Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
PRGreg

RENOWACJA SKRZYŃ STARYCH ZEGARÓW

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego fibo, czekamy na zapłatę w postaci zdjęć zegarów :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu sie zgadzam z Piotrem i Grzeskiem - elementy zjedzone na prochno wymienic.

Elemety ozdobne, male, to nawet sie nie zastanawiam, jesli jakas czesc duzego elemantu jak np drzwiczki jest zrzarta to wymieniam ta czesc i wklejam do calosci - co ja wzmacnia, reszta zostaje.

Czasami elementy niewidoczne zostawiam niebejcowane, nie maskuje takich wymian ( to zalezy od miejsca, naterialu i zegara) zostaja jasniejsze, biale - jak gips w peknietech skorupach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podziękowałem jak umiałem najładniej, ale jeśli o zamieszczanie zdjęć chodzi.... :blink: Zresztą nic extra fascynującego nie mam. Obiecuję, że się spróbuję nauczyć i coś pozamieszczam, ale to albo no name, albo popularne GB. Jeden Endler chodzik, RSM kwadransowy ale na dwie sprężyny, no dla mnie przepiękne, lecz dla Was taka konfekcja pewnie. Oglądam Wasze zdobycze od 2 lat, więc nie chcę jak żaba nogi podstawiać, gdy konie kują :).

Proszę o radę gdzie zdjęcia umieścić: w tym wątku, czy może w innym, żeby nie śmiecić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinniśmy się cieszyć z tych zegarów, które mamy, zawsze pozostaje niedosyt i chce się więcej.

Swoją drogą przydałaby się galeria zagarów nie zwiazana z konkretną marką zegarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto zdjęcie zegara w całości

post-35992-0-39552100-1347287239_thumb.jpg

Ale mi pomogles! Korona jest orgnalna, bo poprzednie zdjecie to chyba przed renowacja bylo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto zdjęcie zegara w całości

Czy mógłbyś zamieścić zdjęcia ilustrujace sposób mocowania Twojej korony. Wzór skrzyni był w pewnym okresie bardzo popularny i chyba wszyscy freiburscy producenci mieli taką w ofercie.

W mojej skrzyni są trzy otwory, co sugerowałoby sterczyny.

post-22303-0-56276100-1347395993_thumb.jpg

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie pomogą, bo to tylko zdjęcie z mojego archiwum.

Mogę tylko powiedzieć, że wcześniej natknołem się raz na ten wzór korony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy na forum!

Ja bym walczył z tą górna listwą. A jeśli sie nie da to moim zdaniem lepiej dorobić listwę jak jest zniszczona według oryginalnego wzoru i z takiego samego drewna (orzech w tym przypadku) niż uprawiać radosną tworczość.

Poza tym na zdjęciu ta listwa nie wygląda źle. Odrobine cierpliwości i wszystko da się zrobić. Efekt nie musi być idealny to w końcu stary zegar a nie towar ze sklepu.

Po co pomalowałeś na czarno dolną półkę? Też przez korniki.???

Sorry ale ja takiego podejście do tematu odnawiania skrzyń nie rozumiem. Kupujesz zegar po czym przerabiasz go według własnego widzimisię bo ci się styl nie podoba. To po co kupować taki zegar???

To oczywiście Twoja sprawa i Twój zegar ale po co niszczyć??? Nie kumam.

Na markinesie Junghans w oryginalnej skrzyni wygląda dużo lepiej.

Ta cepeliowska tralka pasuje do niej jak wół do karety. Ach nie ma to jak zamiłowanie do zdobień B)

Sorki za zdecydowany komentarz ale w tym temacie jestem konserwatystą i takie podejście mnie najzwyczajniej w świecie wkurza.

Gratuluję oczywiście hobby i chęci odnawiania zegarów ale nie podzielam podejścia do tematu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, ze to Ty pierwszy napisałeś Grzesiek, bo już nie ja jestem tym pierwszym co się czepia... B)

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaaaa bo się wnerwiłem B)

Się opanuj, bo dostaniesz skrętu kolumienek :P

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy krytykuja to, ze przerobiles trwale zegar, wywalajac orginalne elementy - tu tego nie robimy, mamy bardzo konserwatywne podejscie do tematu.

Gdyby zegar nie mial drzwi i takie bys zrobil - pewnie by pochwalili.

Gust to juz prywatna sprawa - i tu nie powinnismy sie na tem temat wypowiadac lub oceniac, jest jaki jest i tyle.

Prawdopodobnie nastepnym razem - pomny doswiadczen - wyjdzie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chciałbym prosić o radę, jak wzmocnić starą zeschniętą skrzynię. Mianowicie łuk na górze drzwiczek tak wysechł że puścił klej i łuk rozszedł się tworząc przerwę na jakieś 5-6 mm. Owinąłem go wilgotną szmatką i po kilku dniach przerwa znikła a po następnych kilku dniach w miarę schnięcia zaczęła pojawiać się na nowo. Zastanawiam się jakiej żywicy najlepiej użyć czy żywica akrylowa może być stosowana na lekko wilgotne drewno i jak powinna być gęsta? Za wszystkie rady będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo typowe uszkodzenie zwłaszcza w drzwiczkach które mają ten łuk wycięty z cienkiej deski naklejanej na ramę. Drewno pęka w najwężysz miejscu. Ja tego typu uszkodzenia 5-6mm likwiduję poprzez wklejenie kilku pasków forniru żeby wypełnić tą szczelinę a następnie wykańczam od frontu wąskim paskiem forniru i staram sie maksymalnie dopasować wzór forniru. Najlepszy efekt uzyskuję z kawałków starego forniru, który ma podobną patynę jak fornir na drzwiczkach. Robiłem takie naprawy kilka razy i efekt jest bardzo dobry. Z odległości 1-2m nic nie widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chciałbym prosić o radę, jak wzmocnić starą zeschniętą skrzynię. Mianowicie łuk na górze drzwiczek tak wysechł że puścił klej i łuk rozszedł się tworząc przerwę na jakieś 5-6 mm. Owinąłem go wilgotną szmatką i po kilku dniach przerwa znikła a po następnych kilku dniach w miarę schnięcia zaczęła pojawiać się na nowo. Zastanawiam się jakiej żywicy najlepiej użyć czy żywica akrylowa może być stosowana na lekko wilgotne drewno i jak powinna być gęsta? Za wszystkie rady będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

Moim skromnym zdaniem wystarczy zwyczajnie skleić klejem.

Po co żywica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre! Dziekuje.

świetna ta strona :rolleyes:

Czytam z ciekawością Wasze posty w kwestii odnawiania zegarów. I przyznam się, że też mnie korci by spróbować odnowić obudowę kupionego(jak tylko dotrze do mnie) zegara, co do wyczyszczenia mechanizmu zdam się raczej na fachowca. W związku z tym chciałbym Was prosić o rady od czego zacząć i jak przywrócić blask temu oto tajemniczemu (GB/Junghans?)jegomościowi. Jeśli macie jakieś domysły w kwestii jego pochodzenia to również chętnie się dowiem.

post-44620-0-16949900-1352321906_thumb.jpg

post-44620-0-15803900-1352321917_thumb.jpg

post-44620-0-28709200-1352321926_thumb.jpg

post-44620-0-25870200-1352321941_thumb.jpg

post-44620-0-37710400-1352321956_thumb.jpg

post-44620-0-31015800-1352321994_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa wygląda nieżle i spokojnie możesz tą renowację zrobić sama. Po odrobaczeniu skrzyni (o tym nie raz było na forum), nawoskować(nie przesadzać z woskiem) i wypolerować i ot cała renowacja. Trochę kłopotu sprawi dorobienie brakujących elementów na górze zegara. Jak nie uda Ci się poszukać drugiej obudowy aby dorobić na wzór, ja bym dorobił listwy boczne na górze zegara z wzoru listwy, który masz na środku Twojej obudowy.

Edytowane przez Młot Thora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa wygląda nieżle i spokojnie możesz tą renowację zrobić sama. Po odrobaczeniu skrzyni (o tym nie raz było na forum), nawoskować(nie przesadzać z woskiem) i wypolerować i ot cała renowacja. Trochę kłopotu sprawi dorobienie brakujących elementów na górze zegara. Jak nie uda Ci się poszukać drugiej obudowy aby dorobić na wzór, ja bym dorobił listwy boczne na górze zegara z wzoru listwy, który masz na środku Twojej obudowy.

O odrobaczeniu czytałam, że zamknąć do worka na 3 miesiące, uprzednio włożywszy tam odpowiedni preparat (poszukam o jakim pisaliście). Czy w kwestii brakującego elementu i dorobieniu myślisz o dolnym jakby cokoliku, do którego są doczepione uchwyty dzwonków? Listy sama raczej nie dorobię :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, Tomek miał na myśli górę skrzynki. Tam "coś" było.

Przejrzałem katalogi Junghansa i GB, ale takiego modelu nie znalazłem. Ładna secesja, pewnie pierwsze kilkanaście lat XX wieku.

A co do "robali" .Widzisz tam jakieś ślady ich działalności ?

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, Tomek miał na myśli górę skrzynki. Tam "coś" było.

Przejrzałem katalogi Junghansa i GB, ale takiego modelu nie znalazłem. Ładna secesja, pewnie pierwsze kilkanaście lat XX wieku.

A co do "robali" .Widzisz tam jakieś ślady ich działalności ?

Dopiero jak go dostanę będę mogła obadać na okoliczność robali. Też mi sie zdaje, że coś tam było. Zauważyłam na fotografiach, że ma z tyłu kółko do powieszenia, może dorobione. A w w kwestii góry też myślę że coś tam było, ale jak to coś wyglądało?

Czy myślisz że dzwonki wystarczy wypolerować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak "się znalazło" coś podobnego:

post-6402-0-74696800-1352326572_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi