Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pmwas

Amerykańskie zegarki kieszonkowe

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami mechanizm naciągowo nastawczy można przerobić dodając przycisk gdy się zepsuje i nie ma części. Trzeba ustalić, czy przycisk jest fabryczny, czy został dołożony później.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przycisk na 100%jest oryginalny,nie ma żadnych śladów przeróbki mechanizmu,ani innego sposobu przestawiania,głupi już jestem całkiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby to sprawdzić trzeba rozebrać. Nie wiem, jak to było w Trentonach, ale na pewno fabrycznie nie mogło być tak, jak jest w tym zegarku. Albo cos jest zepsute, albo to jednak składak, co byłoby dość dziwne przy sygnowanej kopercie - wszak o koperty Trenton niełatwo...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozbiorę jutro i porobię zdjęcia ,może coś będziesz umiał mi powiedzieć.A możesz mi pomóc w datowaniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numeracja Trentonów jest jakaś mocno skomplikowana. Mam tabelki, ale mało precyzyjne. Wg numeru to jest przedział 1903-1907.

A co do sposobu nastawiania - jakas przeróbka

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to parę zdjęć ,może się coś wyjaśni!mech%20trenton.JPGmech%20od%20tarczy%20trenton.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ba! Przycisk jest nieoryginalny, dorobiony. Widzisz, ze system dźwigni dochodzi do wałka - wałek naciska i zwalnie dźwignię, przełączająć funkcję mechanizmu. Pewnei poszła sprężynka lub zamek koperty i trzeba było improwizować :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglibyście pokazać mi na jakimś przykładzie jak to ma wyglądać?albo choć szkic ,może załapię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma to wyglądać mniej więcej tak, jak wygląda. Za moment wyjaśnię, pozwolę sobie tylko opatrzyc twoją fotkę strzałeczkami :) momento :)

O. masz:

mechtrenton.jpg

Gdy wałek w kominku koperty zostanie odciągnięty do góry, końcówka drugiej części wałka - tej zamontowanej w mechanizmie zostanie odepchnieta ównież ku górze (1). Jednocześnie dźwignia (2) odepchnie wodzik (3), który pociągnie beczkę w pozycję do ustawiania wskazówek. Po wciśnięciu koronki wałek wróci na swoją pozycję, a beczka w pozycję do nakręcania. Proste hjak budowa cepa. SSorry za ew. braki w znajomości prawidłowego nazewnictwa - elementów remontuaru jeszcze czasem nie rozróżniam :)

W kopercie ma być to:

usa_info_rem_stem.jpg

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK!!zrobione!!wszystko działa jak trzeba :D po prostu nie można było odciągnąć wałka w kominku ,trzeba było zdemontować wałek z kominka ,oczyścić,nasmarować i zaczął normalnie się wyciągać i przełącza na ustawienia wskazówek!Bardzo dziękuję za pomoc,po wymianie sprężyny będzie śmigał!

Wczoraj rozebrałem go do gołych płyt i wykonanie tego szpindla wyciąganego i wyfrezowanie w płycie rowka pod jego zamocowanie naprawdę wygląda na fabryczne,czy mechanizm nie mógł byc przygotowany do innego typu kopert?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę. Amerykanie praktycznie nie robili zegarków z przyciskiem - jeśli już to z dźwignią. Mechanizmy ustawiane przyciskiem należą do rzadkości...

Swoją drogą - że komuś się chciało tak mechanizm modyfikować, jak tu tylko zamek w kominku był zasyfiały (!) :D

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz dziękuję za pomoc,odkryłem też jeszcze inną ciekawostkę ,na tylnej stronie tarczy jest duża niebieska pieczątka na porcelanie "SWISS" czyli tarcza robiona była w szwajcarii??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe. Kiedyś na jakimś zegarku w necie widziałem napis "swiss dial" na dole tarczy :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam tego mechanizmu, więc nie chcę się wymądrzać, ale nie wygląda to na rzemieślniczą przeróbkę. No i ktoś, kto potrafił zrobić taka przeróbkę, potrafiłby też chyba przeczyścić ustrojstwo w kominku.

Był piekny Illinois Bunn na aukcji allegro,może kupił go ktoś z kolegów i pochwali sie ładniejszymi zdjęciami,a swoją drogą nie dopilnowałem aukcji i żal mi teraz jak ....

Ano kupił ;)

Fotki dobre nie są, bo nie mam pojęcia o fotografii, ale pochwalić się mogę:

Od frontu tak to wygląda - niestety, tarcza ma rysy włosowate <_< a szkiełko oczywiście do wymiany

post-23302-0-26554300-1355520631_thumb.jpg

Przy czym wiadomo, że nie dla tarczy się Bunna kupuje.

W środku mamy coś takiego - sprawne, żwawe i dokładne:

post-23302-0-16312000-1355520791_thumb.jpg

Fotki w żaden sposób nie oddają tej gry refleksów, jaka widzi się w naturze. Tu trochę przekontrastowałem, żeby cos było widać, ale trzeba sprzętu i fotografa, zeby urodę oddać:

post-23302-0-16597800-1355520931_thumb.jpg

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano kupił ;)

Ano podkupił :angry: Foch :angry: !

Gratulacje oczywiście :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siódemki są szczęśliwsze, mogłeś wbić same siódemki :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszło na to że wszyscy licytowali,ale na allegro to prawdziwa rzadkość taki okaz.Piękny okaz,jest na co popatrzeć.....dzięki za zdjęcia,prawdę mówiąc to byłem pewny że to ktoś z kolekcjonerów kieszonek amerykańskich wygrał i stawiałem na Pmwas!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byłem drugi :unsure: . Ale mam za to na oku inszą grubszą rybcię z USA, tylko obawiam się, ze też będę drugi - jak to często na Ebay'u bywa. Amerykanie nie rozumieją chyba różnicy między PLN a USD i wala takie ceny, że nijak się dopchać nie można ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, Panowie. Kurcze, aż głupio coś wygrać, bo się Kolegów pozbawia przyjemności zakupu... Cóż, takie życie paskudne ;)

A w Hameryce drogo się zrobiło. Co fajne to i kosztuje, a oni tam ciut lepiej zarabiają.

Pokażę Wam jeszcze fajnego (chyba) Hamiltona, ale to jak już będę miał w łapkach

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba darujemy.......

Identycznego Bunna próbowałem kupić na zatoce ale tez odpadłem przy 500$.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-> chronofil - Mówisz moze o tym, co to jeszcze niedawno wisiał na allegro? Tak 21-kamieniowy w kopercie Fortune? Bo już go nie widzę, a długo się zastanawiałem i w sumie to nie wiem, czy warto było odpuszczać :)

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-> chronofil - Mówisz moze o tym, co to jeszcze niedawno wisiał na allegro? Tak 21-kamieniowy w kopercie Fortune? Bo już go nie widzę, a długo się zastanawiałem i w sumie to nie wiem, czy warto było odpuszczać :)

O tym samym - dzisiaj dotarł do mnie i tak na szybko się pochwalę.

Z przodu wygląda tak:

post-23302-0-48289500-1355784275_thumb.jpg

Szybka jest plastikowa i uszkodzona no i wskazówka minutowa nie taka. Tarcza na szczęście ok:

post-23302-0-72852900-1355784378_thumb.jpg

No i pora na środek - 21-"jewelsowa" 16-ka z 1926 roku. Reszta do poczytania bezpośrednio na werku:

post-23302-0-03703600-1355784556_thumb.jpg

post-23302-0-74737900-1355784619_thumb.jpg

No i fotka z młodszym bratem na 992B.

Widać rodzinne podobieństwo - prawie bliźniaki, tyle, że 21 lat róznicy:

post-23302-0-30873700-1355784703_thumb.jpg

post-23302-0-39420700-1355784721_thumb.jpg

Edytowane przez chronofil

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kapitalny!

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klasa sama w sobie ,a jeszcze z bliżniakiem ! super zakup!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki serdeczne za miłe słowo. Rzeczywiście, zegarek cieszy. Szkło już zrobiłem, ogólne spa też, jeszcze wskazówkę muszę dobrać i będzie gitara, jak to Ferdek mawia :-)

Być może uda mi się jeszcze w tym roku czymś pochwalić, ale na razie nie chcę zapeszyć ;)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi