien być kompletny powtórzę za zasadasem - do zegarmistrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Nieźle zachowany, choć patynę już widać. Koronka chyba nieoryginalna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny, gratuluję, udane nawiązanie do dawnego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Z tym Milano to niekoniecznie.

Po piersze primo Milano miały czarne ringi. Poza tym MIlano były też bez ringu.

Po drugie primo taki design miał Worldmaster EXTRA i Varldsmastarur.

I tu należałoby szukać pierwowzoru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam ring nie może być wyznacznikiem podobieństwa, czy też podstawą określenia pierwowzoru. Speedway też ma ring, mało tego napis Atlantic jest bardzo podobny,tak samo zresztą jak Varldsmastarur  Zgadzam się z xylog`iem, że jest on bliższy pierwowzorowi choć dolne napisy w tamtych zegarkach zawierały dwa wiersze. Określiłbym to jako stylizację na Atlantici  ogólnie z tamtego okresu.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym Milano to niekoniecznie.

Po piersze primo Milano miały czarne ringi. Poza tym MIlano były też bez ringu.

Po drugie primo taki design miał Worldmaster EXTRA i Varldsmastarur.

I tu należałoby szukać pierwowzoru.

Jak zawsze Jacku można liczyć na twoją fachowość :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze nie worldmaster..wybaczcie.. :) nie mogłem się oprzeć....

tcdw.jpg

kghl.jpg

nuxx.jpg

sski.jpg

fbqp.jpg

Edytowane przez sneer

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Tak Bartek, twój to Worldmaster.

A ten sneerowy to do Nietypowych Atlantików, do vintydżowych chrono, wreszcie do nabytków wintydżowych, ale nie tu !

Udzielam nagany z wpisaniem do akt ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi