Walter_87 6271 #1476 Napisano 26 Lutego 2018 Oczywiście, że zostawić! 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
keysersoze 1 #1477 Napisano 26 Lutego 2018 Dzięki Panowie za szybką radę! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1478 Napisano 26 Lutego 2018 Tarczy nie tykać. Daj lepsze zdjęcie. 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bchrubas 7 #1479 Napisano 27 Lutego 2018 Odnawiać? Czy zostawić taką? https://i.imgur.com/6CaunCF.jpgO kurcze, piękna jestja paręnaście lat temu właśnie taką zniszczyłem renowacją. No może na mojej było więcej zanieczyszczeń.Potem przez kolejne dwa lata szukałem tego typu tarczy na podmianę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MISTYK 514 #1480 Napisano 3 Marca 2018 (edytowane) W pierwszej kolejności będę robił koperte i wskazówki.A póżniej tarcze.IMG_4423.JPGW pierwszej kolejności będe robił koperte i wskazówki i tu lepsze zdjęcie wstawiam.I tu mechanizm zegarka.Resized_20180219_113609_7624.jpeg Tarcza jest płaska bez wypukłych indeksów ma potencjał do samodzielnej renowacji Można stworzyć swój niepowtarzany wzór tarczy lub pokusić się o kopię "oryginału " Edytowane 3 Marca 2018 przez MISTYK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #1481 Napisano 10 Marca 2018 Koperte oddałem do renowacji a co do wskazówek nie będe ich odnawiał tylko poszukam używane bo robią niedokładnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1482 Napisano 11 Marca 2018 bo robią niedokładnie.A to już zależy kto. 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MISTYK 514 #1483 Napisano 11 Marca 2018 pytanie do znawców tematu czy wtarto przeprowadzać renowacje tego zegarka brak wskazówki może ktoś mile widziana zamiana interesuje mnie też zdjęcie w oryginalnym stanie tarcza średnica zegarka 34 mm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1484 Napisano 11 Marca 2018 Zależy o jaką wartość Ci chodzi. Jeśli czysto ekonomiczną, to nie. 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MISTYK 514 #1485 Napisano 11 Marca 2018 Zależy o jaką wartość Ci chodzi.Jeśli czysto ekonomiczną, to nie. nie chodzi o wartość ekonomiczną bardziej o wartość historyczną czy to była jakaś znamienita marka czy niszowa produkcja 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miłosz Pakulski 641 #1486 Napisano 11 Marca 2018 A to już zależy kto.Wiem że wysyła do Warszawy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1487 Napisano 11 Marca 2018 nie chodzi o wartość ekonomiczną bardziej o wartość historyczną czy to była jakaś znamienita marka czy niszowa produkcjaRaczej nie. Eterna to marka jakich wiele w tamtych czasach. Można ją chyba przyrównać do Delbany, Atlantica czy Doxy. Więc i opłacalność pełnej renowacji mija się z celem. 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MISTYK 514 #1488 Napisano 11 Marca 2018 Raczej nie.Eterna to marka jakich wiele w tamtych czasach.Można ją chyba przyrównać do Delbany, Atlantica czy Doxy.Więc i opłacalność pełnej renowacji mija się z celem. Ciekawe jak wyglądała oryginalna tarcza popróbowałbym ją sam, ale nie mogę odnaleźć wzoru oryginalnej tarczy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1489 Napisano 11 Marca 2018 Nic nadzwyczajnego. Coś w tym stylu: O ile tarcza była Eterny. Mógł być również jakiś inny wynalazek na ich mechanizmie. 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MISTYK 514 #1490 Napisano 11 Marca 2018 Nic nadzwyczajnego. Coś w tym stylu: O ile tarcza była Eterny. Mógł być również jakiś inny wynalazek na ich mechanizmie. eterna dekiel tez sygnowany na tarczy jest mało widoczny napis 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony.m 2128 #1491 Napisano 13 Marca 2018 Raczej nie.Eterna to marka jakich wiele w tamtych czasach.Można ją chyba przyrównać do Delbany, Atlantica czy Doxy.Więc i opłacalność pełnej renowacji mija się z celem. nie łam mnie serca, Eterna to poziom Omegi...niejednokrotnie przebijający tą druga pod względem werków 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loituma 286 #1492 Napisano 13 Marca 2018 nie łam mnie serca, Eterna to poziom Omegi...niejednokrotnie przebijający tą druga pod względem werkówTen temat zawsze będzie nierozstrzygnięty Ale ja porównuję te zegarki patrząc na cenę podobnych modeli z podobnych lat. I tu sytuacja wyglada inaczej niż piszesz. 0 Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...Arkadiusz K. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MISTYK 514 #1493 Napisano 14 Marca 2018 nie łam mnie serca, Eterna to poziom Omegi...niejednokrotnie przebijający tą druga pod względem werkówto wreszcie jak z nim jest robić czy nie robić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kossutiusz99 52 #1494 Napisano 14 Marca 2018 Ja bym robił 0 Wołny, ałmazy, WP, mołnie precyzyjne itd..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MISTYK 514 #1495 Napisano 14 Marca 2018 Ja bym robiłciekawe jak wyglądała oryginalna nie mogę znaleźć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janek777 0 #1496 Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) WitamPanowie co myślicie o tej tarczy? Czy była biała kiedyś jak była nowa , czy to upływ czasu spowodował taki złoty nalot. Możecie doradzić zeby delikatnie ją odświerzyć, czym to zrobic może ktoś już coś takiego robił?W rzeczywistości wygląda tak jak na pierwszym zdjęciu Edytowane 19 Marca 2018 przez janek777 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 228 #1497 Napisano 19 Marca 2018 Ja bum nic nie robił. Są metody mycia takich tarcz ale z doświadczenia wiem że jest to obarczone bardzo dużym prawdopodobieństwem zmycia napisów i podziałki minutowej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gizmo77 52 #1498 Napisano 19 Marca 2018 WitamPanowie co myślicie o tej tarczy? Czy była biała kiedyś jak była nowa , czy to upływ czasu spowodował taki złoty nalot. Możecie doradzić zeby delikatnie ją odświerzyć, czym to zrobic może ktoś już coś takiego robił?W rzeczywistości wygląda tak jak na pierwszym zdjęciuMożna spróbować, ostatnio czyściłem tarczę MIRa tak na próbę. Kolor podobny do Twojej, zeszło większość brudów. Pod światło natomiast pojawiły się drobne przebarwienia lub inaczej odcienie po myciu. Po założeniu szkiełka trzeba się przyjrzeć. Użyłem magicznego płynu ..... Soku z cytryny. Indeksy pozostały na swoim miejscu. Próbuj w niewidocznym miejscu. Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jubiler1 22 #1499 Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) WitamPanowie co myślicie o tej tarczy? Czy była biała kiedyś jak była nowa , czy to upływ czasu spowodował taki złoty nalot. Możecie doradzić zeby delikatnie ją odświerzyć, czym to zrobic może ktoś już coś takiego robił?W rzeczywistości wygląda tak jak na pierwszym zdjęciu"Przytuliłbym" taką tarczę chętnie. Mam Doxe o średnicy ok. 37-38 mm i z mojej tarczy zniknął gdzieś złoty napis Doxa. Malowanki średnio wyglądają i na razie nic z tym nie robię, a chciałbym odświeżyć zegar."Przytuliłbym" taką tarczę chętnie. Mam Doxe o średnicy ok. 37-38 mm i z mojej tarczy zniknął gdzieś złoty napis Doxa. Malowanki średnio wyglądają i na razie nic z tym nie robię, a chciałbym odświeżyć zegar.O tak wygląda Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Marca 2018 przez jubiler1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #1500 Napisano 19 Marca 2018 Z doświadczenia podpowiadam, by nie ruszać tej tarczy. Jest bardzo ładna, można ją tylko na sucho odkurzyć. Mycie pogorszy tylko sprawę. To jest bardzo ładna patyna. Wysłane z mojego HTC 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach