Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Encanto

Klub Miłośników Zegarków DOXA

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, lysolek007 napisał(-a):

Silver Lung;] 

IMG_20250420_192200.jpg

IMG_20250420_192313-01.jpg

IMG_20250420_192009-01.jpg

Kiedyś...jak Ci się znudzi...zaczekam...nie spiesze się :) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, lysolek007 napisał(-a):

White Sharkhunter ;]

Ja też czekam cierpliwie :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witając wszystkich moja (również dla odmiany) skromna Doxa Tradition.

IMG_0346.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem udało się skorzystać z okazji i sprawdzić 200t. Zapowiada się owocnie. Przynajmniej na majówkę

797ca01cb317f3b125110e624fb2f902.jpg
a50d31b863638f531b2898036e3632d1.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, dudak napisał(-a):

Tym razem udało się skorzystać z okazji i sprawdzić 200t. Zapowiada się owocnie. Przynajmniej na majówkę emoji2957.png

797ca01cb317f3b125110e624fb2f902.jpg
a50d31b863638f531b2898036e3632d1.jpg

I jak wrażenia? Była już tu opinia, że to faktycznie malutki rozmiar (na Twoich zdjęciach tego nie widać, ale nie wiem, jaki masz nadgarstek) i że praca bezela pozostawia wiele do życzenia. Ja chętnie bym się przerzucił z 300t/1200t, bo to dla mnie zbyt klocowate modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak wrażenia? Była już tu opinia, że to faktycznie malutki rozmiar (na Twoich zdjęciach tego nie widać, ale nie wiem, jaki masz nadgarstek) i że praca bezela pozostawia wiele do życzenia. Ja chętnie bym się przerzucił z 300t/1200t, bo to dla mnie zbyt klocowate modele.

Rozmiarowo jest spoko, ja mam nadgarstek 15,5-16 (tu znajdziesz dla porównania inne modele na moim nadgarstku @adrian_watches )

Bezel jak bezek w tym budżecie. Do BB54/58 nie ma co porównywać. Ale u mnie centruje i luz/bezwladność pomijalna.
Co mnie miło zaskoczyło, iż mimo mikroregulacji w zestawie są też dwa pologniwa.

Na pewno jak nadarzy się okazja to sprawdzę też 250t GMT. Podoba mi się 4 wskazówka. I wtedy na pewno coś w kolorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzięki za opinię.

A miałeś w ręce 300/300t i widzisz jakieś różnice w jakości wykonania?

Edytowane przez PKS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki za opinię.
A miałeś w ręce 300/300t i widzisz jakieś różnice w jakości wykonania?

Tylko przelotem w Kruku jak chciałem sprawdzić rozmiar. Mimo to iż dla mnie ideałem jest 300 to niestety za duża.
Za krótko aby móc się odnieść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doxa i kuzyn Synchron33e46c6c8a2c5a7d94dc6fc65b29da19.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie już w zasadzie na koniec mojej przygody z kupowaniem bransolety do Sub 300T. Zamówiłem z Aprata i potwierdzili mi cenę dzisiaj na 2600PLN. Nie ukrywam że jest wysoka nawet z jakimś rabatem. W zasadzie już się zdecydowałem na zakup, choć mam wątpliwości. Czy jest jakaś inna opcja? Albo jakie mam szanse na znalezienie używanej w rozsądnej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.04.2025 o 23:44, PKS napisał(-a):

Widzę, że w oryginalnej 300t zawór też był niesymetryczny - a to zmora części posiadaczy współczesnych modeli :) (ja się do nich nie zaliczam). 
Ostatnio odkurzyłem moją 1200t pro i w sumie stwierdziłem, że już nie robi na mnie takiego wrażenia jak kiedyś i że nie mam jej kiedy nosić :( 

Dużo bardziej leży mi (dosłownie i w przenośni) 300 divingstar. I teraz nie wiem czy sprzedawać, czy dalej ją kisić w butli, raz na rok wyciągając, żeby na nią popatrzeć. Trochę bez sensu, jak ma tak leżeć, ale jak ją puszczę dalej, to już nigdy tej referencji w takim stanie nie kupię. A to w końcu klasyk jakich mało.

Trzymaj ją, trzymaj. Ja po dziś dzień pluję sobie w brodę, że nie kupiłem 1200T Caribbean jak jeszcze były dostępne. To moja ulubiona referencja poza 300 Pro i 300 Sharkhunterem, którego ma @lysolek007;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam pytanie już w zasadzie na koniec mojej przygody z kupowaniem bransolety do Sub 300T. Zamówiłem z Aprata i potwierdzili mi cenę dzisiaj na 2600PLN. Nie ukrywam że jest wysoka nawet z jakimś rabatem. W zasadzie już się zdecydowałem na zakup, choć mam wątpliwości. Czy jest jakaś inna opcja? Albo jakie mam szanse na znalezienie używanej w rozsądnej cenie?

Nie szedłbym w tą stronę. Na szybko patrząc w Chrono24 są dwie sztuki 300T na bransolecie poniżej 6000 tyś., - najtańsza w DE za 5600 - to masz już 3000 różnicy i dodatkowy zegarek. Obstawiam, że dało by się doxę sprzedać powyżej 3000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nowa Doxa Sub 200  ;] 

https://eu.doxawatches.com/de/collections/sub-200......

Doxa-Sub-200-Steel-Bezel-Inserts-Collection-accessible-dive-watch-7.jpg

Doxa-Sub-200-Steel-Bezel-Inserts-Collection-accessible-dive-watch-1.jpg

Doxa-Sub-200-Steel-Bezel-Inserts-Collection-accessible-dive-watch-6.jpg

Doxa-Sub-200-Steel-Bezel-Inserts-Collection-accessible-dive-watch-5.jpg

Doxa-Sub-200-Steel-Bezel-Inserts-Collection-accessible-dive-watch-2.jpg

Doxa-Sub-200-Steel-Bezel-Inserts-Collection-accessible-dive-watch-9.jpg

Doxa-Sub-200-Steel-Bezel-Inserts-Collection-accessible-dive-watch-8.jpg

Doxa-Sub-200-Steel-Bezel-Inserts-Collection-accessible-dive-watch-4.jpg

Doxa-Sub-200-Steel-Bezel-Inserts-Collection-accessible-dive-watch-3.jpg

Doxa-Sub-200-Steel-Bezel-Inserts-Collection-accessible-dive-watch-10-2048x1365.jpg

Podoba mi się, nie jest daleko od oryginału... ;]

Więcej informacji o Vintage Sub  na stronie internetowej 

https://chronographes.net/2019/08/20/leberhard-scafograf-300-ref-26013-et-ses-deux-cousines-cachees-doxa-et-juvenia/

411556238_Zrzutekranu2025-05-05180046.thumb.png.56511e146516da67afb8a34075b83cfc.png

Edytowane przez lysolek007

👉📸 All Rights Reserved®                                                                    Diver'sholic 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie szedłbym w tą stronę. Na szybko patrząc w Chrono24 są dwie sztuki 300T na bransolecie poniżej 6000 tyś., - najtańsza w DE za 5600 - to masz już 3000 różnicy i dodatkowy zegarek. Obstawiam, że dało by się doxę sprzedać powyżej 3000 tyś.

Czy bransoleta do Sub300 jest taka sama jak do Sub300T z wyjątkiem zapięcia? Czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć?

Wysłane z mojego SM-F731B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy bransoleta do Sub300 jest taka sama jak do Sub300T z wyjątkiem zapięcia? Czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć?

Tu nie pomogę, ale patrząc na to iż same koperty są inne to endlinki zapewne też będą tożsame z kopertami. Na 99% w mojej ocenie nie podjada. 300 do 300t i odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
31 minut temu, Krathor napisał(-a):

Bransoleta z Sub 300 nie pasuje do 300T.

Edytowane przez lysolek007

👉📸 All Rights Reserved®                                                                    Diver'sholic 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.05.2025 o 10:35, Krathor napisał(-a):

Jeśli nie musi być OEM, to tu masz alternatywy, choć nie wiem, jak jest z endlinkami:

https://www.watchuseek.com/threads/alternate-to-sub-300t-bracelet.5539555/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;]

IMG_20250512_180344-01.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20250521_095541.jpg

20250521_100020.jpg

20250521_100234.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez szlifu słonecznego, w białej matowej tarczy jest najpiękniejszy. Ale tylko, gdy nie odbija świata takim się staje. 

Orientujecie się czy w Krakowie posiadają, w którymś ze sklepów model 200T? 

IMG_6280.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Krakowie chyba nigdzie nie ma DOXA SUB do przymierzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;]

IMG_20250521_193415-02.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi