Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście są różne sposoby renowacji wskazówek, ale to może być racja, że całkowite ich odświeżenie może nie być właściwe  dla zachowania charakteru całości. Można je, tak jak radzi Zasadas, oczyścić i uzupełnić. Właściwie to nie wiem co mnie podkusiło, że napisałem o restauracji wskazówek, bo, po zastanowieniu, sam bym tego starej tarczy nie zrobił. A wskazówki można przecież dla bezpieczeństwa pokryć bezbarwnym lakierem do metalu w sprayu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

średnio jestem za renowacją tarczy, a tak jak mówisz wskazówki po renowacji są idealne niemalże także i te postaram sie poczyścić i zobaczymy co z tego wyjdzie - chyba nawet nie wypełnię

fosforem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale nie musisz wypełniać materiałem fluorescencyjnym - możesz stworzyć masę z innych materiałów i to o wybranym kolorze, np  beżyk  aby było vintygowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest na forum kolega, który przygotowuje gotową masę w kolorze "vintage" :D , tzn. szarym ( taki biały po trzydziestu latach)  i takie wypełnienie nie razi w oczy, a wskazówki staję się kompletne. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzupełniłem kilkanaście wskazówek, to nie jest takie wcale łatwe, przynajmniej dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro kilkanaście to jednak dałeś radę - gratuluję bo to faktycznie wymaga dużego nakładu cierpliwości głównie a jak by było prosto to by tak później efekt nie cieszył :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, ale nigdy wypełnienie "zastępcze", IMHO nie dorówna oryginałowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli fabryczne, bo te które stosowałem było fluorescencyjne.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu zgoda - pełnia szczęścia gdy się zachowało, ale osobiście po kilku wypełnieniach (z konieczności i to zazwyczaj w Delbanach) uznałem, że skoro po 60-ciu latach materiał fluorescencyjny i tak energii świetlnej nie oddaje to aby zachować efekt vintage przestałem do masy dodawać lumę, by "zastępcze" wypełnienie współgrało z wiekiem emeryta, ale to takie moje działania podyktowane subiektywnymi odczuciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie eksperymentowałem aż tak z wypełnieniem, kupiłem gotowe, z dodatkiem fluorescencyjnym i efekt był nad wyraz pozytywny. Kolor vintage, szarość starość i w dodatku trochę świeci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tymczasowo powiększyłem ilość Worldmasterów do sztuk dwóch. Oba już wcześniej pokazywane w tym temacie (jasny przeze mnie, czarny przez Szlamfajera) ale wspólnego zdjęcia nie było:

gqf6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobrze wyszły paski :), sorry za uszczypliwość, ale tak ładne zegarki zasługują na fajne fotki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam uszczypliwość, raczej celna uwaga. Ostrość ustawiona była na dolną część czarnego zegarka, stąd też tak dobrze widoczna faktura paska. Niemniej, wrzucając tutaj to zdjęcie, zdawałem sobie sprawę z jego ograniczeń (celowych). Po prostu uważam, że nie na wszystkich fotkach musimy rozstrzygać kwestie detali tarczy. Oba zegarki były z resztą dokładnie przedstawione na forum (czarny w tym temacie, perłowy ma nawet oddzielny wątek w galerii). Bardziej chciałem uwiecznić krótki moment gdy mam na stanie dwa worldmastery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z innej beczki troszkę. Czy są zegarki wyglądu i rozmiarów i wagi atlanticów i delban które przy okazji że są ładne, lekkie i klasyczne są przy tym prawdziwie wodoszczelne np WR50 i mające dobrze świecące indeksy? Oczywiście mechaniczne. Strasznie mi brakuje takiej syntezy cech w zegarku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Te zegarki mają od 20 do 60 lat. A i tak, jak były nowe to raczej antyzachlapaniowe a nie wodoszczelne. Szukasz starych wodoszczelnych? To tylko divery, z wymienionymi uszczelkami. A luma? Te stare, oryginalne już nie świecą. A jeśli coś świeci to znaczy, że nie jest tak stare jak piszą :)

WR50 w codziennych zegarkach to raczej współczesny wymysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zegarki mają od 20 do 60 lat. A i tak, jak były nowe to raczej antyzachlapaniowe a nie wodoszczelne. Szukasz starych wodoszczelnych? To tylko divery, z wymienionymi uszczelkami. A luma? Te stare, oryginalne już nie świecą. A jeśli coś świeci to znaczy, że nie jest tak stare jak piszą :) WR50 w codziennych zegarkach to raczej współczesny wymysł.

Może być coś współczesnego. Ktoś zna takowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Poszukaj wśród SARBów Seiko, one miały po 38 i 37 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Ktoś mu trochę kopertę pochromował?/wypolerował z kantami, koronkę wartoby zmienić na grzybek.

Ale tarcza całkiem ładna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza w bardzo dobrym stanie - doskonale widoczna podziałka. Wydaje się, iż spa wcale wskazówkom nie zaszkodziło. Tak na zdjęciu wyszło, czy faktycznie koperta tak błyszczy? Koronkę jak się uda to na grzybka wymienić. Tylko gdzie dekielek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi